SZCZEPAN Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Maja 2007 Witam Panowie wyraźnie pisze w przepisie, że ubijamy pałką drewnianą w naczyniu aż mięso straci kształt i jest mocno zmiażdżone (mięso wygląda jak przekręcone na szarpak) Zapewniam, że dobrze przygotowana kiełbasa bardzo ładnie jest związana i bardzo ładnie się kroi Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 31 Maja 2007 Ładne :wink: ale pokaż czym spiąłeś końce kiełbasy?Bo mi osłonki białkowe pękają przy pętelce na kijka jak nie przewiążę szpagatem to spadają na ogień (oczywiście w warunkach domowych) czy dobrze przepuszczam że to jest klips :question: ale ta się nadaje na żywą świnię :lol: Może uplastycznianie dokonać przed ubojem :idea: :question: :idea: :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Szczepan.Wodę i miód dodajemy w momencie ubijania czy później? Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 25 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Czerwca 2007 WitamWodę i miód dodajemy w trakcie ubijania Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-13993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lech40i4 Opublikowano 3 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Lipca 2007 No i zrobiłem.W osłonce białkowej ,która podczas pieczenia oczywiście pękła i trochę soczku - smaczku uciekło.Rodzince smakuje , dobrze związana, kolorek pomimo stosowania soli morskiej ładny jasnoróżowy.Następnym razem spróbuję w osłonce naturalnej. Cytuj Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-14138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 6 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Lipca 2007 Witam _ Lach 40i4 kiełbasa ta w jelicie naturalnym jest o wiele lepsza i nie pęka w trakcie pieczenia Pozdrawiam Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-14218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Lutego 2008 właśnie zamówiłem pęczek kątnicy (10 szt) i tak się zastanawiam jak zabrać się za przygotowanie tego jelita... na oczy tego nawet nie widziałem. Czy moczy się w wodzie jak inne jelita? Może coś innego? Czy najpierw napełniać a dopiero później zawiązywać z 2 stron? czy wiązać z 1 strony jak osłonki białkowe a później nabijać? Jakie proponujecie techniki nabijania ręcznego żeby nie porwać jelita. Wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Lutego 2008 na oczy tego nawet nie widziałem Na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5aad9d44f124ccb.html , te cztery "maciusie" z tyłu to kiełbasa szlachty zrobiona w kątnicach wieprzowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Lutego 2008 no to proszę bardzo o dodatkowe informacje dotyczące moczenia i napełniania. No i co to za kiełbaski przed kiełbasą szlachty? wyglądają smakowicie. Chyba też jakieś jelito wołowe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Lutego 2008 te cztery "maciusie" z tyłu to kiełbasa szlachty zrobiona w kątnicach wieprzowych no no jakbys nie napisala ze to kielbasa to bym dalej myslal ze jakies szyneczki i baleronik lezy,wedzenie bardzo ladne,gratuluje pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Lutego 2008 gardziej, kątnica jest specyficznym jelitem gdyz posiada anatomiczne zamknięcie z jednej strony, czyli podobna do worka. Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu. O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki). Na zdjeciu przed kiełbasą szlachty widać wyrób w osłonkach sztucznych białkowych. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Lutego 2008 kątnica jest specyficznym jelitem gdyz posiada anatomiczne zamknięcie z jednej strony,Kolega Bagno fachowo to wyjaśnił. Mówiąc bardziej obrazowo; jest to ślepa kiszka, która wyglada jak spora skarpeta :grin: Na zdjeciu przed kiełbasą szlachty widać wyrób w osłonkach sztucznych białkowychNa zdjęciu to może tak wygląda. Jest to kiełbasa zrobiona według przepisu kolegi Ligawy, tak zwana Tyniecka. Została zapakowana do osłonek naturalnych o średnicy ok. 50mm. Osłonki są zakupione jako wołowe, u kolegi Mira. wedzenie bardzo ladneTaki piękny kolor daje drewno morelowe. Oszczedzam je bardzo i używam wyłącznie do wyrobów świątecznych. Morela od lat nie owocuje, ale silnie rośnie dostarczając tego wspaniałego drewna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Lutego 2008 dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. będę musiał zainwestować chyba w krajalnicę żeby łądnie pokroić takiego olbrzyma. Pozostaje tylko umiejętnie załadować wsad... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-28995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Lutego 2008 Eanno! Z jakiego robiłaś mięsa kiełbasę wg. Ligawy. Ja robiłem ze schabu wyszła b.dobra.Trochę droga. Ale co tam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Lutego 2008 Z jakiego robiłaś mięsa kiełbasę wg. Ligawy.Kiełbasa ta, zgodnie z sugestiami autora, zrobiona została z gorszych kawałków schabu (końcówek majacych dwa mięśnie różniące się kolorem), z warkoczy schabowych i okrawków. Mięso zostało starannie sklasyfikowane a wszystkie ściegienka usunięte. O ile pamiętam, dodałam nieco szynki. W całych schabach jest trochę mięsa ściegnistego, które daje klej; z super "1" zrobiłam poledwiczki wędzone a pozostałe kawałki dały dobrą kompozycję na kiełbasę. Delikatna, krucha ale prawidłowo związana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Lutego 2008 Witam ! Anno - robisz wędliny sama, czy masz do pomocy mistrza?. Sorry - teraz poważnie wygląd i kolor super , napewno Twoje wędlinki też są smaczne. Moje gratulacje - nocny marek. Pozdrawiam Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 15 Lutego 2008 właśnie zamówiłem pęczek kątnicy (10 szt) Gdzie zamówiłeś kątnicę bo u Miro nie mogę znaleźć, zastanawiam się czy w szynkowarze by się udała KIEŁBASA SZLACHTY Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Lutego 2008 W zasadzie każdą kiełbasę można zrobić w szynkowarze (czy osłonce).Jednak wówczas nie będzie to kiełbasa wędzona. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Lutego 2008 I nie będzie miała tego speczyficznego smaku kiełbasy szlachty w kątnicy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gardziej Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Lutego 2008 zamówiłem w www.kadek.pl 6 zł za sztukę. Pęczki po 10 szt. Mają też inne jelita np. jelita wieprzowe 26-28 europejskie pęczek 90 m po 44 zł, baranie 18-20 25 zł. Pierwszy raz u nich zamawiam bo mam dość chińszczyzny. Proponuję aby każdy napisał gdzie zamawia i jakiej jakości są to jelita. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-29128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Marca 2008 zamówiłem w www.kadek.pl 6 zł za sztukę. Pęczki po 10 szt. Znalazłem firmę gdzie można kupić kątnice o wiele taniej, namiary wyślę Ci na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-31869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Marca 2008 Jeśli to firma sprzedająca przez internet to ja również proszę o namiary :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-31885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Marca 2008 Myślę że nic się nie stanie jak podam namiary oficjalnie, sklep ten jest reklamowany na stronie "Wędliny Domowe" a jest chyba najtańszy.Kątnice wieprzowe na salceson brunszwicki1 szt - 1,50 zł.Żołądki wieprzowe na salceson włoski1 szt - 3,00zł.Pęcherze wieprzowe na salceson i baleron1 szt - 2,00 zł. Kontakt: tel.nr. 022-815 32 91 email: jasio-zbycho@neostrada.pl link na strone sklepu na "WW"http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=889 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Oto krótka relacja z robienia kiełbasy szlachty. Kątnice miałam dzięki uprzejmości kol.Bagno któremu jeszcze raz w tym miejscu dziękuję.Miałam mięso z łopatki z którego wykroiłam ok 2,8 mięsa kl I a że tego było trochę mało i bałam się ,że nie zwiąże dodałam ok 0,5 kg klIII dwukrotnie zmielonej na sitku 2mm. Do tłuczenia (mięsa oczywiście)zatrudniłam mojego ślubnego.Największy problem sprawiło nam obwiązanie kątnic.Po wędzeniu dwie upiekłam a jedną sparzyłam .Istotnych różnic nie ma oczywiście ta pieczona jest bardziej słona i o większym ubytku masy ale moi domownicy preferują pieczyste.Kolor w środku jak widac szarawy a użyłam soli morskiej więc nie wiem czy można bazując tylko na soli morskiej osiągnąc taki kolor jak u kol.Szczepana ale przecież nie o kolor tu chodzi. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Chudziak! Co do soli morskiej to taka sama sól jak inna NaCl, ale wzbogacona o śladowe ilości mikroelementów, droższa w pozyskaniu i niczym nie różniąca się od soli kamiennej. Może sól morska ma coś z obecnej cywilizacji ( ślady zanieczyszczeń wg norm dopuszczalnych ) Więc wolę kamienną. Co do wypowiedzi na temat zawartości minerałów, związków saletrzaków, itd to taka sól występuje w handlu jako przemysłowa do "akcji zima" nie w celach spożywczych. Wracając do koloru, można uzyskać kolor lekko różowy, dodając cukier, oraz niższą temperaturą wędzenia. Osobiście do koloru się nie przywiązuje tylko do smaku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/2/#findComment-32612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.