adamafryka Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 7 Marca 2014 Witam serdecznie No to poszly konie po betonie wczoraj Wczoraj pierwszy raz wedzilem udziec jagniecy .....Moja lepsza polowa zdecydowala, ze przy okazji tego wedzenia moglibysmy rowniez uwedzic kielbaski .... no to przepis na " kielbasa chlopska " - troszeczke zmodyfikowany, poniewaz dodalismy troszke wolowiny .... Wyszly smakowite, ale maja inna structure w srodku ... ale smaczne Ale powoli Udziec po nastrzyknieciu lezal tydzien w zalewie w lodowce I woda z sola robily swoje Po tygodniu ( wczoraj ) wyciagnalem I obmylem go w zimnej wodzie.Nastepnie razem z kielbaskami wyladowal w wedzarence I zaczelo sie dymic w miedzyczasie wedzenia - musialem spraawdzic samochod - jak idzie naprawa. W zeszlym tygodniu rozjechalem malpe na autostradzie I niestety chlodnica z wyparownikiem zostala podziurawiona .... pomysl byl aby malpe uwedzic - ale odbila sie jak pilka I za daleko poleciala nastepne zdjecie podczas mniej wiecej polowy wedzenia. Niestety pogoda nie dopisala, poniewaz niebo bylo caly czas zachmurzone.Temperatura w wedzarni bez zmian - caly czas 50 stopniNagle zauwazylem ze udziec zaczyna nabierac kolorow - radosci nie bylo konca uwierzylem, ze moze sie udac efekt finalny kielbasek ... nie moglismy sie doczekac, aby sprobowac wiec .... Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 7 Marca 2014 Pełen profesjonalizm. Kilka lat temu powiedziałbym, że te kiełbaski wyglądają "jak ze sklepu". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 7 Marca 2014 ... rozroilismy jedna na cieplo I .... najwazniejsze JURY ( corunia ) powiedziala, ze " sa przesmaczne tatusiu I daj mi jeszcze " jeszcze jedno zdjecie przekrojucaly czas serce mi dygotalo na mysl o jagniecinie ... jak wyjdzie ... czy bedzie miekka czy twarda ... czy bedzie miala kolor czy nie ....A to - efekt finalny ..... jestem naprawde baardzo dumny ze swojej wedzarenki ... malutka, ale swoje robi Teraz siedzie w biurze I przynioslem dla posmakowania troszke kielbasek I jagnieciny. Nie jadalem jagnieciny czesto a z kolei tutaj jest bardzo popularna, wiec spytalem sie znajomych co sadza o smaku .... Sa naprawde zachwyceni I zamawiaja dla siebie identycznie I zeby nic nie zmieniac .... Dzisiaj przychodza wieczorem przyjaciele - jeszzce oni ocenia ....Ale sami wiecie, ze najwazniejsza opinia to naszych kochanych dzieci ....Podsumowujac na koniec ... - jeszcze raz sie udalo Bardzo Wam ( forumowiczom ) dziekuje za rady, porady, przepisy .... jestescie WIELCY !!!! Pełen profesjonalizm. Kilka lat temu powiedziałbym, że te kiełbaski wyglądają "jak ze sklepu". Maxell - dziekuje bardzo. To jest niesamowite jak mozna bawic sie smakami. WIELKI UKLON w Twoja strone - to Ty mi pomogles tutaj na stronie I zaczalem wedzic .Jezeli bede mogl uczestniczyc w ktoryms ze zlotow to przywioze specjalnie dla Ciebie cytusowke afrykanska Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 7 Marca 2014 Planujemy powrot do kraju za 1,5 roku Witaj Adam ! Jak tak dalej pójdzie , to za ten czas zrobisz tam taki interes , że szok ! Już widzę tą Twoją ''mega wędzarnię '' , z której wyjeżdżają wózki pełne pysznych wędzonek SUPER Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 7 Marca 2014 Adam !!! Gratuluję wyroby są piękne i na pewno smaczne tak trzymaj!!! Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 7 Marca 2014 Dziekuje bardzo - no musze nieskromnie przyznac, ze wyszlo naprawde dobrze. Moja żona nigdy nie jadla jagnieciny I nigdy jesc nie bedzie - tak mowila, ale dzisiaj az dwie kanapeczki na sniadanie zjadla I powiedziala ze zdumieniem, ze wogole nie czuc tego specyficznego zapachu I smaku baraniny .... Teraz przede mna nastepne wyzwanie ... juz od kilku tygodni przegladam I spisuje sobie przepisy na PAROWKI To zamowienie zlozyla coreczka - wiec musze potraktowac to bardzo powaznie ... Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 7 Marca 2014 Moja żona nigdy nie jadla jagnieciny I nigdy jesc nie bedzie - tak mowila, ale dzisiaj az dwie kanapeczki na sniadanie zjadla I powiedziala ze zdumieniem, ze wogole nie czuc tego specyficznego zapachu I smaku baraniny .... To że "czuć" jagnięcinę, mówią przeważnie Ci, którzy jej nie jedli. Fajne wyroby. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 7 Marca 2014 ja tez uwazam ze baraninka czy jagniecina to doskonale mieso ,oczywiscie jak sie je dobrze zrobi,udziec Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 7 Marca 2014 Adampiękna robota. Gratulacje. Mam pytanie. Jagnięcina ma taki intensywny kolor wewnątrz czy to tylko efekt na zdjęciu? A i jeszcze jedno. Adam rozmawiałem kilka dni temu z koleżanką. Ona jest Burką - wiesz o czym mówie. Mówiła mi że jej babcia jak jeszcze żyła robiła jakieś wyroby wg starych przepisów które Burowie przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Mówiła coś o peklowaniu mięsa, przechowywaniu.Ona już nie mieszka w RSA i potraciła kontakty. Popytaj, może być ciekawe.Dzwonię w tej sprawie od kilku dni do kuzyna na skype ale jest offline. Nie wiem w Pretorii neta wyłączyli? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 10 Marca 2014 Czesc Michal.Niestety tutaj internet dziala .... raczkuje dopiero maile przynosi listonosz To dobry pomysl - mam przyjaciol tutaj - Burow - popytam sie ich - na pewno beda cos wiedziec. Ostatnio zrobili jakas swoja tradycyjna salatke - oparta na kartoflach, cebuli I fasolce - uwierz mi - zajadalem sie nia - byla przepyszna. Na pewno sie popytam I dam znac - obiecuje. Odnosnie koloru - to ma taki intensywny kolor - szynki maja bardziej rozowy - a tutaj wyszedl bardziej czerwony, ale ... jest smaczniutka - uwierz mi - dzisiaj zjadlem ostatnio kanapeczke I finish Pozdrawiam bardzo serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 20 Marca 2014 Witam serdecznie szanownych Forumowiczow. Dzisiaj chcialbym sie pochwalic kielbasa szynkowa - pierwszy raz ja robilem. Wyszla przesmaczna - mniam. Mimo poznej pory - objadamy sie z zona Dziekuje za przepis !!!!!Przy wedzeniu troszke pogoda nie dopisala, ale w wedzarence trzymala sie temperature 40 stopni. Ponizej przesylam zdjecia I na jednym z nich jest mistrz drugiego planu Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.zaczynam zadymianie nie moglismy sie doczekac, aby posmakowac Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 20 Marca 2014 Ładna,wygląda jak z szynki antylopy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 20 Marca 2014 Na probe zrobilismy z 2,5 kg miesa.Jestem przekonany, ze do poniedzialku to nie postoi Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 21 Marca 2014 Piekna w przekroju Gratulacje Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 22 Marca 2014 Dziekuje bardzo.Myslalem, ze jednak do poniedzialku przetrzyma, ale wczoraj przyszli znajomi w goscine I nie moglem sie nadziwic jak szybko 2 kg mieska zniknelo To dobry znak - smakowalo im Wczoraj rano pojechalismy w okolice gor smoczych na grzybobranie Tubylcy nie zbieraja grzybow, wiec las oferuje naprawde sporo ... w ciagu 3 godzin nazbieralismy wiadro prawdziwkow I wiadro borowikow ... byla slicza pogoda I te powietrze .... bardzo czyste ....dwu godzinny spacer po lesie - przyjemne z pozytecznym I oczywiscie zupka ze swiezych prawdziwkow jest - przepyszna !!!!I na koniec - najwiekszy grzyb wczorajszego