Papla Opublikowano 18 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 18 Lipca 2008 EAnna i Bagno, dziękuję, autora wątku proszę o wystawienie obydwojgu po beleczce pomógł. W niedzielę wędzę, w poniedziałek będę konsumował. Podzielę Kiełbasy Szlachty na dwie części, jedną sparzę drugą upiekę. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-36997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 20 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 20 Września 2008 Narobiliście mi apetytu i jutro robimy "kiełbasę szlachty"-mięsko rozebrane, jutro do dzieła. Oprócz "szlachty" bedzie jakaś cienka, parówki i chyba coś jeszcze + zwykłe wędzonki. Będzie foto relacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 23 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 23 Września 2008 Witam. I stało się-popełniliśmy Kiełbasę Szlachty. Ale po kolei: -w sobotę odebraliśmy w ubojni zamówioną półtuszę (6,70 zł/kg). Odebraliśmy też zamówione kątnice. -w domu okazało się, że w reklamówce są nie kątnice, ale grube jelita. Telefon:"...to nie są kątnice??? my myśleliśmy, że to o to chodzi..." Trudno, w poniedziałek na rynek-niestety, były tylko osłonki białkowe-nie ma wyjścia.... -na Szlachtę poszły łopatki: "Pałkowanie" trwało 30 min-pierwszy wniosek-większa pałka dodatkowo ponacinana jak tłuczek dalej wszystko wg. przepisu-jajka, wyrabianie 15 min, napychanie, wędzenie. Ze względu na osłonki nie zdecydowaliśmy się na pieczenie-czyli tradycyjne parzenie i ...spać, bo minęła północ. Rano próba i zaskoczenie-sukces. Kiełbasa pięknie się trzyma, można kroić w cienkie plastry, smakowo super. Obok Szlachty robiliśmy kiełbaskę (jak widać) cienką, wątrobiankę -część poszła do wędzenia i dlatego tak mało doczekało zdjęcia-smak po wędzeniu to zupełnie inny wyrób niż przed wędzeniem. Oprócz tego tradycyjne wędzonki, ale te póki co pływają w solance. Sorry za kolory na zdjęciach, ale to sztuczne światło...A, i bez bicia przyznaję się się, że oprócz soli morskiej do Szlachty dodaliśmy łyżeczkę peklosoli (na 6 kg mięsa)-baliśmy się szarości.. Wnioski-kiełbasa b. smaczna i prosta w produkcji, wchodzi na stałe do naszego repertuaru. Mam jeszcze pytanie-czy gatunek miodu ma duży wpływ na końcowy efekt?-my użyliśmy wielokwiatu, a są miody bardziej aromatyczne. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 23 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 23 Września 2008 WitamLeśny dziadku moje gratulacje!!!Możesz używać miodu, jakiego zechcesz rzecz gustu i smaku!Podr. Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 4 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 4 Października 2008 Kiełbasa Szlachty-2 tygodnie później. Właśnie z lodówki wyjechał ostatni kawałek. Wnioski po (ok.) 2 tygodniach-kiełbaska jest jeszcze lepsza niż świeża, smak pięknie się wyrównał, kroi się bez problemów, kolorek i wszystkie inne cechy bez zarzutu. Kto nie próbował-szczerze polecam. Ukłony dla Szczepana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-42291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam, Zamierzam popełnić Kiełbase Szlachty za ok 10 dni.W przepisie nie ma słowa o peklowaniu i osadzaniu - Rozumiem że sól morska rozpocznie ten proces - Czy przygotuje kiełbasę w piątek wieczorem mogę wędzić od soboty rano (po ok 12 godzinach) ? Przygotowuje się do 4 szt - ok 5kg - nie chciałbym ich stracić ... Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-54804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Lutego 2009 Pod wpływem pierwszych zajęć Szkoły Domowego Masarstwa, z zazdrości :grin: , nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty. Zarządziłam organizację warsztatów w domu (Jędruś mi pomagał). Efekt poniżej na zdjęciu. Zrobiłam według przepisu SZCZEPANA używając zwykłej soli. Ale jestem z siebie dumna! (wiem, skromność to moja zaleta :grin: ). Dziękuję Koledze Papli za poratowanie osłonkami (pogotowie zadymiarskie działa). Bez niego chyba bym w woreczki foliowe nadziewała :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Lutego 2009 Aniu, masz być z czego dumna.Gdy i ja kiedyś wykonam taka śliczna kiełbaskę, to będę dumny jak paw :lol: Ale ja niestety takiego pomocnika nie mam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty. No piękniutka :!: :smile: Dobry pomocnik to połowa wykonania roboty :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 8 Lutego 2009 ja niestety takiego pomocnika nie mamDobry pomocnik to połowa wykonania robotyCo Wy tak wszyscy o pomocniku :!: Pomocnik to jest od robót fizycznych. Najważniejszy jest głowny technolog procesu. Aniu, ta produkcja jest rewelacyjna. Napisz szczegółowo jak robiłas tę kiełbasę, z jakiego mięsa i jak długo wędziłaś, w jakiej temperaturze. Poza tym czy była pieczona, czy parzona. Wyszła bowiem ładnie wybarwiona i ścisła. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 8 Lutego 2009 EAnna masz rację najważniejszy jest technolog, ja mam pomocników tylko do jedzenia. Wczoraj przygotowałem mięsko do kiełbasy jałowcowej. Ale niestety będę ładował do osłonek białkowych bo mam ich całe mnósto. Jak będzie gotowa to wrzucę jakieś zdjęcia. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Lutego 2009 Pod wpływem pierwszych zajęć Szkoły Domowego Masarstwa, z zazdrości :grin: , nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty. Piękna kiełbasa szlachty Też kiedyś próbowałem zrobić.Wędzenie ok, piekarnik - no właśnie, koniec marzeń o kiełbasie szlachty (pękła, rozwaliła się kątnica) :sad: .Na razie do, następnego przełamania zostaje kiełbasa chłopska :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 8 Lutego 2009 piekarnik - no właśnie Ja również "psychicznie" nie dałem rady :grin: i gdy tylko kiełbasa zaczęła niepokojąco puchnąć natychmiast zmniejszyłem temperaturę i upiekłem ją w temp. ok 80-90st.C. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 8 Lutego 2009 Co Wy tak wszyscy o pomocniku :!: Może trochę niefortunnie to wyszło, że wspominamy o "czyścigarze" :wink: , ale sprzątać po robocie nie lubię i ktoś taki by mi się przydał, aby odważyć na wykonanie takiej kiełbaski, no bo co on innego mógł pomóc :grin: A kiełbasa wygląda prześlicznie i oczywiście całe uznanie dla Ani :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 8 Lutego 2009 EAnna, Robiłam zgodnie z przepisem SZCZEPANA z łopatki, a z okrawków po klasyfikacji zrobiłam masę wiążącą zmieloną na sitku 2,5 (pomocnik mi zmielił!). Wędzenie w temp 50-60°C. ok. 5 -6 godzin. W czasie wędzenia mojemu (niedouczonemu :grin: ) pomocnikowi temperatura się parę razy "kiwnęła" :wink: . W trakcie rozmyślania co dalej, zjedliśmy jedną, i okazało się,że nie wymaga pieczenia, ani parzenia. Pewno "doszła" w trakcie "kiwania" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 8 Lutego 2009 To dzięki pomocnikowi zaoszczędziłaś na czasie i nie tylko. Ale jak zobaczyłem Twoje zdjęcia to znaczy kiełbasy to też mi się zachciało. A chciałem zrobić przerwę do wiosny bo zapasy by wystarczyły, ale chyba nie wytrzymam. Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Lutego 2009 W kwestii kiełbasy szlachty nie będę już Ani "słodzić"( co by się nie powtarzać ) ale zwróćcie uwagę na piękne ozdoby talerza - pewnikiem też autorstwa Ani :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Lutego 2009 Wyczytałem że Gonzo pękła kątnica przy zapiekaniu w 180C ...Właśnie zamówiłem 10szt w http://www.jelux.pl/ (8zł/szt)Mam nadzieje że moja nie pęknie - produkcja w Piatek/Sobota. Chce się upewnić - nie ma przy tej kiełbasie peklowania w pełnym znaczeniu ?Sól dodaje do mięsa tuż przed ubijaniem i na 12godzin do lodówki? http://www.jelux.pl/ U Aniaandy'ego - kiełbasa była chyba w osłonkach o srednicy ok 3cm Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Lutego 2009 (8zł/szt) chyba żartujesz kątnica 8 zł 1 to góra ,żoładek kosztuje 2 zł Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Lutego 2009 zwróćcie uwagę na piękne ozdoby talerzaAniu, Kiełbasę zrobiłaś w jelicie wiankowym i -na moje oko- w jelicie φ65. Czy jest wyczuwalna różnica po wędzeniu/pieczeniu? Czy możesz zdradzić tajemnicę tego pięknego łabądka? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Lutego 2009 EAnna, masz dobre oko, właśnie w takie jelita nadziewałam. Różnicy w smaku nie czuję. A mojego łabądka :smile: "wyrzeźbiłam" z jajek podpatrując strony w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 10 Lutego 2009 Kątnice rzeczywiście kosztowały po 8zł/szt - wiem że drogo ale kilka osób pisało że warto więc zobaczymy. Na pocieszenie są - naprawdę duże - mimo że nie zamoczone po delikatnym rozciągnięciu średnica ok 12cm długość około 90cm - na moje oko wejdzie spokojnie ok 3,5kg.Dziwne na zdjęciach w tym kątnice wyglądają na krótszeBędę miał tylko problem jak napełnić: Kol Bagno pisał - "Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu.O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki)" Rozumiem że mięso wkładam do wewnętrznej części kątnicy (patrząc z perspektywy bydlęcia) tzn tam gdzie kiedyś wędrował pokarm .... Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 10 Lutego 2009 Kątnice rzeczywiście kosztowały po 8zł/szt - wiem że drogo ale kilka osób pisało że warto więc zobaczymy. Na pocieszenie są - naprawdę duże - mimo że nie zamoczone po delikatnym rozciągnięciu średnica ok 12cm długość około 90cm - na moje oko wejdzie spokojnie ok 3,5kg.Tzn. zakupiłeś kątnice wołowe. Kol Bagno pisał - "Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu.O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki)" Rozumiem że mięso wkładam do wewnętrznej części kątnicy (patrząc z perspektywy bydlęcia) tzn tam gdzie kiedyś wędrował pokarm ....Czytam, i mam wrażenie, że źle wytłumaczyłem. Kątnice, które zakupiłeś są na właściwej stronie (tłuszcz- wewnątrz osłonki). Tam, gdzie "wędrował pokarm jest na zewnątrz". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Lutego 2009 Mam nadzieje że nie ma przeciwskazań do wędzenia w kątnicy wołowej ? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 11 Lutego 2009 Mam nadzieje że nie ma przeciwskazań do wędzenia w kątnicy wołowej ? Nie ma. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.