Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

:) Każdy ciąg wolnych chwil wkomponowany w tryb kiełbasofilski....

Mimochodem w mięsowym wizytując witrynki...załakłem posiąść...kilka kilko... na ze"Szynko"wą..

Chwil małowiele i pokategorylizowane.. :thumbsup:

 

post-52358-0-76986800-1543853873_thumb.jpg

 

Komponenty przyprawiennicze bacznie dozowane, skrupulatnie plecione.. :yes:

 

post-52358-0-79743500-1543853959_thumb.jpg

 

Już osadzanko...peklowanie kilka dni, osadzanie 16 godz/2-3*C...

podcieplanie...

 

post-52358-0-35366700-1543854030_thumb.jpg

 

Do BN daleko, jakieś zwędzonki by się przydały, treningowo zupełnie by miejsca w kabinie wędzarniczej nie mitrężyć...

Oczywiście na sucho peklowane, we worze specjalnym...do kapusty :D

 

post-52358-0-78320400-1543854160_thumb.jpg

 

Kilkaset minut i gotowe...asortymenta dwa...

 

post-52358-0-36466600-1543854216_thumb.jpg

 

post-52358-0-22936400-1543854395_thumb.jpg

 

Jeszcze jeno wykotłować, przestudzić, "dowędzić".... i gotowe....stężeją do BN wodę dyskretnie pocąc... jak trzeba, bez pośpiechu... :laugh:

 

post-52358-0-02458500-1543854468_thumb.jpg

 

Z nowości to SiBaski... w realizacji najdłuższa technologicznie kiełbasa w Macicy... i na świecie (???)...

Świniowe użyte do niej było w formie pra..pra...pra...pra...praświni... :thumbsup:

Krowowe to nie wiem :laugh:

Ze serem domoczynionym, 6 batonów, fi 55, około 4kg w sumie- dumam jak z nimi postąpić...

...zastanawiam się... :facepalm:

 

 

 

 

 

 

 

...zastanawiam się...
Co tu się zastanawiać :frantics:  , bier jedną  wpadnij - już schładzam naleweczkę - po pierwszej damie :facepalm:  może nawet zaczniemy analizować  zawartość mięsa w mięsie ;) 

Muskie - to ryba 🙃

:) w zasadzie to wyjścia nie mam za bardzo, część zamierzam przykiełbasić w konwencji "standard grube"...

zwędzić/odparzyć (nie podpiec)/zwędzić i ten ser niepewność wzdryga...

...zobaczymy...rozgrywkę...a raczej wynik :thumbsup::laugh: :laugh: :laugh:

 

:) Jołjołjoł SiBaski...

Konstrukt spełniony...kiełbasofilski chochlik drzemie czujnie w najbardziej zadymionym kąciku macicznego Masturbatorium ...

;)  Najdłuższa kiełbasa świata w sensie technologii wykonana, na razie w dwóch odsłonach..

Nosiłem się z onym podstępem już dość długo lecz nie było sposobności... a i dodatek tężał ku perfekcji...

Szkoda, że czynności dedykowałem tylko Jej... zaledwie 4200 gr... wróciłem do zelmerka 5 (rocznik 1985), upierdliwa robota...

Tak rozpoczątkowałem przebieg wykonu...

 

post-52358-0-90080000-1544112277_thumb.jpg

 

...wiórki zapodane...

 

post-52358-0-64592800-1544112317_thumb.jpg

 

.......bryłasie dokomponowane...wraz z drobinkami....

 

post-52358-0-52481900-1544112362_thumb.jpg

 

....ulokowane w farszu... letko podcapia.....wstępnie zupełnie...

 

post-52358-0-13847600-1544112436_thumb.jpg

 

....skulone....

 

post-52358-0-47137600-1544112537_thumb.jpg

 

.... skomplikowany proces batonizacji dobiegł końca...pętelkowanie - tu spryt i kunszt niezbędnym...

 

post-52358-0-29020800-1544112593_thumb.jpg

 

....zwędzonko...finezyjnie...niespiesznie...

