Maxell Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Maja 2013 Witam Was Koleżanki i Koledzy! Na poczatku chcialbym bardzo podziekowac wszystkim, ktorzy udzielaja się na forum i dzielą się swoimi radami i przepisami. To jest naprawde NIEOCENIONA pomoc. Jako początkowy " zadymiacz" ( aczkolwiek już poczulem, że to moja pasja ) chcialbym się pochwalić swoimi pierwszymi, malymi osiągnięciami. Obecnie pracuję i mieszkam w RPA w Durbanie - od 3 lat. W zeszlym roku będąc w Polsce na wakacjach zacząlem interesować się wędzeniem, ponieważ tutejsze wędliny są nie do spożycia. Kupiłem małą wędzarenkę w kraju i wysłałem statkiem do Afryki. Po wglębieniu się w temat wędzenia (na www.wedlinydomowe.pl ) zacząłem szukać tutaj dobrego rzeźnika - znalazlem Fakt - mają tutaj naprawdę dobre wołowe i wieprzowe mięsko. Zakupy i peklowanie zrobilem według WASZYCH instrukcji. W czasie gdy miesko się peklowalo - wyplynalem ze znajomymi na ocean. Udalo mi sie złapać rybę DORADO (dorada). Przyrządzilem ją do wędzenie jak łososia :) Wszystko wyszlo WYŚMIENICIE !!!!! Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem. Szczegolnie znajomi, ktorzy nigdy nie próbowali takich wyrobow byli i caly czas sąa zadziwieni i proszą o następne wędzenie Na koniec - jeszcze raz chcialbym WAM WSZYSTKIM podziekować za pomoc i odnalezienie mojego hobby Adam Rogowski, (nick na forum: adamafryka) Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Maja 2013 Widzę złapaną i uwędzoną rybę :grin: A jak się ona nazywa? gratki i pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Maja 2013 Super naprawdę gratulacje! Pełna profeska niech trochę posmakują prawdziwego jedzenia Może następny zlot w Afryce? Kto robi listę Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Maja 2013 Geronimo, w tekście jest nazwa ryby cyt.: "...Udalo mi sie złapać rybę DORADO (dorada)..." Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Maja 2013 Geronimo - to byla Dorada - smakowala przepysznie - naprawde.Jezeli chodzi o zlot w Afryce - zapraszam serdecznie. Niestety nie mamy tutaj tak profesjonalnych wedzarni - ale jakos sobie poradzimy. Dzisiaj pekluje 10 szynek, boczek i zeberka - znajomi z biura naciskaja - a dla mnie to sama przyjemnosc.Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Maja 2013 Adamafryka.Nie powiesz chyba że w afryce nie można zdobyć paru desek? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Maja 2013 Adamie! :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Maja 2013 Chciało by się powiedzieć za panem Wodeckim - Afryka dzika, dawno odkryta.... http://www.youtube.com/watch?v=DayfjDkJjLs Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Maja 2013 Maxell,Adamafryka -dzięki za odpowiedź.Dorada jest słynna ze smacznego mięsa,ale myślałem że wygląda inaczej :wink: pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Maja 2013 to byla DoradaAdam to jakaś odmiana oceaniczna bo normalnie występuje w morzu Śródziemnym http://pl.wikipedia.org/wiki/Dorada Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Maja 2013 bazylwidzew - po tej stronie mamy ocean Indyjski. Jest to ryba popularna tutaj, bardzo smaczna rowniez z grilla i delikatna. Byla to pierwsza ryba, ktora sam zlowilem - do tej pory jestem dumny Pozdrawiam [ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 12:59 ]Adamafryka.Nie powiesz chyba że w afryce nie można zdobyć paru desek?Witam - no oczywiscie nie byloby problemu z kilkoma deskami Problem bylby raczej z miejscem Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Maja 2013 Problem bylby raczej z miejscem Afryka, czarny ląd kojarzy sie większości z bezkresem. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesnik27 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Maja 2013 Ta ryba to raczej koryfena.http://www.sailnews.pl/content/view/936/9/ale to kwestia nazewnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Maja 2013 Ta ryba to raczej koryfena. http://www.sailnews.pl/content/view/936/9/ ale to kwestia nazewnictwa. Faktycznie masz racje. Bardzo ciekawy artykul i tlumaczacy pochodzenie tej nazwy. Tubylcy nazywaja ja "dorada" - pewnie mieli cos wspolnego z Hiszpanami Dziekuje za informacje - dobrze znac nazwe pierwszej ryby, ktora sie zlowilo aaa... byla smaczna Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Maja 2013 adamafryka, Duże kawałki mięsa masz za sobą , pora zrobić pierwszą kiełbasę !!!! :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daro699 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Maja 2013 Zgadza się zrób na pierwszy rzut białą to cię po rękach będą całowali :grin: Cytuj http://xt24.eu/sklep/volvoforum/ www.facebook.com/OdziezVolvo?ref=hl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Maja 2013 wujtom - zdaje sobie z tego sprawe, ale rowniez wiem, ze to nie jest takie proste. To bylaby sensacja gdybym zrobil jakas dobra polska kielbase - gdyby mi sie udalo. Troche sie boje - wiem, ze to jest juz bardziej dla profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami. Na pewno sprobuje ... i dziekuje za dobre slowo.Pozdrawiam serdecznie [ Dodano: Sro 08 Maj, 2013 18:30 ]adamafryka, Duże kawałki mięsa masz za sobą , pora zrobić pierwszą kiełbasę !!!! :clap:Masz calkowita racje - przyznaje ... ale troche sie boje...Wyrob kiebas to chyba dla juz profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami.Ja jestem poczatkujacym zadymiaczem i okropnie sie ciesze z tych duzych kawalkow Tak sobie mysle ... gdyby kielbasa sie udala ... to chyba Durban by oszalal Dziekuje za dobre slowo.Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Maja 2013 Troche sie boje ...Się nie boi niech :wink: tylko bierze do szukania przepisu najprostszej białej kiełbasy a potem do roboty. Już nie raz się przekonałem że własny wyrób, nawet ten nie do końca udany (w granicach rozsądku oczywiście) jest o niebo lepszy od trutki na szczury, którą można kupić w sklepie. Nie dość, że człowiek wydaje ciężko zarobiona kasę by kupić coś dobrego to jeszcze jest rolowany bez mydła przez wszelkiej maści oszustów i naciągaczy ... patrz ostatnie odświeżane "wędlinki" http://www.sfora.biz/Afera-w-polskim-zakladzie-Smierdzace-mieso-i-stare-wedliny-a53302 pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Maja 2013 adamafryka,do białej kiełbasy wędzarni nie potrzebujesz. :thumbsup: Napisz nam jakim drewnem w "zaistniałych okolicznościach" dysponujesz ? Pozdrawiam Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Maja 2013 Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem.Adamie i ja jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup: Teraz idz za ciosem.. wierzę że zrobisz jeszcze niejedną wędliną czego Ci bardzo życzę. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja 2013 Wyrob kiebas to chyba dla juz profesjonalistow z prawdziwymi wedzarniami. Ja jestem totalnym laikiem i jakoś daję radę :wink: więc się nie wahaj, tylko do dzieła i powodzenia :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-283998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Maja 2013 Troche sie boje ...Się nie boi niech :wink: tylko bierze do szukania przepisu najprostszej białej kiełbasy a potem do roboty. Już nie raz się przekonałem że własny wyrób, nawet ten nie do końca udany (w granicach rozsądku oczywiście) jest o niebo lepszy od trutki na szczury, którą można kupić w sklepie. Nie dość, że człowiek wydaje ciężko zarobiona kasę by kupić coś dobrego to jeszcze jest rolowany bez mydła przez wszelkiej maści oszustów i naciągaczy ... patrz ostatnie odświeżane "wędlinki" http://www.sfora.biz/Afera-w-polskim-zakladzie-Smierdzace-mieso-i-stare-wedliny-a53302 pozdro Masz 100% racje!!! Uwierz mi, ze gdybys zobaczyl to co jest tutaj w sklepach ( nie nazwe tego Wedlinami ) to faktycznie lepiej cokolwiek swojego niz kupne. O smaku nawet nie mozna dyskutowac. Jak bede w sklepie to wysle tutaj zdjecie wedlin, ktore sa dostepne ... Dziekuje za wsparcie i zycze milego wieczoru Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Maja 2013 adamafryka, jeżeli chcesz zrobić coś na początek bez wędzarni to: szynka gotowana nie wędzona tu masz linka - na początek jak znalazł A teraz na temat kiełbasy 1. czy masz chęć 1. czy masz dostęp do jelit ?? mogą być z woła, prosiaka. guźca czy innego karibu - sam se wybierasz 2. czy masz dostęp do maszynki do mielenia z sitkami 3. czy masz dostęp do noża (taki do krojenia) no i oczywiście deska do krojenia 4. jak masz maszynkę to dobrze żeby był lejek do napełniania jelit (jak nie ma to też dasz radę - coś się wymyśli - polak potrafi) 5. czy masz czas Jeżeli wszystkie czy są na TAK to nic innego Cię nie czeka jak zrobienie na początek białej kiełbaski tu masz linka Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Maja 2013 Czym wędziłeś rybkę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Maja 2013 adamafryka, jeżeli chcesz zrobić coś na początek bez wędzarni to:szynka gotowana nie wędzona tu masz linka - na początek jak znalazł A teraz na temat kiełbasy Jeżeli wszystkie czy są na TAK to nic innego Cię nie czeka jak zrobienie na początek białej kiełbaski tu masz linkaOczywiscie wszystko jest na TAK Dostalem przepis na latwa polska kielbase od forumowicza " GES " - strasznie sie ciesze i bede probowal. Wczoraj zaczalem peklowac 10 szyneczek i 6 kg boczku. Kilka dni przed koncem - zrobie miesko na kielbaske, oraz zebereczka i kurczaczki .... nie moge sie doczekac. Naprawde dziekuje za wsparcie i zycze udanego weekendu [ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:31 ]Czym wędziłeś rybkę ?Mamy tutaj dostepne scinki wisni, jabloni, orzecha i jakiegos jabloszynu. Generalnie mieszalem wszystko, ale teraz kazde wedzenie bede robil innym i tylko jednym drewnem, zeby poczuc smaki. Pozdrawiam z zimnego dzisiaj Durbanu. Milego weekendu [ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:34 ]Rodzina, przyjaciele, znajomi z pracy (nawet miejscowi) byli pod WIELKIM wrażeniem.Adamie i ja jestem pod wielkim wrażeniem :clap: :thumbsup: Teraz idz za ciosem.. wierzę że zrobisz jeszcze niejedną wędliną czego Ci bardzo życzę. :wink:Dziekuje slicznie.Za kilkanascie dni nastepne wedzenie. Musze poczekac na dobre zapeklowanie ale rowniez na odpowiednia pogode - coby bylo niebo zachmurzone i silny wiatr. Zycze milego weekendu [ Dodano: Pią 10 Maj, 2013 11:57 ]adamafryka,do białej kiełbasy wędzarni nie potrzebujesz. :thumbsup: Napisz nam jakim drewnem w "zaistniałych okolicznościach" dysponujesz ?Pozdrawiam Wujaszek TomWitam serdecznie. Nie mam tutaj duzego wyboru - ale tez nie jest az tak zle. Sa dostepne scinki drzewa od WEBER'a - wiśnie, jabłoń i jakiś jadłoszyn ( nie wiem co to dokładnie jest ). Wiem, ze mozna rowniez tutaj dostac buk i ostatnio w sklepie widzialem wiory z beczek w ktorych bylo wino z dębu - ale tutajszego dębu najprawdopodobniej. Zycze milego weekendu i wspanialej pogody Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/#findComment-284177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.