Skocz do zawartości

Wędlinowanie prymitywistyczne czyli miło spędzamy czas... :)


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jest też materiał wideo z Gali wręczenia Laura Marszałka

 

Uwagę zwróciłam na Panią ,która opowiada jak się robi '' schab'' w cukrze, czyli '' karniszonowce ''  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

A ja na spikerkę.???????? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Konsumentów znajomych jest tam 2 - właściciel tego wątku i ja tylko w różnych ujęciach

Prawda. Ale Ty to wszędzie się wepchniesz   ;)  :D

Edytowane przez Gwizdek

:)SiBaski ... Serde(l)cznie dziękuję za Dobre Słowo :yes:

Miło czytać....ukłony moje najniższe :)

----

Dzięki Śliwku za materiał :thumbsup:

----------

 

bardziej od tyłu - :D:facepalm:

 

 

na spikerkę.

 

:laugh:  jakkolwiek się nie kojarzy....

---------

W lasach okolicznych suchoty jednak dało się wydłubać troszkę...

To w związku z Grzybozlotem'2018 :thumbsup:

Nawet rydze (!!!!) się trafiły...

 

post-52358-0-32124100-1537516400_thumb.jpg

 

post-52358-0-54750100-1537516480_thumb.jpg

 

W sam raz się skomponuje GGGG 17/18.....

Odpinam pagony i wracam do knucia nowych tabelek...jak zwykle :thumbsup:

Sezon mknie ku nam...muchy zanikają...spodziewany znaczny spadek temperatur...

----------

Noże są....ekwilibrystyka organizacyjna GregToma, wspora Binia... :clap:

 

post-52358-0-29978300-1537516829_thumb.jpg

 

... i złącznik z Szujem w tle...

 

post-52358-0-72763800-1537516957_thumb.jpg

----------

Nowość absolutna... Szuj....

 

post-52358-0-26122800-1537517037_thumb.jpg

Edytowane przez ziezielony
  • 2 tygodnie później...

 

:) Eloł SiBaski

Poranki wreszcie w temperaturze optymalnej kiełbasofilom- w temperaturze peklowania... :D

Roztwarcie sezonu 2018/2019 uznaję za odbyte.

Postanowiłem poswawolić ze mięchem, czysto treningowo, rozpoznawczo, dyskretnie... :thumbsup:

Zwędzonki szt kilka, leeleepooty jako kontrola jakości procesu, 2 łezki twarogu....

Przypomniałem sobie również o zasobach w kategorii Mumie- 3 szt szyneczek w czasie turlanych, wędzenie 2. lub 3. muszę sprawdzić..

Rozpoczątkowanie...

 

post-52358-0-67758500-1538317643_thumb.jpg

 

W związku z upiornym latem deski mnie się we wędzarynce zeschli okrutnie..

W nurcie obowiązującego obyczaju i "mody" postanowiłem wtłoczyć silikon pomiędzy elementy, spoko...

By było.... wydatniej :laugh:

 

post-52358-0-44252700-1538317728_thumb.jpg

 

Czasu małowiele trwało, przyjemnie było, aura sprzyjała choć wiało silnie...

Leeleepooty idealnie zwulkanizowane, czule smagnięte...

 

post-52358-0-00872600-1538317802_thumb.jpg

 

Wyglut optymalny nieczęsto tak umiem... :D

Się utrafiło jak mokrą kurą w płot...

 

post-52358-0-26690100-1538318191_thumb.jpg

 

Sytuacja poparzeniowa....w punkt...

 

post-52358-0-96972500-1538318260_thumb.jpg

 

Zwędzonki dumnie, w zwisie...

 

post-52358-0-87434800-1538318339_thumb.jpg

 

...i cała kabina

Szkoda, że boczku nie zwędziłem ale nie mogłem w stanie kupić z gwarancją jakości... :hmm:

 

post-52358-0-29279000-1538318422_thumb.jpg

 

Etap studzenie powietrzem... szybko mkło wiatrem więc lussseirosss... permanentny :thumbsup:

 

post-52358-0-23939200-1538318602_thumb.jpg

 

Pakowanko następnie RCVG-32E... bajka SiBaski, lepiej niż Profikuką...

