Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)

Rekomendowane odpowiedzi

...się jaram
wory kapitalne - kapitalistyczne nawet - wystrój pomocny wszem i wobec  :thumbsup:  :clap:  - pewnikiem bym Ci jeden zabombił :facepalm:  

Muskie - to ryba 🙃

Nie blat ważny, tylko to co na blacie :D

:) QbQ na blacie eksponuję to co nie zmieściło się "pod" :w00t::frantics::yes:

pewnikiem bym Ci jeden zabombił :facepalm:

Muski nie trza się obciążać ni forsować- ja łagodniś jestem i jakieś rozwiązanie (wora) wcześniej lub później sprokuruję/śmy :frantics:

Wietrzę sute nabombienie :yes::laugh: :laugh:

sute nabombienie
Nie wiem czy realne ;)  ;)  Zazieloniutki wysłał mnie na dietę :facepalm:  :cry: 

Muskie - to ryba 🙃

...się jaram

Gdy bym potrafił, to bym zazdrościł :D    A te liście zielone to do .............  użytku? 

Pozdrawiam cieplutko :D

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

:) Uff, podłoga na mokro sterta, kilka korekt ergonomicznych...

Fotki zrobiłem, jutro dorzucę, żeby tak jakby domknąć tę historię :thumbsup:

------

;) Zazieloniutki wysłał mnie na dietę

olać go :laugh:

te liście zielone to do ............. użytku?

AndrzejKu do użytku....niemedycznego :thumbsup:

W rzeczywistości są ziezielone :D

Oleandry to, nawet lubię, od kwietnia stoją na tarasie, niewymagające :frantics::yes:

post-52358-0-09368600-1486497976.jpg

... to niestety nie moje :facepalm:

to niestety nie moje :facepalm:

Szkoda .....  piękne są  :D

Pozdrowionka

:) Jak to się wszystko zlicza to blat zaraz przykrótki będzie :yes: .... trochę Ci Jac pozazdrościłem, masarynki :thumbsup: , ale standardy moje zdecydowanie niższe... :D

:) Suplementacji dokonam zgodnie z porządkiem...

Jarania się ciąg dalszy.... :thumbsup:

Jak mam kaprys dotknąć blaciora swoim zacnym...pęknięciem na plecach ;) to widzę...

post-52358-0-23008000-1486551808_thumb.jpg

...i półasie praktyczne dwie tuż obok przyczajone, mocowane na prętach, starałem się w konwencji siermiężnej pozostać...

post-52358-0-33673000-1486551915_thumb.jpg

... wieszor 2. oraz minipółaś przydaś... bo deska mi nalatywała, to żem se yębł, również na prętach :yes:

post-52358-0-72820100-1486552061_thumb.jpg

...moja kiełbasowa Alma Mater, RubikoŃ, wraz z akcesoriami :laugh: :laugh: :laugh:

post-52358-0-86938200-1486552215_thumb.jpg   post-52358-0-52757900-1486552535_thumb.jpg

SiBy ważne, że przybywa, że jest perspektywa... :thumbsup::D

SiBy ważne, że przybywa, że jest perspektywa... :thumbsup::D

To jest życie .................... :D   jest perspektywa i jest zapał do .........  tego :D

Pozdrowionka ślę

:) Michał, jak jeszcze przykości ostrzej, że mróz, to może spadnie w Serdolniku do 11/10 *C... spoko :thumbsup:

W okresie dramatycznie gorącego lata było chyba max 17 gał... spoko..też

Temperatura nie zmienia się gwałtownie- moim zdaniem to jest ważniejsze...

Na produkcji/technologi/magazynowaniu znam się słabo- robię na co mam ochotę i możliwie dokładnie- w warunkach zastanych.

Parę wtop miałem i znam granicę na niektórych Rubikoniach :laugh:

Istotą sprawy jest korzystanie z potencjału dostępnego "już i tu" - zapewniam, że w takich warunkach dojrzewane sery są.... zajekypbabiste :thumbsup:

Winiawki to nie wiem czy uda się dowieźć, przez ten cykl choćby roczny :D

----------

The Wiza... :thumbsup:

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu :)

------

To jest życie

AndrzejKu, bekiem nietoperza po komarze tu jestem- lecz radośnie inspiruję się Waszymi doświadczeniami a Szlachetnych Wzorców tu bez liku :thumbsup::D

Jarania się ciąg dalszy.... :thumbsup:

Karolku takie jaranie jest bardzo zdrowe.

Podziwiam Twoje zdolności i zapał :):clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

po komarze tu jestem- lecz radośnie inspiruję się Waszymi doświadczeniami

Ło boziu.. jakiż to skromniś się nam tutaj zapodaje :D  :thumbsup: ​Serdolnik Mistrzówka - bo my tu to amatory pszepana :D  a hobbypraca duszę wzbogaca ;) ​byle do wiosny, byle do..... :clap:  co byś Zazieloniutki jeszcze jakoweś cudo wstawił w miejsce duszka  bo tak z duszkiem mniej raźnie ;)  ;)  ;)  :facepalm:  (widzisz jaki jestem roz ;) marzony)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Mi raczej chodziło o czas jak rozpalisz tą wędzarnie. Zdaje sobie sprawę że to nie piec ale jednak zawsze temperaturę podnosi.
Dobre, bo Polskie.

