Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

Ziezielony Ty to jesteś jak ten przedwojenny lotnik, co to na drzwiach od stodoły latać potrafi ;)

Pomysł z wędzarnyną zajebisty, szkoda że poszła z dymem

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

zacząłem kombinować ze swoją przydatnością i "podzielną" uwagą... :facepalm: A to pograbić, a to coś naprawić, kółko dopompować, coś przewieźć... takie tam..

Jak nic Zły przyszedł od mokradeł i Cię zbałamucił  i uśpił Twą czujność kiełbasowfilską

a następnie dokonał zamachu 

wędzaryna sie zjarała :laugh:

z zazdrości bo była ona przepięknej urody 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

A tak byłem blisko..... zapach wędzarniczy zalatywał - nalewki na pace się turlały .... nie znalazły adresu GPS..............mówiłem Ty GPS szukaj zazielonego !!!! a on nic - prowadził do Łaz :D  ale żeby siostry bliźniaczki nie odwiedzić :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  choć jej nic nie mów ;)  ;)  ;)  :facepalm:  A wędzareczka lak laleczka :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Mógłbyś podzielić się swoimi sposobami :D

:D QbQ...C2H5OH, wielopostaciowe, różnobarwne, zarówno nisko jak i wysoko stężane, raczej bezbąblowe... bąble czasem nosem idą :thumbsup:

szkoda że poszła z dymem

:laugh: Śliwku, nic to, niskobudżetowy wariant... Masturbatorium dalej zwoi systema ;)

Zły przyszedł

:D Maćku, doniosłe to alibi... znużonego otumaniła, odrwiła uwodząc... Szeptucha... Go samica  :laugh: 

nalewki na pace się turlały

:D Waldku pewnie zwyczajowo w butlach 5l.....

jej nic nie mów ;)

Lusseirosss, jak studnia :thumbsup:

• 2 tygodnie później...

jołjołjoł SiBy :)

Apogeum już wkrótce, trzeba się prężnie stosować, wątki zaplatać i jakoś wyprowadzić.... Święta BN, Nowy Rok...

Harmonogramy niby już znane, temperatura w Macicy idealna- 5*C, Serdolnik również spox- 14*C, wilgotność kuleje, 50%- drobiazg... :thumbsup:

Masturbatorium zwoi ciągle kiełbasę  opartą na szynce, próby trwają- co zapiątek, kilka kilko :facepalm:

W zasadzie to za każdym razem jestem kontent a precyzując to Degustanci i Użytkownicy :yes:

W ten aktualny również wędzonko się wykroi, jakieś polędwice i boczulągi, serki twarogowe, kiełba gruba... takie tam :D

Problem mam z klarowaniem wina- jabłko i śliwka.... może ogarnę jakoś ale na BN nie zdążę z nimi..

Dziś z worów polędwicę dojrzewająca wygramoliłem- w smakach trzech- oparta na Redzedzie- kolejny raz, bezbłędna wychodzi...

Zapach...

Opończoszyłem i zakratkowałem- na wiejscowości nowy sklep kiełbasowy otworzyli to se siatkę drobną kupiłem, nawet spoko zaopatrzenie a i ceny chyba normalne :)

Teraz to już łatwizna...tylko umieć czekać :thumbsup:

Lussseirossss....

post-52358-0-71916900-1480602716_thumb.jpg   post-52358-0-45405100-1480602858_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony

zieloniutki ozdoby świąteczne nachoinkowe naszykował ;) Urokliwie pokokardkowane :) 

:clap: kokardki zapewne co Byś smaki mógł rozróżnić po bulbulatorium..... a z klarowaniem to się nie śpiesz ....... w razie konieczności wypijemy z owockami :facepalm:  :rolleyes:  :facepalm:  gorzej jak nam przyjdzie zakusku  z siatką degustować ........... ;) 

Muskie - to ryba 🙃

:) Jołjołjoł SiBy...

Prace doskonalące kiełbachę na kanwie szynki dobiegły chyba do schyłku. Oczywiście nic twórczego ani odkrywczego na mecie nie zaobserwowałem....

Zaskoczony jestem różnicą w segmencie parzenie/podpiekanie.

Pieczone ma ładniejszy kolor, kiełbasa jakby mniej wilgotna i bardziej słona (to zrozumiałe :facepalm: ).

Zmniejszenie ilości peklosoli (peklosól/sól- 1/1) nie wpływa na pogorszenie kryteriów koloru, smaku, trwałości- podganiam witaminą C... :thumbsup:

Zapiatek oczywiście w pobliżu wędzarynki spędzony... Owocnie...

Aura sprzyjała, super się wędziło. Zastartowałem 06:30 o 15:30 wszelkie czynności, łącznie ze sprzątaniem zakończone pifffnięciem lekuchnym, później akcentowałem twardsze alko :laugh:

Zwędzonki plus kiełba Ze'Szynko'wa plus serki twarogowe i capri :thumbsup:

post-52358-0-22278300-1480926444_thumb.jpg     post-52358-0-89860500-1480926572_thumb.jpg

Se wiszą oraz się wałkonią lansersko oraz rozkrój, to mięcho krowowe robi robotę...