grzybobrania. Znalazla go moja Coreczka.Borowik wazy dokladnie 652 gramy Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 22 Marca 2014 Piękne i apetycznie wyglądają twoje wyroby wielkie brawa;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 22 Marca 2014 (edytowane) Przecież ten na pierwszej fotce od góry to jest najzwyklejszy maślak . Ta druga fotka prawdopodobnie też, ale w sumie super . Edytowane 22 Marca 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 22 Marca 2014 Przecież ten na pierwszej fotce od góry to jest najzwyklejszy maślak . Ta druga fotka prawdopodobnie też, ale w sumie super . sverige2 - masz zupelna racje - takie grzyby tu rosna I nikt tego nie zbiera - to po prostu grzech wobec natury !!!! Dlatego co tydzien teraz jezdzimy na grzyby :) Polsce bylem kilkanascie razy na grzybach, ale nigdy niczego nie znalazlem..... a tutaj to zupelnie co innego Pozdrawiam serdecznie Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 22 Marca 2014 Czy one rosną cały rok ? przepraszam Cie za takie pytanie , ale ja próbuje zbierac grzyby wg.polskich warunków , w lesie z malym skutkiem ,ale w moim ogrodziem nazbieram na cała zime na zupe grzybowa . Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 23 Marca 2014 sverige2 - masz zupelna racje - takie grzyby tu rosna I nikt tego nie zbiera - to po prostu grzech wobec natury !!!! Adam, masz całkowitą rację, maślaki są nie tylko pyszne podsmażane z cebulką i następnie podduszane z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i kwaśnej śmietany, ale też są doskonałe jako grzyby suszone. Uważam że nie ustępują prawdziwkom (borowikom). a często je przewyższają. Mają bardzo piękny intensywny zapach i smak. Mam je zawsze w swojej kuchni. Tutaj w Szwecji też z grzybami nie ma kłopotu, rosną w dużych ilościach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 23 Marca 2014 Tutaj w Szwecji też z grzybami nie ma kłopotu, rosną w dużych ilościach. To tam też nie zbierają grzybów ? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 23 Marca 2014 Powoli uczą się tego od nowa. Dzieci w szkole uczą się teraz o grzybach. Kiedyś, kiedy w Szwecji był okres strasznej biedy i głodu, emigracja za ocean była większa niż z Polski, wtedy grzyby były jednym z podstawowych składników pożywienia. Po okresie II wojny światowej kiedy poziom życia się podniósł znacznie i zaczął się okres prosperity i dobrobytu, grzyby zostały całkowicie zapomniane jako coś wstydliwego i upokarzającego, jako pokarm dla biedoty i imigrantów np. z Polski. Synonimem bogactwa i dobrobytu stał się za to cukier, na który przed wojną nie było przeciętnego szweda stać. Dla tego właśnie obecna kuchnia szwedzka posiada w swych recepturach cukier wszędzie gdzie się tylko da, nawet w śledziach jak wiemy. Nareszcie sytuacja po latach zaczyna wracać do normy i grzyby stały się przedmiotem wiedzy i nauczania aby nie dochodziło do zatruć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 23 Marca 2014 u nas na grzybach w pobliskim lasku to najczesciej tajlandki sie spotyka ,a one to wszystko zbieraja co ma kapelusz i nozke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamafryka Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 23 Marca 2014 Czy one rosną cały rok ? przepraszam Cie za takie pytanie Witam serdecznie,Byloby za dobrze zeby przez caly rok Rosna na jesien I na wiosne ... I na poczatku zimy - generalnie wtedy jak tutaj sa duze opady deszczy, a potem wychodzi duuuuuze slonce.Wtedy wsiadamy do samochodu I jedziemy 100km do lasow Cytuj If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 23 Marca 2014 Czyli zbiory 3/4 roku fajnie .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.