:) Rozumiem Michał... Raczej mi chodziło o przekaz, że wśród niezupełnie dokładnych parametrów, również można uzyskiwać zadowalające ( :frantics: ) wyniki :yes::thumbsup:

----

:) Halusio, :) Muski

Waldek, dziękuję, że pamiętałeś :yes:

:thumbsup:

że pamiętałeś

- są rzeczy błahe i tych nie musimy pamiętać - a przyjaciół poznaje się ........... ;)

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

No kiedyś ludzie nie mieli wiertła, maszyn a robili mega piękne rzeczy. Ważna jest pomysłowość. Zwiazujesz dwa bale szpagadem a trzeci od góry uzywasz jsko docisk i masz piękną pracę do wędlin dogrzewajacych- pomysł średniowieczny a może wcześniejszy z terenów Litwy.
Dobre, bo Polskie.
  • 2 tygodnie później...

:) Jołjołjoł SiBy zbiegły zapiątek wykombinowałem dość sprytnie.

Dwie wędzaryny zapełniłem... Słonizna, serki, kiełba gruboformatowa i wędzonki....

Na początek piosenka o.... Słoniźnie...

.... Sposób na: Słonina Wędzona Macicowa....

...Do roboty...

post-52358-0-11359600-1488118786_thumb.jpg

Termika z punktu widzenia kiełbasofila, mierzona wciąż, idealna...

Prasówka, lussseiross, i terminologią rusznikarską się podpierając, mała lufka, yębłnięta gwałtownie :D

Wielką premedytacją się wykazałem lecz zdobyłem Go czy też Ją...Kwiaaaaat....Biały Kwiat :thumbsup:

Najpierw przemrozić, można wielokroć lub nie...

post-52358-0-06852100-1488119180_thumb.jpg

Następnie na min miesiąc w soli niech bytuje, warstwowo, również można nie...

Później ważne, do gara, zalać wodą dorzucić 0,5 kg soli i zagotować...

post-52358-0-49339000-1488119497_thumb.jpg

Gaz wyłączyć, na wierzch płaski talerz i zostawić na noc do przestygnięcia....

Rano zebrać smalec z wierzchu...

Ponownie na gaz podgrzać tak do 40/50*C...

Wyłączyć, kawałki osuszyć możliwie ręcznikiem papierowym..

Gorące rozłożyć na kratce, np z lodówki, piekarnika... lepiej/szybciej kolores łapie :yes:

Położyć na kijach nad wędzonkami- nie przeszkadza, a i miejsca nie zatraca...

....Wędzić, do uzyskania symfonii na ośmiolinii,  lusseirossss :yes:  :thumbsup:

post-52358-0-28591700-1488119593_thumb.jpg

Przepyszna na gorąco, prymitywnie, wprost z wędzaryny... błogostan i jeszcze po brodzie cieczy...

Wystudzić powietrzem, można paprykować, pieprzyć w trakcie, przed lub po :thumbsup::D , naczostkować wyważenie :facepalm:

W folię alu zawinąć mocno, błyszczącym do zewnątrz.

Leeeżeć może...

Do lodówki, na dół. Można natychmiast konsumować również, porcjami niewielkimi lub nie....

....Propozycja podania..... Kwiaaaat... Biały Kwiaaat

Również może służyć jako środek płatniczy...szczególnie pożądany w środowiskach fit :laugh:

post-52358-0-07327800-1488119917_thumb.jpg

Lussseirosss....

Twoje PYSZOTKI miałem okazyjność degustowac w Rytych - :thumbsup:  :clap:  :D - dodatki miewały :D  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Toć to klasyka lufka pod sało i cygareta :D :D .A wszystko nie skażone cywilizacją . :clap:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

:thumbsup:  Panowie, jest jazda :frantics:

-----------

:) Serki, kliniki spod Qby-69również wiele radości dają, a natrętne w obsłudze nie są...

Wędzone na kratkach jak i słonizna, pięknie się rowkują, radość Konsumentom zapewniając w międzyzębiu... :yes:

Przewrotne w swej formie nie są, po prostu leżą do uzyskania zadowalających efektów wizualnych :laugh::thumbsup:

post-52358-0-18212600-1488123213_thumb.jpg

Wieczorem posolić klinki z obu stron i położyć na 2/3/4 warswach ręcznika papierowego, im więcej tym lepiej wodę wciągnie.

Na wierzch umaić na próbę można czosnkiem granulowanym, pieprzem etc.

Taki może się okazać finalnie...

post-52358-0-92001000-1488123471_thumb.jpg

post-52358-0-50864800-1488123576_thumb.jpg

Po wędzeniu, wygrzebać z kosza na śmieci opakowania po serkach, włożyć obiekty, zafoliować i do lodówy.

Jak mi wytrzymały 2 miesiące to można i dłużej.

Teraz wędziłem 2 takie co im termin minął 13 sty 2017, szkoda było mi wyrzucić, to zwędziłem... zobaczymy ;)