Miód sprytny jest w kiełbasie bo słodzi i konserwuje, bez miodu słoność jest jakby.. ostrzejsza(???)

Do tej produkcji wody dodałem tylko 50 ml, wcześniej więcej- lepiej mniej...

Pieprz też zredukowałem z 4 do 3 gr/kg, dodając gorczycę wróciłem do konstelacji wcześniej już sprawdzonej :yes:

Czy warto było robić takie kółko kiełbaśnicze? Z całą pewnością :D

post-52358-0-36804200-1480928460_thumb.jpg     post-52358-0-12543400-1480928544_thumb.jpg 

Tak gospodarowałem czasem, że jeszcze dałem radę winiawki poprzelewać, nie wszystkie co prawda ale dobre i to :)

Serki poobracane, drobne prace porządkowe

post-52358-0-46263600-1480928716_thumb.jpg

Boczek... fajnie się odparzył, mniętki i delikantny....

Oczywiście parzon we worze, rzecz jasna giloretka pozyskana 5 albo 6 setek- nie pamiętam- będzie jako dokład do farszu kiełbasowego :frantics:

Konstrukta pozwolę sobie zwyczajowo podczepić, dawniejszy i lastni :yes:

post-52358-0-75388400-1480930025_thumb.jpg     post-52358-0-53717900-1480930185_thumb.jpg

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu...

Koloryzacja wykonana idealnie  :thumbsup: W eksperymentowaniu dobre jest to, że za każdym razem odkrywamy wyrób na nowo :) 

Zerkam łakomie na te Batony i na boczusie - myśli straszne w głowie się kłębią- :blush:  :frantics:  czy nam wystarczy na kolacyjkę ?????  :w00t: 

Muskie - to ryba 🙃

odkrywamy wyrób na nowo :)

:) Zgadzam się QbQ lecz również daje nam alibi, maskuje yebtza kiełbasofilskiego, legitymizuje poczynania... okołokiełbasowe :laugh:

Wręcz czyni nas Badaczami :laugh:

:frantics: czy nam wystarczy na kolacyjkę ????? :w00t:

Lussseiross Muski, wszystko jest zabezpieczone w ilościach ...sutych :D ... za Wanią powtórzę, nostalgicznie "... ogórcow nie chwatit..." :laugh:

Osz kurka dawno tu nie zaglądałam.... Ty ziezieziezieloniutki  :facepalm:  zaskakujesz mnie swoimi wyrobami :clap::D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

jołjołjoł SiBy :)

Jakoś onen zapiątek lussseirossowy.... miał być :)

Postanowiłem, korzystając z okienka w harmonogramie mięsowym, dopracować płyny :thumbsup:

....Kypba, dramat jakiś.... filtry, ręczniki, płukanki, niby w imię Ęstetyki... a wygląda jak w rzeźni :facepalm:, hasło nalewki....

post-52358-0-64408000-1481404064_thumb.jpg

Sytuacja w Serdolniku się norzy. Jakoś automatycznie zgłodniałem... chyba Pawłow, zdefiniował ten biomechanizm...

:)  Decyzja.... Ciąć.... Pragnąc....Pod pretekstem sprawdzenia kiełb kwadratnie-owalnych, czychających na długoterminową możliwość spożycia...

post-52358-0-98427500-1481404244_thumb.jpg

Dobra kiełba, znakomicie synchronizuje z powszechnie występującym, pośród środowiska kiełbasofili płynem/ami. Z brakiem namysłu....

post-52358-0-56908700-1481404655_thumb.jpg

:yes: Łakomy refren....

post-52358-0-32276000-1481404904_thumb.jpg

...I solówka... dojrzała i z orzechami, smalcem prażonemi... na bębnach roczniaczek, goudotypiczny :thumbsup: ...wokaliza w odcieniu malynwóki :laugh:

post-52358-0-39662400-1481404988_thumb.jpg

:) W chórkach zaś... fanklub dojrzewających popopolędwiczek, trójkowo mrzący, w trzech tonacjach, z zaraniem pomarańczowym....

post-52358-0-43883100-1481405258_thumb.jpg

W poniedziałek/wtorek zakupy w mięsowym, ku finałowi Świątecznemu :thumbsup:

Serde(l)czne niedoczekanie.....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu

post-52358-0-62172300-1481403902_thumb.jpg

Szalejesz Karolku oj szalejesz.... jadę... :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

@halusia@, dnia 12 Gru 2016 - 19:24, napisał: Szalejesz Karolku oj szalejesz.... jadę... może jedziemy?

Jedziemy ... jedziemy Waldku , tylko co na to zieziezieloniutki :D:facepalm:

Pozdrawiam Halusia

jedziemy Waldku , tylko co na to zieziezieloniutki
Halusia- powiem że jesteś osobą towarzyszącą a ja przyjechałem odwiedzić siostrę bliżniaczkę -wałówkę weżmiemy ze sobą (nalewki też) a co tam Zazieloniutki  pare godzin wytrzyma .......... :facepalm:  :facepalm:  :facepalm:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

• 2 tygodnie później...

