Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś widziałem jak sztajmes takim wózkiem wiózł uwaloną w trzy d..py swoją lubą w pobliskie krzaki.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.

Dopełniając akwarium z radością jeszcze lepszym humorem- zamieszczam skecz kiełbasowy :)

Koncentracja mocy, zgrupowanie sił...

Dochodzące Czasem...tchnące ciekawościa....

post-52358-0-49788500-1419338472_thumb.jpg   post-52358-0-96044400-1419341503_thumb.jpg

Dysponuję... PPPPP z orzechami włoskimi....

post-52358-0-73423100-1419339310_thumb.jpg  

Niezły strzał z laskowymi, choć ciężko kawałki orzechów utrzymać stabilnie w farszu/plasterku- lubią wypadać :)

post-52358-0-30390500-1419339650_thumb.jpg

Dwuwariantowa PPPPP... dubeltówa..."na łyso" :)

post-52358-0-26758100-1419339923_thumb.jpg  post-52358-0-96390300-1419341392_thumb.jpg

:) Dotarłem na skraj przydatności do spożycia, eksperymentalnie przedłużę możliwie "do kiedyś"

Kapitalną przyprawą do tych kiełb jest.... temperatura. Max 36.6- np w kieszeni...obok... :thumbsup:

Albo już mi dekiel wysadza ta ekstatyczna kiełba :)

Smak i zapach "zmieniają" sie z temperaturą....zarówno na talerzu, w palcach i w ustach..

Pewne to SiBy jest to, że PPPPP wchodzi na stałe do repertuaru, to taki jakby Wolnias na dyskotece na koloniach :)

Rozczarowany jestem trochę tym czarnym/ciemnym obwiedzeniem. Nie mam pomysłu a nie chcę przekraczać wyrafinowanie misternych granic Prymitywizmu :)

W sumie to nie jest taki zły ten Tward- pełni funkcje "konstrukcyjną"- trzyma/spina plasterek. Też wprowadza kolejny kolor/barwę w przekrój, nową, dodatkową konsystencję do gęby...wiem, wiem nie ma co se tłumaczyć- gamoń!

----

Na szczęście mam jeszcze trochę osłonek do kwadratowych kiełbas, jak ktoś chce to mogę pomóc...

https://www.youtube.com/watch?v=hf4Kk6f4XAQ

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Edytowane przez ziezielony

Masz za małą wilgotność przy podsuszaniu, stąd ta sucha obwódka, którą łatwo zlikwidować - zapakuj próżniowo na dwa tygodnie, a wilgoć ze środka uciekając w stronę wytworzonego podciśnienia rozmiękczy suchy pierścień, o wyrównaniu barwy nie wspomnę. Odnośnie wyrobu wszystko by pasowało prócz tych dużych kawałów słoniny, które nierównomiernie rozmieszczone wprowadzają zachwianie harmonii.

Odnośnie orzechów w kiełbasie - pomysł taki sobie, kiedyś próbowałem, ale nie pasuje mi to. Ja dla swoich w  takiej wędlince tłuszcz musiał bym drobno pokroić czyli ukryć, by gały nie widziały, a wtedy, by jadły. Ostatnie słowo - pięknie i życzę dalszego miłego wędlinowania  prymitywistycznego w warunkach garażowo-piwnicznych.

:cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Z obwodką Piotr ma rację ;)

Mnie kusi dodanie sera pleśniowego do środka i nastepnym razem dam Lazura w kostkach ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dziękuję Panowie...

Już wcześniej uzyskałem od Was takie informacje... Gorliwie się zastosowałem... chyba za słabo :)

Mam jeden baton zapakowany profikuka z poprzedniej produkcji- widać go na zdjęciu. Specjalnie go nie odpinałem. Poczekam jeszcze.... :)

Trochę jestem rozczarowany/zaskoczony tą obwódka bo start dojrzewania zrobiłem w kotłowni (25/30*C??? nie mierzyłem) w mokrej szmacie, ciągle ją nawilżając. 3 dni. Podczas przenosin do nory, kiełbki były powierzchniowo wilgotne, miękkie, miejscami jakby załamana płaszczyzna lecz minimalnie...

