Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

EAnna i Bagno, dziękuję, autora wątku proszę o wystawienie obydwojgu po beleczce pomógł. W niedzielę wędzę, w poniedziałek będę konsumował. Podzielę Kiełbasy Szlachty na dwie części, jedną sparzę drugą upiekę.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-36997
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Narobiliście mi apetytu i jutro robimy "kiełbasę szlachty"-mięsko rozebrane, jutro do dzieła. Oprócz "szlachty" bedzie jakaś cienka, parówki i chyba coś jeszcze + zwykłe wędzonki. Będzie foto relacja.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41064
Udostępnij na innych stronach

Witam.

I stało się-popełniliśmy Kiełbasę Szlachty. Ale po kolei:

 

-w sobotę odebraliśmy w ubojni zamówioną półtuszę (6,70 zł/kg). Odebraliśmy też zamówione kątnice.

 

-w domu okazało się, że w reklamówce są nie kątnice, ale grube jelita. Telefon:"...to nie są kątnice??? my myśleliśmy, że to o to chodzi..." Trudno, w poniedziałek na rynek-niestety, były tylko osłonki białkowe-nie ma wyjścia....

 

-na Szlachtę poszły łopatki:

 

"Pałkowanie" trwało 30 min-pierwszy wniosek-większa pałka dodatkowo ponacinana jak tłuczek

 

dalej wszystko wg. przepisu-jajka, wyrabianie 15 min, napychanie, wędzenie. Ze względu na osłonki nie zdecydowaliśmy się na pieczenie-czyli tradycyjne parzenie i ...spać, bo minęła północ. Rano próba i zaskoczenie-sukces. Kiełbasa pięknie się trzyma, można kroić w cienkie plastry, smakowo super.

 

 

Obok Szlachty robiliśmy kiełbaskę (jak widać) cienką, wątrobiankę -część poszła do wędzenia i dlatego tak mało doczekało zdjęcia-smak po wędzeniu to zupełnie inny wyrób niż przed wędzeniem. Oprócz tego tradycyjne wędzonki, ale te póki co pływają w solance.

Sorry za kolory na zdjęciach, ale to sztuczne światło...A, i bez bicia przyznaję się się, że oprócz soli morskiej do Szlachty dodaliśmy łyżeczkę peklosoli (na 6 kg mięsa)-baliśmy się szarości..

 

Wnioski-kiełbasa b. smaczna i prosta w produkcji, wchodzi na stałe do naszego repertuaru.

Mam jeszcze pytanie-czy gatunek miodu ma duży wpływ na końcowy efekt?-my użyliśmy wielokwiatu, a są miody bardziej aromatyczne.

 

pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41334
Udostępnij na innych stronach

Witam

Leśny dziadku moje gratulacje!!!

Możesz używać miodu, jakiego zechcesz rzecz gustu i smaku!

Podr.

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-41336
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa Szlachty-2 tygodnie później.

 

Właśnie z lodówki wyjechał ostatni kawałek. Wnioski po (ok.) 2 tygodniach-kiełbaska jest jeszcze lepsza niż świeża, smak pięknie się wyrównał, kroi się bez problemów, kolorek i wszystkie inne cechy bez zarzutu. Kto nie próbował-szczerze polecam.

 

Ukłony dla Szczepana.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-42291
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam,

 

Zamierzam popełnić Kiełbase Szlachty za ok 10 dni.

W przepisie nie ma słowa o peklowaniu i osadzaniu - Rozumiem że sól morska rozpocznie ten proces - Czy przygotuje kiełbasę w piątek wieczorem mogę wędzić od soboty rano (po ok 12 godzinach) ? Przygotowuje się do 4 szt - ok 5kg - nie chciałbym ich stracić ...

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-54804
Udostępnij na innych stronach

Pod wpływem pierwszych zajęć Szkoły Domowego Masarstwa, z zazdrości :grin: , nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty. Zarządziłam organizację warsztatów w domu (Jędruś mi pomagał). Efekt poniżej na zdjęciu. Zrobiłam według przepisu SZCZEPANA używając zwykłej soli. Ale jestem z siebie dumna! (wiem, skromność to moja zaleta :grin: ).

Dziękuję Koledze Papli za poratowanie osłonkami (pogotowie zadymiarskie działa). Bez niego chyba bym w woreczki foliowe nadziewała :grin: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55282
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty.

 

No piękniutka :!: :smile:

 

Dobry pomocnik to połowa wykonania roboty :!: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55288
Udostępnij na innych stronach

ja niestety takiego pomocnika nie mam

Dobry pomocnik to połowa wykonania roboty

Co Wy tak wszyscy o pomocniku :!:

Pomocnik to jest od robót fizycznych. Najważniejszy jest głowny technolog procesu.

Aniu, ta produkcja jest rewelacyjna. Napisz szczegółowo jak robiłas tę kiełbasę, z jakiego mięsa i jak długo wędziłaś, w jakiej temperaturze. Poza tym czy była pieczona, czy parzona. Wyszła bowiem ładnie wybarwiona i ścisła.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55292
Udostępnij na innych stronach

EAnna masz rację najważniejszy jest technolog, ja mam pomocników tylko do jedzenia. Wczoraj przygotowałem mięsko do kiełbasy jałowcowej. Ale niestety będę ładował do osłonek białkowych bo mam ich całe mnósto. Jak będzie gotowa to wrzucę jakieś zdjęcia.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55303
Udostępnij na innych stronach

Pod wpływem pierwszych zajęć Szkoły Domowego Masarstwa, z zazdrości :grin: , nabrałam wielkiej ochoty na wykonanie samodzielnie czegoś masarskiego. Wybrałam kiełbasę szlachty.

