Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zrobiliśmy tort na urodziny bratanicy. Mniej błędów w wyglądzie, o smaku napisze jutro. Krem budyniowo-krówkowy z prażonymi orzechami włoskimi. Obłożenie i figurka z masy cukrowej.

 

http://img18.imageshack.us/img18/7563/crw9631.jpg

 

 

http://img32.imageshack.us/img32/3665/crw9636.jpg

 

http://img26.imageshack.us/img26/1079/crw9638.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-264136
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 79
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

superowski torcik tylko wypryski tej damy są takie jakieś mało podobne do oryginału :wink:
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-264146
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Na słodko , też świątecznie

Sernik na gorąco i śliwkowo-kajmakowy mazurek

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-278441
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Może coś do kawki?

 

 

Dołączona grafika

 

Muffinki z mąką razową, jabłkami, cynamonem i kruszonką. Mało słodkie, prawie dietetyczne :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283307
Udostępnij na innych stronach

Muffinki z mąką razową, jabłkami, cynamonem i kruszonką. Mało słodkie, prawie dietetyczne :devil:

Poproszę o przepis.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283308
Udostępnij na innych stronach

Może coś do kawki?

Jak pytasz-to odpowiadam: POPROSZĘ :!: :grin:

 

Poproszę o przepis.. :wink:

Ja również.

 

Zarąbista fotka :shock: powiedz jak Ty to robisz?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283311
Udostępnij na innych stronach

Mało słodkie, prawie dietetyczne

Żeby to było dietetyczne, to musiałbyś ograniczyć nie tylko cukier ale i mąkę. Każda mąka, nawet razowa, ma tylko o 25% mniej węglowodanów niż cukier. I niemal tak samo stymulują sekrecję insuliny i w efekcie odkładanie się tkanki tłuszczowej.

 

A zdjęcie zarąbiste :thumbsup: - poproszę przepis ;) na zdjęcie, of course :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283312
Udostępnij na innych stronach

Przepis pochodzi ze świeżo nabytej książki

 

Dołączona grafika

 

Muffinki Jabłkowo-cynamonowe

 

160 g mąki pszennej pełnoziarnistej

150 g mąki pszennej białej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

80 g drobnego cukru

1 duże lub 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w dość drobną kostkę

250 ml mleka

2 jajka

8 łyżek roztopionego masła (dałem pół na pół z masłem roślinnym)

łyżeczka cynamonu

 

W jednej misce połączyć sypkie i jabłka, w drugiej płynne składniki. Wlać płynne do suchych i krótko wymieszać. Nakładać do papilotek lub formy. W oryginale jako posypka był pokruszony cukier brązowy w kostkach, wymieszany z cynamonem. Z braku takowego zrobiłem zwykłą kruszonkę z dodatkiem cynamonu.

 

Muffinki wychodzą mało słodkie, więc dla lubiących i mogących cukier można zwiększyć jego ilość.

 

 

Fotki to mój zawód, do którego trochę (za sprawą FB) wracam. 2 lampy na statywach (budżetowe), namiot bezcieniowy i 10-letnia lustrzanka cyfrowa, z sześciomegową matrycą, na statywie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283313
Udostępnij na innych stronach

dałem pół na pół z masłem roślinnym

niech Cię ręka boska broni przed takimi pomysłami :devil:

przecież masło roślinne to lekko podrasowana margaryna!

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283315
Udostępnij na innych stronach

Fotki to mój zawód, do którego trochę (za sprawą FB) wracam. 2 lampy na statywach (budżetowe), namiot bezcieniowy i 10-letnia lustrzanka cyfrowa, z sześciomegową matrycą, na statywie.

A tak dla laików czyli dla mnie :grin:, może to dziwnie zabrzmi ale zrób zdjęcie jak robisz zdjęcie :rolleyes: :grin:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283316
Udostępnij na innych stronach

dałem pół na pół z masłem roślinnym

niech Cię ręka boska broni przed takimi pomysłami :devil:

przecież masło roślinne to lekko podrasowana margaryna!

Kasia to była, masło się skończyło

 

Fotki to mój zawód, do którego trochę (za sprawą FB) wracam. 2 lampy na statywach (budżetowe), namiot bezcieniowy i 10-letnia lustrzanka cyfrowa, z sześciomegową matrycą, na statywie.