Może trzeba "stopniowo" schodzić z wilgotnością....

Już i tak po ptakach :)

Później załaduję we wory, poczekam..... i tyle :)

Lussseirossss... ssssssmakują

To dopiero rozgrzewka....Macicowa :)

post-52358-0-69947500-1419677839_thumb.jpg

xxxxxxxxxx

Uzupełnienie Dziennika Kiełbaśnika... wcześniej nie zdążyłem...

Świąteczny pak....

post-52358-0-68077200-1419678104_thumb.jpg

• 2 miesiące temu...

Jako babrant, birbant, bumelant i komlplikant otworzyłem nowy, niezależny segment Macicowy…. Serdolnik

Serdolnik podlega kanonom ogólnym- czyli robimy żarcie!….żarliwie, żartobliwie, figlarnie i oczywiście zdroworozsądkowo*.

W Serdolniku jest zakaz spożywania…. podpuszczki i chlorku na raz, na szczęście…

Fajnie mamy bo sprzęt grupowany kiełbasowoMacicowy  łatwo przebranżowić ku Serdolnictwu….

Takie tam…

Merytoryczna przygotówka forumowa, trochę z netu lecz nie za wiele bo się można zamotać i jazda :)

Wstępnie, jako poligonowy zakała, miałem masę wątpliwości…. Wyjdzie nie wyjdzie?, co będzie?, wybuchnie?, smrodu narobi?

Co gorsza po 3 Rundach Oborowych niewiele mi się rozjaśniło….

post-52358-0-91515000-1425903074_thumb.jpg

Sery się wałkonią w Norze Przechowalniczo- Dojrzewalniczej- wcześniej jak i później definiowalna jako NP-D…

Wilgotność – około 80% - wg wskazu zabawnie zabawkowego higrometru…

Temperatura 12/13*C…

post-52358-0-28775400-1425904696_thumb.jpg

Nocą czuły, serom owiewu łaknącym, wiatrak mozolnie szumiąc, szepcze szeptusze zaklęcia, zagrzybienia utrudniając…

No normalnie warunki niemalże idealne…. Do wypicia kilku kilogramów pifffka albo i czego innego... "zrobienia" :)

Żeby nie było, że pierwiastek…

post-52358-0-01528800-1425904600_thumb.jpg  

Po okresie trudnego i niecierpliwego dojrzewania wstępnego przyszedł czas na zapolioctanowanie bezbarwne, paluchowe dwuwarstwowe.... i dojrzewanie właściwe... z pryszczami i fochami :)

post-52358-0-10495700-1425903344_thumb.jpg   post-52358-0-06855400-1425903915_thumb.jpg

Każda runda oborowa zradza 2 sery, pozornie identyczne, bliźniacze…jakieś tam różnice są jednak i to wcale nie drobne !!!

Początkowo, jak to w Macicy… bo Serdolnik zawarty wszak jest w Oną, była próba „zatytułowania” poszczególnych wykonów. Niewiele brakowało a otrzymałyby imiona z mitologii… Chwilowa rezygnacja z pewnych… rzeczy przyniosła orzeźwiające  otrzeźwienie i perspektywiczną refleksję… jakże przecież Atena ma za duże dziury!?!? Herkules jest jakiś mały?!?! Apollo pękaty?!?! Afrodyta jakoś dziwnie podje..pachnie?!?!? Mars spleśniał?!?!? Eros miękki?!?!?!

Kodowanie ostateczne:

1.RO- 20l- 14 luty- mleko krowowe, niepasteryzowane, Jota2

XCIX – żaden to Iksceiks :)

XCVIII

2.RO- 20l- 21 luty- ml kro npas, Omega3

XCVII

XCVI

3.RO- 20l- 01 marca- ml kro past, Omega3 Kappa1

XCV

XCIV

-----------------------------

post-52358-0-89624300-1425904830_thumb.jpg

SerFazy szczodrą szczyptą zaszczepiony szczęśliwie, zaszczytnie okazuję swoich Wychowanków czy też może Nauczycieli- ciężko się odnaleźć w tym temacie i niemożliwym pewnym być swojej funkcji :)