Piękna kiełbasa szlachty :cool:

 

Też kiedyś próbowałem zrobić.Wędzenie ok, piekarnik - no właśnie, koniec marzeń o kiełbasie szlachty (pękła, rozwaliła się kątnica) :sad: .Na razie do, następnego przełamania zostaje kiełbasa chłopska :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55316
Udostępnij na innych stronach

piekarnik - no właśnie

Ja również "psychicznie" nie dałem rady :grin: i gdy tylko kiełbasa zaczęła niepokojąco puchnąć natychmiast zmniejszyłem temperaturę i upiekłem ją w temp. ok 80-90st.C.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55318
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Co Wy tak wszyscy o pomocniku :!:

Może trochę niefortunnie to wyszło, że wspominamy o "czyścigarze" :wink: , ale sprzątać po robocie nie lubię i ktoś taki by mi się przydał, aby odważyć na wykonanie takiej kiełbaski, no bo co on innego mógł pomóc :grin:

 

A kiełbasa wygląda prześlicznie i oczywiście całe uznanie dla Ani :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55352
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Robiłam zgodnie z przepisem SZCZEPANA z łopatki, a z okrawków po klasyfikacji zrobiłam masę wiążącą zmieloną na sitku 2,5 (pomocnik mi zmielił!). Wędzenie w temp 50-60°C. ok. 5 -6 godzin. W czasie wędzenia mojemu (niedouczonemu :grin: ) pomocnikowi temperatura się parę razy "kiwnęła" :wink: . W trakcie rozmyślania co dalej, zjedliśmy jedną, i okazało się,że nie wymaga pieczenia, ani parzenia. Pewno "doszła" w trakcie "kiwania" :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55375
Udostępnij na innych stronach

To dzięki pomocnikowi zaoszczędziłaś na czasie i nie tylko. Ale jak zobaczyłem Twoje zdjęcia to znaczy kiełbasy to też mi się zachciało. A chciałem zrobić przerwę do wiosny bo zapasy by wystarczyły, ale chyba nie wytrzymam.
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55377
Udostępnij na innych stronach

W kwestii kiełbasy szlachty nie będę już Ani "słodzić"( co by się nie powtarzać ) ale zwróćcie uwagę na piękne ozdoby talerza - pewnikiem też autorstwa Ani :grin: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55418
Udostępnij na innych stronach

Wyczytałem że Gonzo pękła kątnica przy zapiekaniu w 180C ...

Właśnie zamówiłem 10szt w http://www.jelux.pl/ (8zł/szt)

Mam nadzieje że moja nie pęknie - produkcja w Piatek/Sobota.

 

Chce się upewnić - nie ma przy tej kiełbasie peklowania w pełnym znaczeniu ?

Sól dodaje do mięsa tuż przed ubijaniem i na 12godzin do lodówki?

 

http://www.jelux.pl/

 

U Aniaandy'ego - kiełbasa była chyba w osłonkach o srednicy ok 3cm

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55467
Udostępnij na innych stronach

zwróćcie uwagę na piękne ozdoby talerza

Aniu,

Kiełbasę zrobiłaś w jelicie wiankowym i -na moje oko- w jelicie φ65. Czy jest wyczuwalna różnica po wędzeniu/pieczeniu?

Czy możesz zdradzić tajemnicę tego pięknego łabądka?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55520
Udostępnij na innych stronach

EAnna, masz dobre oko, właśnie w takie jelita nadziewałam. Różnicy w smaku nie czuję.

A mojego łabądka :smile: "wyrzeźbiłam" z jajek podpatrując strony w internecie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55522
Udostępnij na innych stronach

Kątnice rzeczywiście kosztowały po 8zł/szt - wiem że drogo ale kilka osób pisało że warto więc zobaczymy. Na pocieszenie są - naprawdę duże - mimo że nie zamoczone po delikatnym rozciągnięciu średnica ok 12cm długość około 90cm - na moje oko wejdzie spokojnie ok 3,5kg.

Dziwne na zdjęciach w tym kątnice wyglądają na krótsze

Będę miał tylko problem jak napełnić:

 

Kol Bagno pisał - "Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu.O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki)"

 

Rozumiem że mięso wkładam do wewnętrznej części kątnicy (patrząc z perspektywy bydlęcia) tzn tam gdzie kiedyś wędrował pokarm ....

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55572
Udostępnij na innych stronach

Kątnice rzeczywiście kosztowały po 8zł/szt - wiem że drogo ale kilka osób pisało że warto więc zobaczymy. Na pocieszenie są - naprawdę duże - mimo że nie zamoczone po delikatnym rozciągnięciu średnica ok 12cm długość około 90cm - na moje oko wejdzie spokojnie ok 3,5kg.

Tzn. zakupiłeś kątnice wołowe.

Kol Bagno pisał - "Przed użyciem koniecznie musisz namoczyć przez 0,5-1 godz. i parę razy przepłukać oraz oczyścić z grubszych resztek tłuszczu.O wewnątrz jelito jest koloru białego i w jednym podłużnym miejscu ma pozostałości tłuszczu(otoki)"

 

Rozumiem że mięso wkładam do wewnętrznej części kątnicy (patrząc z perspektywy bydlęcia) tzn tam gdzie kiedyś wędrował pokarm ....

Czytam, i mam wrażenie, że źle wytłumaczyłem.

Kątnice, które zakupiłeś są na właściwej stronie (tłuszcz- wewnątrz osłonki). Tam, gdzie "wędrował pokarm jest na zewnątrz".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55596
Udostępnij na innych stronach

Mam nadzieje że nie ma przeciwskazań do wędzenia w kątnicy wołowej ?

Nie ma.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/4/#findComment-55712
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.