A tak dla laików czyli dla mnie :grin:, może to dziwnie zabrzmi ale zrób zdjęcie jak robisz zdjęcie :rolleyes: :grin:

No nie wiem czy wpuszczę Cię za kulisy ;)

Następnym razem cyknę fotę. W skrócie: namiot bezcieniowy (nie zbyt często), 2 lampy 100 Ws na statywach + parasolki. I dużo prób i cierpliwości oraz podstawy z Fotografia studyjna

 

Lampy

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283318
Udostępnij na innych stronach

Briocha w dwóch odsłonach, z cynamonem lub rodzynkami, na śniadanie. Smacznego!

 

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283484
Udostępnij na innych stronach

Piękne foteczki :clap: :clap: chce się jeść :)

a ten ostatni tort jaki cudaczny :grin: oczywiście w jak najlepszym sensie!

jakby mi ktoś zrobił takiego torcika cieszyłbym się jak małe dziecko :P z plasteliny robiłem takie fajne kolorowe rzeczy.. no tylko nie tak precyzyjne i nie jadalne :lol:

napisz ciut więcej o tym torcie.. dobrze zauważyłem, że poszczególne barwniki dodawałeś do biszkoptów? czy to w ogóle inna bajka? :D bo na ozdobę to masa cukrowa :P mmm

:clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283732
Udostępnij na innych stronach

Biszkopt tłuszczowy + barwniki spożywcze. Każdy blat pieczony osobno, trochę roboty jest, ale efekt to wynagradza. Krem ze śmietanki i mascarpone. Masa cukrowa z dodatkiem CMC + barwniki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283768
Udostępnij na innych stronach

RaV22, dzięki :) ciekawość zaspokojona :D

co do barwników spożywczych to chyba nie ma co przesadzać..

tort i tak nie jest zdrowy a chemia barwnika jest jadalna i w niewielkiej ilości ;)

Halusi najlepiej zapytać, coby sporów niepotrzebnych nie było ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283821
Udostępnij na innych stronach

I kolejny tort zrobiony. Tym razem dla dwóch solenizantek.

Bardzo ładny kolorowy torcik.. :smile:

 

tort i tak nie jest zdrowy a chemia barwnika jest jadalna i w niewielkiej ilości ;)

Co do barwników.. oczywiście że nie są zdrowe.. podobnie jak lizaki, gumy do żucia i inne słodycze z zawartością barwników, które wywołują alergie i inne choroby.

Nie da sie ukryć bo i ja czasami używam takich barwników. Póki co nie ma zakazu używania barwników spożywczych tak jak to zrobili w innych krajach .

Myslę że każdy z nas zadaje sobie z tego sprawę.. i tak jak napisał RaV22 ..

 

Nie zawsze da się jeść tylko zdrowe produkty.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-283835
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tym razem zmierzyłem się z baklawą. Nie taki diabeł straszny.... Jak znajdziecie w sklepie ciasto filo, to śmiało bierzcie się od roboty. Przepis z blogu http://www.mojewypieki.com/przepis/baklawa-baklava

Małą modyfikacją było użycie mieszanki orzechów (włoskie, laskowe, pekany i nerkowce) i zastąpienie, w syropie, części cukru miodem, a syropu zrobiłem o połowę więcej. Piekłem w mniejszej blaszce i pół godziny krócej.

 

Nie do końca w smaku wszystko pasuje. Następnym razem skrócę czas pieczenia (kolor ciasto złapało już po godzinie) i zmniejszę ilość cynamonu, mimo że bardzo lubię jego smak, to jak dla mnie za bardzo dominował. Ale zastrzegam że nie jadłem oryginalnej baklawy, a jedynie te w budkach z kebabem, więc może powinno być mocno cynamonowe.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-291359
Udostępnij na innych stronach

RaV22, bardzo ladnie wyglada. :clap:

Nastepnym razem zmien orzechy na tylko pistacjowe i wloskie pol na pol, a do syropu daj soku z cytryny i tez swiezo starta skorke i,kiedy go gotujesz odrobine cynamonu, wlasnie bardzo dobrze zrobiles ,ze zamieniles czesc cukru na miod.( ja mam przepis wlasnie z miodem).

Masz racje ,ze chcesz zmniejszyc czas w piekarniku.Czas pieczenia wystarczy 1 godzina w 160 stopniach.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7746-dobrze-wypieczony-rav/page/2/#findComment-291362
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.