Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie wyraźnie pisze w przepisie, że ubijamy pałką drewnianą w naczyniu aż mięso straci kształt i jest mocno zmiażdżone (mięso wygląda jak przekręcone na szarpak) Zapewniam, że dobrze przygotowana kiełbasa bardzo ładnie jest związana i bardzo ładnie się kroi

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13200
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ładne :wink: ale pokaż czym spiąłeś końce kiełbasy?

Bo mi osłonki białkowe pękają przy pętelce na kijka jak nie przewiążę szpagatem to spadają na ogień (oczywiście w warunkach domowych) :( czy dobrze przepuszczam że to jest klips :question:

 

ale ta się nadaje na żywą świnię :lol:

Może uplastycznianie dokonać przed ubojem :idea: :question: :idea: :wink:

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13208
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

No i zrobiłem.

W osłonce białkowej ,która podczas pieczenia oczywiście pękła i trochę soczku - smaczku uciekło.

Rodzince smakuje , dobrze związana, kolorek pomimo stosowania soli morskiej ładny jasnoróżowy.

Następnym razem spróbuję w osłonce naturalnej.

Pozdrawiam serdecznie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-14138
Udostępnij na innych stronach

Witam _ Lach 40i4 kiełbasa ta w jelicie naturalnym jest o wiele lepsza i nie pęka w trakcie pieczenia Pozdrawiam

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-14218
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
właśnie zamówiłem pęczek kątnicy (10 szt) i tak się zastanawiam jak zabrać się za przygotowanie tego jelita... na oczy tego nawet nie widziałem. Czy moczy się w wodzie jak inne jelita? Może coś innego? Czy najpierw napełniać a dopiero później zawiązywać z 2 stron? czy wiązać z 1 strony jak osłonki białkowe a później nabijać? Jakie proponujecie techniki nabijania ręcznego żeby nie porwać jelita. Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28985
Udostępnij na innych stronach

na oczy tego nawet nie widziałem

Na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5aad9d44f124ccb.html , te cztery "maciusie" z tyłu to kiełbasa szlachty zrobiona w kątnicach wieprzowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28987
Udostępnij na innych stronach

no to proszę bardzo o dodatkowe informacje dotyczące moczenia i napełniania. No i co to za kiełbaski przed kiełbasą szlachty? wyglądają smakowicie. Chyba też jakieś jelito wołowe?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28988
Udostępnij na innych stronach

te cztery "maciusie" z tyłu to kiełbasa szlachty zrobiona w kątnicach wieprzowych

no no jakbys nie napisala ze to kielbasa to bym dalej myslal ze jakies

szyneczki i baleronik lezy,wedzenie bardzo ladne,gratuluje

pozdrawiam

Marek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28990
Udostępnij na innych stronach

gardziej, kątnica jest specyficznym jelitem gdyz posiada anatomiczne zamknięcie z jednej strony, czyli podobna do worka.

Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu.

O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki).

Na zdjeciu przed kiełbasą szlachty widać wyrób w osłonkach sztucznych białkowych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28991
Udostępnij na innych stronach

kątnica jest specyficznym jelitem gdyz posiada anatomiczne zamknięcie z jednej strony,

Kolega Bagno fachowo to wyjaśnił. Mówiąc bardziej obrazowo; jest to ślepa kiszka, która wyglada jak spora skarpeta :grin:

 

Na zdjeciu przed kiełbasą szlachty widać wyrób w osłonkach sztucznych białkowych

Na zdjęciu to może tak wygląda. Jest to kiełbasa zrobiona według przepisu kolegi Ligawy, tak zwana Tyniecka. Została zapakowana do osłonek naturalnych o średnicy ok. 50mm. Osłonki są zakupione jako wołowe, u kolegi Mira.

 

wedzenie bardzo ladne

Taki piękny kolor daje drewno morelowe. Oszczedzam je bardzo i używam wyłącznie do wyrobów świątecznych. Morela od lat nie owocuje, ale silnie rośnie dostarczając tego wspaniałego drewna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28992
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. będę musiał zainwestować chyba w krajalnicę żeby łądnie pokroić takiego olbrzyma. Pozostaje tylko umiejętnie załadować wsad...
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28995
Udostępnij na innych stronach

Z jakiego robiłaś mięsa kiełbasę wg. Ligawy.

Kiełbasa ta, zgodnie z sugestiami autora, zrobiona została z gorszych kawałków schabu (końcówek majacych dwa mięśnie różniące się kolorem), z warkoczy schabowych i okrawków. Mięso zostało starannie sklasyfikowane a wszystkie ściegienka usunięte. O ile pamiętam, dodałam nieco szynki. W całych schabach jest trochę mięsa ściegnistego, które daje klej; z super "1" zrobiłam poledwiczki wędzone a pozostałe kawałki dały dobrą kompozycję na kiełbasę. Delikatna, krucha ale prawidłowo związana.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29014
Udostępnij na innych stronach

Witam ! Anno - robisz wędliny sama, czy masz do pomocy mistrza?. Sorry - teraz poważnie wygląd i kolor super , napewno Twoje wędlinki też są smaczne. Moje gratulacje - nocny marek.

Pozdrawiam

Andrzej M-ce
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29032
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie każdą kiełbasę można zrobić w szynkowarze (czy osłonce).

Jednak wówczas nie będzie to kiełbasa wędzona.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29072
Udostępnij na innych stronach

I nie będzie miała tego speczyficznego smaku kiełbasy szlachty w kątnicy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29121
Udostępnij na innych stronach

zamówiłem w www.kadek.pl 6 zł za sztukę. Pęczki po 10 szt. Mają też inne jelita np. jelita wieprzowe 26-28 europejskie pęczek 90 m po 44 zł, baranie 18-20 25 zł. Pierwszy raz u nich zamawiam bo mam dość chińszczyzny. Proponuję aby każdy napisał gdzie zamawia i jakiej jakości są to jelita.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29128
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Jeśli to firma sprzedająca przez internet to ja również proszę o namiary :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-31885
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Myślę że nic się nie stanie jak podam namiary oficjalnie, sklep ten jest reklamowany na stronie "Wędliny Domowe" a jest chyba najtańszy.

Kątnice wieprzowe na salceson brunszwicki

1 szt - 1,50 zł.

Żołądki wieprzowe na salceson włoski

1 szt - 3,00zł.

Pęcherze wieprzowe na salceson i baleron

1 szt - 2,00 zł.

 

Kontakt: tel.nr. 022-815 32 91

email: jasio-zbycho@neostrada.pl

 

link na strone sklepu na "WW"

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32098
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Oto krótka relacja z robienia kiełbasy szlachty. Kątnice miałam dzięki uprzejmości kol.Bagno któremu jeszcze raz w tym miejscu dziękuję.Miałam mięso z łopatki z którego wykroiłam ok 2,8 mięsa kl I a że tego było trochę mało i bałam się ,że nie zwiąże dodałam ok 0,5 kg klIII dwukrotnie zmielonej na sitku 2mm. Do tłuczenia (mięsa oczywiście)zatrudniłam mojego ślubnego.Największy problem sprawiło nam obwiązanie kątnic.Po wędzeniu dwie upiekłam a jedną sparzyłam .Istotnych różnic nie ma oczywiście ta pieczona jest bardziej słona i o większym ubytku masy ale moi domownicy preferują pieczyste.Kolor w środku jak widac szarawy a użyłam soli morskiej więc nie wiem czy można bazując tylko na soli morskiej osiągnąc taki kolor jak u kol.Szczepana ale przecież nie o kolor tu chodzi.

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32611
Udostępnij na innych stronach

Chudziak! Co do soli morskiej to taka sama sól jak inna NaCl, ale wzbogacona o śladowe ilości mikroelementów, droższa w pozyskaniu i niczym nie różniąca się od soli kamiennej. Może sól morska ma coś z obecnej cywilizacji ( ślady zanieczyszczeń wg norm dopuszczalnych ) Więc wolę kamienną. Co do wypowiedzi na temat zawartości minerałów, związków saletrzaków, itd to taka sól występuje w handlu jako przemysłowa do "akcji zima" nie w celach spożywczych. Wracając do koloru, można uzyskać kolor lekko różowy, dodając cukier, oraz niższą temperaturą wędzenia. Osobiście do koloru się nie przywiązuje tylko do smaku. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32612
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.