Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jest super :clap:  :clap:  :clap: ,życzę dalszych  sukcesów dla całego Klubu :)

Edytowane przez gruby7074

Gratulacje, uścisk dłoni ziezielony otrzymał ode mnie już w tygodniu kiedy znane były wyniki Laura (w kwietniu) i drugi raz wczoraj przy wręczaniu nagród. :) Czyli wczoraj byłem najbliżej Nagrodzonego, uczestniczyłem w ceremonii, a kim jestem w tym "Sukcesie" pozostawiam ziezielonemu do oceny i ewentualnego podzielenia się :)

Zamieszczam zdjęcie z tej ceremonii - Ci co wiedzą który to ziezielony szybko rozpoznają :)

Ja w tej edycji Laura nic nie wygrałem podobnie jak w III edycji konkursu serów farmerskich i zagrodowych - bo ta ceremonia skupiała 3 konkursy w jednym.

Ale czy to jest ważne... Ja swoje pierwsze kroki po ogłoszeniu wyników skierowałem do ziezielonego aby oznajmić mu radosną nowinę i aby poczuć dumę z tego że "pasja potrafi zrodzić sukces" :)

post-45680-0-25632700-1536698747_thumb.jpg

Dodam też że kolejne konkursy to już nie przelewki - w ostatnim konkursie brało udział aż 56 serów w 3 kategoriach, więc z roku na rok konkurencja będzie rosła, co mobilizuje do tego, aby robić jeszcze lepsze sery i odkrywać nowe smaki :)

Edytowane przez EAnna

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

Gratulacje Zieloniutki, Gratulacje  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

przepełnion skromnością

Karolu - Rzekłbym WIELKI  i wszystko jasne :thumbsup:  :clap:  Ucałowania i gratulacje dla mojej Siostry bliźniaczki  :D  :thumbsup:  :clap: .No i się narobiło Wędzarniczy Brat na salonach i wkroczył do Marszałka  od razu jako VIP - Kumulacja. Szykuj  jakąś smaczną naleweczkę  :facepalm:  :blush:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Gratulacje dla Pań i Pana.

Mam nadzieję, że może gdzieś kiedyś

będę miała możliwość posmakować tych zacnych wyrobów.

Jeśli to możliwe, wstaw, proszę jakieś zdjęcia

to chociaż nacieszymy oczy.

Pozdrawiam serdecznie

Marta i Karolu... moje gratulacje w pełni zasłużone . :clap:  :clap:  :clap: 

Wasze wyroby miałam okazję próbować więc wcale mnie to nie dziwi , że zostały zauważone i nagrodzone . :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Jest też materiał wideo z Gali wręczenia Laura Marszałka :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

Marszałka czy przedmówcę?????. Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Konsumentów znajomych jest tam 2 - właściciel tego wątku i ja tylko w różnych ujęciach :)

Jest też materiał wideo z Gali wręczenia Laura Marszałka

Uwagę zwróciłam na Panią ,która opowiada jak się robi '' schab'' w cukrze, czyli '' karniszonowce ''  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

A ja na spikerkę.???????? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Konsumentów znajomych jest tam 2 - właściciel tego wątku i ja tylko w różnych ujęciach

Prawda. Ale Ty to wszędzie się wepchniesz   ;)  :D

Edytowane przez Gwizdek

:)SiBaski ... Serde(l)cznie dziękuję za Dobre Słowo :yes:

Miło czytać....ukłony moje najniższe :)

----

Dzięki Śliwku za materiał :thumbsup:

----------

bardziej od tyłu - :D:facepalm:

na spikerkę.

:laugh:  jakkolwiek się nie kojarzy....

---------

W lasach okolicznych suchoty jednak dało się wydłubać troszkę...

To w związku z Grzybozlotem'2018 :thumbsup:

Nawet rydze (!!!!) się trafiły...

post-52358-0-32124100-1537516400_thumb.jpg

post-52358-0-54750100-1537516480_thumb.jpg

W sam raz się skomponuje GGGG 17/18.....

Odpinam pagony i wracam do knucia nowych tabelek...jak zwykle :thumbsup:

Sezon mknie ku nam...muchy zanikają...spodziewany znaczny spadek temperatur...

----------

Noże są....ekwilibrystyka organizacyjna GregToma, wspora Binia... :clap:

post-52358-0-29978300-1537516829_thumb.jpg

... i złącznik z Szujem w tle...

post-52358-0-72763800-1537516957_thumb.jpg

----------

Nowość absolutna... Szuj....

post-52358-0-26122800-1537517037_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony
  • 2 tygodnie później...

:) Eloł SiBaski

Poranki wreszcie w temperaturze optymalnej kiełbasofilom- w temperaturze peklowania... :D

Roztwarcie sezonu 2018/2019 uznaję za odbyte.

Postanowiłem poswawolić ze mięchem, czysto treningowo, rozpoznawczo, dyskretnie... :thumbsup:

Zwędzonki szt kilka, leeleepooty jako kontrola jakości procesu, 2 łezki twarogu....

