OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Witam Państwa serdecznie,Piękna kiełbasa, jestem w 100% zdecydowana ją zrobić, mam nadzieję, że się uda bo z kiełbasami większego doświadczenia nie mam, żeby nie napisać żadnego Z całymi mięsami jak szynki, boczki itd mam więc teraz przyszła pora na kiełbasy Mam pytanie generalnie organizacyjne - czy mięso ubite trzymamy w lodówce? I czym jest kątnica? Przepraszam za takie podstawowe pytania ale lepiej się zapytać niż zmarnować mięso. Macie Państwo tak rewelacyjne forum, z taką masą wiedzy, że wręcz przytłacza. Od razu zdałam sobie sprawę z barku wiedzy i umiejętności jaką posiadam w temacie wędzenia. Wertuję forum od kilku dni i sama nie wiem, który temat powinnam czytać, więc zaglądam wszędzie i jestem pod wielkim, wielkim wrażeniem. Po prostu rewelacja! Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Kątnica to inaczej jelito ślepe.A dlaczego chcesz ubite mięso trzymać w lodówce? Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 chłop z warmii - W domu mam bardzo ciepło i troszkę obawiam się trzymania go w temperaturze +24 stopni - nie powinnam? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 .Na te pierwsze 12h po rozbiciu spokojnie wstaw do lodówki rozbite mięso i potem po dodaniu przypraw i jajka do kątnicy i do piekarnika.Powodzenia.I staraj się piec w niskiej temp. aby nie mieć potem gorzkiego posmaku ziół. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 chłop z warmii - super tak właśnie zrobię. Ja użyję osłonek białkowych - jakiej powinny być średnicy? I jeszcze pytanie, piszesz o niskiej temperaturze wędzenia, czy pieczenia - bo pieczenie podane jest na poziomie 180 C. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Postaraj się o osłonkę w granicach 100mm.Ja piekłem w temp. ok.200 C. i miałem duży wyciek oraz gorzki posmak,podejrzewam,że dodane zioła poprostu się przypaliły.Kątnica też była przypalona i kiełbasa wyszła niezbyt dobra.Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 chłop z warmii - och dziękuję, ważna informacja. Położę kiełbasę na dolnej półce, może owinę dodatkowo papierem do pieczenia, wtedy nie powinna się przypalić a równomiernie zapiec. Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 OlgaSmile.Kiełbasa szlachty ze względu właśnie na proces pieczenia w wysokiej temperaturze jest bardzo specyficznym wyrobem. Może spróbuj na początek wykonać jakiś bardziej "tradycyjny" przepis I druga sprawa - istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że osłonka białkowa pęknie Ci w tak wysokiej temperaturze. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 po dodaniu przypraw i jajka do kątnicy i do piekarnikaKolega zapomnial o wędzeniu :wink: Witaj Olgo na forum. Ponieważ nie robiłaś dotychczas kiełbasy (jak piszesz), sugeruję rozpoczęcie od kiełbasy białej. Kiełbasa szlachty wymaga pewnego doświadczenia, np. oceny kleistości masy. Najlepszy przepis na białą znajdziesz tutaj Jeżeli jednak jesteś zdecydowana wykonać tę wspaniałą kiełbasę, przeczytaj jeszcze raz całą dyskusję w tym wątku, aby wiedzieć, z czym zmagali się pionierzy jej produkcji. Pytaj oczywiście o wszystko, w miarę możliwości odpiszemy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 EAnna - serdecznie dziękuję za powitanie i podpowiedzi Planuję zrobić właśnie białą kiełbasę i szukałam przepisu (dziękuję za polecenie), to tego szlachecką, która wyglądem przypomina mi szynkową i do kompletu kiełbasę dziadka. Uwielbiam prace kuchenne, więc mam nadzieję na chociaż przyzwoity efekt Wiadomo praktyka czyni mistrza więc zamierzam praktykować jak najbardziej :) Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 która wyglądem przypomina mi szynkowąOlgaSmile, nie sugeruj się zdjęciem z pierwszego wpisu w tym wątku. Ta kiełbaska wygląda przeważnie tak: http://images45.fotosik.pl/87/32c4ab762f2acc1dmed.jpgl , http://img18.imageshack.us/img18/2091/p4050179n.jpg Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 OlgaSmile, z kiełbasą szlachty mam złe doświadczenia-nie smakuje tak jak wygląda, a pracy przy niej dużo. Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&postdays=0&postorder=asc&highlight=tatrza%F1ska&start=0 lub: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060&highlight=smaczna+pedra To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 BonAir - pięknie wygląda. Kształt, to zapewne kwestia czy siatka czy osłonki prawda? andy - rzeczywiście chciałabym przygotować pewniaka :) A czy możesz mi porównać chociaż teoretycznie w smaku Kiełbasę Dziadka (chuda lub zwykłą) właśnie ze Smaczną Pedra. Obie wydają się bardzo podobne, czy to tylko złudzenie? Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza. I jeszcze jedno pytanie, wiem, że marudzę, więc przepraszam bardzo ale nie jestem pewna czy peklosól to to samo co sól peklowa? Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Mam problem z sitkami, bo mam raptem dwa, nawet nie wiem jak je oznaczyć, czyli jaką mają wielkości oczek i pozostanie mi praca na oko chyba, ewentualnie dwukrotne mielenie aby była drobniejsza. I jeszcze jedno pytanie, wiem, że marudzę, więc przepraszam bardzo ale nie jestem pewna czy peklosól to to samo co sól peklowa? OlgaSmile zmierz orientacyjnie linijką otwory w sitkach i podaj.A co do smaku to nie zależy tylko od przypraw ale i od "smaku" mięska.Dlatego najlepiej jest kupować mięsko z różnych sztuk.Peklosól i sól peklowa to to samo Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 czy peklosól to to samo co sól peklowa? Jak myślisz? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OlgaSmile Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 OlgaSmile, z kiełbasą szlachty mam złe doświadczenia-nie smakuje tak jak wygląda, a pracy przy niej dużo. Jeżeli zaczynasz przygodę z własnymi wędlinami, to zrób, jak radzi EAnna, kiełbasę białą, tatrzańską -> https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&postdays=0&postorder=asc&highlight=tatrza%F1ska&start=0 lub: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060&highlight=smaczna+pedra To są "pewniaki", a nie tylko nazwa podniecająca :grin: Andy - a możesz mi podpowiedzieć jakiej średnicy muszę mieć lejek do napełniania takich kiełbasek. Chciałam kupić taki ale tam jest tylko lejek 10 mm i 16 mm ... Cytuj Pozdrawiam serdecznieOlga Smile Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Olga, w tym wątku masz 2 linki do firm, które oferują kątnice:http://www.jelux.pl/naturalne.htmhttp://www.kadek.pl/pol/index.html P.S. Może by tak Miro molestować, pewnie załatwi chociaż w sklepie nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 OlgaSmile, http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 obrazkowo bo my wzrokowce :wink: na czym jakie mięso mielić. Generalnie kopalnia wiedzy na stronie głównej w dziale dla początkujących. Gratuluję zapału i tych przerobów warzyw :lol: I nie ociągaj się tak długo z zapisaniem się (+ rodzinka) na sierpniowy zlot :lol: Czuj dym :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Chciałem delikatnie nadmienić, że kiełbasę szlachty można wykonać bez użycia sitek, których miejsce jest w temacie #sprzęt #. Dlatego pomóżcie uśmiechniętej Oli jak zrobić kiełbasę szlachty bez użycia maszynki i sitek, jeśli nie, to ja to zrobię w tym wątku o kiełbasie szlachty. :grin: :grin: :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 kiełbasę szlachty można wykonać bez użycia sitek, których miejsce jest w temacie #sprzęt #Nie tylko można, ale trzeba. Dokładna technologia podana jest w pierwszym poście tego wątku, w przepisie Szczepana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Dlatego pomóżcie uśmiechniętej Oli jak zrobić kiełbasę szlachty bez użycia maszynki i sitek, jeśli nie, to ja to zrobię w tym wątku o kiełbasie szlachty. :grin: :grin: :grin: Tylko jest jeden mały problem. Ola wcale nie chce zrobić kiełbasy szlachty, przynajmniej na razie :grin: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-65847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Spokój tu w temacie, raz robiłem kiełbasę szlachty, wyszła dobrze, po niedzieli kolejna próba, tej prostej w wykonaniu wędliny. :grin: Muszę przejść do gospodarki planowej, co robię w nadchodzącym tygodniu. :lol: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-76545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Dziś z szyneczki wyciąłem sporo kl.I i zaczynam kiełbasę szlachty, znów w wersji modyfikowanej. Mięso potłukłem tłuczkiem do kotletów, ostatni ręka mnie bolała po godzinnym ubijaniu pałką. Mięsko wymieszałem z dodatkiem soli 70% i peklosoli 30% i na noc do lodówki, jutro dalej zawalczymy. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Muszę przejść do gospodarki planowej, co robię w nadchodzącym tygodniu. Nie zadawaj retorycznych pytań , :wink: " "Szykuję się do Zlotu" tak brzmi odpowiedz :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Nie zadawaj retorycznych pytań Jeszcze w środę przed wyjazdem coś wykombinuję, z mięsa oczywiście. :grin: A dziś - kiełbasa szlachty modyfikowana już w kątnicach, osusza się w tej chwili na świeżym powietrzu. Jutro wędzenie z pieczeniem w wędzarni. :!: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/787-kie%C5%82basa-szlachty/page/7/#findComment-77400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.