Cała gromadka osadzona w systemie Gołdowym, Gołdopodobna tak by rzec można…

*- na miarę możliwości i interpretacji

PS.Akmis, dzięki :)

https://www.youtube.com/watch?v=BW3gKKiTvjs

...subtelość owych dotarła swą zapachowością poprzez niezbadane meandry netu aże do mnie , i miło skarpertowość roznosi...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

XCIX – żaden to Iksceiks :)

Wiadomo, że 99 ale czy to znaczy, że to jest Twój dziewięćdziesiąty dziewiąty ser?  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Jumbo... :blush: skarpetowość niezbyt skarpetowialna... pośród... :D

Bazyl, Morfeusz po kiełbasowych tonażach Serdolnik jest niezły :)

PawełJ... właściwie numer odczytany :) jednakże nomenklatura... zakładam "C" jako osiągalny, sterowny i właściwy :)

Na razie się oddalam :) dążniczo ku odkryciu

ZajeTemat te sery.... :)

Polecam bo motka cudna i niepewność warta ryzyka :)

Eloł SiBy :)

Passa serowa emocjonalnie rozwojowa, stawka coraz wyższa...

Zastanawiam się jakiego rodzaju samookaleczeń (narzędzia lub/i substancje?) dokonam jeżeli te wszystkie bambuły w śmieci pójdą..... może chociaż na kompost się nada...

Gorzej...pohańbienie niemiłosierne na Macice gromem padnie jeżeli nawet zwierzęta będą się brzydzić jej wytworów mlekopochodnych....

Czwarta Runda Oborowa; 20l; 14 mar; mleko krowowe; niepasteryzowane; Jota1;

4. RO- 20l- 14mar- mlkro- npast- Jota1

XCIII - przed soleniem 1746 gr

XCII -  przed soleniem 1738 gr

3484 gr - przeciętne nowo...bambułki :)

Serowe budowanie masssy....

post-52358-0-94822900-1426499831_thumb.jpg   post-52358-0-36294400-1426499996_thumb.jpg

Wyczerpujące, wstępne czynności wytwórcze ukończono...

post-52358-0-05637200-1426500124_thumb.jpg

Technologiczne, lusseirosssowe lansio XCV i XCIV...nad basenem... na dębowym pomoście :)

post-52358-0-06071400-1426500366_thumb.jpg

NP-D Klub Wałkonia.... konkurencja wałkonienie się na plecach...

post-52358-0-85071100-1426500503_thumb.jpg

Gramy dalej....

PS Bambułom XCIX i XCVIII właśnie przyznano pierwsze bomby... miesiączki im stuknęły :)

Bazyl, przecież onen serek to Dziewczynka :)

• 2 tygodnie później...

Trening to istotna sprawa... w wielu dziedzinach.... to se trenuję :)

Następne bambulaki w Serdolniku.... kolegowie/żanki XCV i XCIV, obpolioctanowane przezroczyście i omarkowane :)

Kolor maja trochę inny pasteryzowałem mleko.. czy trafnie czy nie....

post-52358-0-01658500-1427270503_thumb.jpg

Kolejne krążynki lansuja się dostojnie....

Tym "różowym" to jestem zaciekawiony i zaskoczony. Jak kol. Bazyl :) zauważył był "trochę" różowy. Tuż przed formowaniem dodałem "trochę" soku z buraków... Na oko to widać :) Wydawało mi się, że jak zżółknie (fajne słowo... 3 alty pod rząd!) to z tej, czy od tej różowości "zpomarańczowieje"...

Chyba mi się "trochę" słabo wydawało... trzeba spróbować z sokiem z marchwii i innymi :)

Na zapach normalnie, jak bliźniak... też trochę się wzdyma... ciekawe jaki będzie w środku no i smak???

post-52358-0-14369600-1427270634_thumb.jpg

Trochę zaczęły się kłopoty z przechowywaniem... że miejsca mało się robi.

