Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Potrzebuję na szybko kilka wędzonych polędwic. Będę wędził w Sobotę.

Peklowanie od jutra ( znajomi dali znać dopiero dziś ) :devil:

Jak lepiej peklować polędwicę: na sucho, czy w/g tabeli na mokro w sumie to tylko 2 dni peklowania, ale polędwiczki będą małe około 0,5 kg jedna więc może się uda. Co radzicie ?

 

Pozdrawiam

Siara

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mają być tylko polędwiczki, można sie pokusić o peklowanie suche.

Jednak na wszelki wypadek zastosuj "peklowanie dwudniowe"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12406
Udostępnij na innych stronach

Qrde trochę mało czasu do soboty.

Bagno podpowiedział - na sucho - ok

Jeśli dzisiaj( środa) tak uczyniłeś to moja propozycja -po 24 godz.

Jutro wieczorem ( czwartek) zrób solankę w/g tabeli dziadka na szybkie,

+ 2 razy dziennie nastrzyk + długie i intensywne masowanko.

Jeśli temperaturka solanki będzie wyższa schabikowi nie zaszkodzi (raptem 2 dni) a przyśpieszy proces.

Tak sobie wykombinowałem :blush:

Jeśli gadam bzdety to Sory.

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12410
Udostępnij na innych stronach

Siara, zrób według http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84

to przepis sprawdzony i szybki

oczywiście zamiast saletry zastosuj peklosól

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12412
Udostępnij na innych stronach

to przepis sprawdzony i szybki

To jest to !!

Zawsze schabik wędzę dosyć długo w zimnym dymie , a później lekkie podpieczenie gorącym dymem.

Bez parzenia - i niebo w gębie. :grin:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12414
Udostępnij na innych stronach

Tak peklowanie szybkie stężenie solanki 1,5kg peklosoli na 10 l wody ponieważ przy polędwicy możemy zastosować trochę mniejsze stężenie ,nastrzyk konieczny i ręczne masowanie , po wyjęciu z solanki 2-3 minutowe opłukanie w zimnej wodzie ,krótkie ociekanie ,możemy przyśpieszyć poprzez osuszenie powierzchni ręcznikami papierowymi lub innymi i powinno być wszystko w porządku Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12416
Udostępnij na innych stronach

U mnie uznanie zdobyły polędwice których wykonywanie rozpocząłem na bazie receptury: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84

 

wprowadziłem jednak kilka modyfikacji:

dla oczyszczonych z kości i mizdry schabów przygotowuję solankę z peklosoli o składzie 1kg/10l (choć dla mnie mogłoby być więcej) oraz cukru( 60g ) - w ilości 50% wagi oczyszczonych schabów,

nastrzyk i czas jak w przepisie,choć ostatnio troszkę zwiększyłem do 30h

doskonała jako "łososiowa" ale tez można sparzyć na "sopocką"

 

jak widać podejście do tematu jest różne - na pewno coś wybierzesz :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12417
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje Wszystkim za szybki odzew i porady.

Ze wzgledu na to, ze poledwic bedzie kilka, jast dobra okazja przetestowac kilka sposobow.

Dla uscislenia, chodzi mi o poledwiczki ( 3.5 - 4 cm przekroju ) takie jak w poniszym linku.

 

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=698

 

Czy piszac o nastrzyku i masowaniu mieliscie na mysli wlasnie takie, czy schab, bo przyznam szczerze, ze troszke sie pogubilem w nazewnictwie.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12422
Udostępnij na innych stronach

Wszscy pisali o schabie, to o co tobie chodzi to polędwiczki a nie polędwica, która to jest schabem.

A najlepiej jakby to ktoś bardziej doświadczony objaśnił ode mnie.

Pozdrawiam Marek_! .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12423
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedzi dotyczyły polędwicy bo tak było postawione pytanie. W kwestii nazw. Schab jest elementem z rozbioru zasadniczego Po wykrojeniu kości otrzymujemy mięsień który nazwany jest polędwicą i drugi mały mięsień nazwany polędwiczką .to tyle w skrócie.W sklepach nazwy mają jakie chcą i u nich to się nazywa schab i schab bez kości. PN jasno określają co to jest schab .Co do peklowania to myślę że to będzie najlepsze

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12424
Udostępnij na innych stronach

Natomiast ja od razu postawiłem na polędwiczki wieprzowe, chociaz przez moment miałem obawy, ze chodzi o schab bez kości. Jednak na dobra drogę naprowadziła mnie waga, która podał Siara.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12441
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.