_Krzysztof_ Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Marca 2013 I przyszedł czas na zdjęcie: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Marca 2013 Takie "czary" to nieraz mojej żonie wychodzą , ale ja jak jestem na "głodzie" to z mlekiem wyjadam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Marca 2013 bendetto jestem pod wrażeniem :clap: :clap:. Wydaje mi się tylko, że konsystencja dołu jest troszkę inna niż u mnie, jakby bardziej jednolita. Pewnie to kwestia temperatury w jakiej się piecze. Pięknie Ci wyszło ! Henio :lol: Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Marca 2013 Pokermon, robisz wszystko dokładnie tak jak w przepisie, czyli mieszasz składniki i wychodzą Ci 3 warstwy ! Gatita, to niemożliwe !!! CZARY??? Magia??? Muszę jeszcze jeden odcinek z Dynamo oglądnąć... http://www.youtube.com/watch?v=kne6YnjcruQ Zrobię w piątek... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Marca 2013 ale może nie wyjść, bo białka się nie bardzo ubiłyNo i, niestety, tak jak pisałem. Udało się połowicznie. Ciasto ma tylko 2 warstwy. Nie ma tej górnej. :sad: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 12 Marca 2013 pokemon, dokładnie tak samo jest w cieście :lol:. Nie na darmo mój mąż mówi o mnie czarownica :wink:. Todek, no tak, ubite na sztywno białka to połowa sukcesu :smile:. Może dostało Ci się do nich żółtko, albo pojemnik gdzie ubijałeś był tłusty ? Zaobserwowałam natomiast, że po dodaniu octu białko ubija się błyskawicznie. Szczerze powiedziawszy to nigdy przedtem tak nie robiłam, zawsze dodawałam szczyptę soli. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 12 Marca 2013 bendetto jestem pod wrażeniem nie tylko Ty, sam jestem pod wrażeniem :clap: :clap: dla Ciebie za prosty a jakże wspaniały przepis :clap: konsystencja dołu jest troszkę inna niż u mnie, jakby bardziej jednolita. Pewnie to kwestia temperatury w jakiej się piecze nie tyle temperatury(piekłem wg. przepisu 160 st) a raczej zasługa dolnej grzałki, sama mówiłaś że używałaś termoobiegu ja natomiast grzałka góra i dół. Co się zdziwiłem jak robiłem że ciasto na końcu było bardzo płynne, byłem trochę zmartwiony ale widać nie potrzebnie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 12 Marca 2013 gatita - jako że Twoje najlepiej się prezentuje a jestem upierdliwy :grin: , muszę dopytać o szczegóły. Żółtka z cukrem ucierasz aż do białości? Ocet dodajesz przed rozpoczęciem ubijania czy jak już się zaczynają pienić? Etapami czy od razu te 4 krople na raz? Formę smarujesz tłuszczem/posypujesz bułką? Po upieczeniu ciasto zostawiasz do wystygnięcia w piekarniku czy wyciągasz jeszcze gorące/ciepłe? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 12 Marca 2013 Na video widać, że trzeba dodać jeszcze 1 cl wody. Dobrze odczytałem ???? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 12 Marca 2013 bemedetto, cieszę się, że trafiłam w Wasze gusta :smile:. To nastepnym razem zrobię tak jak Ty: grzałka dół i góra. Jak robiłam ciasto, już po dodaniu mleka, jeszcze raz zerknęłam na filmik czy Mabel też miała takie rzadkie ciasto. Okazuje się, że tak ma być. :smile: quartz, bąź uperdliwy :grin:. Żóltka ucieram do momentu, aż nie czuję cukru pod mieszadłem, Ponoc szybciej idzie z cukrem pudrem, tylko trzeba pamiętać, że puder jest mniej słodki i odpowiednio zmodyfikować ilość. Ocet dodaję od razu do białek, zanim zacznę ubijać, 4 krople na raz. Formę posmarowałam tłuszczem a potem bułka trata. Po upieczeniu ciasto zostaje w piekarniku. dyzio, faktycznie na filmiku jest napisane, żeby dodać łyżkę wody (skrót cda-cucharada). Umknęło mi :blush:. Zrobiłam bez wody. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 12 Marca 2013 gatita - dzięki. :grin: Tą wodą bym się nie przejmował, moim zdaniem ona dodaje, żeby szybciej, łatwiej się miksowało. Ogólnie to na filmie się zbytnio nie przykłada do ucierania czy mieszania z białkami. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 12 Marca 2013 Dokładnie tak ja mówisz, bez wody też wyszło ok.W między czasie obejrzałam naśladowczynie Mabel na innych blogach hiszpańskich i niektóre ciasta dolną część mają minimalną, albo w ogóle jej nie ma. Nasze ładniejsze :lol:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 12 Marca 2013 gatita, ciasto już w piekarniku Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 12 Marca 2013 prawie mi wyszło tylko miałem za dużą formę niestety ciasto rozlało się za bardzo i biszkopt na wierzch osiągnął grubość ok.3mm. Następnym razem zorganizuję wolną mniejszą foremkę i dołożę tartą skórkę cytryny albo aromat cytrynowy -tak mi jakoś pasuje. Ale w smaku OK :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 12 Marca 2013 A... tak z ciekawości, ...niezły ten zakalec :thumbsup: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 12 Marca 2013 Nie wkurzajcie mnie. :devil: Każdemu się udaje, tylko nie mnie. :devil: Do tej pory nie czepiałem się pieczenia ciasta, robiła to moja Pani lub córka, i było Ok, a teraz mnie podpuściliście, i normalnie d...... :devil: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Marca 2013 trzeba pamiętać, że puder jest mniej słodki....ta teoria ma pewne podstawy ale ja zapytam: z czego otrzymuje się cukier puder? :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Marca 2013 karol :clap:, czekam na fotki :smile:. arkawroc , tak, cytrynka by tu doskonale pasowała :thumbsup:. waldeman , zakalec cudny :clap:. Todek, nie płakusiaj :smile: Nastepną razą się uda :smile:. Pisałeś, że to kwestia złego ubicia białek... Czy domyślasz się czemu piana nie była sztywna ? Czy tak jak pisałam dostało się żółtko czy była gdzieś odrobina tłuszczu ? Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 12 Marca 2013 Czy tak jak pisałam dostało się żółtkoChyba o to chodzi. :sad: Ale spoko, nie poddam się, jak moje dziecko przyjedzie na weekend, to robimy powtórkę. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Marca 2013 gatita, ja myślę że Todek za krótko ubijał pianę z białek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Marca 2013 quartz, w recepturach powinno się używać wagi a nie objętości.... "Do cukru pudru często dodaje się glukozę, mączkę kukurydzianą lub fosforan trójwapniowy. Wszystko po to, by ochronić biały proszek przed procesem zbrylania. "ot co..... niestety ale jest to raczej ochrona producenckiej kieszeni a nie konsumenta.... :mellow: tak że należy zapamietać że choć cukier puder powinien być po prostu zmielonym zwykłym kryształem, to obecne realia są niestety troszkę odmienne Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Marca 2013 Hellou, to nie jest demat do dyskusji nad wyższością cukru pudru nad zwykłym cukrem. :grin: To jest temat, na temat "magicznego ciasta" :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Marca 2013 Zrobiłem! :lol: co prawda trzech warstw można się doszukać tylko z lupą.. być może jak najbardziej a nawet zaistniało prawdopodobieństwo, że ponieważ :grin: nieco przepis zmieniłem :blush: Nie miałem nic waniliowego w domciu.. więc dodałem kawy rozpuszczalnej, melasy trzcinowej i aromatu migdałowego.. i chyba ciut za mało rozmikserowałem żółtka z cukrem demerara :P ..ale mniejsza Koniec końców ciacho wyszło niesamowicie smaczne (można wmówić spokojnie, że tak miało być xD).. sam jestem zaskoczony, że nawet jak nie wychodzi to wychodzi :lol: niebawem zrobię ecie la ściśle wg przepisu :P Pozdrawiam http://img545.imageshack.us/img545/4933/ciachomarzec2013.jpg http://img843.imageshack.us/img843/8900/ciachomarzec20131.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Marca 2013 1/2 litra letniego mleka Może głupie pytanie, ale czy mleko ma być przegotowane i schłodzone, czy zwykłe podgrzane. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Marca 2013 Z tego samego, wiadomo. Tylko teraz weź i zasłodź komuś kawę 2 łyżeczkami cukru pudru a drugą zrób z 2 łyżeczkami cukru w formie kryształów. Teoretycznie ta z pudrem powinna być bardziej słodka, wszak więcej cukru w cukrze? :grin: Brak pustych przestrzeni między kryształami i takie tam. To dlaczego "smakowo" tak nie jest?Coś dziwnie kombinujesz, cukier puder zawiera dużo więcej powietrza niż ci się wydaje, . Szklanka cukru pudru waży 110-130g, kryształu 200-220g(w zależności od ubicia, wielkości kryształków itd, kilka razy ważyłem i są niewielkie rozbieżności). Zważ sobie łyżeczkę cukru, i posłódź kawę taką samą ilością cukru pudru ale wg wagi, a nie objętości, wtedy zobaczysz różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7964-ciasto-magiczne-ciasto/page/3/#findComment-274428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.