gazda Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 4 Lutego 2013 Gazda , ja nie pamiętam by boczek był gotowany , zawsze wedzony surowy , byłem pare razy z ojcem na tzw.grupie w polu -tam pracowali żołnierze , i zawsze podawali na kolacje paste z boczku surowego wedzonego , oczywiście nie codziennie , w domu tez tato tak robił . Pozdrawiamwitam, a ja dokładnie tak pamiętam, boczek był sparzony lub gotowany i taki sam można było czasem kupić w sklepach. Ja po wyjściu z wojska próbowałem odtworzyć recepturę i dopiero przypadek potwierdził to co wcześniej napisałem. Kupiłem boczek wędzony i po ugotowaniu go okazało się że duża część jest tłusta po zjedzeniu tego lepszego po kilku dniach zmieliłem reszte z cebulą i to był strzał w 10 tkę Od tego czasu tak robię i wszyscy w rodzinie chwalą ten smak. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Lutego 2013 po kilku dniach zmieliłem reszte z cebulą i to był strzał w 10 tkęDodaj jeszcze czosnek :thumbsup: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266277 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Lutego 2013 wie ktoś może jak się robi metke o wdzięcznej nazwie Brunszwicka Wie... pis67 napisał/a: sprawdzę czy to nie jakaś rodzinna tajemnica strzeżona przez wiele pokoleń mnichów warmińsko-mazurskich. Pełen szacun! Przepis nie jest tajemny Ten nie jest tajemny? Zastanów się. Później nie odkręcisz! Pójdzie w Polskę i na świat a wróci do Ciebie zgniłym kartoflem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 4 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Lutego 2013 Przepis nie jest tajemny, tylko spisany na kartce, kartki bez żadnego składu czy ładu leżą w segregatorze i na gromadkach, szukałem chwilę, ale nic. Jutro po południu rozbiór bydlaka, mogę też nie zdążyć, ale pojutrze... napisałem tajemny z uwagi na emotkę którą postawiłeś na końcu zdania. Jednak Twoje zapewnienie , że pojutrze , uspokoiło mnie i dam sobie na wstrzymanie... :wink: pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Lutego 2013 polecam metkę Berlińską,gruborozdrobnioną z mięsa najwyższej jakości ,podwędzaną,do tej pory nie jadłem lepszej,przepis na metkę każdy jest dobry,lecz sztuką jestwędzenie,nadanie aromatu,nie dopuszczenie do nadmiernego wysuszenia,wędzonabuczkiempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 5 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Lutego 2013 mięsa najwyższej jakościnajlepsza chyba PQS :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janu400 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Lutego 2013 pis67 metka cebulowa 1 klasa :-) Cytuj Pozdrawiam JanuszB http://kompasklub.pl/index.php . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Lutego 2013 Czy fota może być? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Lutego 2013 pis67, czy dobrze odczytałam 250 gram peklosoli na 10 kg wyrobu , czyli 25 g/ kg ? Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Lutego 2013 Wczoraj popełniłem metkę cebulową, z parzonego, wędzonego, boczku. Byłaby normalnie wzorcowa, gdyby nie to, że boczek był lekko za chudy i metka jest za mało smarowna, jest po prostu za sucha. Ale, pomału schodzi. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Lutego 2013 A czy można metkę cebulową zamrozić? Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Lutego 2013 Mucios gracias senior Pisu :grin: Trzeba będzie popełnić owo luksusowe dzieło :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Lutego 2013 Grande Pisu , ja też mucios y gracias , teraz tylko kupić IV wołową ( oj będzie problem jak zapytam... :grin: ) resztę w moim puelblo znają... pzdr. Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 6 Lutego 2013 Nie wiem, czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu. Gdyż, należy wyjaśnić charakterystykę mięsa drobnego wołowego kl IV i I. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Lutego 2013 Mięso drobne wołowe kl. IV - to dzisiejsze mięso drobne wołowe kl. III tłuste z zawartością łoju do 45 % Dopuszczalna warstwa łoju zewnętrzna i wewnętrzna do 10mm. Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponder Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Lutego 2013 Wielkie dzięki DZIADEK, rozwiązałeś własnie mój dylemat jak wytłumaczyć Pani w sklepie o co mi chodzi, bo już czasem patrzy na mnie jak na wariata jak składam zamówienie. Takie czasy nastały że to kupujący lepiej się zna na asortymencie niż sprzedający :mellow: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Lutego 2013 Nie wiem, czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu. Gdyż, należy wyjaśnić charakterystykę mięsa drobnego wołowego kl IV i I. Andrzeju , w wariancie II nie miałbym problemu , kupiłbym ligawy.... i miałbym metkę brunszwicką luksusowo - delikatesową , w pierwszym niestey nie. Słabo mam odrobioną lekcję z klasyfikacji "gawiadziny"( sam nie wiem co to IV woł. ) i nie wytłumaczę Pani za ladą o co mi właściwie chodzi... Ps. Dziadek , dziękuję za rozjaśnienie... pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Lutego 2013 ...Czy fota może być? ...Kochany BRACIE Pis! Jestem zaskoczony tak dokładnym i dlatego użytecznym przepisem. :clap: BTW Na koniec musze dodać, że masz DOKTORSKI tzw. "charakter pis ma" :wink: :grin: :lol: Zupełnie podobny do mego. :tongue: :lol: :shock: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Lutego 2013 Mięso drobne wołowe kl. IV - to dzisiejsze mięso drobne wołowe kl. III tłuste z zawartością łoju do 45 % Dopuszczalna warstwa łoju zewnętrzna i wewnętrzna do 10mm. Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponderDo metki bym tego łoju nie dodawał,ale Dziadek to wie :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Lutego 2013 czy dobrze odczytałam 250 gram peklosoli na 10 kg wyrobu Dokładnie na 1 kg mięsa 25g peklosoli. z parzonego, wędzonego, boczku. Myślę, że z samego wędzonego byłaby lepsza. Trzeba będzie popełnić owo luksusowe dzieło Luksusowe w wariancie II, w pierwszym ta tłusta wołowina wyglada niebezpiecznie, ale wołowiny mam dostatek, może zrobię trochę? A czy można metkę cebulową zamrozić? Nie polecam, lepiej zrobić trochę do miseczki i spożyć wartko. czy Pis67 wykonał wyrób wg I wariantu. Gdzie najwięcej - w przodach . Więc kupujmy -szponder Wariant II, boję się wołowego tłuszczu w wyrobach. Dziadku szponder, Nie ma nic lepszego? w wariancie II nie miałbym problemu , kupiłbym ligawy.... Ligawa niekoniecznie, antrykot, rostbef,karkówka. że masz DOKTORSKI Teraz jeszcze bardziej... Do metki bym tego łoju nie dodawał, Ja też nie, ale może z kilo zrobię wg. prawie oryginału. Na koniec pytanie, czy moje zapiski w wersji fotograficznej są czytelne, na przyszłość ułatwiło by mi sprawę, bo przepisywać nie zawsze mi się chce? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Lutego 2013 pis67, są czytelne - jak jakiś szczegół będzie nie czytelny można się dopytać - a przepisanie tego zajęło mi raptem 2 minutki przepisałem i zapisałem w ulubionych notatkach Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Lutego 2013 Na koniec pytanie, czy moje zapiski w wersji fotograficznej są czytelne, na przyszłość ułatwiło by mi sprawę, bo przepisywać nie zawsze mi się chce? Nie jest tak źle, nie wiem jak reszta ale ja jestem wytrenowany w odszyfrowywaniu zapisków małżonki a ona to dopiero bazgrze :grin: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam.Porównałem przepis Kolegi Pis67 z tzm http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/18-metka-brunszwickaRóżnice w zasadzie niewielkie co do I.Mnie się podoba II. Popełnię i opowiem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-266699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dorau Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zapeklowałem trochę mięska na metkę cebulową i pokonała mnie choroba - pekluję się mięsko już od środy - czy mogę peklować mięso na kiełbasę dłużej niż dwa dni? Cytuj i jest elegancko... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-267514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zapeklowałem trochę mięska na metkę cebulowąpekluję się mięsko już od środy - czy mogę peklować mięso na kiełbasę dłużej niż dwa dni? Dziś poniedziałek, 5 dni mi wychodzi, na metkę peklowanie dwa, góra trzy dni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7789-metka-cebulowa-wg-pis67/page/2/#findComment-267520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.