Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

THX sverige2

no ja poniał.

I znowu się potwierdziło, że dobrze z mądrymi pogadać.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-300268
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Szczegół w tym czy preferujesz kiełbasę drobno zmieloną, czy jednak lubisz poczuć w kiełbasie trochę mięsa.

Sklepowe "mortadele" w cienkim jelicie to nic innego jak MOM + odrobina czegoś mięso podobnego.

Nie ma się co szczypać i I-kę zmielić na sitku 16, II na 10-tce, a resztę na cieńszych sitkach.

Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby przy produkcji kiełbasy z tego samego wsadu zrobić dwie partie o różnych rozdrobnieniach.

Wtedy sami wybierzemy co lubimy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-300308
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Witam serdecznie po naprawde dluuugiej przerwie.

 

W miedzyczasie byly wakacje, wyjazdy, przeprowadzka ...  ale caly czas urzeduje w RPA w Durbanie.

 

Powracam na forum I wklejam kilka zdjec z wedzen, ktore w miedzyczasie udalo mi sie zrobic.

 

Nasze polskie wedzonki podbijaja Durban - naprawde - znajomym ( tutejszym ) baaaaardzo to smakuje.

 

Zamawiaja niesamowite ilosci a ja nie moge sie wyrobic, poniewaz wedzarenka jest mala no I tez od czasu do czasu trzeba popracowac.

 

Generalnie Wasz przepis na kielbasa chlopska jest NIEZIEMSKI - wychodzi za kazdym razem. Zona teraz dodaje rozne " ulepszacze " takie jak ser, chilli, paprika sproszkowana .... wychodzi  R E W E L A C Y J N I E

 

Musze rowniez wspomniec, ze do portu przyplywaja statki z polskimi marynarzami ( znam ich poniewaz kiedys pracowalem na statku ) I oni rowniez zachwalaja nasze wedzonki - wiec jeszcze raz - dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

 

 

post-57693-0-26343400-1392888946_thumb.jpg

post-57693-0-82589400-1392888958_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-334926
Udostępnij na innych stronach

Czesc , juz pare razy zaglądałem na Twój wątek , myślałem że zaniechałeś działań , jak widac na fotografiach kontynujesz dzieło  :clap:  :clap:  :clap: , gratulacje .Pozdrwiam 

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-334964
Udostępnij na innych stronach

Czesc Wojtku. O zaniechaniu dzialan nie ma mowy. Po prostu mialem techniczna przerwe - teraz wracam na forum :)

Wyobraz sobie, ze dzwonia do mnie ludzie z Johanesburga ( 700 km ode mnie ) I z Kapsztadu ( prawie 2000 km ) z zapytaniem czy moge cos dla nich uwedzic :)

Moja wedzarenka jest za mala a nie mam w planie wybudowania duzej, poniewaz za 2 lata chcemy stad wyjezdzac I bedzie juz czas coby osiasc gdzies na stale.

Pozdrawiam Cie bardzo serdecznie

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335095
Udostępnij na innych stronach

Trzymam dalej kciuki , by Twoje plany i zamierzenia sie powiodły , zazdroszczę Ci pozytywnie , ze potrafisz określić czas kiedy zmienisz swoje miejsce , rozumiem ze wtedy pomyślisz o rozwinięciu hobby .Pozdrawiam , śledzę z przyjemnością Twój wątek .

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335129
Udostępnij na innych stronach

Adaśku - znam takiego co to na Wyspach Kanaryjskich wędził dla siebie i od czasu do czasu coś tam podarował , obecnie zaopatruje hotele w swoje wyroby i się nie "wyrabia" . Tylko nie rób nic "czarnego" , bo o rasizm Ciebie posądzą . Pomyśl   o tym powrocie na stałe. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335668
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich odwiedzajacych.

 

Zaraz jade kupic udziec jagniecy .... mniam mniam mniam. Obejrzalem fotorelacje Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/ ) I nie moge sie oprzec - musze sprobowac :)  zamieszcze zdjecia..

 

Przy okazjii - czy znacie kogos kto wie jak uwedzisz głuśćca? WYbieram sie na safari polaczone z polowaniem na to zwierzatko I tak sobie mysle, ze miesko musi byc pyszne .....

