abratek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Października 2013 moze masz racje to tak jak zprzepisami w Polsce kazdy jedyny zalezny od regionu w kltoreym jest realizowany to troszkę nie tak.... przepis na tuszonkę dla wojsk Rosyjskich miał swój "certyfikat" i dwa dozwolone sposoby wykonania.... i nie zależał od regionu.... oryginał miał kolega Ligawa i przesyłał Maxellowito jest temat https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2158-oryginalna-tuszonka-wieprzowa/?hl=tuszonkaa tu fotka receptury DZIADEK, to jest przepis (ten od Bandoliniego) "stary regionalny" a więc odmienny... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 13 Października 2013 Ja nie wnikam w orginalność ,tylko w logikę .Mamy nasze przepisy na konserwy nr 18 i 19 . Tam jest cała madrość . Ale 6 dodzin gotowania a więc w temperaturze 100 st C . i dalsze gotowanie dla pasteryzacji. Nie znajdziemy tego .U ruskich wszystko możliwe Moi rodzice do dzis opowiadaja że jak w 39 r wyzwalali ich od niemców, to jak przyszli to szukali sloniny i bylo zawiedzeni że u nas nie rośnie na drzewach . Patrzmy na procesy i nie dajmy sie wprowadzć w takie technologie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 13 Października 2013 DZIADKU, oczywiście 6 h w 100stopniach to porażka... natomiast może tam chodziło o duszenie w niższej temperaturze - tak jak "gotuje" się rosół (a właściwie jeszcze niżej...robiłem takie "konserwy" z mięsa wstepnie duszonego w wolnowarze - jednak nawet tam nie było to aż 6 h (4 ... do słoja jeszcze gorące i pasteryzacja - tu mogło być krócej bo nie trzeba było dogrzewać) Mięso w słojach robiła również moja mama jak i ciotki (sam wiesz z jakiego rejonu ) i też było wstępnie podduszane - ale faktycznie tylko do miękkości (prawie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Po mojemu to tutaj widać więcej niż 6% tłuszczu. Jak ja przygotowywałem swoje to wycinałem wszystko co tłuste, zostawały nieliczne tłuste fragmenty. Teraz przygotowuję się do zrobienia prawdziwej tuszonki według starodawnego przepisu. czyli wcześniej gotowane przez 6 godzin chude mięso i dopiero potem do słoików. Abratek ja tylko cytuję recenzenta wszystkich naszych postów, i nowoczesnego sterylnego technologa na naszym forum . Edytowane 13 Października 2013 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) DZIADKU, oczywiście 6 h w 100stopniach to porażka... natomiast może tam chodziło o duszenie w niższej temperaturze - tak jak "gotuje" się rosół (a właściwie jeszcze niżej... robiłem takie "konserwy" z mięsa wstepnie duszonego w wolnowarze - jednak nawet tam nie było to aż 6 h (4 ... do słoja jeszcze gorące i pasteryzacja - tu mogło być krócej bo nie trzeba było dogrzewać) Właśnie, trzeba trochę rozumu i umiejętności racjonalnego myślenia a nie dowalanie jak DZIADEK bez przemyślenia. Kiedyś nie było gazowych i elektrycznych kuchni, że o indukcji nie wspomnę, gotowanie zaczynało się od rozpalenia ognia w kuchni. Taka kuchnia powoli się rozgrzewała i powoli oddawała ciepło do potraw, nikt przecież nie rozpalał do czerwoności płyty kuchennej a opalanie drewnem dawało dużo niższą temperaturę niż obecne urządzenia grzewcze. Później ogień powoli dogasał a gar z tuszonką stał i tak mogło zlecieć te 6 godzi. I to było DUSZENIE a nie gotowanie, sama nazwa potrawy to wskazuje. Trzeba tylko trochę pomyśleć o realiach kiedy taki przepis powstał. Ale do tego trzeba właśnie trochę rozumu... Moja tuszonka, zrobiona jakieś pół roku temu, tyndalizacja 90-45-20. Edytowane 14 Października 2013 przez Bandolini Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 14 Października 2013 co ty za zioła używasz - ale jazda.... osid sorki za kopanie się z koniem w Twoim temacie , ale endorfiny nie pozwalają inaczej Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 