Skocz do zawartości

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


chudziak

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 564
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Polędwiczka jest -masz dobre oko :D  ale mimo ,że była w solance ( z soli ) tylko dobę jest za słona :hmm:  - muszę  dopracować solenie polędwiczek :blush:

Serki są "kupne" tzn Capri, tylko z solanki i obtoczone w przyprawach .

Zapomniałam bo robiłam jeszcze twaróg ale teraz robię go co tydzień ,zresztą tak jak piekę chleb ,więc nie ma się czym chwalić .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Twarog tez dzisiaj bede robic, bo rowniez jest jak u ciebie, co tygodniowym wyrobem,  chleb zaczelam robic z Twojego przepisu teraz  :D  tylko omijam nasiona.  Ale  piszac o serach dowedzenia ( patrzylam na zdjecia ) mialam na mysli wlasnie jakies cos, jakby ala oscypek. W koncu chyba i twarog mozna wedzic 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

W koncu chyba i twarog mozna wedzic

Na pewno - ja zanim zaczęłam wędzić serki typu Capri , wędziłam serki twarogowe oczywiście odpowiednio wcześniej stuningowane :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Parzę w szynkowarze    więc  odpowiedni kształt mam już na starcie

 

Tak myślałem na początku, tylko te zaokrąglone boki mnie zmyliły.Z szynkowarki o takich kształtach ciężko by było cokolwiek wyjąć  :) . U mnie z szynkowarki wychodzi bardziej kanciaty  ;) .Muszisz mieć szeroką szynkowarkę albo ten boczuś ma tylko z 8-9 cm szerokości   :rolleyes:

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dwa szynkowary : jeden aluminiowy ( w nim parzony był boczek)  i on ma zaokrąglone brzegi pokrywki ,  i drugi większy z kwasówki .

Ten boczek ma przekrój 7,7cm na 10,8 cm .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tym razem boczek parzony rolowany , peklowany na sucho.

 

 

 Chudziaczku :thumbsup::clap:  za wyrób . Ja jestem z lekka zawstydzony ponieważ rolowanego boczku jeszcze nie robiłem .

 

 

 Myślę że do zimy zrobię . Parzył będę w prasce okrągłej dwuczęściowej .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To moje szynkowary ( kiedyś już wrzucałam zdjęcia ale "wyparowały" :( )

 

post-40398-0-45475200-1445793105_thumb.jpg

 

Aluminiowy ma wymiary wewnętrzne :  wys 9,5 cm,  szer. 11,2cm ,dł. 25,5cm

Z kwasówki                   :  wys 11,5cm, szer.  10cm,   dł 29,7cm

 

 

 


W ten weekend robiłam jeszcze "parzeliny" z indyka . W tym celu znajomi, którzy mają syna chorego na Leśniewskiego -Crohna dostarczyli mi 5 kg mięsa z indyka ponoć "wiejskiego".

 

post-40398-0-36086500-1445794415_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tego dla znajomych to właściwie nic nie daję poza solą w ilości 17 gramów na kg + 3% maki ziemniaczanej + 10% wody.

Jak robię dla nas  to daję czosnek ,paprykę słodką  i ostrą, pieprz , kminek (różnie)   czasem robię wersję z pasta curry albo z koperkiem .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Boczus wspanialy, az sama bym taki plasterek zjadla na sniadanie http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,018_Ve_orig.gif

 Indyk, znajac Ciebie pewnie tez bardzo dobry  :clap: , a mialam odpoczywac, a tutaj takie pomysly mi do glowy wlozylashttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,028_z7_orig.gif

 NArazie bede marzyc http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,026_Bd_orig.gif a poznie sobie zrobie 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki - boczek muszę przyznać , że wyszedł bardzo dobry . Ważył ok1,5 kg a teraz prawie nie ma . Wyroby z szynkowara mają tę zaletę, że można zrobić niewielką ilość w przeciwieństwie do wędzonek bo kto by wędził jedną szyneczkę :rolleyes:

 

 

 

Indyk, znajac Ciebie pewnie tez bardzo dobry :clap:

 

Indyka nie spróbuje bo w całości poszedł do tych znajomych .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z okazji urodzin Mojej Mamy  i starszego Syna zrobiłam dwa torty - orzechowy robiłam pierwszy raz .

 

post-40398-0-02738200-1449432506_thumb.jpg

 

post-40398-0-31541200-1449432701_thumb.jpg

 

 

 A to resztki  tortów :D

 

post-40398-0-39590500-1449432180_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.