abratek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Don Pedro, w oznaczaniu typu mąki nie ma wolnej amerykanki... kolega piekarz przysnął chyba z lekka na "surowcach"...... :rolleyes: o jakości mąki natomiast nie decyduje tylko typ (czyli wyznacznik pozostałych po spalaniu popiołów ) głównym czynnikiem jest tu siła glutenu (dla mak pszennych) to tyle w kwestii uzupełnienia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Stycznia 2013 A Wy jak zwykle , jak w TVN byście chleb na czynniki pierwsze rozebrali :) Kto kupował mąkę we młynie ten wie że chlebowa pszenna to chlebowa i żytnia tak samo . Młynarz nie gamoń i wie co dać . Ja kupuję po 15kg i nigdy nie miałem problemu z chlebem Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don Pedro Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Nie wiem czy przysnął, czy też nie. Ja też nie muszę znać się na przemiale mąki i ich typach. Nie jestem piekarzem, ani młynarzem, ani innym specjalistą w dziedzinie obróbki ziarna zbożowego i mąki. Jadę na młyn i kupując makę mówię do czego ją potrzebuję. Piekę z niej chleb, tak jak umiem, taki jaki lubię i jaki mi smakuje. Dodaję też drożdży, co myślę przestepstwem nie jest. Cytuj Każdy zabija kiedyś to, co kocha – Chcę, aby wszyscy tę prawdę poznali. Jeden to lepkim pochlebstwem uczyni, Inny – spojrzeniem, co jak piołun pali. Tchórz się posłuży wtedy pocałunkiem, Człowiek odważny – ostrzem zimnej stali! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Stycznia 2013 tak na marginesie do tego samego młyna 25 lat temu woziłem dziadka mojej żony właśnie po mąkę tylko wtedy nawet do głowy mi nie przyszło że bedę piekł chleb Pytacie się człowieka jak piecze takie piekne chlebki a za chwilkę zaczynacie go " prostować " po co daje drożdże , że mąka 500 to nie 500 ... .Proponuję zakasać rekawy i zpodać fotki z własnego wypieku Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Stycznia 2013 zaczynacie go " prostować " po co daje drożdżeJeśli 15 lat już piecze chleb to zakwas ma idealny to po co dodawać drożdże? Nikogo nie "prostuję" tylko chciałem się dowiedzieć w końcu człowiek całe życie się uczy :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Don Pedro, DUCH, wszystko ok .. niech domowi piekarze robią jak chcą... chodzi tylko o to żeby nie pisać głupot....jeśli "fachowiec z branży" nie zna podstaw to po prostu należy to sprostować...... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Don Pedro, Masz świetą rację, nie wolno dodawać do chleba Cioci Wikipedii, bo wyjdzie chleb z marketu. Twój chleb jest wspaniały, bo tradycyjny i nic nikomu do tego. Pozornie mądry nieraz bywa tylko przemądrzały. Dla mnie jest jasne, że z tony ziarna nie da się zrobić dwóch ton mąki nr 2000. Ale to nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja też nie muszę znać się na przemiale mąki i ich typach. Nie jestem piekarzem, ani młynarzem, ani innym specjalistą w dziedzinie obróbki ziarna zbożowego i mąki. Jadę na młyn i kupując makę mówię do czego ją potrzebuję. Piekę z niej chleb, tak jak umiem, taki jaki lubię i jaki mi smakuje.Jeśli podajesz przepis to dobrze by było gdyby był raczej precyzyjnie napisany nie każdy ma młyn w swojej okolicy, a jak pójdziesz do sklepu to kto ci doradzi jaki typ mąki wybrać, by upiec dobry chleb? Wiesz jak, by wyglądały przepisy na kiełbasy, wędzonki itd. według twojego schematu? "Zrobiłem pyszną kiełbasę" ktoś z forum napisze "jeżeli możesz to podaj przepis", a ja mu odpisze "wiesz co nie jestem rzeźnikiem nie znam się na mięsie po prostu jadę do masarni kupuję mięso mówię, że chcę zrobić kiełbasę i gotowe. Robię z tego mięsa kiełbasę taką jaka mi smakuje jaką lubię i się zajadam, a to, że ktoś nie ma masarni w okolicy to już nie moja sprawa" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Stycznia 2013 DUCHU , kolego , nikt nikogo nie prostuje , uważam, że jeśli DON PEDRO przedstawia przepis na forum , to nie może korzystającego z jego przepisu forumowicza , odesłac po mąkę do Twojego piekarza " bo on wie " i " ja tam biorę od 15 czy 25 lat " , po to w kraju i w świecie obowiązują normy i standaryzacja by w obrocie towarem można było zamówic towar o odpowiednim standardzie i wykonać wyrób w odpowiedniej technologii , tak by był powtarzalny i cieszył . Jeśli się na taki tok rozumowania oburzasz , to szkoda nerwów , w inny sposób nie nawiążesz z forumowiczami kontaktu .Na Twoją tezę , "zakaszcie rękawy i pokażcie foto " to też zakrawa na bój zabawkami , ja piekłem dwa razy chleb jeden sie udał , drugi miał konstencję batonu drożdzy i taki też kolor ,nie udał sie .Więc stad zainteresowanie chlebem DONN PEDRA -bo piękny wyrób.Pytanie o drożdze zadane przez przema1978 chyba jest na miejscu , DON PEDRO stosuje ZUREK - zakwas , który powinien starczyć wg. poznanych zasad pieczenia chleba .Pytałem kiedyś moja Ciocie , ktora piekła chleb podobnym sposobem , dlaczego jeszcze daje drożdże odpowiedziała , że nie wie tak ją nauczyła matka , a moja Babcia , jęśli zaden z Was nie wie czy chleb się uda bez lub z drożdzami nie trzeba sie denerwować -robię tak bo tak się nauczyłem .Pozdrawiam fajne wyroby może , pokonam traumę swojej porażki i wróce do prób pieczenia chleba, Dzieki Wam DON PEDRO i DUCHU .Pozdrawiam :clap: :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Don Pedro pokazał chleb jaki piecze, a wy go mąką zajechaliście na amen !A już widzę jak kiedyś ..... dawno kiedyś młynarz dzielił mąkę na 500- tkę i .....Mąka na chleb i tyle ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Stycznia 2013 miro, chciałbym , kiedyś usłyszeć od Ciebie , gdy napiszę przepis na wyrób mięsny w taki sam sposób co Ty wtedy napiszesz - mięso jak mięso , kiełbasa dobra ? Pozdrawiam :grin: Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Stycznia 2013 A już widzę jak kiedyś...a możesz precyzyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Stycznia 2013 standartem w pieczeniu chleba jest bardzo dobra mąka . Jeżeli masz dobre źródło jej zakupu tak jak młyn w którym kupuję to bedziesz miał dobry chleb . A co do standartów to zakup sobie mąkę jednakowej klasy , powiedzmy 450 pszenna różnych producentów i upiecz z kazdej chleb wg.jednego przepisu i zobaczymy jak wtedy bedą sie miały Twoje standarty/Może wędliny nie dokońca to moja specjalnośc ale chleb z niejednego pieca jadłem Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Don Pedro pokazał chleb jaki piecze, a wy go mąką zajechaliście na amen ! A już widzę jak kiedyś ..... dawno kiedyś młynarz dzielił mąkę na 500- tkę i ..... Mąka na chleb i tyle !Bardzo dobrze miro prawi. Trzeba będzie do sprawy podejść metodycznie i na bazie podanego przepisu metodą prób (mam nadzieję że nie błędów) dostosowac do tego co jesteśmy w stanie u siebie pozyskać (oczywiście chodzi mi o mąkę). Podejrzewam że mąka jak to mąka, inna jest z Gdańskich Młynów, inna z Wrocławskich i jeszcze inna z Pcimia. Mimo standaryzacji i niby tych samych oznaczeń. Z jednej wyjdzie z drugiej nie. I tutaj pozostaje pole do popisu dla malkontentów...... Ja w każdym bądź mam zamiar w przyszłym tygodniu podjechać i pogadać do Gdańskich Młynów, też powiem że potrzebuję żytnią chlebową i ciekaw jestem co mi zaproponują i co z tego potem wyjdzie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Ja robię to wszystko na tzw. oko, na wyczucie, co nie znaczy , że nie stosuję żadnych proporcji. Jak wszystkim wiadomo, jakość użytch produktów to połowa sukcesu. Odradzam wszystkim zakup mąki we wszelkich hiper i super tudzież innych marketach . Ja w makę zaopatruję się bezpośednio na młynie i tak wszystkim radzę. Można kupić każdą ilość i odpowiedni gatunek mąki. A i to był nie mały problem ze znalezieniem młyna, który by robił dobrą mąkę. Przeczytałem zrozumiałem ..... a wg PN to sobie można. Podobnie jest z mięsem, farszem i kiełbasą .... trzeba to poczuć. Jak ktoś mi opisze jak powinien wyglądać prawidłowo wyrobiony farsz na kiełbasę, to tak jak Maxell założę worek na łeb. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Stycznia 2013 DUCH, Dodałbym jeszcze dobry piec. Don Pedro umie zrobić wspaniały chleb i nie musi się znać na numerach sit, sile glutenu i innych fachowych terminach. Nie może więc napisać jak zrobić chleb z mąki kupionej w markecie. Może tylko najdokładniej opisać jak On to robi. Wniosek: nie trzeba znać definicji numerów mąki żeby zrobić fantastyczny chleb! Czyli wiedza ta, tak na prawdę, jest na gwizdek potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Stycznia 2013 zakup sobie mąkę jednakowej klasy , powiedzmy 450 pszenna różnych producentów i upiecz z kazdej chleb wg.jednego przepisuCzym więcej białka tym lepsza mąka uwalnia więcej glutenu chleb się lepiej trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2013 tusiaczku , jeśli Cie spytają o typ, to napisz ? to już dla zasady i porzadku dyskusji .Jesli nie zapytają a dadzą zytnia 720 tzn , że nie było dyskusji" malkontentów " i wiadomosci " Cioci WIKIPEDII na coś sie przydają ".Pozdrawiam . [ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 22:50 ]przemek1978, z glutenem jest tak ,ze o przydatności mąki pszennej na dany wyrób decyduje zawarość glutenu oraz jego rozpływalność ( odpowiednie wartości decydują czy maka nadaje sie na chleb , bułki lub inne wyroby )szkoda rozwijać tematu bo nikt w domu nie bedzie sprawdzał rozpływalności glutenu choc proba jest bardzo prosta. Kiedyś dawno ryzykowałem własne pieniądze w obrocie zbożem i zawartość glutenu często przyprawiała mnie o ból głowy.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Napiszę na pewno co się dowiem tym bardziej ze mam zamiar pogadać z ich głównym technologiem z którym już kiedyś miałem przyjemność rozmawiać - bardzo fajny i rzeczowy człowiek z tego co pamiętam. Tak z ciekawości wszedłem sobie na ich stronę i rzeczywiście - mąka żytnia chlebowa opisana jest jako 720 a co ciekawe mają też w ofercie mąkę dedykowaną do żurku. Trzeba będzie popróbowac i tyle. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Przemek1978,popieram Twoje stanowisko , Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Stycznia 2013 tutaj już nie mam słówJa też nie mam. Poprostu, żeby nie wiem jak zgłębiać teoretyczną wiedzę -takiego chleba nie upiecze bez tej tradycyjnej praktyki. Są tacy ludzie, którzy potrafię wziąc w garść mąki, powąchać, rozetrzeć w palcach i już wiedzą, czy z tej mąki będzie chleb. Nie potrzebna im żadna inna "fachowa" ocena mąki. To powinno się uszanować! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Możecie sobie tak do rana dyskutować na temat jakości mąki czy mięsa. Zapytam jak to jest możliwe, że w normalnym sklepie przy ubojni schab kosztuje STRZELAM 15,00 zł, a w markecie 9,99 zł ? Czyżby normy te same, a jednak jakieś inne. To samo mamy z każdym produktem spożywczym i nasze receptury i dawkowanie możemy sobie ...... wcisnąć w .... Jedyne co możemy to robić na oko, na wyczucie ! Czy to nasz wina, że ten nasz świat nastawiony jest na zysk ? A kto mi gwarantuje, że mąka w sklepie 500-tka to faktycznie tyle ma ? Tylko napis na opakowaniu. A napisać to ja sobie mogę ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Czym więcej białka tym lepsza mąkaa lepsza znaczy że gatunek niższy Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 2 Stycznia 2013 A kto mi gwarantuje, że mąka w sklepie 500-tka to faktycznie tyle ma ? Tylko napis na opakowaniu.miro ale od czegoś trzeba zacząć a żeby to zrobić trzeba mieć w miarę dobry przepis - mój zaczyn ma kilka lat , drożdzy nie używam a z braku "przyjaznych" młynów w pobliżu mąkę ( z gdańskich młynów) kupuję w hipermarkecie ale jak mnie ktoś początkujący ktoś spyta to powiem jakiego typu , jakiej mąki powinien użyć wg mnie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 2 Stycznia 2013 przemek1978, a o co chodzi? :rolleyes: przecież napisane że organizm kolegi nie toleruje chleba czysto żytniego na zakwasie... dopiero przejście na pszenno-żytni poprawiło sprawę Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7674-maka-a-sprawa-polska/#findComment-259817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.