 

post-52358-0-63418800-1544112744_thumb.jpg   post-52358-0-66471400-1544112813_thumb.jpg

 

...oboczności przy okazji się pomiętoliło... temp Macicy wybitnie sprzyjająca.... +4*C

Wędlinowanie to fraszka....worowo peklowane....szczególnie Prymitywistyczne.... :laugh:

 

post-52358-0-65661600-1544112879_thumb.jpg

 

...w Lussseirosie stratosferycznym jest miejsce na dowędzonko urobów wcześniejszych...to robią tylko Partyzanci na froncie Kiełbasofilskim Wschodnim...

 

post-52358-0-42326400-1544112985_thumb.jpg

 

....ze'Szynko'wa dumnie się wałkoni przed worowaniem... lśni w dostojnym szyku.... :D

 

post-52358-0-45301500-1544113327_thumb.jpg

 

....i tak se SiBaski niezobowiązująco pokiełbasowałem, dymając radośnie... piękna w siermiężności ...taka nowoczesna bo ze silikonem... gdzie trzeba :thumbsup::laugh:

 

post-52358-0-76255500-1544113450_thumb.jpg

 

....wyzwój tabelkowy....

 

post-52358-0-24087700-1544113753_thumb.jpg

 

------------

2 batony zwędzone i odparzone, pocą się, w Macicy... temp 4*C... podcapiają subtelnie... wyglądają całkiem spoko... pośledzimy...

4 batony na takie surowe, płaszczone, długozalegające....bo mogę :thumbsup:

Peklosoli dałem 21 gr/kg... trwam bacznie...

Poinformuję bez względu na Rezultat/y :laugh:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

taka nowoczesna bo ze silikonem... gdzie trzeba
No widać ,wypchana jak należy - tylko nie ściskaj bo pęknie ;) 

Muskie - to ryba 🙃

 

.w Lussseirosie stratosferycznym jest miejsce na dowędzonko urobów wcześniejszych...to robią tylko Partyzanci na froncie Kiełbasofilskim Wschodnim.

Nie tylko na froncie wschodnim ;):):thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Wyroby klasyka ziezielonego. Rzecz by można że to nowy stopień najwyższy jakości "ziezielone". Do dodatek sera nowe doświadczenie na niwie kiełbasofilskiej. Jak ser ostry o wyraźnym smaku to produkt może być ciekawy lub bardzo ciekawy, jak ser łagodny to pewnie mniej ale to domysły. A jak zbadasz znaczy się skonsumujesz to będziemy wiedzieć jaka rzeczywistość.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

 

 

Wyroby klasyka ziezielonego
Maciek - nie próbowałeś - ZieZieloniutkiego wyrobów - naprawde wysoka półka :yes:  trzeba mięc ze soba drabinkę :yes:  by śiegnąc  :w00t:  :frantics:  

Muskie - to ryba 🙃

 

 

daj koniecznie znać

 

Woytas, to oczywiste... :thumbsup::yes:

 

Biniu, nie ważne gdzie ;) ... Partyzanci, z definicji działają tam gdzie jeszcze/już brak regularnych oddziałów... :laugh:

 

Maciek, Muski.... bez przesady Panowie... zawstydzacie mnie :blush: ... po raz nie pierwszy zresztą...

Toć to zwykła zabawa...czynności ku radości... :laugh:

Dzięki, ukłaniam.... :thumbsup:

 

 

Toć to zwykła zabawa...czynności ku radości...
i tak trzymać -  jest zabawa jest frajda - jak jest harówa  ....... ???

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

 

:) jołjołjoł SiBaski...

Zwora świąteczna dopełniona, szargania było mnóstwo...ujebdoliłem się na rekord...

Coś pięknego, nawet nie chodzi o te ilości...jakości... to knucie harmonogramów jest błogie..dopinanie, synchronizacja, harmonogram... i wszystko styka idealnie...

