Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Odkrecanie kielbas i wieszanie na kijach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
44 odpowiedzi w tym temacie

#21 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 18 maj 2007 - 06:11

Jakie to niesamowite, że prawdopodobnie tak prosta czynność może sprawiać aż tyle problemu, prawda ? :-)

Po ostatnich dywagacjach na forum nt. odkręcania kiełbas wyobraziłem sobie, że za jednym przekręceniem robi się jedno, nazwę to "miejsce skręcenia".
A tutaj okazuje się, że:

lewą ręką chwytamy w połowie batona a prawą na końcu batona lekko z wyczuciem uciskamy batony by nie pękły nam jelita


Czy dobrze w takim razie rozumiem, że odkręcanie powinno wyglądać w poniższy sposób ?

1. Mamy napełniony baton.
2. Ściskamy baton w punktach A i B i odkręcamy prawoskrętnie (pierwsza parka)
3. Ściskamy baton w punktach C i D i odkręcamy prawoskrętnie (druga parka)

Dołączona grafika


Czy znowu źle ? :-)
BonAir

#22 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2121 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 18 maj 2007 - 07:10

Właśnie tak!
Czynność prosta jak budowa cepa :) Jestem taki mądry bo ten sposób oglądałem na I Zlocie. Szybko i wygodnie się robi, a pozatym kiełbaski są równe i takiej wielkości jak chcesz a nie jak wyjdzie.

Pozdrawiam

#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13078 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 maj 2007 - 20:22

Witam

BonAir . Właśnie tak . Ja jak napełniam osłonki to od razu zaznaczam sobie czyli lekko zduszam jak wychodzą kiełbaski z nadziewarki . Zaraz wiem ile kiełbasek ma być sześć czy osiem bo tak z zasady robię .

Serdecznie pozdrawiam

#24 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 18 maj 2007 - 21:03

Witam
Temat okręcania kiełbas jest problemem "gręplowanym" od momentu powstania stronki.
Możemy sobie pisać i rysować do bólu, ale jak sami nie spróbujemy to nic z tego nie będzie.
Na przykładzie Papcia-
" Czynność prosta jak budowa cepa " ," jestem taki mądry bo tan sposób oglądałem na I Zlocie"
- i wszystko jasne
Zapraszamy na Zlot

#25 SZCZEPAN

SZCZEPAN

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 611 postów
  • MiejscowośćWIELKOPOLSKA

Napisano 19 maj 2007 - 20:23

Dołączona grafika
Okręcanie kiełbas na pozór jest proste, ale najważniejsze jest napełnianie jelit Dołączona grafika

#26 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5740 postów

Napisano 20 maj 2007 - 10:30

BonAir zrobił to w genialny sposób...!!! :grin:
Jednak do człowieka przemawia pismo obrazkowe... :lol:

#27 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 20 maj 2007 - 21:14

Dlatego mamy znaki drogowe a nie napisy drogowe...pzdr. :lol:

#28 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 18 maj 2011 - 07:30

Witam,
Jako nowicjusz, w poszukiwaniu wiedzy właśnie się dokopałem do tego tematu, niby wszystko OK a w praktyce nie do końca wychodzi (odkręcanie batonów). Mam więc prośbę do któregoś z forumowiczów biegłego w tej sztuce o nagranie filmiku "jak to się na prawdę robi" i wrzucenie go na forum.

Pozdrawiam

#29 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 18 maj 2011 - 08:23

"jak to się na prawdę robi"

Tu pokaz kol. Domin (minuta 11:44)
https://wedlinydomow...p=167912#167912
:clap:
:grin:

#30 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7234 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 maj 2011 - 09:26

Ten działa:



#31 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 maj 2011 - 12:33

Trzeba dodać że dkręcanie pokazane na filmiku jest troszkę "zmodyfikowane" :cool: i nie prezentuje "typowego" odkręcania :tongue:

#32 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 18 maj 2011 - 12:57

Dzięki za odzew

dkręcanie pokazane na filmiku jest troszkę "zmodyfikowane" :cool: i nie prezentuje "typowego" odkręcania

Więc jak ktoś z Koleżanek i kolegów podczas następnego robienia kiełbasy poprosił by "towarzyszy niedoli" o uwiecznienie np. komórką, kamerką, dyktafonem* etc. procesu odkrecania batonów wraz z opisem "jak chłop krowie na rowie" co po kolei i jeszcze wrzucił swój wyczyn na forum to się nie obrażę :lol: A i innym początkującym też się to pewnie przyda.

Pozdrawiam

p.s. po obejrzeniu filmiku już jest trochę jakby jaśniej :cool:

*no dyktafonem to chyba nie :wink:

#33 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 18 maj 2011 - 16:30

Kolego
jest Nas kilku z W-wy robiących kiełbasy, wystarczy się umówić i temat poznasz.
Pozdrawiam :cool:

#34 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 18 maj 2011 - 17:58

Do Żyrardowa też masz niedaleko :grin:

#35 emet

emet

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Miejscowośćbielsko-biala

Napisano 02 kwi 2012 - 22:07

Od 1min 50sek odkrecanie kielbasek

#36 jacekdino

jacekdino

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 02 kwi 2012 - 23:21

:D

5:44 jak na dłoni...:)) KLIK

Pozdróweczki

#37 Cressi

Cressi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 25 lut 2018 - 17:39

A jak sobie radzicie w przypadku, kiedy po okręceniu kiełbasy wychodzi Wam nieparzysta ilość odcinków? Ten ostatni ma sobie radośnie dyndać na koncu poprzedniego. Jak to powiesić na kiju?

Przy parzystej ilości problemu nie ma - wszystko ładnie leży na kiju.



#38 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 25 lut 2018 - 17:43

Jeśli w wędzarni nie ma miejsca na  :rolleyes:   "dyndanie"  zawsze  można  dowiązać kawałek sznurka wędliniarskiego  do kija  zamiast "parki".



#39 Cressi

Cressi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 25 lut 2018 - 18:27

Tak własnie póki co robię, ale myślałem ze jest na to jakiś patent.

Ehhhyhhhh, człowiek był młody to się od Ojca nie uczył.



#40 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 25 lut 2018 - 20:11

A ja lecę jeszcze inaczej. Nadziane jelito odkręcam w połowie i później już mam parzyście dzieląc na równe odcinki :) Tadaaaam  :cool:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych