Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do uwędzenia węgorzy. Czy ktoś zna jakieś miejsce (Mazowsze, Warmia) gdzie można legalnie zakupić żywego węgorza ?

Namierzyłem w Internecie hodowlę węgorza, w zasadzie jedyną jaką udało się znaleźć. Co powiecie o takim hodowlanym węgorzu ? Jeśli ktoś wędził to jakie wrażenia ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 175
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hodowla węgorza? Pierwsze słyszę (czytam). Węgorze idą na tarło do Morza Sargassowego i z stamtąd wracają nowe osobniki. Tylko takie węgorze można nazwać węgorzami.

Kupować najlepiej bezpośrednio od rybaków. Leżakowane w hurtowniach ryby to już nie jest to a i cena dużo wyższa.

Wędzony węgorz najlepszą zakąską pod wódeczkę;)

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-282439
Udostępnij na innych stronach

Może przed jakimś zlotem zamówimy wegorze handlowe, ktoś kupi i podrzuci na zlot? Tutaj się rozliczymy i z przygotowanymi do wędzenia węgorzami rozjedziemy po zlocie do domku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-282445
Udostępnij na innych stronach

Ciekaw jestem smaku tego hodowlanego węgorza. Pewnie jest podobnie jak z pstrągami. A cena kosmiczna, jak za węgorza naturalnego. Lepiej kupić od rybaka.

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-282497
Udostępnij na innych stronach

Z tą hodowlą węgorza to trochę sprawa zagmatwana :lol: Proponuję przeczytać ten artykuł z przed kilku tygodni. :lol:

http://www.polityka.pl/rynek/1534287,1,wielki-sukces-czy-wielka-afera-z-wegorzem-w-tle.read

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-282926
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

A ja jutro będę miał do testów węgorza od naszego forumowego kolegi Bezerba. Może najpierw zapytaj u niego? Robił specjalna cenę na forum ....

 

http://www.wegorz.fabrykalodu.pl/

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291828
Udostępnij na innych stronach

A ja jutro będę miał do testów węgorza od naszego forumowego kolegi Bezerba. Może najpierw zapytaj u niego? Robił specjalna cenę na forum ....

 

http://www.wegorz.fabrykalodu.pl/

Daj znać jak smakuje i czy są świeże.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291836
Udostępnij na innych stronach

No świeże to na pewno a czy smaczne? Zależy jak je zrobię ...... :grin: W piatek będzie u nas kilka osób do degustacji więc na pewno podzielimy się wrażeniami :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291837
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia. Zapytaj. Paczki są chyba po 10 kg (można się z kimś podzielić) a dowożą chyba wszędzie .....

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291845
Udostępnij na innych stronach

A my własnie dostaliśmy obiecany "prezent" od kolegi Bezerba :grin:

Węgorze dostaliśmy pięknie odszlamione i wyczyszczone - poszły do solanki, jutro wędzenie i od razu degustacja .......

 

http://img703.imageshack.us/img703/1108/4aih.jpg

 

http://img46.imageshack.us/img46/1853/4cta.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291891
Udostępnij na innych stronach

Przyznać trzeba ,że cena Bezerby jest bardzo atrakcyjna :clap: Wczoraj na rynku w Kościerzynie byle jaki węgorz po 120 zł był :cry:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-291921
Udostępnij na innych stronach

Węgorze od kolegi Bezerba wyszły extra !!!! Zrobiłem na dwa sposoby - oba super. Faktycznie skóra grubsza ale to nie problem. Mięsko wyszło przepyszne i delikatne :thumbsup:

 

http://img20.imageshack.us/img20/6762/a4xs.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-292232
Udostępnij na innych stronach

Węgorze od kolegi Bezerba wyszły extra !!!! Zrobiłem na dwa sposoby - oba super. Faktycznie skóra grubsza ale to nie problem. Mięsko wyszło przepyszne i delikatne :thumbsup:

 

Obrazek

tusiaczek na jakie sposoby robiłeś ? Jak robiłeś peklowanie ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-292308
Udostępnij na innych stronach

Robiłem na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczny czyli solanka 9% i nic więcej. Około 1 litr na kilogram ryby. Drugi to ta sama solanka ale plus kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela, trochę cukru i świeżo zmielony pieprz. W solance siedziały około 14 godzin w lodówce. Wędzone 4,5 godziny w 55`C potem podpiekane jakąś godzinkę w 80`C. Teraz myślę że skróciłbym albo całkiem pominął etap podpiekania bo troszkę tłuszczyku wyciekło a szkoda.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-292312
Udostępnij na innych stronach

Teraz myślę że skróciłbym albo całkiem pominął etap podpiekania bo troszkę tłuszczyku wyciekło a szkoda.

To znaczy że pękła Ci skóra bo inaczej to tłuszczyk nie wycieka.Ja podpiekam w 90C przez godzinę i nic nie wycieka.Ja bym sprawdził temperaturę w wędzarni.Z mojego doświadczenia wynika ,że bez podpiekania węgorz będzie twardy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8120-gdzie-kupi%C4%87-w%C4%99gorze/#findComment-292315
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.