Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam jak czytam wypowiedzi o kosztach wyrobu kiełbasy poniżej 15 pln to nie tylko "duńczyk"ale i inne rzeczy się otwierają tyle,że w kieszeni .Jakoś nie mam" szczęścia "ani też przekonania do takiego towaru popieram obiema łapkami stanowisko pis-a,pozdrawiam szanowne grono :grin:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279523
Udostępnij na innych stronach

Znam przypadek kiedy kobita na wsi miała 10 kurek, które sobie chodziły gdzie chciały i jajka sprzedawała po 1 zł bo ekologiczne (ze 3-4 lata temu) i faktycznie tak było, super jajeczka, zabijali się ludzie o nie. Jaja te miały specjalny certyfikat naklejany na każdą sztukę oddzielnie :D. Jechać trzeba było z miasta około 30 km po nie. Po pewnym czasie okazało się, ze 1 kura znosiła 3 jajka dziennie, przypadkowo ludzie się zgadali Ci co od niej brali i skończyły się super ekologiczne jajaeczka :D Zaradna gospodyni zaczęła skupowac jaja i je sprzedawać. :D

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279532
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś też kalkulowałem ile kosztują moje wyroby. Teraz czasami orientacyjnie sobie liczę, ale nie skupiam się nad tym. Nie da się wycenić dobrej, smacznej i zdrowej żywności.

 

Dla mnie oprócz tego, że wiem co jem to wyrób wędlin sprawia mi mnóstwo przyjemności. Tego nie da się przeliczyć na pieniądze. Jest to jedno z moich hobby, a że przy okazji odżywiam się lepiej to tylko na plus.

Dzięki wcześniejszym obliczeniom zacząłem inaczej postrzegać jedzenie w sklepach. Wiem ile kosztuje wyrób smacznej i domowej wędliny i dlatego nie łapie się na promocje typu kiełbasa za 9 zł czy szynka po 13.99 zł. To jest po prostu poniżej kosztów produkcji. ( czyli musi być złej jakości lub w wyrobie nie ma mięsa a jest woda, wypełniacze, chemia i dużo witamin E)

 

Ostatnio na opakowaniu pasztetu z kurczaka wyczytałem, że jest w nim 1,5% mięsa z kurczaka - reszta 98,5 % to syf. A najgorsze to jest fakt, że on był smaczny. Większość osób patrzy przez pryzmat smaku, później kasy a dopiero nieliczni czytają co jedzą. Gdy społeczeństwo nie zacznie samo wymagać podniesienia jakości pożywienia to nadal będziemy bombardowani MOM-em i chemią.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279547
Udostępnij na innych stronach

Mi biała na wielkanocny stół wyniosła około 15 zł za kilogram ale cóż dla siebie kosztów się nie liczy wiem z czego robiłem i wiem dla kogo robiłem
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279568
Udostępnij na innych stronach

Dziadku a czy jesteś wstanie wyliczyć ile kosztowałaby biała kiełbasa jeśli robilibyśmy ją z półtuszy o wadze 40 kg i cena 9 zł/kg. Zakładamy że całe mięso pójdzie w kiełbasy....no może z polędwic zrobić sopocką i łososiową a z mięsa z kości np do pasztetówki lub kaszanki.

 

Pozdrawiam Wosiu

Przyjacielem trzeba być,a nie bywać....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279569
Udostępnij na innych stronach

Tego nie da się przeliczyć na pieniądze. Jest to jedno z moich hobby, a że przy okazji odżywiam się lepiej to tylko na plus.

 

Zdrowa kiełbasa to dobre posuniecie, ale to nie wszystko, trzeba jeszcze wiedziec jak ja zjadac, to znaczy w jakich ilosciach i z czym. :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279575
Udostępnij na innych stronach

Koszta naszych wyrobów domowych są wprost proporcjionalne do filozofii spożycia zdrowego ,dobrego wyrobu.

Nie do próby ograniczenia jakosci celem wzbogacania się.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279665
Udostępnij na innych stronach

Dziadku a czy jesteś wstanie wyliczyć ile kosztowałaby biała kiełbasa jeśli robilibyśmy ją z półtuszy o wadze 40 kg i cena 9 zł/kg.

