Skocz do zawartości

Koniec z "kupnymi" wędlinami i podrobami wyroby Dz


Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki kaszubka za założenie tematu

jestem jeszcze tu żółtodziobem więc sam nie mogłem

Mój pierwszy wyrób zacząłem od pasztetu wg. przepisu Gabi https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1344&postdays=0&postorder=asc&start=0

dzieciom i żonie smakował :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-273661
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po pasztecie przyszła kolej na konserwy w słoiku

wg przepisu miro https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1966

i zenka http://wedlinydomowe.pl/konserwy/domowe/48-kielbasa-sloikowa

tylko ze po pół kilo :) dopiero się ucze

jeden słoik z karczkiem, drugi z łopatką, a trzeci mieszanka karczku i łopatki.

Rodzince smakowało :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-278793
Udostępnij na innych stronach

dziadzisko,

Swojskie wyroby to nie tylko smak i zadowolone buźki bliskich: to również bezpieczeństwo mikrobiologiczne i pewność zastosowanych surowców. Bezcenne, bo przekłada się na zdrowie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-278794
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

EAnna właśnie dlatego sie zdecydowałem na wyrób własnych wędlin koniec z tą chemią.

 

Teraz przyszedł czas wypróbować nowy szynkowar zrobiłem mielonke indyczą

z kawałkami kurczaka wg tego przepisu mielonka indycza

Peklowałem mięsko dobe w lodówce i parzyłem aż 3h :shock: w temp. 75-80 stopni by osiągnąć wewnątrz batonu temp. 68 stopni.

średnica batonu 12cm

Mielonka dobra, najważniejsze że smakowała najmłodszym :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-281740
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na pierwsze wędzenie w życiu w dopiero co zrobionej prostej wędzarni z beczki

 

Na pierwszy raz poszły: szynka, karczek i boczek

Wędzenie wg Dziadka porad, 3 biedne wędlinki :smile:

 

po parzeniu wyglądały tak

 

karczek

 

szynka

 

boczek

 

Myśle że wędzenie udane( nigdy tak dobej szynki nie jadłem) i wszystko dzięki Wam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-282659
Udostępnij na innych stronach

Myśle że wędzenie udane

Prawdę piszesz,mi się podoba,teraz będzie tylko jeszcze lepiej zobaczysz :clap:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-282661
Udostępnij na innych stronach

Szynka troche nieprzeklowana ,baleron trochę dziwny jakby nie tak....ułożony ...troszkę techniki wiázania przyswoić i bedzie ok.

Jak na pierwszy raz niejest źle .....

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-282662
Udostępnij na innych stronach

Przyszedł czas na pierwsze wędzenie w życiu w dopiero co zrobionej prostej wędzarni z beczki

Myśle że wędzenie udane( nigdy tak dobej szynki nie jadłem) i wszystko dzięki Wam.

Oj udane udane...jak na pierwszy raz doskonale sobie poradziłeś. :clap:

Co do karczku to rzeczywiście marcus ma rację. :wink:

Tak czy inaczej wyroby bardzo mi się podobają i czekam na więcej :smile:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-282670
Udostępnij na innych stronach

Witam. Dałeś z grubej rury na początek :)

Zapraszam do kącika fotograficznego, może podszkolisz trochę robienie zdjęć.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-282677
Udostępnij na innych stronach

dziadzisko, jak na pierwszy raz super :clap: :clap:

może podszkolisz trochę robienie zdjęć.

To forum kulinarne a nie fotograficzne .

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-283058
Udostępnij na innych stronach

z tym wiązaniem to mam problem

musze to przecwiczyć, ale to chyba aż tak ważne nie jest

Ważne, ważne.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-283062
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Pierwsza moja kiełbasa Chłopska wg przepisu SZCZEPANA tylko 3kg na próbe

3 szynki i kurczak.

Ta szynka jest z jednej strony ciemniejsza z drugiej jasniejsza jest czy to wina peklowania

peklowałem bez nastrzykwania( nie mam strzykawki)

Wszelkie uwagi mile widziane.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286346
Udostępnij na innych stronach

szynka jest z jednej strony ciemniejsza z drugiej jasniejsza jest czy to wina peklowania

wybarwienie wygląda prawidłowo - po prostu ten element "tak ma"... - niedopeklowanie objawiałoby się barwą szarą w centrum geometrycznym

nie mam strzykawki

a apteki to kolega nie ma gdzieś "za rogiem"? :tongue: :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286348
Udostępnij na innych stronach

Ta szynka jest z jednej strony ciemniejsza z drugiej jasniejsza jest czy to wina peklowania

szyneczka ładna :thumbsup: :clap:

 

nie to nie wina peklowania-taki kolor mięśni, jakby była nie dopeklowana to po parzeniu w środku było by szaro oczko

 

kiełbasa Chłopska wg przepisu SZCZEPANA

nigdy nie robiem i nie znam przepisu ale wygląda trochę na moje za chudo i za drobno rozdrobnioną

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286349
Udostępnij na innych stronach

Czy to normalne że szynka aż takich kolorów dostała po tygodniu, może coś źle zrobiłem?

Za pierwszym razem jak wędziłem szynki tak nie było.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286603
Udostępnij na innych stronach

Czy to normalne że szynka aż takich kolorów dostała po tygodniu, może coś źle zrobiłem?

Przeprowadzone ostatnio badania wykazały, że obecność azotynów, a raczej ich niewłaściwa przemiana, może powodować zielenienie peklowanego mięsa w wędlinach. Barwnik zielony jest jednym z barwników nitrowych, powstających pod wpływem działania N02 na związki białkowe z rdzeniem aromatycznym.

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/959-prawie-wszystko-o-peklowaniu-d

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286611
Udostępnij na innych stronach

Czy to normalne że szynka aż takich kolorów dostała po tygodniu, może coś źle zrobiłem?

mówisz o tym kolorze zielonym po środku?

jeżeli tak to wydaje mi się że nie dopeklowane.

 

Czy ta szynka z 28V była parzona czy parzyłeś po przekrojeniu?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286615
Udostępnij na innych stronach

Ile dałeś peklosoli ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286636
Udostępnij na innych stronach

To w środku nie jest zielone ta dziurka to ślad po termometrze

chodzi mi o ten ciemno czerwoną barwe czemu tak pociemniała

były parzone od razu po wędzeniu w całości oczywiście

40g peklosoli na 0,4l wody 7 dni peklowane wg porad Rogera

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286642
Udostępnij na innych stronach

Podałeś 40g peklosoli na 0,4l wody i tu jest ok, ale ile było solanki w stosunku do mięsa ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7958-koniec-z-kupnymi-w%C4%99dlinami-i-podrobami-wyroby-dz/#findComment-286646
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.