Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie :)

 

No to poszly konie po betonie wczoraj :)

Wczoraj pierwszy raz wedzilem udziec jagniecy .....

Moja lepsza polowa zdecydowala, ze przy okazji tego wedzenia moglibysmy rowniez uwedzic kielbaski .... no to przepis na " kielbasa chlopska " - troszeczke zmodyfikowany, poniewaz dodalismy troszke wolowiny ....  Wyszly smakowite, ale maja inna structure w srodku ... ale smaczne :)

 

Ale powoli :)

 

Udziec po nastrzyknieciu lezal tydzien w zalewie w lodowce I woda z sola robily swoje :)

 


Po tygodniu ( wczoraj ) wyciagnalem I obmylem go w zimnej wodzie.


Nastepnie razem z kielbaskami wyladowal w wedzarence :) I zaczelo sie dymic :)


w miedzyczasie wedzenia - musialem spraawdzic samochod - jak idzie naprawa. W zeszlym tygodniu rozjechalem malpe na autostradzie I niestety chlodnica z wyparownikiem zostala podziurawiona .... pomysl byl aby malpe uwedzic - ale odbila sie jak pilka I za daleko poleciala :)


nastepne zdjecie podczas mniej wiecej polowy wedzenia. Niestety pogoda nie dopisala, poniewaz niebo bylo caly czas zachmurzone.

Temperatura w wedzarni bez zmian - caly czas 50 stopni


Nagle zauwazylem ze udziec zaczyna nabierac kolorow - radosci nie bylo konca :)   uwierzylem, ze moze sie udac :)

 


efekt finalny kielbasek ... nie moglismy sie doczekac, aby sprobowac wiec ....

post-57693-0-73115900-1394181462_thumb.jpg

post-57693-0-35828300-1394181584_thumb.jpg

post-57693-0-55406200-1394181649_thumb.jpg

post-57693-0-58336700-1394181702_thumb.jpg

post-57693-0-02479900-1394181821_thumb.jpg

post-57693-0-85596400-1394181976_thumb.jpg

post-57693-0-92538600-1394182052_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339153
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pełen profesjonalizm. Kilka lat temu powiedziałbym, że te kiełbaski wyglądają "jak ze sklepu". :D 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339154
Udostępnij na innych stronach

... rozroilismy jedna na cieplo I .... najwazniejsze JURY ( corunia ) powiedziala, ze " sa przesmaczne tatusiu I daj mi jeszcze " :)


jeszcze jedno zdjecie przekroju


caly czas serce mi dygotalo na mysl o jagniecinie ... jak wyjdzie ... czy bedzie miekka czy twarda ... czy bedzie miala kolor czy nie ....


A to - efekt finalny ..... jestem naprawde baardzo dumny ze swojej wedzarenki ... malutka, ale swoje robi :)


Teraz siedzie w biurze I przynioslem dla posmakowania troszke kielbasek I jagnieciny. Nie jadalem jagnieciny czesto a z kolei tutaj jest bardzo popularna, wiec spytalem sie znajomych co sadza o smaku .... Sa naprawde zachwyceni I zamawiaja dla siebie identycznie I zeby nic nie zmieniac .... Dzisiaj przychodza wieczorem przyjaciele - jeszzce oni ocenia ....

Ale sami wiecie, ze najwazniejsza opinia to naszych kochanych dzieci ....

Podsumowujac na koniec ... - jeszcze raz sie udalo :)

 

Bardzo Wam ( forumowiczom )  dziekuje za rady, porady, przepisy .... jestescie WIELCY !!!!


 

 

Pełen profesjonalizm. Kilka lat temu powiedziałbym, że te kiełbaski wyglądają "jak ze sklepu".

 

Maxell - dziekuje bardzo. To jest niesamowite jak mozna bawic sie smakami. WIELKI UKLON w Twoja strone - to Ty mi pomogles tutaj na stronie I zaczalem wedzic .

Jezeli bede mogl uczestniczyc w ktoryms ze zlotow to przywioze specjalnie dla Ciebie cytusowke afrykanska :)

post-57693-0-60147700-1394182186_thumb.jpg

post-57693-0-24312400-1394182237_thumb.jpg

post-57693-0-73695600-1394182388_thumb.jpg

post-57693-0-23798800-1394182450_thumb.jpg

post-57693-0-15014600-1394182515_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339156
Udostępnij na innych stronach

 

 

Planujemy powrot do kraju za 1,5 roku
Witaj Adam ! Jak tak dalej pójdzie , to za ten czas zrobisz tam taki interes , że szok ! Już widzę tą Twoją ''mega wędzarnię '' , z której wyjeżdżają wózki pełne pysznych wędzonek :thumbsup::cool:   SUPER :clap:  Pozdrawiam! :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339166
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje bardzo  - no musze nieskromnie przyznac, ze wyszlo naprawde dobrze. Moja żona nigdy nie jadla jagnieciny I nigdy jesc nie bedzie - tak mowila, ale dzisiaj az dwie kanapeczki na sniadanie zjadla I powiedziala ze zdumieniem, ze wogole nie czuc tego specyficznego zapachu I smaku baraniny .... :)

 

Teraz przede mna nastepne wyzwanie ... juz od kilku tygodni przegladam I spisuje sobie przepisy na PAROWKI :)  To zamowienie zlozyla coreczka - wiec musze potraktowac to bardzo powaznie ...

 

:)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339171
Udostępnij na innych stronach

Moja żona nigdy nie jadla jagnieciny I nigdy jesc nie bedzie - tak mowila, ale dzisiaj az dwie kanapeczki na sniadanie zjadla I powiedziala ze zdumieniem, ze wogole nie czuc tego specyficznego zapachu I smaku baraniny .... 

To że "czuć" jagnięcinę, mówią przeważnie Ci, którzy jej nie jedli.  :) Fajne wyroby.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339185
Udostępnij na innych stronach

ja tez uwazam ze baraninka czy jagniecina to doskonale mieso ,oczywiscie jak sie je dobrze zrobi,udziec  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339190
Udostępnij na innych stronach

Adam

piękna robota. Gratulacje. 

Mam pytanie. Jagnięcina ma taki intensywny kolor wewnątrz czy to tylko efekt na zdjęciu?

 

A i jeszcze jedno. Adam rozmawiałem kilka dni temu z koleżanką. Ona jest Burką - wiesz o czym mówie. Mówiła mi że jej babcia jak jeszcze żyła robiła jakieś wyroby wg starych przepisów które Burowie przekazywali sobie z pokolenia na pokolenie. Mówiła coś o peklowaniu mięsa, przechowywaniu.Ona już nie mieszka w RSA i potraciła kontakty. Popytaj, może być ciekawe.

Dzwonię w tej sprawie od kilku dni do kuzyna na skype ale jest offline. Nie wiem w Pretorii neta wyłączyli?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339215
Udostępnij na innych stronach

Czesc Michal.

Niestety tutaj internet dziala .... raczkuje dopiero :) maile przynosi listonosz :)

 

To dobry pomysl - mam przyjaciol tutaj - Burow - popytam sie ich - na pewno beda cos wiedziec. Ostatnio zrobili jakas swoja tradycyjna salatke - oparta na kartoflach, cebuli I fasolce - uwierz mi - zajadalem sie nia - byla przepyszna. Na pewno sie popytam I dam znac - obiecuje.

 

Odnosnie koloru - to ma taki intensywny kolor - szynki maja bardziej rozowy - a tutaj wyszedl bardziej czerwony, ale ... jest smaczniutka - uwierz mi - dzisiaj zjadlem ostatnio kanapeczke I finish :)

 

Pozdrawiam bardzo serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-339847
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie szanownych Forumowiczow.

 

Dzisiaj chcialbym sie pochwalic kielbasa szynkowa - pierwszy raz ja robilem. Wyszla przesmaczna - mniam. Mimo poznej pory - objadamy sie z zona :)

Dziekuje za przepis !!!!!

Przy wedzeniu troszke pogoda nie dopisala, ale w wedzarence trzymala sie temperature 40 stopni. Ponizej przesylam zdjecia I na jednym z nich jest mistrz drugiego planu :)

 

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie.


zaczynam zadymianie :)


nie moglismy sie doczekac, aby posmakowac :)

post-57693-0-29476300-1395346171_thumb.jpg

post-57693-0-87249400-1395346409_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341680
Udostępnij na innych stronach

Ładna,wygląda jak z szynki antylopy  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341683
Udostępnij na innych stronach

Na probe zrobilismy z 2,5 kg miesa.

Jestem przekonany, ze do poniedzialku to nie postoi :)

 

post-57693-0-13568500-1395346650_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341684
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje bardzo.

Myslalem, ze jednak do poniedzialku przetrzyma, ale wczoraj przyszli znajomi w goscine I nie moglem sie nadziwic jak szybko 2 kg mieska zniknelo :)

To dobry znak - smakowalo im :)


Wczoraj rano pojechalismy w okolice gor smoczych na grzybobranie :)


Tubylcy nie zbieraja grzybow, wiec las oferuje naprawde sporo ... w ciagu 3 godzin nazbieralismy wiadro prawdziwkow I wiadro borowikow ... byla slicza pogoda I te powietrze .... bardzo czyste ....


dwu godzinny spacer po lesie - przyjemne z pozytecznym :)


I oczywiscie zupka ze swiezych prawdziwkow jest - przepyszna !!!!


I na koniec - najwiekszy grzyb wczorajszego grzybobrania. Znalazla go moja Coreczka.

Borowik wazy dokladnie 652 gramy :)

 

post-57693-0-53329600-1395479566_thumb.jpg

post-57693-0-62968800-1395479717_thumb.jpg

post-57693-0-50384700-1395479834_thumb.jpg

post-57693-0-49239000-1395479922_thumb.jpg

post-57693-0-98942100-1395480109_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341934
Udostępnij na innych stronach

Piękne i apetycznie wyglądają twoje wyroby wielkie brawa;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341945
Udostępnij na innych stronach

Przecież ten na pierwszej fotce od góry to jest najzwyklejszy maślak :D . Ta druga fotka prawdopodobnie też, ale w sumie super  :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-341946
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przecież ten na pierwszej fotce od góry to jest najzwyklejszy maślak . Ta druga fotka prawdopodobnie też, ale w sumie super .

 

sverige2 - masz zupelna racje - takie grzyby tu rosna I nikt tego nie zbiera - to po prostu grzech wobec natury !!!! Dlatego co tydzien teraz jezdzimy na grzyby :) :)

 

 Polsce bylem kilkanascie razy na grzybach, ale nigdy niczego nie znalazlem..... a tutaj to zupelnie co innego :)

 

Pozdrawiam serdecznie :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342008
Udostępnij na innych stronach

Czy one rosną cały rok ? przepraszam Cie za takie pytanie , ale ja próbuje zbierac grzyby wg.polskich warunków , w lesie z malym skutkiem ,ale w moim ogrodziem nazbieram na cała zime na zupe grzybowa . Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342041
Udostępnij na innych stronach

sverige2 - masz zupelna racje - takie grzyby tu rosna I nikt tego nie zbiera - to po prostu grzech wobec natury !!!!

 

 

Adam, masz całkowitą rację, maślaki są nie tylko pyszne podsmażane z cebulką i następnie podduszane z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i kwaśnej śmietany, ale też są doskonałe jako grzyby suszone. Uważam że nie ustępują prawdziwkom (borowikom). a często je przewyższają. Mają bardzo piękny intensywny zapach i smak. Mam je zawsze w swojej kuchni. Tutaj w Szwecji też z grzybami nie ma kłopotu, rosną w dużych ilościach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342125
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tutaj w Szwecji też z grzybami nie ma kłopotu, rosną w dużych ilościach.

 

To tam też nie zbierają grzybów ?

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342152
Udostępnij na innych stronach

Powoli uczą się tego od nowa. Dzieci w szkole uczą się teraz o grzybach. Kiedyś, kiedy w Szwecji był okres strasznej biedy i głodu, emigracja za ocean była większa niż z Polski, wtedy grzyby były jednym z podstawowych składników pożywienia. Po okresie II wojny światowej kiedy poziom życia się podniósł znacznie i zaczął się okres prosperity i dobrobytu, grzyby zostały całkowicie zapomniane jako coś wstydliwego i upokarzającego, jako pokarm dla biedoty i imigrantów np. z Polski. Synonimem bogactwa i dobrobytu stał się za to cukier, na który przed wojną nie było przeciętnego szweda stać. Dla tego właśnie obecna kuchnia szwedzka posiada w swych recepturach cukier wszędzie gdzie się tylko da, nawet w śledziach jak wiemy. Nareszcie sytuacja po latach zaczyna wracać do normy i grzyby stały się przedmiotem wiedzy i nauczania aby nie dochodziło do zatruć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342157
Udostępnij na innych stronach

u nas na grzybach w pobliskim lasku to najczesciej tajlandki sie spotyka ,a one to wszystko zbieraja co ma kapelusz i nozke :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342174
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy one rosną cały rok ? przepraszam Cie za takie pytanie

 

Witam serdecznie,

Byloby za dobrze zeby przez caly rok :)  Rosna na jesien I na wiosne ... I na poczatku zimy - generalnie wtedy jak tutaj sa duze opady deszczy, a potem wychodzi duuuuuze slonce.

Wtedy wsiadamy do samochodu I jedziemy 100km do lasow :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/7/#findComment-342235
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.