Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 164
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

zbieram

dość istotną rzeczą jest rodzaj rękojeści bo kolor jest kwestią upodobania - nie radze :no:   natomiast brać noży którymi nie umiesz się posługiwać  - może to głupio brzmi , ale nożami typu tasak trzeba naprawdę się na nowo uczyć 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-594540
Udostępnij na innych stronach

Santoku posługuję się często i szefa też (Kupiłem kiedyś komplet noży z USA - byłem w zasięgu poczty amerykańskiej wówczas  , to przesyłka była darmowa - w/g opisu miały być japońskie :facepalm:  - po rozpakowaniu ujrzałem  na ostrzu Stainless China  :mad::facepalm:

Właśnie znalazłem identyczny zestaw co go mam

http://madeinusa.com.pl/16-czesciowy-zestaw-nozy-kitchenaid-duplikat-1-266.html

Nigdy nie kupię już noży ząbkowanych ostrzonych dwustronnie  - santoku w tym zestawie jest gładki i jest ok

 

 

Tak, zamówiłem na razie 2 a po obmacaniu być może coś jeszcze dokupię.

Czekam na "sprawozdanie" :) Komendante  :thumbsup: 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-594568
Udostępnij na innych stronach

Witam, przed chwilą otrzymałem  od shipchandlera.

Nie dostarczył tych które zamawiałem  zgodnie z linkiem tylko deczko inne

lepszej klasy i tu niespodzianka otrzymałem je jako prezent :D :D :D

Oto one:

post-70976-0-71433100-1523263106_thumb.jpg

post-70976-0-21824800-1523263133_thumb.jpg

post-70976-0-84682100-1523263158_thumb.jpg

 

Długość całkowita 30 cm, ostrza 17 cm.

Ostrość, strach się bać

Świetnie leży w doni, rękojeść drewno lakierowane.

 

Jutro przeprowadzę próby krojenia, dzisiaj nie mogę bo za godzinę mam zaproszenie na kolejną kolacje.

Czasami jest dobrze być kapitanem :facepalm:

 

 

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-594942
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak takie cacka ostrzyć.
jest na forum temat o ostrzeniu - ideał do damascenów - to kamień 4000/6000 iiii cierpliwość - a poza tym nie dopuszczamy by były tępe - wiem dla jednych jest super ostry a dla innych już wymaga ostrzenia . Nówki pozwolą Ci się trochę pocieszyć ostrzeniem laserowym  :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-594973
Udostępnij na innych stronach

Cacuszka :thumbsup:.

El komendante nie dałoby rady , żebym zaokrętował się u Ciebie? :D;). Może też by mi coś skapło  ;) .

Powiedz jeszcze coś o tych nożach - piszesz , że są lepsze od tych z linków. Masz jakąś nazwę firmy ? Może znajdę na Aliex.....

Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-594978
Udostępnij na innych stronach

Cacuszka :thumbsup:.

El komendante nie dałoby rady , żebym zaokrętował się u Ciebie? :D;). Może też by mi coś skapło  ;) .

Powiedz jeszcze coś o tych nożach - piszesz , że są lepsze od tych z linków. Masz jakąś nazwę firmy ? Może znajdę na Aliex.....

Pozdrawiam

Witam,

Gość w odpowiedzi na moje pytanie w czym są lepsze te noże pokazał mi stronę sklepu, cena 680Y czyli sto kilka $ za sztukę.

Wszystko było po ichnemu pisane krzaczkami.

Powiedział że stal importowana z Japonii a wykonanie chińskie. Nazwa wybita na nożu to WUBU.

Samemu  na razie sprawdzić nie mogę bo wujek gugel jest tu zablokowany/niedostępny tak jak wiele innych witryn.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595016
Udostępnij na innych stronach

 

 

ma problem
  nie żarty - znajomy miał zawsze tępe noże i kroił chleb trzymając bochenek w lewej ręce a prawą dydolił  :facepalm:  jak to określała jego żona . Kupił damascena  :rolleyes:  przy pierwszej kromce nóż zatrzymał się na kości przedramienia - niestety  . Tak ostrymi nożami kroimy delikatnie i zawsze na początku na desce  nie ma żartów  :no:  wygoda ? TAK  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595263
Udostępnij na innych stronach

Jak , noże przetestowane? :)

 

Przepraszam, ostatnio byłem bardzo zajęty praca od rana do późnego wieczora. Stocznia.