 

Nic to... Czas komponowania i knucia konstruktów kiełbasowych nastał... :w00t::laugh:

W sklepach mięsowych wzmożony ruch.... Półświatek kiełbasowy zaczyna wrzeć...

Ogólnie to jesień idzie... A my znowu ze złotymi medalami w siatce :D

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nic to... Czas komponowania i knucia konstruktów kiełbasowych nastał...
Wyglada, że na kilka śniadań wystarczy- a serek perfecto  :thumbsup: ,Sucho peklo?

Muskie - to ryba 🙃

Wyroby bajka , a i kijki klimatyczne :thumbsup::clap:. Tak jak napisałeś - przyszło ochłodzenie to i będzie się działo.  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

:) ukłaniam...

 

 

 

Sucho peklo?

 

:) Ostatnie loty tylko "na sucho"... :thumbsup:

Jakoś tak mniej upierdliwie, może zakiedyś się zmobilizuję i zanurzę batony... :D:thumbsup:

  • 1 miesiąc temu...

:) jołjołjoł SiBaski....

 

 

Trochę się temaniak mi zaszczurzył, popróbuję przywrócić chronologię...

Wszystkiego i tak nie mam ale przełomów nie było... ot zwyczajowe jesienne kiełbasowania.....

Z czasem jak to u mnie bywa częstokroć- lipa...

Mazurska, poligonowa masarynka...lokalizacja gdziekolwiek, warunki zastane, termika w pukt, oboczności w litrażu....pozornie przerażające :thumbsup:

Ważne, że Towarzycho właściwe...zmobilizowane i ambitne :laugh:

 

post-52358-0-99755000-1542795775_thumb.jpg

 

Trochę gimnastyki, w rytmie hendziora (3l lot pierwszy), z szumem maszynerii mielącej, pętelkowanie, komponenty przyprawiennicze... i esencja w konwencji rusznikarskiej... zimna lufa...częsty kontakt z nią...

W międzyczasie się niech se obwiśnie

 

post-52358-0-77115200-1542795922_thumb.jpg

 

Pokleciłem wędzarynkę i start... ciemno było lecz w dymaniu to nie przeszkoda...

Do polewania latarka wszak wystarczy... :yes:

 

post-52358-0-94779300-1542796157_thumb.jpg

 

post-52358-0-76397000-1542796228_thumb.jpg

 

post-52358-0-52346300-1542796288_thumb.jpg

 

Trudno oprzeć się możliwości spacerów w tak pięknym anturażu...listopad...cisza...Mazury

Symetria zawsze mnie wprawiała w zakłopotanie jednak w tafli wody to co innego...niepokój

 

post-52358-0-19459200-1542796360_thumb.jpg

 

Oczywiście w kalendarz listopada nie omieszkałem wpisać Zjazdu Gwiazdu...Niepodległych... :w00t:

Na wszelki wypadek rozpisek umieszczę....

 

post-52358-0-66679500-1542796689_thumb.jpg

 

:laugh:  Może to wszystko nie wygląda zbyt profesjonalnie i higienicznie ortodoksyjnie  lecz zapewniam, że da się mając na uwadze, że....

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trochę
WOW - na prosbę SiBów w Spychowie  :D ( oddelegowali mnie na rozmowę :facepalm: )  Ziezieloniutki napisał prostym Językiem  Wielkie Brawo - przy czym mnie osobiście ten piękny kwiat polny słowny bardzo sie podobał  :D  :thumbsup:  :clap:

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

:) Każdy ciąg wolnych chwil wkomponowany w tryb kiełbasofilski....

Mimochodem w mięsowym wizytując witrynki...załakłem posiąść...kilka kilko... na ze"Szynko"wą..

Chwil małowiele i pokategorylizowane.. :thumbsup:

 

post-52358-0-76986800-1543853873_thumb.jpg

 

Komponenty przyprawiennicze bacznie dozowane, skrupulatnie plecione.. :yes:

 

post-52358-0-79743500-1543853959_thumb.jpg

 

Już osadzanko...peklowanie kilka dni, osadzanie 16 godz/2-3*C...

podcieplanie...

 

post-52358-0-35366700-1543854030_thumb.jpg

 

Do BN daleko, jakieś zwędzonki by się przydały, treningowo zupełnie by miejsca w kabinie wędzarniczej nie mitrężyć...

