dyzio Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Września 2013 THX sverige2 no ja poniał. I znowu się potwierdziło, że dobrze z mądrymi pogadać. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-300268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Września 2013 Szczegół w tym czy preferujesz kiełbasę drobno zmieloną, czy jednak lubisz poczuć w kiełbasie trochę mięsa.Sklepowe "mortadele" w cienkim jelicie to nic innego jak MOM + odrobina czegoś mięso podobnego.Nie ma się co szczypać i I-kę zmielić na sitku 16, II na 10-tce, a resztę na cieńszych sitkach.Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby przy produkcji kiełbasy z tego samego wsadu zrobić dwie partie o różnych rozdrobnieniach.Wtedy sami wybierzemy co lubimy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-300308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam serdecznie po naprawde dluuugiej przerwie. W miedzyczasie byly wakacje, wyjazdy, przeprowadzka ... ale caly czas urzeduje w RPA w Durbanie. Powracam na forum I wklejam kilka zdjec z wedzen, ktore w miedzyczasie udalo mi sie zrobic. Nasze polskie wedzonki podbijaja Durban - naprawde - znajomym ( tutejszym ) baaaaardzo to smakuje. Zamawiaja niesamowite ilosci a ja nie moge sie wyrobic, poniewaz wedzarenka jest mala no I tez od czasu do czasu trzeba popracowac. Generalnie Wasz przepis na kielbasa chlopska jest NIEZIEMSKI - wychodzi za kazdym razem. Zona teraz dodaje rozne " ulepszacze " takie jak ser, chilli, paprika sproszkowana .... wychodzi R E W E L A C Y J N I E Musze rowniez wspomniec, ze do portu przyplywaja statki z polskimi marynarzami ( znam ich poniewaz kiedys pracowalem na statku ) I oni rowniez zachwalaja nasze wedzonki - wiec jeszcze raz - dziekuje za wszystkie podpowiedzi. Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-334926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Czesc , juz pare razy zaglądałem na Twój wątek , myślałem że zaniechałeś działań , jak widac na fotografiach kontynujesz dzieło , gratulacje .Pozdrwiam Edytowane 20 Lutego 2014 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-334964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 20 Lutego 2014 Czesc Wojtku. O zaniechaniu dzialan nie ma mowy. Po prostu mialem techniczna przerwe - teraz wracam na forum Wyobraz sobie, ze dzwonia do mnie ludzie z Johanesburga ( 700 km ode mnie ) I z Kapsztadu ( prawie 2000 km ) z zapytaniem czy moge cos dla nich uwedzic Moja wedzarenka jest za mala a nie mam w planie wybudowania duzej, poniewaz za 2 lata chcemy stad wyjezdzac I bedzie juz czas coby osiasc gdzies na stale.Pozdrawiam Cie bardzo serdecznieAdam Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 20 Lutego 2014 Trzymam dalej kciuki , by Twoje plany i zamierzenia sie powiodły , zazdroszczę Ci pozytywnie , ze potrafisz określić czas kiedy zmienisz swoje miejsce , rozumiem ze wtedy pomyślisz o rozwinięciu hobby .Pozdrawiam , śledzę z przyjemnością Twój wątek . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 20 Lutego 2014 Adam przejrzyj tematy mobilnych wędzarni , coś zmontujesz na bank Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 22 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) Adaśku - znam takiego co to na Wyspach Kanaryjskich wędził dla siebie i od czasu do czasu coś tam podarował , obecnie zaopatruje hotele w swoje wyroby i się nie "wyrabia" . Tylko nie rób nic "czarnego" , bo o rasizm Ciebie posądzą . Pomyśl o tym powrocie na stałe. Edytowane 22 Lutego 2014 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-335668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 24 Lutego 2014 Witam wszystkich odwiedzajacych. Zaraz jade kupic udziec jagniecy .... mniam mniam mniam. Obejrzalem fotorelacje Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8054-udziec-jagniecy-wedzony-wgkostka/ ) I nie moge sie oprzec - musze sprobowac zamieszcze zdjecia.. Przy okazjii - czy znacie kogos kto wie jak uwedzisz głuśćca? WYbieram sie na safari polaczone z polowaniem na to zwierzatko I tak sobie mysle, ze miesko musi byc pyszne ..... Pozdrawiam Wszystkich serdecznie z murzynowa Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 24 Lutego 2014 Potraktuj jak dzika ,czyli z wieprzowiną tłustą wymerdaj . Nie jadłem tego skoczka , ale pewnie dobry . Na noplisy nie poluj . Ps. Noplis to takie czarne podobne do człowieka i jak do niego mierzysz , to ucieka w krzaki i krzyczy - NO PLEASE Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 24 Lutego 2014 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 25 Lutego 2014 Popelnielem PODSTAWOWY BŁĄD !!!! Mam nadzieje, ze Dziadek nie odwiedza mojego profile bo dostalbym po uszach ......Dzisiaj kupilem UDZIEC JAGNIECY.... w sklepie sie spytali a ja sie zgodzilem zeby wyciagneli kosc ..... K..WA !!!!Teraz wlasnie przyszli przyjaciele - ona jest Polka a on Poludniowoafrykanczykiem ( BIALYM !!!! ) - powiedzieli, ze nie powinienem wyciagac kosci powiewaz od niej jest najwiecej smaku .... SHIT !!!!!! Mimo wszystko robie dalej .... zobaczymy jak wyjdzie .... ehhh Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 25 Lutego 2014 Adam wyjdzie dobrze. Jeali robisz wg Kostka zobaczysz ze smak jest doskonaly Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336428 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 25 Lutego 2014 Adam wyjdzie dobrze. Jeali robisz wg Kostka zobaczysz ze smak jest doskonalyNo wlasnie Kostek tak napisal ze nic nie rozumiem.Robie wiec tak jak ustalilem z MIRO - robie tak jak szynke .... zobaczymy jak wyjdzie a to wlasnie to o czym pisalem - nieszczesne wyciaganie kosci ..... ohhhh jak jestem zly na siebie !!!!!!a to wlasnie LEG OF LAMB - ale juz bez kosci ....tak sobie mysle - moze dlatego ze nie bedzie kosci - to nie bedzie tak duzo czuc baranina ( zona nie lubi ) .... chociaz wiem ze smak baraniny pochodzi od tluszczu starego barana .... ehhhtrzeba zawsze szykac czegos pozytywnego .... Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 25 Lutego 2014 Adam Kostek Robil chyba zalewe z ziolami i domieszal peklospl. Nie m teraz przed oczami jego przepisu ale robilam wg niego krakowska. Wyszla dobrze doprawiona Jesli Mieniasz i tak do baraniny musisz dac ziola( patrzac gdzie moeszkasz znasz to mieso) a ze robisz jak szynke to masz na mysli peklowanie mokre (?) . Musi i tak tobie wyjsc. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 25 Lutego 2014 weź to z innej, pozytywniejszej strony - wycinając kość eliminujesz punkt , od którego mięso zaczyna (ale nie musi oczywiście) się psuć... zrób jak Kostek... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 25 Lutego 2014 Adam Kostek Robil chyba zalewe z ziolami i domieszal peklospl.Nie m teraz przed oczami jego przepisu ale robilam wg niego krakowska. Wyszla dobrze doprawionaJesli Mieniasz i tak do baraniny musisz dac ziola( patrzac gdzie moeszkasz znasz to mieso) a ze robisz jak szynke to masz na mysli peklowanie mokre (?) . Musi i tak tobie wyjsc.ANNAM - robie peklowanie mokre polaczone z nastrzykowym. Woda juz zagotowana z ziolami itd.... czekam az wystygnie I bede nastrzykiwal ..... Mam nadzieje, ze wyjdzie - tubylcy beda zaskoczeni JUMBO - tak jak pisalem wyzej - nie rozumiem KOSTKA przepisu na peklowanie - pisal cos o 7% wej solance itd .... ale ja nawet nie jestem amatorem - jestem poczatkujacym amatorem wiec jak ktos mi nie powie albo nie przeczytam przepisy jak " chlop krowie na pastwisku " ( przepraszam za kolokwializm ) to nie zrozumie Pozdrawiam serdecznie z murzynowa Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 25 Lutego 2014 nie rozumiem KOSTKA przepisu na peklowanie - pisal cos o 7% wej solance itd .... ale ja nawet nie jestem amatorem - jestem poczatkujacym amatorem wiec jak ktos mi nie powie albo nie przeczytam przepisy jak " chlop krowie na pastwisku "To tym bardziej powinieneś poszukać i poczytać. A oprócz 7 % napisał czyim sposobem. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 25 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 25 Lutego 2014 Adam , znalazłem na forum :Szynka barania, parzona surowiec mięsny: udziec barani bez goleni, kości i ścięgien; surowce niemięsne i przyprawy (na 10 kg udźca): solanka peklująca złożona z 3 l wody i 50 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3), 2 liście laurowe, 1/2 dag ziela angielskiego Przygotować mięso do peklowania i solankę peklującą wymieszaną z przyprawami. Mięso włożyć do naczynia z przegotowaną i wychłodzoną solanką. Nakryć je dopasowanym talerzem i przycisnąć słojem z wodą. Peklować przez 7 dni w temp. 4-6°C. Wyjąć mięso, rozłożyć w celu ocieknięcia, a następnie formować walce, osznurować dwa razy wzdłuż i w poprzek co 3-4 cm. Zawiesić szynki na kijach, przenieść do wędzarni i wędzić w ciepłym dymie przez 4 godz. Po uwędzeniu włożyć do wrzącej wody i parzyć w temp. 85-90°C, przyjmując ok. 1 godz. na 1 kg wędzonki. Wychłodzić na wisząco w chłodnym pomieszczeniu. Cechy charakterystyczne: szynka sznurowana w kształcie niewielkiego walca, o barwie ciemniejszej niż szynka wieprzowa. Przechowywanie: można przechowywać do 10 dni w warunkach chłodniczych. Oznaki psucia: zmiany barwy i zapachu, oślizłość powierzchni. Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 26 Lutego 2014 Adam , znalazłem na forum : Szynka barania, parzona Wojtku - WIELKIE D Z I E K U J E Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 26 Lutego 2014 Pozdrawiam i cieszę sie jesli sie przyda drobna pomoc . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 26 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 26 Lutego 2014 Adamafrykapozdrów ode mnie Johanesburg, Cape Town, MoselBay, Port Elizabeth stare dzieje Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-336782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Lutego 2014 pozdrów ode mnie Johanesburg, Cape Town, MoselBay, Port Elizabeth stare dzieje Witaj. No znasz te rojony... Bywales na wakacje, w pracy, na statku?Do Kapsztadu bede lecial w sobote - piekna ta gora stolowa .... Daj znac Pozdrawiam Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-337160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 28 Lutego 2014 Dwa lata mieszkałem w Johannesburgu, dokładnie w Randburgu. Lata 1989-91. Schyłek apartheidu. Trochę zjeździłem RSA. No nie byłem tylko w Durbanie. No i w Soweto Kapsztad zrobił na mnie ogromne wrażenie. Ale najciekawiej wspominam Kruger National Park. Poszukam w domu jakiś zdjęć i zrobię scany. W tamtych czasach nie było cyfrówek. Zdjęcia robiłem ruskim Zenitem A tak na marginesie. Te ryby na fotach to przypadkiem nie Yellowfish? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-337381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 5 Marca 2014 A tak na marginesie. Te ryby na fotach to przypadkiem nie Yellowfish? Czesc Michal.. Tutaj na te ryby mowia Dorado - ale gdzies w tym moim " pokoiku " jak umiescilem te zdjecia rozwinela sie mala dyskusja odnosnie nazw. Nie znam sie na nazwach - ale byla PRZESMACZNA.Ja mieszkam wlasnie w Durbanie - jest tu slicznie - ale nie w miescie - tylko w okolicach - w miescie jest niebezpiecznie - to chyba jedyne miasto na swiecie gdzie slumsy sa w centrum.Przyjechalismy tutaj rowne 4 lata temu. Planujemy powrot do kraju za 1,5 roku, wiec korzystamy I zwiedzamy ile sie da. To naprawde piekny kraj - zreszta sam wiesz .... Pozdrawiam serdecznie Adam Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/6/#findComment-338826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.