:) Halusia, Andrzejka nie zapomnij :)

:) Muski....

pare godzin wytrzyma

z rzadko spotykaną rozkoszą :thumbsup:

ZiezieŻona, rymujac, perspektywą zachwycona :D

-----

Z czasem ostatnio kiepsko, słabo tu zerkałem... Wczoraj wędzonko świąteczne kanwą spotkania śledczego było....

Skład: Kriba, Kruma, Manjan, Jacyg, Vonz, zzy- było Git, jak to w Macicy, lusseirossss okazały.. :thumbsup:

Świateczne Jołjołjoł SiBy :)

Wiele perturbacji, przeszkód, splotów niekorzystnych... prawie dobrnięto- warto było się katować :thumbsup:

Większość gna, sens goniąc, końca nie widząc w coraz większym oddaleniu od meritum - znakiem tego, Boże Narodzenie za pasem :yes:

Na prędkości SiBy...

Zamówienie specjalne było na Leeleepootki, w wolnej chwili rębnięte...

Jako okraska do wieczorku śledczego....

post-52358-0-66000800-1482399499_thumb.jpg

...się blatowalimśmy, jakby sumując, to społem mamy ponad 250 lat, ważymy grubo ponad pół tony i mamy prawie 11mb :facepalm:

post-52358-0-59271100-1482399709_thumb.jpg

W tym sezonie świątecznym, jako pierwszy Macicznik rozpocząłem i zakończyłem figle kiełbasofilskie...

Klubowicze coś tam bełkotali, głównie postękiwali i okraszali sutymi wulgarymami swoje spostrzeżenia nt wędzonek.

Jakoś tak jesteśmy przyzwyczajeni, za dużo to nie ma co jebdolić, zresztą większość to już wiemy to i o czym niby ? :laugh:

Wędzenie jak wszak wiecie to niegromka trudność, polewa się i się pije, do uzyskania wzorcowego koloru :laugh:

Coś się potem odparza, studzi i woruje :thumbsup:

Wykon teraźniejszy, na jakiś czas starczyć powinno, apetyty spore pośród Konsumentów przybocznych....

post-52358-0-51557900-1482401031_thumb.jpg

post-52358-0-19222400-1482402242_thumb.jpg

SiBy przyjmijcie serde(l)czne życzenia Zdrowia i Radości z okazji Świąt Bożego Narodzenia

Zazieloniutki - dużo tego nie jest .......musisz chyba zacząć zaciskać pasa.... ;)  :thumbsup:  :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

• 1 miesiąc temu...

Jołjołjoł SiBy :)

Mamy 2017, luty już... po świątecznym apogeum śladu w pamięci nie ma....

Dość dawno uporałem się z zasobami owoców kiełbasofilskich niw i sadów, czas pozwoić nad jakąś produkcją...

Na obrzeżach świadomości jakaś grzybowa się jawi, kilka batonów kwadratowej z orzechami i bez i pewnie Ze'Szynko'wa... Również z zaciekawieniem program startowy na orzeszki piniowe uwięzione w mięchu z peklosolą i wtłoczone w białkową 65 :thumbsup:

Zobaczymy, zobaczymy...

Żeby nie było, że wątki zima zamroziła a osnowy śnieg zasypał, zaprezentuję owoc mojego kolejnego Yebtza- ustrojstwo niezbędne, niezastąpione i nad wyraz uproszczające czynności winniczkowe i nie tylko...

Z nudów jakoś tak wybrzmiał plan, w pierwotnej koncepcji siermiężny, stabilny, trwały- Prymitywistyczny nurt znaczy się obowiązuje wciąż. Wykorzystałem wszystko co trafiłem w garażu, blat tylko kupiłem, stówa niecała i kilka drobiazgów, patronem prac był Pierre Dolin przecież to tylko Serdolnik :laugh:

Dodatkowo doposażyłem ściany w konieczne, wg mnie, półki i wieszaki- bo desek wynalazłem trochę...

Malowałem gorącym olejem spożywczym- świetnie się sprawdza i budżetowa metoda...

post-52358-0-36334500-1486461657_thumb.jpg   post-52358-0-81278700-1486461766_thumb.jpg

post-52358-0-97066600-1486461935_thumb.jpg

Testowany blacior już był w sobotę, gwoździ nikt czołem nie wbijał, ani bąbli nosem nie było, również żadnych refluksów, zwieracze też pod kontrolą, krwią nie broczył nikt :thumbsup:

:angel: Było tak optymalnie, winiawka czporzeczkowo wiśniowa zakąszana serem, takim se roczniaczkiem i kwadratową dojrzewającą bez zeskrobanej uprzednio pleszki :tongue:

Nawet wory po kakao z Afryki równikowej w dyspozycji mam.... :yes:

Znakomicie mi pasują i przydatne są, multifunkcyjne...

post-52358-0-72142200-1486462071_thumb.jpg

...się jaram :thumbsup: