Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Koleżanki i Koledzy!

 

Na poczatku chcialbym bardzo podziekowac wszystkim, ktorzy udzielaja się na forum i dzielą się swoimi radami i przepisami. To jest naprawde NIEOCENIONA pomoc.

 

Jako początkowy " zadymiacz" ( aczkolwiek już poczulem, że to moja pasja ) chcialbym się pochwalić swoimi pierwszymi, malymi osiągnięciami.

 

Obecnie pracuję i mieszkam w RPA w Durbanie - od 3 lat. W zeszlym roku będąc w Polsce na wakacjach zacząlem interesować się wędzeniem, ponieważ tutejsze wędliny są nie do spożycia.

 

Kupiłem małą wędzarenkę w kraju i wysłałem statkiem do Afryki.

 

Po wglębieniu się w temat wędzenia (na www.wedlinydomowe.pl ) zacząłem szukać tutaj dobrego rzeźnika - znalazlem :) Fakt - mają tutaj naprawdę dobre wołowe i wieprzowe mięsko.

 

Zakupy i peklowanie zrobilem według WASZYCH instrukcji.

W czasie gdy miesko się peklowalo - wyplynalem ze znajomymi na ocean. Udalo mi sie złapać rybę DORADO (dorada).

Przyrządzilem ją do wędzenie jak łososia :) :)

 

Wszystko wyszlo WYŚMIENICIE !!!!!

 

Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem. Szczegolnie znajomi, ktorzy nigdy nie próbowali takich wyrobow byli i caly czas sąa zadziwieni i proszą o następne wędzenie :)

 

Na koniec - jeszcze raz chcialbym WAM WSZYSTKIM podziekować za pomoc i odnalezienie mojego hobby :)

 

Adam Rogowski, (nick na forum: adamafryka)

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Geronimo, w tekście jest nazwa ryby cyt.: "...Udalo mi sie złapać rybę DORADO (dorada)..."

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283904
Udostępnij na innych stronach

Geronimo - to byla Dorada - smakowala przepysznie - naprawde.

Jezeli chodzi o zlot w Afryce - zapraszam serdecznie. Niestety nie mamy tutaj tak profesjonalnych wedzarni - ale jakos sobie poradzimy.

Dzisiaj pekluje 10 szynek, boczek i zeberka - znajomi z biura naciskaja - a dla mnie to sama przyjemnosc.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283906
Udostępnij na innych stronach

Chciało by się powiedzieć za panem Wodeckim - Afryka dzika, dawno odkryta....

 

http://www.youtube.com/watch?v=DayfjDkJjLs

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283911
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew - po tej stronie mamy ocean Indyjski. Jest to ryba popularna tutaj, bardzo smaczna rowniez z grilla i delikatna. Byla to pierwsza ryba, ktora sam zlowilem - do tej pory jestem dumny :)

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 12:59 ]

Adamafryka.

Nie powiesz chyba że w afryce nie można zdobyć paru desek?

Witam - no oczywiscie nie byloby problemu z kilkoma deskami :)

Problem bylby raczej z miejscem :)

 

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283914
Udostępnij na innych stronach

Problem bylby raczej z miejscem

Afryka, czarny ląd kojarzy sie większości z bezkresem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283917
Udostępnij na innych stronach

Ta ryba to raczej koryfena.

http://www.sailnews.pl/content/view/936/9/

ale to kwestia nazewnictwa.

Faktycznie masz racje. Bardzo ciekawy artykul i tlumaczacy pochodzenie tej nazwy.

Tubylcy nazywaja ja "dorada" - pewnie mieli cos wspolnego z Hiszpanami :)

 

Dziekuje za informacje - dobrze znac nazwe pierwszej ryby, ktora sie zlowilo :)

 

aaa... byla smaczna :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283926
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, Duże kawałki mięsa masz za sobą , pora zrobić pierwszą kiełbasę !!!! :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283941
Udostępnij na innych stronach

wujtom - zdaje sobie z tego sprawe, ale rowniez wiem, ze to nie jest takie proste. To bylaby sensacja gdybym zrobil jakas dobra polska kielbase - gdyby mi sie udalo. Troche sie boje - wiem, ze to jest juz bardziej dla profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami. Na pewno sprobuje ... i dziekuje za dobre slowo.

Pozdrawiam serdecznie

 

[ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 18:30 ]

adamafryka, Duże kawałki mięsa masz za sobą , pora zrobić pierwszą kiełbasę !!!! :clap:

Masz calkowita racje - przyznaje ... ale troche sie boje...

Wyrob kiebas to chyba dla juz profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami.

Ja jestem poczatkujacym zadymiaczem i okropnie sie ciesze z tych duzych kawalkow :)

 

Tak sobie mysle ... gdyby kielbasa sie udala ... to chyba Durban by oszalal :)

 

Dziekuje za dobre slowo.

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283953
Udostępnij na innych stronach

Troche sie boje ...

Się nie boi niech :wink: tylko bierze do szukania przepisu najprostszej białej kiełbasy a potem do roboty.

Już nie raz się przekonałem że własny wyrób, nawet ten nie do końca udany (w granicach rozsądku oczywiście) jest o niebo lepszy od trutki na szczury, którą można kupić w sklepie. Nie dość, że człowiek wydaje ciężko zarobiona kasę by kupić coś dobrego to jeszcze jest rolowany bez mydła przez wszelkiej maści oszustów i naciągaczy ... patrz ostatnie odświeżane "wędlinki" http://www.sfora.biz/Afera-w-polskim-zakladzie-Smierdzace-mieso-i-stare-wedliny-a53302

pozdro

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283958
Udostępnij na innych stronach

adamafryka,do białej kiełbasy wędzarni nie potrzebujesz. :thumbsup:

Napisz nam jakim drewnem w "zaistniałych okolicznościach" dysponujesz ?

Pozdrawiam Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283969
Udostępnij na innych stronach

Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem.

Adamie i ja jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup:

Teraz idz za ciosem.. wierzę że zrobisz jeszcze niejedną wędliną czego Ci bardzo życzę. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283990
Udostępnij na innych stronach

Wyrob kiebas to chyba dla juz profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami.

Ja jestem totalnym laikiem i jakoś daję radę :wink: więc się nie wahaj, tylko do dzieła i powodzenia :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283998
Udostępnij na innych stronach

Troche sie boje ...

Się nie boi niech :wink: tylko bierze do szukania przepisu najprostszej białej kiełbasy a potem do roboty.

Już nie raz się przekonałem że własny wyrób, nawet ten nie do końca udany (w granicach rozsądku oczywiście) jest o niebo lepszy od trutki na szczury, którą można kupić w sklepie. Nie dość, że człowiek wydaje ciężko zarobiona kasę by kupić coś dobrego to jeszcze jest rolowany bez mydła przez wszelkiej maści oszustów i naciągaczy ... patrz ostatnie odświeżane "wędlinki" http://www.sfora.biz/Afera-w-polskim-zakladzie-Smierdzace-mieso-i-stare-wedliny-a53302

pozdro

Masz 100% racje!!! Uwierz mi, ze gdybys zobaczyl to co jest tutaj w sklepach ( nie nazwe tego Wedlinami ) to faktycznie lepiej cokolwiek swojego niz kupne. O smaku nawet nie mozna dyskutowac. Jak bede w sklepie to wysle tutaj zdjecie wedlin, ktore sa dostepne ...

Dziekuje za wsparcie i zycze milego wieczoru

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284009
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, jeżeli chcesz zrobić coś na początek bez wędzarni to:

szynka gotowana nie wędzona tu masz linka - na początek jak znalazł :)

A teraz na temat kiełbasy

1. czy masz chęć

1. czy masz dostęp do jelit ?? mogą być z woła, prosiaka. guźca czy innego karibu - sam se wybierasz

2. czy masz dostęp do maszynki do mielenia z sitkami

3. czy masz dostęp do noża (taki do krojenia) no i oczywiście deska do krojenia

4. jak masz maszynkę to dobrze żeby był lejek do napełniania jelit (jak nie ma to też dasz radę - coś się wymyśli - polak potrafi)

5. czy masz czas

 

Jeżeli wszystkie czy są na TAK to nic innego Cię nie czeka jak zrobienie na początek białej kiełbaski tu masz linka

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284019
Udostępnij na innych stronach

Czym wędziłeś rybkę ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284021
Udostępnij na innych stronach

adamafryka, jeżeli chcesz zrobić coś na początek bez wędzarni to:

szynka gotowana nie wędzona tu masz linka - na początek jak znalazł :)

A teraz na temat kiełbasy

 

Jeżeli wszystkie czy są na TAK to nic innego Cię nie czeka jak zrobienie na początek białej kiełbaski tu masz linka

Oczywiscie wszystko jest na TAK :) Dostalem przepis na latwa polska kielbase od forumowicza " GES " - strasznie sie ciesze i bede probowal. Wczoraj zaczalem peklowac 10 szyneczek i 6 kg boczku. Kilka dni przed koncem - zrobie miesko na kielbaske, oraz zebereczka i kurczaczki .... nie moge sie doczekac.

 

Naprawde dziekuje za wsparcie i zycze udanego weekendu :)

 

[ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:31 ]

Czym wędziłeś rybkę ?

Mamy tutaj dostepne scinki wisni, jabloni, orzecha i jakiegos jabloszynu. Generalnie mieszalem wszystko, ale teraz kazde wedzenie bede robil innym i tylko jednym drewnem, zeby poczuc smaki.

 

Pozdrawiam z zimnego dzisiaj Durbanu.

 

Milego weekendu

 

[ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:34 ]

Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem.

Adamie i ja jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup:

Teraz idz za ciosem.. wierzę że zrobisz jeszcze niejedną wędliną czego Ci bardzo życzę. :wink:

Dziekuje slicznie.

Za kilkanascie dni nastepne wedzenie. Musze poczekac na dobre zapeklowanie ale rowniez na odpowiednia pogode - coby bylo niebo zachmurzone i silny wiatr.

 

Zycze milego weekendu

 

[ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:57 ]

adamafryka,do białej kiełbasy wędzarni nie potrzebujesz. :thumbsup:

Napisz nam jakim drewnem w "zaistniałych okolicznościach" dysponujesz ?

Pozdrawiam Wujaszek Tom

Witam serdecznie.

 

Nie mam tutaj duzego wyboru - ale tez nie jest az tak zle. Sa dostepne scinki drzewa od WEBER'a - wiśnie, jabłoń i jakiś jadłoszyn ( nie wiem co to dokładnie jest ). Wiem, ze mozna rowniez tutaj dostac buk i ostatnio w sklepie widzialem wiory z beczek w ktorych bylo wino z dębu - ale tutajszego dębu najprawdopodobniej.

 

Zycze milego weekendu i wspanialej pogody

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284177
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.