To możliwe ale potrzebne są dane -kl półtuszy by wskaźnikami obliczyć uzyski mięs,ceny wszystkich materiałów pomocniczych ich ilość zużycia itd. No i receptura - chyba że to będzie ,,Biała Spółdzielcza ''- to znaczy jaka wyjdzie .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279678
Udostępnij na innych stronach

Policzyłem trochę i tak to wychodzi , wskaźniki uzysków z naszej strony.

Po ile wyjdzie kiełbasa obliczysz jak ustalisz skład i jego wartość. Dodasz do tego 50% kosztów wytworzenia liczonych od wartości surowca

Jeżeli połówka kompletna waży 40kg to dwie 80 kg . Można przyjąć że żywy tucznik ważył 100-105 kg Pomnożyć przez cenę żywca i porównać z ceną półtusz.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279775
Udostępnij na innych stronach

Mięso w promocji .....

Połaszczyłem się i w C4 kupiłem 1,5 kg karkówki w "dobrej cenie". Upiekłem na niedzielny obiad. Po upieczeniu jakieś małe mi się to wydało i zważyłem, 960 g. Reszta to "sosik". Zawsze sos z pieczenia zlewam i wykorzystuje do innych celów. Jak do tej pory, sos w lodówce zmieniał się w piękną brunatną galaretkę i warstwę tłuszczu. Tym razem porażka. "Sosik" po dniu w lodówce cały czas płynny, a tłuszczu ledwie kilka oczek, totalna porażka. Karkówka została skonsumowana, w smaku jak zawsze, ale o tym co z niej się wydobyło, to strach myśleć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279835
Udostępnij na innych stronach

Witajcie,na święta wielkanocne zrobiłem trochę zakupów w małej regionalnej masarni[ubojnie też mają]ceny w promocji;kiełbasa biała surowa15,50zł[skład na 100kg wg paragonu,wieprzowina 2Ai3-95%,sól,pieprz,czosnek,majeranek-była pyszna,baleron18zł do wczoraj w lodówce bez większych uwag,boczek wędzony,parzony 14,50zl totalna porażka,półka w lodówce cały czas zalana wodą a tłuszcz na przekroju wyglądał jakby go ktoś sprężarką potraktował[co stracili na białej to boczkiem na pewno odrobili],dlatego swojskie wyroby są bezcenne, zwłaszcza te wykonane własnoręcznie.Szynki miałem swoje,fotki były ale chyba też zjedli :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279845
Udostępnij na innych stronach

Jakie wnioski można wyciągnąć z mojej symulacji kosztów uzysku mies z zakupionej półtuszy wp . Po mojemu to albo moje liczenie jest złe, albo półtusza przepłacona .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279870
Udostępnij na innych stronach

:lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279882
Udostępnij na innych stronach

Do wyceny powinieneś przyjąć cenę rynkową elementów, a nie klas mięsa. Szczególnie zaniżona jest cena kl.II. To jest moje zdanie.

Korzystam z tej tabeli i gotowych danych w niej podanych . Interesuje mnie uzysk mięs z półtuszy bo taka prośba była. Ostatnie dwie rubryki to ceny rynkowe ze sklepów w Ostrołęce.Podane wyżej w kalkulacji. Zakup żywego tucznika bardziej się opłaca bo nie ponosisz wszystkich kosztów uboju które naliczają ubojnie. Taka jest cena wp kl II w sklepach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-279908
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK,

Skąd te różnice w tych tabelach? - dotyczące klasie E. Inne wykazuje Tabela 19.3. a inne zostały przyjęte do wyliczenia.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-280045
Udostępnij na innych stronach

Korzystałem również z tego

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1151

Uzysk mięs z półtuszy - w procentach

Mięso kl I - 16,25

Mięso kl II - 28,95

Mięso kl III - 7,15

Mięso kl IV - 1,89

Słonina bez skóry - 4,45

Polędwica - 4,7

Tłuszcz drobny - 7,86

Tłuszcz z podgardla - 1,55

Tłuszcz z pachwiny - 2,55

Skórki - 5,57

 

Kości - 10,4

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-280053
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Ja kupuję mięso w cenach 1-2$ za funt czyli średnio 1.5$ za funt. cena wedliny w polskim sklepie to okolo 9$  jakość gorsza od amerykanskiej na 3 dzien się klei i jest kwaśna.  Sprzedaję odpowiednio po 10$ za kielbase i $11 za szynki i polędwice. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8059-koszt-naszych-wyrob%C3%B3w/page/3/#findComment-727314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.