Miękkiego pomidorka można kroić na grubość bibułki, surową polędwicę wieprzową przekrawałem jednym pociągnięciem.

Muszę jednak trochę potrenować aby w pełni wykorzystać zalety noża. No i przede wszystkim BHP, żartów nie ma.

Zamówiłem do nich ostrzałkę Ruixin Pro II System polecaną w wątku o ostrzeniu noży.

W pobliskim sklepie widziałem ładnie wykonane tasaki, cena bardzo przystępna bo  60Y =10$  zastanawiam się czy nie kupić do siekania

mięsa na kotlety.

Pozdrawiam z Nantong

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595273
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ruixin Pro II System polecaną w wątku o ostrzeniu noży.

Ostrzałkę tego rodzaju   kupiłam na aliexpress MojemuŚlubnemu pod choinkę  . Do tej pory ostrzył mi noże osełką  ( nie cierpię tępych noży)  i pierwsze ostrzenia zajęły Mu sporo czasu by wyprowadzić ostrze i zrobić taki kąt jaki jest zadany w tej ostrzałce ale teraz to już idzie szybko. Co prawda ten uchwyt na noże mógłby lepiej je przytrzmywać  .

PS Ale część noży nadal jest ostrzona osełką .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595279
Udostępnij na innych stronach

...........pierwsze ostrzenia zajęły Mu sporo czasu ........

 

 

Za kilka dni bo już 24 Kwietnia frunę  do domu na zasłużony urlop, będę miał 4 miesiące na naumienie się ostrzenia ;) 

Przeczytałem wszystkie wątki o ostrzeniu noży. Teraz czas na praktykę.

Pozdrawiam z Natong

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595280
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Wczoraj wieczorem kupiłem taki oto chiński nóż.

Nóż a nie tasak bo oni nim w większości kroją a czasami siekają.

post-70976-0-64601000-1523768166_thumb.jpg

Cena 58Y , materiał a może twardość 30CR13

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595368
Udostępnij na innych stronach

 

 

nim w większości kroją a czasami siekają.
tak - trzeba się naumieć  ;)  tym pracować - próbowałem ale jakoś idzie mi opornie :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595374
Udostępnij na innych stronach

Drogą kupna via internet nabyłem komplet czterech damascenów przedstawionych w  tym wątku.

Powienienem dostać je w ciągu miesiąca.

Podobnie tak Ty uczę się ostrzyć noże na kamieniach "1000" i "3000". Dlaczego takie?

Bo tak radzą znawcy przedmiotu.

Najważniejsze jest to, aby kamień był namoczony przez 15 minut w wodzie. Wtedy uzyskuje właściwe własności trące i się nie niszczy.

Kęt ostrzenia trzeba wypracować empirycznie.

Popełniłem masę błędów na początku i dlatego móje Fiskarsy były porysowane do połowy.

Teraz, po spolerowaniu  zarysowań ostrza "sznyt" ostrzenia wynosi 2-4 mm.

Tasak jest świetny do krojenia warzyw. Nie mając chińskiego popracowałem nad tasakiem z Gerlacha. Trwało to długo, ale

jest ostry (próba papierowa!) i krojenie warzyw to przyjemność.

Powodzenia w nauce, bo to rzeczywiście nowa jakość i umiejętność.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595602
Udostępnij na innych stronach

 

 

"sznyt" ostrzenia wynosi 2-4 mm.

To na jaki kąt ostrzysz?

Przyznam się, że ostrzenie noży to moja pięta achillesowa  :facepalm:

Ta gradacja 1000 odpowiada tej w papierach ściernych?

Bo papier 2500 to praktycznie jest gładki.

Chociaż mój ojciec ostrzył brzytwę na pasku i potem się nią golił.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/779-rodzaje-no%C5%BCy/page/6/#findComment-595605
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.