 

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie z murzynowa :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336186
Udostępnij na innych stronach

Potraktuj jak dzika ,czyli z wieprzowiną tłustą wymerdaj . Nie jadłem tego skoczka , ale pewnie dobry . 

Na noplisy nie poluj .  :D

 Ps. Noplis to takie czarne   podobne do człowieka i jak do niego mierzysz , to ucieka w krzaki i krzyczy - NO PLEASE  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336220
Udostępnij na innych stronach

Popelnielem   PODSTAWOWY BŁĄD !!!!  Mam nadzieje, ze Dziadek nie odwiedza mojego profile bo dostalbym po uszach ......

Dzisiaj kupilem  UDZIEC JAGNIECY.... w sklepie sie spytali a ja sie zgodzilem zeby wyciagneli kosc .....  K..WA !!!!

Teraz wlasnie przyszli przyjaciele - ona jest Polka a on Poludniowoafrykanczykiem ( BIALYM !!!! ) - powiedzieli, ze nie powinienem wyciagac kosci powiewaz od niej jest najwiecej smaku .... SHIT !!!!!!

 

Mimo wszystko robie dalej .... zobaczymy jak wyjdzie ....

 

ehhh

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336425
Udostępnij na innych stronach

Adam wyjdzie dobrze. Jeali robisz wg Kostka zobaczysz ze smak jest doskonaly

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336428
Udostępnij na innych stronach

Adam wyjdzie dobrze. Jeali robisz wg Kostka zobaczysz ze smak jest doskonaly

No wlasnie Kostek tak napisal ze nic nie rozumiem.

Robie wiec tak jak ustalilem z MIRO - robie tak jak szynke ....

 

zobaczymy jak wyjdzie

 

:)

a to wlasnie to o czym pisalem - nieszczesne wyciaganie kosci ..... ohhhh jak jestem zly na siebie !!!!!!

a to wlasnie LEG OF LAMB  - ale juz bez kosci ....

tak sobie mysle - moze dlatego ze nie bedzie kosci - to nie bedzie tak duzo czuc baranina ( zona nie lubi ) .... chociaz wiem ze smak baraniny pochodzi od tluszczu starego barana .... ehhh

trzeba zawsze szykac czegos pozytywnego ....

 

post-57693-0-68028300-1393342254_thumb.jpg

post-57693-0-59356700-1393342272_thumb.jpg

post-57693-0-63238500-1393342336_thumb.jpg

post-57693-0-11563300-1393342364_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336431
Udostępnij na innych stronach

Adam Kostek Robil chyba zalewe z ziolami i domieszal peklospl.

Nie m teraz przed oczami jego przepisu ale robilam wg niego krakowska. Wyszla dobrze doprawiona

Jesli Mieniasz i tak do baraniny musisz dac ziola( patrzac gdzie moeszkasz znasz to mieso) a ze robisz jak szynke to masz na mysli peklowanie mokre (?) . Musi i tak tobie wyjsc.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336434
Udostępnij na innych stronach

weź to z innej, pozytywniejszej strony - wycinając kość eliminujesz punkt , od którego mięso zaczyna (ale nie musi oczywiście) się psuć... :tongue:

 

zrób jak Kostek... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336435
Udostępnij na innych stronach

Adam Kostek Robil chyba zalewe z ziolami i domieszal peklospl.

Nie m teraz przed oczami jego przepisu ale robilam wg niego krakowska. Wyszla dobrze doprawiona

Jesli Mieniasz i tak do baraniny musisz dac ziola( patrzac gdzie moeszkasz znasz to mieso) a ze robisz jak szynke to masz na mysli peklowanie mokre (?) . Musi i tak tobie wyjsc.

ANNAM - robie peklowanie mokre polaczone z nastrzykowym. Woda juz zagotowana z ziolami itd.... czekam az wystygnie I bede nastrzykiwal ..... 