Oczywiście na sucho peklowane, we worze specjalnym...do kapusty :D

 

post-52358-0-78320400-1543854160_thumb.jpg

 

Kilkaset minut i gotowe...asortymenta dwa...

 

post-52358-0-36466600-1543854216_thumb.jpg

 

post-52358-0-22936400-1543854395_thumb.jpg

 

Jeszcze jeno wykotłować, przestudzić, "dowędzić".... i gotowe....stężeją do BN wodę dyskretnie pocąc... jak trzeba, bez pośpiechu... :laugh:

 

post-52358-0-02458500-1543854468_thumb.jpg

 

Z nowości to SiBaski... w realizacji najdłuższa technologicznie kiełbasa w Macicy... i na świecie (???)...

Świniowe użyte do niej było w formie pra..pra...pra...pra...praświni... :thumbsup:

Krowowe to nie wiem :laugh:

Ze serem domoczynionym, 6 batonów, fi 55, około 4kg w sumie- dumam jak z nimi postąpić...

...zastanawiam się... :facepalm:

 

 

 

 

 

 

 

...zastanawiam się...
Co tu się zastanawiać :frantics:  , bier jedną  wpadnij - już schładzam naleweczkę - po pierwszej damie :facepalm:  może nawet zaczniemy analizować  zawartość mięsa w mięsie ;) 

Muskie - to ryba 🙃

:) w zasadzie to wyjścia nie mam za bardzo, część zamierzam przykiełbasić w konwencji "standard grube"...

zwędzić/odparzyć (nie podpiec)/zwędzić i ten ser niepewność wzdryga...

...zobaczymy...rozgrywkę...a raczej wynik :thumbsup::laugh: :laugh: :laugh:

 

:) Jołjołjoł SiBaski...

Konstrukt spełniony...kiełbasofilski chochlik drzemie czujnie w najbardziej zadymionym kąciku macicznego Masturbatorium ...

;)  Najdłuższa kiełbasa świata w sensie technologii wykonana, na razie w dwóch odsłonach..

Nosiłem się z onym podstępem już dość długo lecz nie było sposobności... a i dodatek tężał ku perfekcji...

Szkoda, że czynności dedykowałem tylko Jej... zaledwie 4200 gr... wróciłem do zelmerka 5 (rocznik 1985), upierdliwa robota...

Tak rozpoczątkowałem przebieg wykonu...

 

post-52358-0-90080000-1544112277_thumb.jpg

 

...wiórki zapodane...

 

post-52358-0-64592800-1544112317_thumb.jpg

 

.......bryłasie dokomponowane...wraz z drobinkami....

 

post-52358-0-52481900-1544112362_thumb.jpg

 

....ulokowane w farszu... letko podcapia.....wstępnie zupełnie...

 

post-52358-0-13847600-1544112436_thumb.jpg

 

....skulone....

 

post-52358-0-47137600-1544112537_thumb.jpg

 

.... skomplikowany proces batonizacji dobiegł końca...pętelkowanie - tu spryt i kunszt niezbędnym...

 

post-52358-0-29020800-1544112593_thumb.jpg

 

....zwędzonko...finezyjnie...niespiesznie...

 

post-52358-0-63418800-1544112744_thumb.jpg   post-52358-0-66471400-1544112813_thumb.jpg

 

...oboczności przy okazji się pomiętoliło... temp Macicy wybitnie sprzyjająca.... +4*C

Wędlinowanie to fraszka....worowo peklowane....szczególnie Prymitywistyczne.... :laugh:

 

post-52358-0-65661600-1544112879_thumb.jpg

 

...w Lussseirosie stratosferycznym jest miejsce na dowędzonko urobów wcześniejszych...to robią tylko Partyzanci na froncie Kiełbasofilskim Wschodnim...

 

post-52358-0-42326400-1544112985_thumb.jpg

 

....ze'Szynko'wa dumnie się wałkoni przed worowaniem... lśni w dostojnym szyku.... :D

 

post-52358-0-45301500-1544113327_thumb.jpg

 

....i tak se SiBaski niezobowiązująco pokiełbasowałem, dymając radośnie... piękna w siermiężności ...taka nowoczesna bo ze silikonem... gdzie trzeba :thumbsup::laugh:

 

post-52358-0-76255500-1544113450_thumb.jpg

 

....wyzwój tabelkowy....