Wsparcie ziezieŻony nieuniknione :thumbsup:

Wtopiłem jedną sprawę...opiszę nieuniknienie...rozkminiłem błąd...wyciągnięte wniochy... i do przodu...

 

post-52358-0-88692400-1545594612_thumb.jpg

 

Błąd się skrywa w onych 4 obsłonkach...dok foto zrobię...

 

post-52358-0-24554900-1545594696_thumb.jpg

 

Szczęśliwie operacja "pozyskiwanie boczków" zakończyła się powiedzmy sukcesem...

Uzysk Giloretki niebanalny a to nie wszystko jeszcze 4 "100" dobiłem :w00t:

Te jasne to z krowowej szynki, nawet niezła wyszła...na 2019 kombinacje na krowowym się kroją..

 

post-52358-0-97653100-1545594852_thumb.jpg

 

Ostatnie, zupełnie lusseirossowe zwędzonko... taka kropka/gwiazdka w poczynaniach BN 2018...

 

post-52358-0-05016200-1545595039_thumb.jpg

 

Opuściłem Macicę na chwil kilka, przegotowałem wodę... :facepalm:

Metoda studzenia, na szybko....

 

post-52358-0-32202400-1545595197_thumb.jpg

 

Czynności mkły przyjemnie...."śledzików" kilka było... ogólnie to Wszyscy b.zadowoleni...

Ogniska okołomacicowe prężnie dymają... głównie Manjan i Jacyg...

Urobek ostatni...właśnie kąsam...błogość... :laugh:

 

post-52358-0-96133100-1545595234_thumb.jpg

 

"Błąd" dojrzewający...sparzony...

 

post-52358-0-22154500-1545595460_thumb.jpg

 

Mikołaj był... KiełbAśka i Grzechol obdarowali mnie tym ziezielonym...nawet chodzi chociaż stoi...piękny/e jest/są...

Plan drugi również spoko... :thumbsup:

 

post-52358-0-53871900-1545595566_thumb.jpg   post-52358-0-69106400-1545595671_thumb.jpg

 

Tak to SiBaski się bawimy w tą bezśnieżną zimę....

Markotny jestem bo perspektywa kolejnego zlotu lodowego oddala się...nic to...

....świętować będziemy mieli sposobność Boże Narodzenie...kolejny raz... to ważne dni...cenne...

SiBaski najlepszości Wam... Zdrowia, Miłości, Czasu tylko dla siebie... Wam... z Bogiem SiBy...

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

Tak to SiBaski się bawimy w tą bezśnieżną zimę....
No nawet coś ciekawego znalazłem....Chiv…………..to i zabawa może być  :D  :facepalm:  NAJLEPSZEGO i ucałuj moją drogą Siostrzyczkę bliźniaczkę :hug: 

Muskie - to ryba 🙃

  • 1 miesiąc temu...

:) SiBaski, objaśnię pamiętnikowo temat z kiełbachą ze serem....domknąć wypada...

W związku z natłokiem zadań i obowiązków w trakcie jej wykonania udostępniłem dość poważnie odbytu... :blush:

Otóż kiełbę robiłem normalnie... nabiłem ....powiesiłem nad wiadrem z wodą w ciepłym, ferment chciałem zasiać... wyjąłem z wiadra, odwiesiłem... i zapomniałem sprasować...

Zapomniałem na kilka dni niestety.. została przy kotłowni. Niby łaziłem ale jej nie widziałem.

Błąd tkwi, moim zdaniem, w prasowaniu- powinienem se je odpuścić.