Mam nadzieje, ze wyjdzie - tubylcy beda zaskoczeni :)

JUMBO - tak jak pisalem wyzej  -  nie rozumiem KOSTKA przepisu na peklowanie - pisal cos o 7% wej solance itd .... ale ja nawet nie jestem amatorem - jestem poczatkujacym amatorem wiec jak ktos mi nie powie albo nie przeczytam przepisy jak " chlop krowie na pastwisku " ( przepraszam za kolokwializm :) ) to nie zrozumie :)

 

Pozdrawiam serdecznie z murzynowa

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336442
Udostępnij na innych stronach

nie rozumiem KOSTKA przepisu na peklowanie - pisal cos o 7% wej solance itd .... ale ja nawet nie jestem amatorem - jestem poczatkujacym amatorem wiec jak ktos mi nie powie albo nie przeczytam przepisy jak " chlop krowie na pastwisku "

To tym bardziej powinieneś poszukać i poczytać. A oprócz 7 % napisał czyim sposobem. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336452
Udostępnij na innych stronach

Adam , znalazłem na forum :

Szynka barania, parzona 

surowiec mięsny: udziec barani bez goleni, kości i ścięgien; 
surowce niemięsne i przyprawy (na 10 kg udźca): 

  • solanka peklująca złożona z 3 l wody i 50 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3), 
  • 2 liście laurowe, 
  • 1/2 dag ziela angielskiego 

Przygotować mięso do peklowania i solankę peklującą wymieszaną z przyprawami. Mięso włożyć do naczynia z przegotowaną i wychłodzoną solanką. Nakryć je dopasowanym talerzem i przycisnąć słojem z wodą. Peklować przez 7 dni w temp. 4-6°C. Wyjąć mięso, rozłożyć w celu ocieknięcia, a następnie formować walce, osznurować dwa razy wzdłuż i w poprzek co 3-4 cm. Zawiesić szynki na kijach, przenieść do wędzarni i wędzić w ciepłym dymie przez 4 godz. Po uwędzeniu włożyć do wrzącej wody i parzyć w temp. 85-90°C, przyjmując ok. 1 godz. na 1 kg wędzonki. Wychłodzić na wisząco w chłodnym pomieszczeniu. 
Cechy charakterystyczne: szynka sznurowana w kształcie niewielkiego walca, o barwie ciemniejszej niż szynka wieprzowa. 
Przechowywanie: można przechowywać do 10 dni w warunkach chłodniczych. 
Oznaki psucia: zmiany barwy i zapachu, oślizłość powierzchni. 

Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Adam , znalazłem na forum : Szynka barania, parzona

 

Wojtku - WIELKIE  D Z I E K U J E :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336726
Udostępnij na innych stronach

Adamafryka

pozdrów ode mnie Johanesburg, Cape Town, MoselBay, Port Elizabeth :hmm: stare dzieje

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336782
Udostępnij na innych stronach

 

 

pozdrów ode mnie Johanesburg, Cape Town, MoselBay, Port Elizabeth stare dzieje

 

Witaj.

 

No znasz te rojony... :)

Bywales na wakacje, w pracy, na statku?

Do Kapsztadu bede lecial w sobote - piekna ta gora stolowa ....

 

Daj znac

 

Pozdrawiam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-337160
Udostępnij na innych stronach

Dwa lata mieszkałem w Johannesburgu, dokładnie w Randburgu. Lata 1989-91. Schyłek apartheidu. Trochę zjeździłem RSA. No nie byłem tylko w Durbanie. No i w Soweto :D

Kapsztad zrobił na mnie ogromne wrażenie. Ale najciekawiej wspominam Kruger National Park. Poszukam w domu jakiś zdjęć i zrobię scany. W tamtych czasach nie było cyfrówek. Zdjęcia robiłem ruskim Zenitem :D

A tak na marginesie. Te ryby na fotach to przypadkiem nie Yellowfish?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-337381
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tak na marginesie. Te ryby na fotach to przypadkiem nie Yellowfish?

 

Czesc Michal..

 

Tutaj na te ryby mowia Dorado - ale gdzies w tym moim " pokoiku " jak umiescilem te zdjecia rozwinela sie mala dyskusja odnosnie nazw. Nie znam sie na nazwach - ale byla PRZESMACZNA.

Ja mieszkam wlasnie w Durbanie - jest tu slicznie - ale nie w miescie - tylko w okolicach - w miescie jest niebezpiecznie - to chyba jedyne miasto na swiecie gdzie slumsy sa w centrum.

Przyjechalismy tutaj rowne 4 lata temu. Planujemy powrot do kraju za 1,5 roku, wiec korzystamy I zwiedzamy ile sie da. To naprawde piekny kraj - zreszta sam wiesz .... :)

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-338826
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.