 

post-52358-0-24087700-1544113753_thumb.jpg

 

------------

2 batony zwędzone i odparzone, pocą się, w Macicy... temp 4*C... podcapiają subtelnie... wyglądają całkiem spoko... pośledzimy...

4 batony na takie surowe, płaszczone, długozalegające....bo mogę :thumbsup:

Peklosoli dałem 21 gr/kg... trwam bacznie...

Poinformuję bez względu na Rezultat/y :laugh:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

taka nowoczesna bo ze silikonem... gdzie trzeba
No widać ,wypchana jak należy - tylko nie ściskaj bo pęknie ;) 

Muskie - to ryba 🙃

 

.w Lussseirosie stratosferycznym jest miejsce na dowędzonko urobów wcześniejszych...to robią tylko Partyzanci na froncie Kiełbasofilskim Wschodnim.

Nie tylko na froncie wschodnim ;):):thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Wyroby klasyka ziezielonego. Rzecz by można że to nowy stopień najwyższy jakości "ziezielone". Do dodatek sera nowe doświadczenie na niwie kiełbasofilskiej. Jak ser ostry o wyraźnym smaku to produkt może być ciekawy lub bardzo ciekawy, jak ser łagodny to pewnie mniej ale to domysły. A jak zbadasz znaczy się skonsumujesz to będziemy wiedzieć jaka rzeczywistość.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

 

 

Wyroby klasyka ziezielonego
Maciek - nie próbowałeś - ZieZieloniutkiego wyrobów - naprawde wysoka półka :yes:  trzeba mięc ze soba drabinkę :yes:  by śiegnąc  :w00t:  :frantics:  

Muskie - to ryba 🙃

 

 

daj koniecznie znać

 

Woytas, to oczywiste... :thumbsup::yes:

 

Biniu, nie ważne gdzie ;) ... Partyzanci, z definicji działają tam gdzie jeszcze/już brak regularnych oddziałów... :laugh:

 

Maciek, Muski.... bez przesady Panowie... zawstydzacie mnie :blush: ... po raz nie pierwszy zresztą...

Toć to zwykła zabawa...czynności ku radości... :laugh:

Dzięki, ukłaniam.... :thumbsup:

 

 

Toć to zwykła zabawa...czynności ku radości...
i tak trzymać -  jest zabawa jest frajda - jak jest harówa  ....... ???

Muskie - to ryba 🙃

  • 2 tygodnie później...

 

:) jołjołjoł SiBaski...

Zwora świąteczna dopełniona, szargania było mnóstwo...ujebdoliłem się na rekord...

Coś pięknego, nawet nie chodzi o te ilości...jakości... to knucie harmonogramów jest błogie..dopinanie, synchronizacja, harmonogram... i wszystko styka idealnie...

Wsparcie ziezieŻony nieuniknione :thumbsup:

Wtopiłem jedną sprawę...opiszę nieuniknienie...rozkminiłem błąd...wyciągnięte wniochy... i do przodu...

 

post-52358-0-88692400-1545594612_thumb.jpg

 

Błąd się skrywa w onych 4 obsłonkach...dok foto zrobię...

 

post-52358-0-24554900-1545594696_thumb.jpg

 

Szczęśliwie operacja "pozyskiwanie boczków" zakończyła się powiedzmy sukcesem...

Uzysk Giloretki niebanalny a to nie wszystko jeszcze 4 "100" dobiłem :w00t:

Te jasne to z krowowej szynki, nawet niezła wyszła...na 2019 kombinacje na krowowym się kroją..

 

post-52358-0-97653100-1545594852_thumb.jpg

 

Ostatnie, zupełnie lusseirossowe zwędzonko... taka kropka/gwiazdka w poczynaniach BN 2018...

 

post-52358-0-05016200-1545595039_thumb.jpg

 

Opuściłem Macicę na chwil kilka, przegotowałem wodę... :facepalm:

Metoda studzenia, na szybko....

