szmulik Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Witam.Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu, można zapomnieć o smalczyku a kielbasa tylko chuda. Nie to żebym był wybredny i nie lubił chudej kielbasy jednak chcialbym aby miała ona trochę tluszczyku. Teraz zamierzam robic kiełbasę jalowcową i kiełbasę grilową. Obszedłem wszystkie sklepy w poszukiwaniu tłuszczu i jedyne co nalazlem to smalec w kostkach i słoninę prasowaną soloną. Czy będzie dobrym pomysłem jeśli do kiełbasy dodam smalcu albo takiej słoniny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciejdeb Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2012 musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2012 No co ty, poszukaj rzeźnika... smalcu raczej do kiełbasy nie dawaj, jak cos to słoninę pokrój drobno, z tym, ze solona, musisz wziąć poprawkę na to... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Szukaj podgardla - najlepiej... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2012 musisz zapytac u butchera czy ma boczek z tej swinki co rozebral.Szukaj podgardla - najlepiej...Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu :grin: Półtusze które kupuję w UK są kompletnie bez tłuszczu Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku. Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Szmulik dokładnie jest tak jak piszesz półtusze w UK są bez słoninowe jak ja to nazywam z boczku nie ma co odebrać bo na nich też zawiele nie ma tłuszczyku Najczęsciej z boczku robię rolade bo wtedy jest co ukroić Ale napewno jest wsprzedaży schab i zwróc uwagę że ten schab ma więcej słoniny ja właśnie tą słoninę ze schabu używam do kiełbas i czasem uda mi sie troszkę smalcu zrobić .Zapytaj swojego rzeżnika czy ma w sprzedaży świnki nie z UK te z poza mają więcej tłuszczu W Londynie jest nocny mięsny market okało 40 stoisk i tam kupisz wszystko czego dusza zapragnie prócz słoniny , może i uciebie w Birningha też jest pod tym linkiem możemy się powymieniac informacjami gdzie i co kupic w uk zapraszam do odwiedzenia jegohttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5889 [ Dodano: Czw 06 Gru, 2012 09:29 ]Tak wygląda półtusza w UK jest to jedna z tłuściejszych jakie kupiłam a zarazem moja pierwsza którą rozbierałam 4 godziny Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
desperos Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2012 No nie przesadzaj Ja tam widzę troszkę słoniny i podgardziołka...więc na kiełbaskę powinno wystarczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szmulik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Właśnie jak brałem schab od butchera to faktycznie miał kupę słoniny teraz biorę z hurtowni bo jest o wiele taniej i zawsze świeży ale tym tłuszczem różnie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Gonzo, Panowie szmulik kupuje półtusze więc powinien to wszystko mieć, chyba że rzeczywiście w UK podgardle i boczek są bez tłuszczu U mnie na wyspie półtusza np, jest pozbawiona podgardla, głowa jest obcięta , że tak powiem na wprost, czyli podgardle zostaje z głową..... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2012 renesi, z grzbietu to da się zdjąć ok 1 - 1.5 kg słoninki , a i z podgardla też trochę... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Litawor Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Witam! Swoją drogą zobaczcie do czego zachodnia kultura doprowadza konsumentów. Cytuj Litawor Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Jak raz wykroiłem wszystkie tłuszcze z poltuszy i zmieliłem je na smalec to musiałem dodać kostkę smalcu bo się wogóle tłuszcz nie wystapiał . Jako etap końcowy otrzymałem 1.5 kilo smalczyku. Jak chce usmażyc skwarki z boczku to musze dodać smalcu albo oleju. Trochę sie wytopi . Ja robie tak topie tłuszcz pozwalam mu wystygnąc i go blęduję (blending) wtedy robi mi się taka popka do której dodaję cebulę czosnek itp. i ponownie to stawiam na gaz i mam smalszyk Trudno go się smaruje na chleb Czasem zostawiam skwareczki i jak chcę naprzykład polać nimi pierogi to dolewam olej . półtusz nie kupuję bo nie bardzo mi się opłaci. PÓŁTUSZA 2.2 KG SCHAB B/K I B/S 3.3 KG SZYNKA Z NOGA I GOLONKĄ 1.9KG KARCZEK B/K 3.4 BOCZEK 2.7KG Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel299 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Na tej połowce jest sporo tłuszczyku. Moze problem tkwi w nie precyzyjnym rozbiorze? Moze zostawiasz troche tłuszczu na elementach tj. chab,karczek,szynka, lopatka?Z sadla tez sie troche wytopi. Cytuj Niech żywność będzie Twoim lekarstwem,a lekarstwo Twoją żywnością. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Pawel299, podgardla tam tyle co na lekarstwo, trochę tłuszczu z karku, od schabu cienizna, delikatnie będzie na łopatce, i na "dupce" :)wiadomo, że może sobie dwójeczkę z boczku do kiełbaski dobrać ... ale tak , aby smalcu natopić to ni chu, chu.... nie da rady zbytnio.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Ok, znalazlam strone ,gdzie sa dystrybutorzy miesa i sprzedaja tez slonine. Ci co saw Angli nie patrzcie na to ze oni reklamuja sie ,jako dystrybutorzy dla firm,ale napiszcie do nich . czasem mozna z takimi ludzi sie dogadac warto sprobowac ;oto link: http://www.alibaba.com/countrysearch/UK/pork-fat-for-sale.html Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Grudnia 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas??? Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Pamiętamy ale jak się nie ma co innego Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Grudnia 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???a jaki sie nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Grudnia 2012 a czy pamiętacie ze słonina jako tłuszcz miękki nie nadaje się do kiełbas???abratku... a kiełbasa "palcówka" ??? Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2012 abratku... a kiełbasa "palcówkajestes w temacie, moze napiszesz cos wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Grudnia 2012 użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Grudnia 2012 użycie słoniny niesie ryzyko jej wytopienia... co innego kiełbasy surowe/suszone To ryzyko podjęliśmy w Gąsiorowie na ostatnim zlocie i jak pisze abratek popłynęło. Ale słoninka w salami czy metce dobrze się sprawuje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2012 jestes w temacie, moze napiszesz cos wiecejMirku, specem od kiełbas to ja nie jestem... ot raczkującym samoukiem... ale jak abratek napisał, co innego użyć słoniny do kiełbas wędzonych na gorąco, podpiekanych, parzonych, a co innego do kiełbas surowych, lekko zadymianych zimnym-ciepłym dymem ale krótko i dalej podsuszanych, dojrzewających... Palcówkę robiłem juz kilka razy zawsze z dodatkiem słoniny krojonej w kostkę czy paski... i... wychodzi poezja... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek240954 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zapytam inaczej, jaki tluszcz uzywamy do kielbas wedzonych na goraco, podpiekanych itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7541-sk%C4%85d-wzi%C4%85%C4%87-tluszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-254853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.