14 Października 2013 Tuszonka ok,. a tutaj dałeś trochę ciepła... masz rację, ale z tym 85* w opisie to troszkę przesadziłem max. było 82* ,i tak ciut za dużo jak na kiełbasę, ale, ale, kilka osób na forum pisało, że parzy kiełbasy do 72* i jest ok ?!, zazwyczaj robię wędzonki a to jest bodajże moja trzecia kiełbasa zrobiona własnoręcznie więc nadal uczę się tego asortymentu , a za wszelkie komentarze, serdecznie dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 14 Października 2013 moja trzecia kiełbasa zrobiona własnoręcznie więc nadal uczę się tego asortymentu Osid bracie, jak mniemam Akademie Dziadka czytałeś, w Dziadkowym artykule o kiełbasach jest w jakich temp parzyć Jak znajdziesz chwilkę to zerknij tam jeszcze, wsio masz ładnie opisane. Nie wiem jak inni się uczyli, ale ja się z tego uczyłem i jest oki http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1178-czesc-viii-produkcja-kielbasy Powodzenia w dalszych pracach przy kiełbasach, czy też przy kiełbasieniu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Zbójaszku drogi, akademię czytałem, i w ogóle całe forum jak i stronę główną czytałem przez kilka tygodni, zanim o coś zapytałem, przebrnąłem od "deski do deski" przez tematy które mają po 100 stron, bo lubię wiedzieć o temp. parzenia też wiedziałem że są w przedziale 72-75* ale parzyłem wczoraj wieczorem między malowaniem dinozaura, robota i ciuchci , bo siedziałem sam z maluchem, i latałem między salonem a kuchnią, i temperaturka podskoczyła d o wspomnianych 82* a w środku wg. akademi dopuszcza się 72*, 9. Parzenie:Gdy pomijamy proces pieczenia, kiełbasę parzymy w wodzie o temp. 72 -75 st.C przez 20 - 25 min. do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 68 - 72 st.C. czyli przynajmniej tutaj zmieściłem się w widełkach Lepiej podpowiedzcie ile dać pieprzu czarnego,świeżo mielonego, tak aby był dobrze wyczuwalny ?! dałem 5gr./kg. i ledwo coś czuć, a zależy mi na pieprznej kiełbasie, z góry dziękujępozdrawiam Edytowane 14 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 14 Października 2013 Lepiej podpowiedzcie ile dać pieprzu czarnego,świeżo mielonego, tak aby był dobrze wyczuwalny ?! dałem 5gr./kg. i ledwo coś czuć, a zależy mi na pieprznej kiełbasie, z góry dziękuję Osobiście daję 4gr./kg z tym że kupuje pieprz ziarnisty i ucieram go w możdzierzu, też rodzina lubi bardziej pieprzne kiełbasy . Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 14 Października 2013 Osobiście daję 4gr./kg z tym że kupuje pieprz ziarnisty i ucieram go w możdzierzu no właśnie ja dałem teraz do tej kiełbasy 5gr./kg. i jest za mało, zastanawiam się czy ktoś z was robił taką pierną kiełbasę czy kaszankę i jak dawkował pieprz ?? kabanosy przyprawiam tak jak w przepisie Halusi bo tak mi smakują, ale kiełbasa jest...za słaba, myślę że tak jak z solą, musze metodą prób i błędów dojść do mojego poziomu ostrości , a jest on na 100% podniesiony bo jestem przysłowiowym chilihead-em i uwielbiam pikatne jedzenie, a czasami jak mnie najdzie to ma tak palić że aż boleć !! i potrafię wtedy chrupnąć sobie jakąś papryczkę na surowo z nasionkami ,oczywiście obowiązkowo mam pod ręką to co gasi taki pożar w ustach i NIE !! nie jest to zimne piwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Października 2013 między malowaniem dinozaura, robota i ciuchci Aha , zajęcie bardzo poważne :laugh: Lepiej podpowiedzcie ile dać pieprzu czarnego Z pieprzem zacznij od 1.5-2 g/kg farszu, po wymieszaniu farszu z przyprawami niech wsio postoi w lodówce z godzinkę, zamieszaj trochę raz jeszcze i spróbuj farsz, jak mało to dodasz pieprzu jeszcze. Ze dwa trzy wędzenia kiełbas i będziesz dodawał na łoko Podobnie jak bobo96 kupuję pieprz ziarnkowy, tyle, że go mielę młynkiem ręcznym do kawy, ale jak masz moździerz to też śmiało w nim przygotuj sobie