Farsz wysechł na tyle, że jak zmieniłem przekrój z okrągłego na kwadratowy to rozerwałem miejscami strukturę i wyszli dziurwy... :facepalm:

Nie ma co jebdolić..... pokiełbasiłem :laugh:

Układy z serową były następujące

2 batony odparzone normalnie

4 na podsuszane/dojrzewające, z tych 4 -1 po płaszczeniu sparzony, 1 po płaszczeniu upieczony, 2 zostawione

Opinie:

Maciczniki i Oboczności (szczególnie Oboczności) - zadowolone 5 os każe robić. 2 średnio smakowało, 1 wcale;

2 znamienitych Kiełbasofili próbowało- szczególnego wrażenia nie wywarło- po znajomości chyba, że "spoko" :thumbsup:

Tak czy siak nie zostało nic... :thumbsup:

Wnioski:

Lubię takie klimaty i będę perwersyjnie powielał ów konstrukt, choćby... w imię odmienności :laugh:

Osobiście... w każdej formie mi pasuje ten wykonik. Można kombinować wielorako...

Nawet foty zrobiłem, żeby nie było....że nie było :angel:

 

post-52358-0-94918200-1549456400_thumb.jpg   post-52358-0-62602000-1549456494_thumb.jpg

 

...i dziurwy, na dodatek z bliska... lepiej toto smakuje niż wygląda :thumbsup:

 

post-52358-0-52830900-1549456588_thumb.jpg

 

....Gramy dalej....

Edytowane przez ziezielony

 

 

że "spoko"
No tak - jak wiesz czego sie spodziewać - to spoko jest inaczej ajjajaj  - i to kwestja wyrazistości takiej kiełbasy - masz smak dojrzałej kiełbasy i dośc intensywny smak dobrego dojrzewającego sera  - dla mnie taki kompozyt w cienkich plasterkach do czerwonego wytrawnego wina - rewelka - a jeść z rolki :facepalm: ? no to raczej nie ten typ kiełby  :thumbsup:  ZIEZIE  :clap: było dobrze  :thumbsup:

Muskie - to ryba 🙃

Żyjesz ? Chyba tak jak piszesz  :D  :D  :D  Ty to jesteś dżoler *

 

* :D  dżolero to za jakimś słownikiem :D  trochę zmodyfikowałem

gość wyróżniający się z otoczenia, jego główne atuty to kultura, styl, klasa, nie odznacza sie pajacarstwem, dużo robi nowatorskich kielbasofilskich doświadczeń powodując ogólne zdziwienie  i zazdrość  SiBów o dokonania i odkrycie nowych obszarów :laugh:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:) Żyję, żyję Maćku i knuję radośnie kiełbasofilskie konstrukta :thumbsup::laugh:

Trochę mnie Maciek zawstydzasz.... :blush: ....kiełbasofil nowator :facepalm::laugh: :laugh:

Mam pożyłkowane kilkanaście kilko mięcha... fajny zapiątek się kroi...może Mazury 2019 się zainauguruje...

SiBaski jest dobry moment na kiełbasowanie z krowowym... na ten przykład krowowe extra w cenie 26.00/kg nabywam ochoczo...

Działać trzeba...

gregren - krowowe od tych sanatoryjnych muciek ?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

:) Jumbo, raczej nie lecz pewności 100% to nigdy się nie ma... bagatela :D

Z tymi krowami to pikuś nie "afera"...niemniej szkoda rozgłosu...

Masturbatorium toczy prace nad kolejną "zeSerową"... jest zacap, jest dobrze... :D

Zabatonione różne farsze...

Edytowane przez ziezielony

:) warunki zastane to i rozwiązania ograniczone... :D

3 batony zeSerowej próbuję "fermentować", temp min 24*C, głównie 35/38*, wtedy uchylam lekko klapkę bawełnianą... :D

Płaszczyć w tej odsłonie nie zamierzam..

Woda na dnie jest, zapocone obficie...

 

post-52358-0-64585900-1549963183_thumb.jpg

 

post-52358-0-74591100-1549963201_thumb.jpg

temp min 24*C, głównie 35/38*,

Nie za wysoko ? ale  wiem że Bracie Kielbasofilny odkrywasz nowe obszary :)

 

 

 

zeSerowej

 

czy to nowe odkrycia w Mastubatorium i koncept jest serowe,  bo za Twym konceptem i umysłem serofila i kiełasofila nie nadążam oj ja skromy  człek Sibowy :D  zresztą SiBy czy któż nadąża za Twymi nowymi wyzwaniami które podejmujesz :D. Masz Bracie szczęście niepojętne że Twych doświadczeń dokonujesz w XXI w  bo w w XX w  mógłbyś być zawędzony jako wyznawca i propagator ustwicznego łamania  wręcż Recydywa co wiecej Rewolucjonista  kumający się z łamiącymi parzadek przez duże "R" Księgi Świętej numer 16  :D.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:D :D :D

:) Maćku, to na ile *Ć ten ferment?

