Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Witam serdecznie, Byloby za dobrze zeby przez caly rok   Rosna na jesien I na wiosne ... I na poczatku zimy

Haa musisz Adam wytłumaczyc kolegom pewne niuanse jesli chodzi o pory pogody :D . Jak sie nie mylę to u ciebie powoli kończy sie lato i bliżej do jesieni. Zima trochę śmieszna. Rano czasami delikatnie poniżej zera, a w południe 20oC. Murzynowo chodzi opatulone po uszy :D

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342283
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 330
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Haa musisz Adam wytłumaczyc kolegom pewne niuanse jesli chodzi o pory pogody . Jak sie nie mylę to u ciebie powoli kończy sie lato i bliżej do jesieni. Zima trochę śmieszna. Rano czasami delikatnie poniżej zera, a w południe 20oC. Murzynowo chodzi opatulone po uszy

 

Michal ma zupelna racje. :)   Tutaj mamy zime jak w Polsce jest lato, natomiast mamy lato jak w Polsce jest zima.  Zima tutaj (  Durbanie ) to temperatury w okolicach +18 do +20 stopni C. Wtedy dokladnie widac kto jest europejczykiem a kto tubylcem :) Tubylcy w takich temperaturach chodza poubierani w korzuchy I czapki.

Problemem dla mnie jest tutaj niestety lato - jak na zewnatrz temperature siege +32 do +35 stopni - jeszcze to nie byloby najgorsze, gdyby nie wilgotnosc - nad oceanem tutaj siege do 98% - naprawde ciezko jest oddychac ...


Zainspirowany metka wedlug KOSTKA - zdecydowalem rowniez ja zrobic. Wczoraj odbylo sie wedzenie ....

Niestety nie mam tutaj dojscia do naturalnych " flakow " o srednicy 10-12cm, wiec postanowilem, ze zrobie to we " flakach " jak normalna kieblase ....


Nietstety tak jak wspomnialem w mailu powyzej - duzo przeszkadza mi tutaj temperatura.... KOSTEK pisal, aby wedzic w temperaturze 35 stopni. Niestety wczoraj bylo tutaj UPALNIE - na zewnatrz bylo +38 I przez pierwsze dwie godziny w wedzarence bylo +70 stopni !!!! zagasilem palenisko I rozpalilem ponownie pod wieczor - jak temperatura spadla - wtedy mialem +50 stopni. W sumie 4 godziny wedzenia.

Smak - ciezko opisac - to smak mojego dziecinstwa - DZIEKUJE KOSTEK !!!

Niestety ze wzgledu na temperature struktura wyszla troszke inna ( miesko troszeczke sie sparzylo chyba ) - musze metke mocno rozsmarowywac ,,.... ale - mimo wszystko to jest NIESAMOWITE !!!!!!!

Polecam przepis na metke wedlug KOSTKA !!!!!!  to po prostu uczta dla podniebienia.

 

 

post-57693-0-00623900-1395642431_thumb.jpg

post-57693-0-68647100-1395642771_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342315
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niestety ze wzgledu na temperature struktura wyszla troszke inna ( miesko troszeczke sie sparzylo chyba )
Adamie na pewno tak się stało,cieszę się że metka z przepisu Tobie smakuje  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342325
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zainspirowany metka wedlug KOSTKA - zdecydowalem rowniez ja zrobic

 Witaj Adamie,  polecam krakowska w/g Kostka, robilam bardzo smaczna.

 Ja rowniez mam problemy z wedzeniem w upaly, u nas kiedy przyjdzie powyzej 30tu po prostu nie wedze.

 Pozdrawiam,  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342330
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja rowniez mam problemy z wedzeniem w upaly

 

Witaj ANNAM - to Ty calkiem niedaleko mieszkasz :)

Jak wedze kielbaski I jest plus 30 - to jest ok - bo wtedy bez trudu mam w wedzarni +45 do +50 - I wychodzi idealnie. Problem zaczyna sie z wedzeniem takich rzeczy jak metka - gdzie tego nie parzymy I trzeba uwedzic tego I tego dnia .... hmmm .... no ale jak pisalem - to smak mojego dziecinstwa - po prostu BAJKA.

Poszukam teraz przepis KOSTKA na  krakowska - mniam

 

Pozdrawiam serdecznie

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342333
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poszukam teraz przepis KOSTKA na  krakowska - mniam

Przepis jes tu: 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7524-krakowska-wgkostka/?p=253379

Robiłem ten wyrób w sobotę. Będziesz zachwycony.


Zajżyj na mój kącik. Tam są fotki.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342344
Udostępnij na innych stronach

Michal - WIELKIE DZIEKI - zabieram sie jutro do sporzadzania listy zakupow I na pewno sprobuje 100% !!!!


Mam prosbe do forumowiczow, ktorzy odwiedzaja mój kącik ... pilnie potrzebuje przepis na najprostsze parowki .... moja corka mnie o to poprosila.

W zwiazku z tym, ze nie musze isc do biura do piatku - to pomyslalem, ze zrobie jej niespodzianke ....