pieprz Dodano: 14 październik 2013 - 13:39 boob96, dnia 14 Paź 2013 - 12:46, napisał: Osobiście daję 4gr./kg z tym że kupuje pieprz ziarnisty i ucieram go w możdzierzu no właśnie ja dałem teraz do tej kiełbasy 5gr./kg. i jest za mało Teraz doczytałem, 5g/kg dla mnie to dość dużo, no ale każdy ma inny smak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Października 2013 zajęcie bardzo poważne noo ja wiem, że ty masz ciuchcię obcykaną i z zamkniętymi oczami, po ciemku, lewą ręką rysujesz w 30sekund , ale ja się nieźle muszę napracować żeby jakoś ta ciuchcia wyglądała, haha a młodziutki wymagający jest !! a to komin nie taki, a to dym nie leci, a pana maszynisty nie ma, i kto teraz "ciućke" prowadzi ?? cwaniak już się zrobił :) a z pieprzem to nie przeczytałeś mojego posta powyżej, robiłem już ze 3 kiełbasy i dałem kolejno 2,3,5gr. pieprzu świeżo mielonego, i ciągle mi mało !! następnym razem zrobię jak piszesz i będę próbował, bo jak pisałem raczej mam machnięty próg ostrości i to dlatego, przyprway również mielę młynkiem ale elektrycznym, i w miarę możliwości dodaję świeże, nawet sól mam w młynku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Października 2013 dałem kolejno 2,3,5gr. pieprzu świeżo mielonego, i ciągle mi mało !! następnym razem zrobię jak piszesz i będę próbował, bo jak pisałem raczej mam machnięty próg ostrości i to dość zdrowo "machnięty".... ja lubię pierno ale tej dawki chyba bym nie zdzierżył.... teraz do rzeczy:...na kwestie odczucia pieprzności pieprzu ma po pierwsze jakość pieprzu i to na prawde kolosalne znaczenie...po drugie stopień rozdrobnienia - tu można przyjąć że nawet rozdrobnienie młynkiem elektrycznym (z nożykiem) nie daje takich efektów jak młynek żarnowynie wspominajac już o moździerzu - tu to można sobie poszaleć z ilością Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Października 2013 Ja kiedyś pomyliłem g z dkg - dzieci mówiły, że najpyszniejsza kiełbasa ale myślę, że 20 gr/kg będzie odczuwalny pieprz dobrze. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Października 2013 ja lubię pierno ale tej dawki chyba bym nie zdzierżył poczekam i podsusze troszkę kiełbaskę, może nabierze... "charakteru" na kwestie odczucia pieprzności pieprzu ma po pierwsze jakość pieprzu i to na prawde kolosalne znaczenie nie chcę robić reklamy ale wg. mnie tylko jedna firma na naszym rynku ma naprawdę aromatyczne przyprawy, ta co ma zielone torebki zawsze używam świeżo mielonego pieprzu, czosnku i całej reszty przypraw jeśli jest taka możliwość. po drugie stopień rozdrobnienia - tu można przyjąć że nawet rozdrobnienie młynkiem elektrycznym (z nożykiem) nie daje takich efektów jak młynek żarnowy takich samych na pewno nie, ale w moim młynku zależnie ile czasu mielę mogę uzyskać niemalże pył Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Października 2013 nie chcę robić reklamy ale wg. mnie tylko jedna firma na naszym rynku ma naprawdę aromatyczne przyprawy, ta co ma zielone torebki no to chyba mamy po części rozwiązanie zagadki - jesli dobrze odczytałem intencje to już teraz zaproponuję zmianę dostawcę przypraw na coś poważniejszego niestety wysoka cena nie do końca idzie w parze z jakością czasem nawet w porównaniu do tych przypraw od kudłatej MG faktycznie kiedyś stosując "torebkowe" przyprawy z Wólki kosowskiej miałem mniej aromatyczne wyroby Dodano: 14 październik 2013 - 15:43 poczekam i podsusze troszkę kiełbaskę, może nabierze... "charakteru" z pewnością zyska na smaku ale na cuda w zakresie ostrości raczej bym nie liczył Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) już teraz zaproponuję zmianę dostawcę przypraw na coś poważniejszegoabratku, jakaś podpowiedź ?! chociaz kilku próbowałem i te mi najbardziej podchodziły Edytowane 14 Października 2013 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Października 2013 nic konkretnego - po prostu najlepiej kupować w hurtowniach... też czasem trudno trafić ale zazwyczaj mają asortyment o stałych parametrach i co najważniejsze jest duża rotacja...takie dajmy na to ziarnko pieprzu nie może leżeć wiecznie - nawet w optymalnych warunkach... no i dochodzi jeszcze aspekt ekonomiczny... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 14 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Października 2013 nic konkretnego - po prostu najlepiej kupować w hurtowniach... też czasem trudno trafić ale zazwyczaj mają asortyment o stałych parametrach i co najważniejsze jest duża rotacja... takie dajmy na to ziarnko pieprzu nie może leżeć wiecznie - nawet w optymalnych warunkach... no i dochodzi jeszcze aspekt ekonomiczny... w moim rodzinnym mieście stał na targu chłop i miał wszystko w worach na wagę, tanio i sporo mu schodziło, bo ludzi sporo brało, np. miał orzeszki pistacjowe z wora po 18zł/kg. a w sklepie kosztowały wtedy ponad 30zł. !! nie wiem czy w okolicy mam hurtownię, ale się rozejrzę, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) osid, polecam Tobie ten sklep http://www.skworcu.com.pl/ kupuję tu różne przyprawy, jak na razie się nie zawiodłem, oczywiście jak nagła potrzeba to przyprawy "torebkowe" biorę w zwykłym sklepie, ale jak robię zapasy to biorę u Skworca http://www.skworcu.com.pl/230,pl_pieprz-czarny-ziarnisty-100g.htmlJak już "lecim" o pieprzu to polecam także taki młynek http://allegro.pl/m5-mlynek-do-kawy-drewniany-tradycyjny-reczny-hit-i3612464459.html , nie przegrzejesz nim ziarna, używam taki już chyba ze trzy lata Edytowane 14 Października 2013 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Października 2013 polecam Tobie ten sklep http://www.skworcu.com.pl/ Kupowałem tam już kilka razy i jestem b. zadowolony Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-306899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 15 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Października 2013 ja również brałem kilka rzeczy od skworcu Jak już "lecim" o pieprzu to polecam także taki młynek http://allegro.pl/m5...3612464459.html , nie przegrzejesz nim ziarna, używam taki już chyba ze trzy lata młynek taki mam pod ręką i potwierdzam, że dobrze się nim mieli, no i cena bardzo przystępna.wczoraj po wychłodzeniu kiełbasy przez dobę w lodówce dałem ją spróbować trzem moim znajomym, i wszyscy potwierdzili że jest wystarczająco pieprzna !! tak więc to moje kubki smakowe płatają figle i nie reagują już na tak znikomą ilość kapsajcynki Ja jeszcze lepszy numer był rano w pracy, (na openspace-się) otworzyłem słoik mielonki, co to ją z resztek kiełbasianych popełniłem JJ kolega z lewej(3metry) zjawił się od razu, koleżanki „zza szafy” przyleciały po ok 10s. !! tak cholera pachnie !! JJJmusiałem oczywiście obdzielić towarzystwo, bo przecież, cytat koleżanki: „O Jezus, no krój że, bo ślinianki mi już nie wytrzymują !!” hehehe, następnym razem to się chyba w serwerowni zamknę i spałaszuję po cichu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-307016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Października 2013 Osid , przykryj sie kocem sposb z obozów harcerskich , niestety link wskazuje bład , moze masz zdjecie młynka w swoim archiwum lub tez prosz epodaj nazwe to sobie znajdę .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-307019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Października 2013 moze masz zdjecie młynka Tego linka osidowi zapodałem http://allegro.pl/m5-mlynek-do-kawy-drewniany-tradycyjny-reczny-hit-i3612464459.htmlJeszcze raz polecam tego typu młynki do mielenia pieprzu Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7568-wyroby-osida/page/3/#findComment-307024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.