Zostałem zmuszony zakłócić swe (nie)chlubne nieróbstwo :(

Ale nawet mi się podoba, wszystko miałem więc o kosztach szkoda gadać:

amortyzacja narzędzi, kilka gwoździ i deski z odzysku....2 kilo piwa sklepowego

NP-D....Serdolnik w nowej odsłonie...

post-52358-0-47223200-1427270799_thumb.jpg    post-52358-0-48777500-1427271336_thumb.jpg

Gramy dalej :)

Chyba mi się "trochę" słabo wydawało... trzeba spróbować z sokiem z marchwii i innymi Na zapach normalnie, jak bliźniak... też trochę się wzdyma... ciekawe jaki będzie w środku no i smak???

To moze zrob i zielony ser, mam na mysli kolor nie zgnilizne, dodaj soku ze szpinaku. :D  Na pomaranczowy polecam odrobine kurkumy lub szafranu.  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ziezielony, zolte buraki tez ladnie barwia  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Sezon kiełbasowy 2014/2015 chyli się ku końcowi… niestety to chyba numer przedostatni... :(

Pozostało zatowarunkować się na lato i Macica – Segment Mięsowy- przyśnie, śniąc przaśnie, czujną pozostając.

Oczywiscie Serdolnik jeszcze parę krążynek zrobi- mam nadzieję…

Wcześniej jakiś tam locik był ale tak lussseirossowy, że szkoda wspominek, parę raptem metrów kiełbki…i trochę ponad kilogram wódziochy pobekiwanej piffkiem : )

-------

Macicowe zawezwanie- 31mar- tryb melancholijny….Wielkanocny :)

Skład AlkoPartyzancki ,  Jacyg- debiutant, Industriaw,  ziezielony plus wizytanci…

Jakoś tak spokojnie- pomimo wiatru i ciężkich warunków opadowych- nie nerwowo… z jakąś taka pewnością….

Chyba to przez to, że tylko właściwie wędzonki (45plus) atakowaliśmy. Pozbawiło to nas emocji, projektów, odmierzań, odważań i pozostałych czynności wymagalniczych… Dwa załadunki (12h) i po krzyku, łącznie z odparzeniem. Sztuczne przedłużanie sprzyjało procesom towarzyszacym :)

Fajnie jest, że z bandy obibocznych opoji polaryzują się ośrodki dymotwórcze zrzeszające Kiełbasorobów i Kiełbasojadów….

Takie podsumowanie….

Od pierwszego dość dawno, pioniersko wyrobionego, kilograma peklosoli, powstały przerzuty kiełbasowe w postaci wędzarni Manjanowej i KrumowoKribowej (Macicogennej!!!)- potencjał więc wzmaga :)

To u nas na Wiejscowości….

Zainfekowano Olsztyn i Toruń- jest o czym gadać :)

Sprzyjaciół przybywa, przyległości nawet przebąkują o "fabryce czekolady”....z kwasówki na sprężynkach :)

...30mar godziny późne, wieczorne...                                 

post-52358-0-93437100-1427978299_thumb.jpg

... 31mar, stygnące po akcji....

post-52358-0-36957100-1427978389_thumb.jpg

.... 01kwi, w trakcie woryzacji transportowej...

post-52358-0-57960400-1427978497_thumb.jpg

Mam wrażenie, że to jakieś monotematyczne jest...

Z nowości... Dymaczkę testujemy ku zimnemu wędzeniu ...

post-52358-0-85643300-1427978705_thumb.jpg   post-52358-0-72892200-1427978874_thumb.jpg

Mam w Departamencie Mlekowym- Serdolniku-  rebusa, jak znajdę czas to szybko dorzucę- fajna jazda, nawet smaczna...

czarny ser :)

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Gość ArkoGdynia

Sezon kiełbasowy 2014/2015 chyli się ku końcowi… niestety to chyba numer przedostatni...

Z jakiegoż to powodu sezon się kończy?? W lecie nie dasz rady wędzić?? To będzie przecież sama przyjemność.... leżaczek, słoneczko zimne piwko i dymek z komina....  :)

Z jakiegoż to powodu sezon się kończy?? W lecie nie dasz rady wędzić??

Kolega se do Afryki wyjeżdża :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)