Przypomniałem sobie również o zasobach w kategorii Mumie- 3 szt szyneczek w czasie turlanych, wędzenie 2. lub 3. muszę sprawdzić..

Rozpoczątkowanie...

post-52358-0-67758500-1538317643_thumb.jpg

W związku z upiornym latem deski mnie się we wędzarynce zeschli okrutnie..

W nurcie obowiązującego obyczaju i "mody" postanowiłem wtłoczyć silikon pomiędzy elementy, spoko...

By było.... wydatniej :laugh:

post-52358-0-44252700-1538317728_thumb.jpg

Czasu małowiele trwało, przyjemnie było, aura sprzyjała choć wiało silnie...

Leeleepooty idealnie zwulkanizowane, czule smagnięte...

post-52358-0-00872600-1538317802_thumb.jpg

Wyglut optymalny nieczęsto tak umiem... :D

Się utrafiło jak mokrą kurą w płot...

post-52358-0-26690100-1538318191_thumb.jpg

Sytuacja poparzeniowa....w punkt...

post-52358-0-96972500-1538318260_thumb.jpg

Zwędzonki dumnie, w zwisie...

post-52358-0-87434800-1538318339_thumb.jpg

...i cała kabina

Szkoda, że boczku nie zwędziłem ale nie mogłem w stanie kupić z gwarancją jakości... :hmm:

post-52358-0-29279000-1538318422_thumb.jpg

Etap studzenie powietrzem... szybko mkło wiatrem więc lussseirosss... permanentny :thumbsup:

post-52358-0-23939200-1538318602_thumb.jpg

Pakowanko następnie RCVG-32E... bajka SiBaski, lepiej niż Profikuką...

Nic to... Czas komponowania i knucia konstruktów kiełbasowych nastał... :w00t::laugh:

W sklepach mięsowych wzmożony ruch.... Półświatek kiełbasowy zaczyna wrzeć...

Ogólnie to jesień idzie... A my znowu ze złotymi medalami w siatce :D

Nic to... Czas komponowania i knucia konstruktów kiełbasowych nastał...
Wyglada, że na kilka śniadań wystarczy- a serek perfecto  :thumbsup: ,Sucho peklo?

Muskie - to ryba 🙃

Wyroby bajka , a i kijki klimatyczne :thumbsup::clap:. Tak jak napisałeś - przyszło ochłodzenie to i będzie się działo.  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

:) ukłaniam...

Sucho peklo?

:) Ostatnie loty tylko "na sucho"... :thumbsup:

Jakoś tak mniej upierdliwie, może zakiedyś się zmobilizuję i zanurzę batony... :D:thumbsup:

• 1 miesiąc temu...

:) jołjołjoł SiBaski....

Trochę się temaniak mi zaszczurzył, popróbuję przywrócić chronologię...

Wszystkiego i tak nie mam ale przełomów nie było... ot zwyczajowe jesienne kiełbasowania.....

Z czasem jak to u mnie bywa częstokroć- lipa...

Mazurska, poligonowa masarynka...lokalizacja gdziekolwiek, warunki zastane, termika w pukt, oboczności w litrażu....pozornie przerażające :thumbsup:

Ważne, że Towarzycho właściwe...zmobilizowane i ambitne :laugh:

post-52358-0-99755000-1542795775_thumb.jpg

Trochę gimnastyki, w rytmie hendziora (3l lot pierwszy), z szumem maszynerii mielącej, pętelkowanie, komponenty przyprawiennicze... i esencja w konwencji rusznikarskiej... zimna lufa...częsty kontakt z nią...

W międzyczasie się niech se obwiśnie

post-52358-0-77115200-1542795922_thumb.jpg

Pokleciłem wędzarynkę i start... ciemno było lecz w dymaniu to nie przeszkoda...

Do polewania latarka wszak wystarczy... :yes:

post-52358-0-94779300-1542796157_thumb.jpg

post-52358-0-76397000-1542796228_thumb.jpg

post-52358-0-52346300-1542796288_thumb.jpg

Trudno oprzeć się możliwości spacerów w tak pięknym anturażu...listopad...cisza...Mazury

Symetria zawsze mnie wprawiała w zakłopotanie jednak w tafli wody to co innego...niepokój

post-52358-0-19459200-1542796360_thumb.jpg

Oczywiście w kalendarz listopada nie omieszkałem wpisać Zjazdu Gwiazdu...Niepodległych... :w00t:

Na wszelki wypadek rozpisek umieszczę....

post-52358-0-66679500-1542796689_thumb.jpg

:laugh:  Może to wszystko nie wygląda zbyt profesjonalnie i higienicznie ortodoksyjnie  lecz zapewniam, że da się mając na uwadze, że....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

Trochę
WOW - na prosbę SiBów w Spychowie  :D ( oddelegowali mnie na rozmowę :facepalm: )  Ziezieloniutki napisał prostym Językiem  Wielkie Brawo - przy czym mnie osobiście ten piękny kwiat polny słowny bardzo sie podobał  :D  :thumbsup:  :clap:

Muskie - to ryba 🙃