Zasugerowałem się tymi bakteriami z sera dlatego pow 33*... W sumie mogę obniżyć klapką....

Se zainaugurowałem Mazury...

 

post-52358-0-49201400-1549973343_thumb.jpg

W obliczu siekiery wbitej w pniak to jak ta odpowiedż na te dwa mieczę tradycjonalistów .

to jak riposta na  wyzwanie trradycjonalistą  daj odpór  , bo  któż im sprosta tylko @ziezielony Brat z Mazur :D

 

Jednak jesteś dzolero :D  . Jakby co to Stoperan :D :D

 

Pozdrawiam serde(l)ecznie z ukłonami należytymi :)e

 

 

PS

A puszki (bo nie dowidzę jak Jurand :)  no może nie do końca ) to jakie jak bym chciał podążąć śladem :)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
  • 1 miesiąc temu...

:laugh:

 

 

Macica odnalazła kolejny swój odpowiednik tym razem w świecie "muzyki", polecam...

Wzorem niedoścignionym Fińczyki są...klimsonik adekwatny....można? Można!  :laugh:

 

jołjołjoł SiBaski...

Dnie ostatnie mkły w tempie okrutnistym, ostro trzeba było naginać na kilku frontach...

Nie omieszkałem jednak czegoś przykiełbasić tudzież zwędzić, serdolnąć... na te tematy zawsze musi być krztyna czasu...

Słabo mi szło z dokumentalizacją foto...to aparat zamarzł, to się zagubił w czeluściach Macicy...

Kilka locików przeprowadzono, czysto treningowo... wciąż poszukuję proporcji, granulacji, procedury, czasu... kiełby zeSerowej, czyste poszukiwanctwo bez punktów odniesienia...

Realizowano w trakcie zamówienie dla Mistyka Prymitywizmu - BazylaWidzewa  :thumbsup: ... właśnie obchodził jublieusz swioch urodzin... ulubiona liczba mu się trafiła "50"... (słownie pięćdziesiątka)... Obchody trwały sporo..zarówno w czasie jak i w objętości  :laugh:

Wrażenie nawet takie miałem, że inne niż "50" w grę nie wchodzą... sympatycznie było choć tylko kilka godzin mogłem obcować...

Boczek Bazylowi wybitnie przypadł do gustu...nikt nie był.... w stanie określić czy, podczas konsumpcji, z oczy mu płyną mu łzy wzruszenia czy też tłuszcz boczkowy...

Warunki zastane...to do roboty...farsz skulony w rozdziale na niespodzianki...

 

post-52358-0-94790100-1552731931_thumb.jpg   post-52358-0-75733800-1552732029_thumb.jpg

 

Zabatoniony obsadza się metodą szafkową

 

post-52358-0-76165900-1552732094_thumb.jpg

 

Zwędzenie...niewiele...przebieżka taka...

 

post-52358-0-87599100-1552732170_thumb.jpg

 

Te trzy kiełby to te ze wiadra z piecyka, kolejna faza- smagnięte dymkiem...

 

post-52358-0-02203300-1552732314_thumb.jpg

 

Boczki...pięćdziesiątnicze...

 

post-52358-0-13858800-1552732404_thumb.jpg

 

xxx

....Się nie mogę doczekać konsumpcji serków Łazowskich RafałaGórala .... podcapiają ponętnie... msząc się na biało...  :yes:  :thumbsup:

Niektórzy, mam nadzieję, jeszcze również mają taki dylemat.... :laugh:

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.