 

post-52358-0-32202400-1545595197_thumb.jpg

 

Czynności mkły przyjemnie...."śledzików" kilka było... ogólnie to Wszyscy b.zadowoleni...

Ogniska okołomacicowe prężnie dymają... głównie Manjan i Jacyg...

Urobek ostatni...właśnie kąsam...błogość... :laugh:

 

post-52358-0-96133100-1545595234_thumb.jpg

 

"Błąd" dojrzewający...sparzony...

 

post-52358-0-22154500-1545595460_thumb.jpg

 

Mikołaj był... KiełbAśka i Grzechol obdarowali mnie tym ziezielonym...nawet chodzi chociaż stoi...piękny/e jest/są...

Plan drugi również spoko... :thumbsup:

 

post-52358-0-53871900-1545595566_thumb.jpg   post-52358-0-69106400-1545595671_thumb.jpg

 

Tak to SiBaski się bawimy w tą bezśnieżną zimę....

Markotny jestem bo perspektywa kolejnego zlotu lodowego oddala się...nic to...

....świętować będziemy mieli sposobność Boże Narodzenie...kolejny raz... to ważne dni...cenne...

SiBaski najlepszości Wam... Zdrowia, Miłości, Czasu tylko dla siebie... Wam... z Bogiem SiBy...

 

Wszystko wykonywaliśmy w warunkach garażowo/piwnicznych, dysponując wspólnymi doświadczeniami, pokładami dobrego humoru, prymitywnymi narzędziami i metodami. Zachowana podstawowa higiena, restrykcje temperaturowe i Zdrowy Rozsądek :)
Polecam Wszystkim taki rodzaj spędzania czasu
:)

 

 

 

Tak to SiBaski się bawimy w tą bezśnieżną zimę....
No nawet coś ciekawego znalazłem....Chiv…………..to i zabawa może być  :D  :facepalm:  NAJLEPSZEGO i ucałuj moją drogą Siostrzyczkę bliźniaczkę :hug: 

Muskie - to ryba 🙃

  • 1 miesiąc temu...

:) SiBaski, objaśnię pamiętnikowo temat z kiełbachą ze serem....domknąć wypada...

W związku z natłokiem zadań i obowiązków w trakcie jej wykonania udostępniłem dość poważnie odbytu... :blush:

Otóż kiełbę robiłem normalnie... nabiłem ....powiesiłem nad wiadrem z wodą w ciepłym, ferment chciałem zasiać... wyjąłem z wiadra, odwiesiłem... i zapomniałem sprasować...

Zapomniałem na kilka dni niestety.. została przy kotłowni. Niby łaziłem ale jej nie widziałem.

Błąd tkwi, moim zdaniem, w prasowaniu- powinienem se je odpuścić.

Farsz wysechł na tyle, że jak zmieniłem przekrój z okrągłego na kwadratowy to rozerwałem miejscami strukturę i wyszli dziurwy... :facepalm:

Nie ma co jebdolić..... pokiełbasiłem :laugh:

Układy z serową były następujące

2 batony odparzone normalnie

4 na podsuszane/dojrzewające, z tych 4 -1 po płaszczeniu sparzony, 1 po płaszczeniu upieczony, 2 zostawione

Opinie:

Maciczniki i Oboczności (szczególnie Oboczności) - zadowolone 5 os każe robić. 2 średnio smakowało, 1 wcale;

2 znamienitych Kiełbasofili próbowało- szczególnego wrażenia nie wywarło- po znajomości chyba, że "spoko" :thumbsup:

Tak czy siak nie zostało nic... :thumbsup:

Wnioski:

Lubię takie klimaty i będę perwersyjnie powielał ów konstrukt, choćby... w imię odmienności :laugh:

Osobiście... w każdej formie mi pasuje ten wykonik. Można kombinować wielorako...

Nawet foty zrobiłem, żeby nie było....że nie było :angel:

 

post-52358-0-94918200-1549456400_thumb.jpg   post-52358-0-62602000-1549456494_thumb.jpg

 

...i dziurwy, na dodatek z bliska... lepiej toto smakuje niż wygląda :thumbsup:

 

post-52358-0-52830900-1549456588_thumb.jpg

 

....Gramy dalej....

Edytowane przez ziezielony

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.