Skocz do zawartości

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


chudziak

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

"Parzeliny " robię regularnie
:thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 564
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

można prosić o przepis

 

Przy robieniu wyrobów parzonych pilnuję tylko ogólnych zasad technologicznych: m.in.  ilość peklosoli, temperatury pdczas peklwania i podczas parzenia.

Do tego konkretnego wyrobu użyłam 1,2 kg karkówki i 0,8 kg mięsa z podudzi indyczych . Mieso pokroiłam w kawałki powiedzmy 3cm na 3 cm i zapeklowałamna sucho uzywając 18gramów peklosoli na kg miesa . Po ok 36 godzinach zmieliłam   karkówkę na sitku 8 a indyka na sitku3 .Podczas wyrabiania farszu dodałam 200 ml wody ,60grmów mąki ziemniaczanej , 2 łyżki żelatyny oraz przyprawy( czosnek, pieprz, paprykę, kolendrę, gorczycę  ) do smaku :blush:. Zapakowałam do osłonek a następnie do praski i jeszcze ok 12 godzin leżało w lodówce.Następnie parzyłam do uzyskania temperatury w środku wyrobu ok 69stC .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędliny parzone to specjalność Chudziaczka ocenione już wiele lat temu przez specjalistów jako profesjonalne.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapakowałam do osłonek a następnie do praski i jeszcze ok 12 godzin leżało w lodówce

 

 

Ja nie trzymam już w lodówce po zapakowaniu do woreczka .

 

12 godzin poza lodówką to sprowadzanie na siebie nieszczęścia.  chyba ,że chciałaś przez to powiedzieć ,że od razu parzysz.

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

parzone to specjalność Chudziaczka ocenione już wiele lat temu przez specjalistów jako profesjonalne.
:thumbsup: wprawdzie specjalistą nie jestem ( coś trochę dłubię) :D - ale smakoszem a i owszem - próbowałem Smakowita :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wszyscy szykują się na święta - ja też  :rolleyes: 

Dzisiaj po 2 dniach rozmrażania mogłam w końcu przyprawić :D  Ciekawam jak wyjdzie  - teraz nabieranie smaku aż do soboty a może do niedzieli ( mam nadzieję ,że to nie będzie za długo :rolleyes:tzn , że się nie zepsuje :facepalm: )

 

post-40398-0-67756600-1522186393_thumb.jpg

 

post-40398-0-41633700-1522186466_thumb.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawam jak wyjdzie 
 

Ile waży ten warchlak?

Napisz proszę, jak go będziesz piekła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waży ok 7-8kg , choć zdjęcie tego chyba nie oddaje. Będę piekła w temp 160-170stC  tylko nasmaruję masłem ,może nawet nastrzyknę i nakryję folią aluminiową.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i nakryję folią aluminiową.
wstępnie na pewno ;)  by nie wysechł , ale pod koniec do przyrumienienia trzeba by zdjąć - zapewne  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Olgo, pieczenie warchlaka w piekarniku to jest nie lada wyzwanie.

Jak widać, wychodzi poza blaszkę. W czasie obróbki może się "naprężyć" i oprzeć się o scianki piekarnika.

Może trzeba rozważyć zasznurowanie kończyn?

Coś w rodzaju kajdanek?

Olgo, jesteś wielka  :thumbsup:

Prosimy o relację z pieczenia  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak widać, wychodzi poza blaszkę. W czasie obróbki może się "naprężyć" i oprzeć się o scianki piekarnika. Może trzeba rozważyć zasznurowanie kończyn?

 

Myślałam o tym ale chyba ponacinam ścięgna i ew. kręgosłup w dwóch miejscach .

 

 

 

Prosimy o relację z pieczenia :)

 

Postaram się ale generalnie mam w domu sajgon w związku z wyjazdem Syna w poniedziałek wielkanocny :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pieczony prosiaczek mniam.

Dziczek !!!!!!!!!!!!!!!! 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaszalałaś, pieczony prosiaczek mniam.

 

Mam nadzieję ,że będzie mniam( ten dziczek) :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziczek udał się choć mięska na nim za dużo nie było. Piekł się w temp ok170stC  ok 8 godzin. W trakcie pieczenia obracałam go z boczku na boczek i dwa razy położyłam kawałki masła.

 

post-40398-0-39649000-1522787269_thumb.jpg

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Czy moglibyście mi poradzić jak zagospodarować dwa świeże korzenie żeń-szenia ( mają ok 20cm)- czy pokroić na plastry i wysuszyć do żucia czy zrobić nalewkę ( ale jaki przepis) czy może zasadzić w ogródku ? A może jakoś jeszcze inaczej go wykorzystać :rolleyes:

 

post-40398-0-76053500-1525204994_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jak zagospodarować dwa świeże korzenie żeń-szenia

 

Jest to tzw środek adaptogenny, cenny surowiec zielarski: 

Eleutherococcus senticosus, z rodziny Araliaceae

TUTAJ znajdziesz szczegółowe i miarodajne informacje. Przeczytaj również dyskusję ponieważ dotyczy dawkowania.

 

Na Twoim miejscu zrobiłabym:

1. nalewkę 

2. Kawałek - cienki z końcówki(zasadziłabym w ogrodzie, aby mieć w przyszłości swój surowiec) 

Jeżeli zdecydujesz się na napary to sugeruję podwójne wykorzystanie surowca: napar zlewasz a nastepnie robisz odwar i łączysz obie frakcje.

Również surowiec z nalewki wykorzystałąbym powtórnie w odwarze.

Z surowcami roślinnymi jest tak, że różne rozpuszczalniki ekstrahują różne frakcje rośliny.

(W niektórych przypadkach najcenniejszym surowcem jest chłodny wyciąg wodny, ponieważ zarówno wysoka tempertura jak i np. alkohol lub olej niszczą najcenniejsze składniki.)

 

P.S. Przy okazji zamawiam najcieńszy korzonek do rozmnożenia  :) 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.