Siara Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Maja 2007 Witam, Potrzebuję na szybko kilka wędzonych polędwic. Będę wędził w Sobotę.Peklowanie od jutra ( znajomi dali znać dopiero dziś ) :devil: Jak lepiej peklować polędwicę: na sucho, czy w/g tabeli na mokro w sumie to tylko 2 dni peklowania, ale polędwiczki będą małe około 0,5 kg jedna więc może się uda. Co radzicie ? PozdrawiamSiara Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Maja 2007 Jeśli mają być tylko polędwiczki, można sie pokusić o peklowanie suche.Jednak na wszelki wypadek zastosuj "peklowanie dwudniowe" Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Maja 2007 Qrde trochę mało czasu do soboty.Bagno podpowiedział - na sucho - okJeśli dzisiaj( środa) tak uczyniłeś to moja propozycja -po 24 godz.Jutro wieczorem ( czwartek) zrób solankę w/g tabeli dziadka na szybkie,+ 2 razy dziennie nastrzyk + długie i intensywne masowanko.Jeśli temperaturka solanki będzie wyższa schabikowi nie zaszkodzi (raptem 2 dni) a przyśpieszy proces. Tak sobie wykombinowałem :blush: Jeśli gadam bzdety to Sory. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Maja 2007 Siara, zrób według http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84to przepis sprawdzony i szybkioczywiście zamiast saletry zastosuj peklosól Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Maja 2007 Tylko 2 dni zdecydowanie nastrzyk i masowanie Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Maja 2007 to przepis sprawdzony i szybki To jest to !! Zawsze schabik wędzę dosyć długo w zimnym dymie , a później lekkie podpieczenie gorącym dymem. Bez parzenia - i niebo w gębie. :grin: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Maja 2007 Tak peklowanie szybkie stężenie solanki 1,5kg peklosoli na 10 l wody ponieważ przy polędwicy możemy zastosować trochę mniejsze stężenie ,nastrzyk konieczny i ręczne masowanie , po wyjęciu z solanki 2-3 minutowe opłukanie w zimnej wodzie ,krótkie ociekanie ,możemy przyśpieszyć poprzez osuszenie powierzchni ręcznikami papierowymi lub innymi i powinno być wszystko w porządku Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Maja 2007 U mnie uznanie zdobyły polędwice których wykonywanie rozpocząłem na bazie receptury: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 wprowadziłem jednak kilka modyfikacji:dla oczyszczonych z kości i mizdry schabów przygotowuję solankę z peklosoli o składzie 1kg/10l (choć dla mnie mogłoby być więcej) oraz cukru( 60g ) - w ilości 50% wagi oczyszczonych schabów,nastrzyk i czas jak w przepisie,choć ostatnio troszkę zwiększyłem do 30h doskonała jako "łososiowa" ale tez można sparzyć na "sopocką" jak widać podejście do tematu jest różne - na pewno coś wybierzesz Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 10 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Maja 2007 Dziekuje Wszystkim za szybki odzew i porady. Ze wzgledu na to, ze poledwic bedzie kilka, jast dobra okazja przetestowac kilka sposobow. Dla uscislenia, chodzi mi o poledwiczki ( 3.5 - 4 cm przekroju ) takie jak w poniszym linku. http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=698 Czy piszac o nastrzyku i masowaniu mieliscie na mysli wlasnie takie, czy schab, bo przyznam szczerze, ze troszke sie pogubilem w nazewnictwie. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Maja 2007 Wszscy pisali o schabie, to o co tobie chodzi to polędwiczki a nie polędwica, która to jest schabem. A najlepiej jakby to ktoś bardziej doświadczony objaśnił ode mnie.Pozdrawiam Marek_! . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Maja 2007 Odpowiedzi dotyczyły polędwicy bo tak było postawione pytanie. W kwestii nazw. Schab jest elementem z rozbioru zasadniczego Po wykrojeniu kości otrzymujemy mięsień który nazwany jest polędwicą i drugi mały mięsień nazwany polędwiczką .to tyle w skrócie.W sklepach nazwy mają jakie chcą i u nich to się nazywa schab i schab bez kości. PN jasno określają co to jest schab .Co do peklowania to myślę że to będzie najlepsze http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Maja 2007 Natomiast ja od razu postawiłem na polędwiczki wieprzowe, chociaz przez moment miałem obawy, ze chodzi o schab bez kości. Jednak na dobra drogę naprowadziła mnie waga, która podał Siara. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/765-pol%C4%99dwica-na-szybko-pro%C5%9Bba-o-podpowied%C5%BA/#findComment-12441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.