Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa serdecznie,

Piękna kiełbasa, jestem w 100% zdecydowana ją zrobić, mam nadzieję, że się uda bo z kiełbasami większego doświadczenia nie mam, żeby nie napisać żadnego :) Z całymi mięsami jak szynki, boczki itd mam więc teraz przyszła pora na kiełbasy :)

Mam pytanie generalnie organizacyjne - czy mięso ubite trzymamy w lodówce? I czym jest kątnica? Przepraszam za takie podstawowe pytania ale lepiej się zapytać niż zmarnować mięso.

 

Macie Państwo tak rewelacyjne forum, z taką masą wiedzy, że wręcz przytłacza. Od razu zdałam sobie sprawę z barku wiedzy i umiejętności jaką posiadam w temacie wędzenia. Wertuję forum od kilku dni i sama nie wiem, który temat powinnam czytać, więc zaglądam wszędzie i jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem. Po prostu rewelacja!

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65616
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 224
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

.Na te pierwsze 12h po rozbiciu spokojnie wstaw do lodówki rozbite mięso i potem po dodaniu przypraw i jajka do kątnicy i do piekarnika.Powodzenia.

I staraj się piec w niskiej temp. aby nie mieć potem gorzkiego posmaku ziół.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65623
Udostępnij na innych stronach

chłop z warmii - super tak właśnie zrobię. Ja użyję osłonek białkowych - jakiej powinny być średnicy?

I jeszcze pytanie, piszesz o niskiej temperaturze wędzenia, czy pieczenia - bo pieczenie podane jest na poziomie 180 C.

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65624
Udostępnij na innych stronach

Postaraj się o osłonkę w granicach 100mm.Ja piekłem w temp. ok.200 C. i miałem

duży wyciek oraz gorzki posmak,podejrzewam,że dodane zioła poprostu się przypaliły.

Kątnica też była przypalona i kiełbasa wyszła niezbyt dobra.

Powodzenia.

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65627
Udostępnij na innych stronach

chłop z warmii - och dziękuję, ważna informacja. Położę kiełbasę na dolnej półce, może owinę dodatkowo papierem do pieczenia, wtedy nie powinna się przypalić a równomiernie zapiec.

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65629
Udostępnij na innych stronach

OlgaSmile.

Kiełbasa szlachty ze względu właśnie na proces pieczenia w wysokiej temperaturze jest bardzo specyficznym wyrobem. Może spróbuj na początek wykonać jakiś bardziej "tradycyjny" przepis ;)

 

I druga sprawa - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że osłonka białkowa pęknie Ci w tak wysokiej temperaturze.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65631
Udostępnij na innych stronach

po dodaniu przypraw i jajka do kątnicy i do piekarnika

Kolega zapomnial o wędzeniu :wink:

Witaj Olgo na forum.

Ponieważ nie robiłaś dotychczas kiełbasy (jak piszesz), sugeruję rozpoczęcie od kiełbasy białej. Kiełbasa szlachty wymaga pewnego doświadczenia, np. oceny kleistości masy.

Najlepszy przepis na białą znajdziesz tutaj

Jeżeli jednak jesteś zdecydowana wykonać tę wspaniałą kiełbasę, przeczytaj jeszcze raz całą dyskusję w tym wątku, aby wiedzieć, z czym zmagali się pionierzy jej produkcji. Pytaj oczywiście o wszystko, w miarę możliwości odpiszemy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65633
Udostępnij na innych stronach

EAnna - serdecznie dziękuję za powitanie i podpowiedzi :)

Planuję zrobić właśnie białą kiełbasę i szukałam przepisu (dziękuję za polecenie), to tego szlachecką, która wyglądem przypomina mi szynkową :) i do kompletu kiełbasę dziadka. Uwielbiam prace kuchenne, więc mam nadzieję na chociaż przyzwoity efekt :) Wiadomo praktyka czyni mistrza więc zamierzam praktykować jak najbardziej :) :) :)

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65635
Udostępnij na innych stronach

która wyglądem przypomina mi szynkową

OlgaSmile, nie sugeruj się zdjęciem z pierwszego wpisu w tym wątku.

Ta kiełbaska wygląda przeważnie tak:

 

 

http://images45.fotosik.pl/87/32c4ab762f2acc1dmed.jpgl

 

 

,

 

http://img18.imageshack.us/img18/2091/p4050179n.jpg

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65637
Udostępnij na innych stronach

OlgaSmile, z kiełbasą szlachty mam złe doświadczenia-nie smakuje tak jak wygląda, a pracy przy niej dużo. Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&postdays=0&postorder=asc&highlight=tatrza%F1ska&start=0 lub: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060&highlight=smaczna+pedra

To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65660
Udostępnij na innych stronach

BonAir - pięknie wygląda. Kształt, to zapewne kwestia czy siatka czy osłonki prawda?

andy - rzeczywiście chciałabym przygotować pewniaka :) :) :) A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną Pedra. Obie wydają się bardzo podobne, czy to tylko złudzenie?

Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza.

I jeszcze jedno pytanie, wiem, że marudzę, więc przepraszam bardzo ale nie jestem pewna czy peklosól to to samo co sól peklowa?

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65726
Udostępnij na innych stronach

Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza.

I jeszcze jedno pytanie, wiem, że marudzę, więc przepraszam bardzo ale nie jestem pewna czy peklosól to to samo co sól peklowa?

OlgaSmile zmierz orientacyjnie linijką otwory w sitkach i podaj.A co do smaku to nie zależy tylko od przypraw ale i od "smaku" mięska.Dlatego najlepiej jest kupować mięsko z różnych sztuk.Peklosól i sól peklowa to to samo :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65730
Udostępnij na innych stronach

OlgaSmile, z kiełbasą szlachty mam złe doświadczenia-nie smakuje tak jak wygląda, a pracy przy niej dużo. Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&postdays=0&postorder=asc&highlight=tatrza%F1ska&start=0 lub: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060&highlight=smaczna+pedra

To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin:

Andy - a możesz mi podpowiedzieć jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek. Chciałam kupić taki ale tam jest tylko lejek 10 mm i 16 mm ...

Pozdrawiam serdecznie

Olga Smile

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65743
Udostępnij na innych stronach

Olga, w tym wątku masz 2 linki do firm, które oferują kątnice:

http://www.jelux.pl/naturalne.htm

http://www.kadek.pl/pol/index.html

 

P.S. Może by tak Miro molestować, pewnie załatwi chociaż w sklepie nie ma.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65781
Udostępnij na innych stronach

OlgaSmile, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 obrazkowo bo my wzrokowce :wink: na czym jakie mięso mielić.

Generalnie kopalnia wiedzy na stronie głównej w dziale dla początkujących.

Gratuluję zapału i tych przerobów warzyw :lol:

I nie ociągaj się tak długo z zapisaniem się (+ rodzinka) na sierpniowy zlot :lol:

Czuj dym :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65788
Udostępnij na innych stronach

Chciałem delikatnie nadmienić, że kiełbasę szlachty można wykonać bez użycia sitek, których miejsce jest w temacie #sprzęt #. Dlatego pomóżcie uśmiechniętej Oli jak zrobić kiełbasę szlachty bez użycia maszynki i sitek, jeśli nie, to ja to zrobię w tym wątku o kiełbasie szlachty. :grin: :grin: :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65837
Udostępnij na innych stronach

kiełbasę szlachty można wykonać bez użycia sitek, których miejsce jest w temacie #sprzęt #

Nie tylko można, ale trzeba. Dokładna technologia podana jest w pierwszym poście tego wątku, w przepisie Szczepana.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65841
Udostępnij na innych stronach

Dlatego pomóżcie uśmiechniętej Oli jak zrobić kiełbasę szlachty bez użycia maszynki i sitek, jeśli nie, to ja to zrobię w tym wątku o kiełbasie szlachty. :grin: :grin: :grin:

Tylko jest jeden mały problem. Ola wcale nie chce zrobić kiełbasy szlachty, przynajmniej na razie :grin:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65847
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Spokój tu w temacie, raz robiłem kiełbasę szlachty, wyszła dobrze, po niedzieli kolejna próba, tej prostej w wykonaniu wędliny. :grin: Muszę przejść do gospodarki planowej, co robię w nadchodzącym tygodniu. :lol:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-76545
Udostępnij na innych stronach

Dziś z szyneczki wyciąłem sporo kl.I i zaczynam kiełbasę szlachty, znów w wersji modyfikowanej. Mięso potłukłem tłuczkiem do kotletów, ostatni ręka mnie bolała po godzinnym ubijaniu pałką. Mięsko wymieszałem z dodatkiem soli 70% i peklosoli 30% i na noc do lodówki, jutro dalej zawalczymy. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77241
Udostępnij na innych stronach

Muszę przejść do gospodarki planowej, co robię w nadchodzącym tygodniu.

Nie zadawaj retorycznych pytań , :wink: "

"Szykuję się do Zlotu" tak brzmi odpowiedz :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77260
Udostępnij na innych stronach

Nie zadawaj retorycznych pytań

Jeszcze w środę przed wyjazdem coś wykombinuję, z mięsa oczywiście. :grin:

 

A dziś - kiełbasa szlachty modyfikowana już w kątnicach, osusza się w tej chwili na świeżym powietrzu. Jutro wędzenie z pieczeniem w wędzarni. :!:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77400
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.