Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gazda , ja nie pamiętam by boczek był gotowany , zawsze wedzony surowy , byłem pare razy z ojcem na tzw.grupie w polu -tam pracowali żołnierze , i zawsze podawali na kolacje paste z boczku surowego wedzonego , oczywiście nie codziennie , w domu tez tato tak robił .

Pozdrawiam

witam, a ja dokładnie tak pamiętam, boczek był sparzony lub gotowany i taki sam można

było czasem kupić w sklepach. Ja po wyjściu z wojska próbowałem odtworzyć recepturę

i dopiero przypadek potwierdził to co wcześniej napisałem. Kupiłem boczek wędzony

i po ugotowaniu go okazało się że duża część jest tłusta po zjedzeniu tego lepszego

po kilku dniach zmieliłem reszte z cebulą i to był strzał w 10 tkę

Od tego czasu tak robię i wszyscy w rodzinie chwalą ten smak.

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266275
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

po kilku dniach zmieliłem reszte z cebulą i to był strzał w 10 tkę

Dodaj jeszcze czosnek :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266277
Udostępnij na innych stronach

wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka

Wie... :cool:

pis67 napisał/a:

sprawdzę czy to nie jakaś rodzinna tajemnica

strzeżona przez wiele pokoleń mnichów warmińsko-mazurskich. Pełen szacun!

 

Przepis nie jest tajemny

Ten nie jest tajemny? Zastanów się. Później nie odkręcisz! Pójdzie w Polskę i na świat a wróci do Ciebie zgniłym kartoflem :cool:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266289
Udostępnij na innych stronach

Przepis nie jest tajemny, tylko spisany na kartce, kartki bez żadnego składu czy ładu leżą w segregatorze i na gromadkach, szukałem chwilę, ale nic. Jutro po południu rozbiór bydlaka, mogę też nie zdążyć, ale pojutrze... :cool:

napisałem tajemny z uwagi na emotkę którą postawiłeś na końcu zdania.

Jednak Twoje zapewnienie , że pojutrze , uspokoiło mnie i dam sobie na wstrzymanie... :wink:

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266292
Udostępnij na innych stronach

polecam metkę Berlińską,gruborozdrobnioną z mięsa najwyższej jakości ,podwędzaną,

do tej pory nie jadłem lepszej,przepis na metkę każdy jest dobry,lecz sztuką jest

wędzenie,nadanie aromatu,nie dopuszczenie do nadmiernego wysuszenia,wędzona

buczkiem

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266467
Udostępnij na innych stronach

pis67, czy dobrze odczytałam 250 gram peklosoli na 10 kg wyrobu , czyli 25 g/ kg ?

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266564
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj popełniłem metkę cebulową, z parzonego, wędzonego, boczku. Byłaby normalnie wzorcowa, gdyby nie to, że boczek był lekko za chudy i metka jest za mało smarowna, jest po prostu za sucha. Ale, pomału schodzi. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266573
Udostępnij na innych stronach

Mucios gracias senior Pisu :grin: Trzeba będzie popełnić owo luksusowe dzieło :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266614
Udostępnij na innych stronach

Grande Pisu ,

 

ja też mucios y gracias , teraz tylko kupić IV wołową ( oj będzie problem jak zapytam... :grin: ) resztę w moim puelblo znają...

 

pzdr.

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266617
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu. Gdyż, należy wyjaśnić charakterystykę mięsa drobnego wołowego kl IV i I.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266618
Udostępnij na innych stronach

Mięso drobne wołowe kl. IV - to dzisiejsze mięso drobne wołowe kl. III tłuste z zawartością łoju do 45 % Dopuszczalna warstwa łoju zewnętrzna i wewnętrzna do 10mm. Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponder
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266621
Udostępnij na innych stronach

Wielkie dzięki DZIADEK, rozwiązałeś własnie mój dylemat jak wytłumaczyć Pani w sklepie o co mi chodzi, bo już czasem patrzy na mnie jak na wariata jak składam zamówienie. Takie czasy nastały że to kupujący lepiej się zna na asortymencie niż sprzedający :mellow:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266622
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu. Gdyż, należy wyjaśnić charakterystykę mięsa drobnego wołowego kl IV i I.

Andrzeju ,

 

w wariancie II nie miałbym problemu , kupiłbym ligawy.... i miałbym metkę brunszwicką luksusowo - delikatesową , w pierwszym niestey nie.

Słabo mam odrobioną lekcję z klasyfikacji "gawiadziny"( sam nie wiem co to IV woł. ) i nie wytłumaczę Pani za ladą o co mi właściwie chodzi...

 

 

Ps.

Dziadek , dziękuję za rozjaśnienie...

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266623
Udostępnij na innych stronach

...Czy fota może być? :cool: ...

Kochany BRACIE Pis! Jestem zaskoczony tak dokładnym

i dlatego użytecznym przepisem. :clap:

 

BTW

Na koniec musze dodać, że masz DOKTORSKI

tzw. "charakter pis ma" :wink: :grin: :lol:

 

Zupełnie podobny do mego. :tongue: :lol: :shock:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266631
Udostępnij na innych stronach

Mięso drobne wołowe kl. IV - to dzisiejsze mięso drobne wołowe kl. III tłuste z zawartością łoju do 45 % Dopuszczalna warstwa łoju zewnętrzna i wewnętrzna do 10mm. Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponder

Do metki bym tego łoju nie dodawał,ale Dziadek to wie :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266632
Udostępnij na innych stronach

czy dobrze odczytałam 250 gram peklosoli na 10 kg wyrobu

Dokładnie na 1 kg mięsa 25g peklosoli.

:cool:

 

z parzonego, wędzonego, boczku.

Myślę, że z samego wędzonego byłaby lepsza. :cool:

 

Trzeba będzie popełnić owo luksusowe dzieło

Luksusowe w wariancie II, w pierwszym ta tłusta wołowina wyglada niebezpiecznie, ale wołowiny mam dostatek, może zrobię trochę? :cool:

 

A czy można metkę cebulową zamrozić?

 

Nie polecam, lepiej zrobić trochę do miseczki i spożyć wartko. :cool:

 

czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu.

Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponder

Wariant II, boję się wołowego tłuszczu w wyrobach. Dziadku szponder, Nie ma nic lepszego? :cool:

 

w wariancie II nie miałbym problemu , kupiłbym ligawy....

Ligawa niekoniecznie, antrykot, rostbef,karkówka. :cool:

 

że masz DOKTORSKI

Teraz jeszcze bardziej... :cool:

Do metki bym tego łoju nie dodawał,

Ja też nie, ale może z kilo zrobię wg. prawie oryginału. :cool:

 

Na koniec pytanie, czy moje zapiski w wersji fotograficznej są czytelne, na przyszłość ułatwiło by mi sprawę, bo przepisywać nie zawsze mi się chce? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266645
Udostępnij na innych stronach

pis67, są czytelne - jak jakiś szczegół będzie nie czytelny można się dopytać - a przepisanie tego zajęło mi raptem 2 minutki :)

przepisałem i zapisałem w ulubionych notatkach :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266646
Udostępnij na innych stronach

Na koniec pytanie, czy moje zapiski w wersji fotograficznej są czytelne, na przyszłość ułatwiło by mi sprawę, bo przepisywać nie zawsze mi się chce? :cool:

Nie jest tak źle, nie wiem jak reszta ale ja jestem wytrenowany w odszyfrowywaniu zapisków małżonki a ona to dopiero bazgrze :grin:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266649
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Porównałem przepis Kolegi Pis67 z tzm http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/18-metka-brunszwicka

Różnice w zasadzie niewielkie co do I.

Mnie się podoba II. Popełnię i opowiem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266699
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem trochę mięska na metkę cebulową i pokonała mnie choroba - pekluję się mięsko już od środy - czy mogę peklować mięso na kiełbasę dłużej niż dwa dni?
i jest elegancko...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-267514
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem trochę mięska na metkę cebulową

pekluję się mięsko już od środy - czy mogę peklować mięso na kiełbasę dłużej niż dwa dni?

Dziś poniedziałek, 5 dni mi wychodzi, na metkę peklowanie dwa, góra trzy dni. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-267520
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.