 

POMOŻECIE ????   

POMOŻEMY !!!!!

 

:) :) :)

 

znajac Was na pewno będzie taka odpowiedz - no I z gory BARDZO dziekuje :)

 

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342398
Udostępnij na innych stronach

Adam

tu masz przepis Halusi. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5265-parowki-dietetyczne-halusi/?p=148943

tu akurat są diedetyczne ale popytaj Halusi na PW - na pewno ci doradzi. Robiłem parówki Miro - rewelacja. Napisz do niego - na pewno ci nie odmówi pomocy. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342482
Udostępnij na innych stronach

Adam inne  parowki to szukaj u EAnny (parowni dla wnuczka- chyba taki tytul mialo, ja nie moge teraz znalezc) ,Pis rowniez podal ,ja je robilam smaczne sa, a ostatnio tez Maad i Rav robili parowki, ladnie wygladaly. Poszperaj tam.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342499
Udostępnij na innych stronach

Witaj adamafryka, widze ze jestes tez uzalezniony, ja tez w to wpadlam i bardzo mi to odpowiada, przymierzam sie tez na parowki , ale musze w koncu skonczyc wedzarnie, dobrze ze mam troche zapasow , to jak na razie wedlin nam nie brakuje. 

 

ja w lato mam te same problemy( choc latem jeszcze nie wedzilam) jest strasznie goraco i wilgoc niesamowita,

czekamy tylko na wiatr ktory tu nazywaja "maestrale" to troche ochlodzi powietrze ,jestem ciekawa ktory przepis wybierzesz,

pozdrawiam Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342512
Udostępnij na innych stronach

Możesz zerknąć również do mojego kącika.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342531
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale musze w koncu skonczyc wedzarnie

 

Hallo  " eli55 "  jezeli mnie pamiec nie myli to zamiescilas juz zdjecia swojej wedzarni, ktora sama wybudowalas !!!! BRAWO !!!! Jest naprawde sliczna.

Rozumiem, ze jeszcze musisz jakies poprawki naniesc.

Odnosnie pogody - hmmm .... tutaj naprawde jest ciezko, poniewaz wilgotnosc jest przerazajaco wysoka. Ale nie poddaje sie I wedze ile sie da
:)

 

Pozdrawiam serdecznie z murzynowa

Adam

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342600
Udostępnij na innych stronach

Adam z tamtej wedzarni to zostaly tylko zdjecia, zostala rozebrana do wysokosci paleniska , tyle sie naczytalam  o komorach drewnianych i robie wlasnie taka, popelnilam wiele bledow , a chce byc pewna ze robie smaczne i zdrowe wyroby, ale jeszcze mi troche czasu potrzeba zeby ja skonczyc, teraz pada caly tydzien tak ze nie chce mi sie przebywac na dworze,( choc na glowe mi nie pada bo jestem pod altana) za duza wilgoc , a po drugie to mam 2 wnuczka i musze tez pomoc mojej corce, pozdrawiam Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342614
Udostępnij na innych stronach

 

 

a po drugie to mam 2 wnuczka i musze tez pomoc mojej corce, pozdrawiam Ela.

 

Ela wnuczek to podstawa  a wędzenie to tylko dodatek :thumbsup:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342651
Udostępnij na innych stronach

 

 

la wnuczek to podstawa a wędzenie to tylko dodatek

 

Dodatek - ale za to jaki wazny !!!!! :)


Musze dzisiaj sie pochwalic .... dostalismy ( z lepsza polowa ) zamowienie na 15kg kielbasa, 12 szynek I 9 poledwic ..... dzisiaj przygotowalismy kielbaski .... mniam .... jutro wedzenie I oczywiscie wieczorkiem przy kieliszku winka peklowanie miesa :)

Oczywiscie fotorelacja bedzie :)

 

Pozdrawiam I dobranoc :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-342804
Udostępnij na innych stronach

kielbasy juz zrobione I dostarczone ... wszystkim smakuja - ludzie sie naprawde zachwycaja .... zdjec kielbasa nie ma co zamieszczac, poniewaz wiecie jak wygladaja :) 

teraz szynki I schab na poledwice sie marynuje - masowanie jest codziennie :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-343741
Udostępnij na innych stronach

Co WY na to ??????

Wczoraj kupilem gazete, czytam I patrze - a tam moja zona :)

 

 

post-57693-0-18073800-1396851744_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-344781
Udostępnij na innych stronach

eli 4 albo nawet 5 :devil:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-344786
Udostępnij na innych stronach

Ta po prawej to zona, po lewej znajoma z ktora zona zdecydowala sie robic ten biznes a ta po srodku - to pani ktora im pomaga :)

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-344986
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie mam zielonego pojecia jak zlozyc zyczenia dla wszystkich Forumowiczow jednoczesnie .... ale mam tutaj swoj kącik, na ktorym moge napisac do WSZYSTKICH :) :) :)

Z okazji tak WIELKICH swiat WIELKIEJ NOCY zycze Wam wszystkim radosnych swiat zmartwychwstania Panskiego, przepelnionych radoscia, miloscia i szczesciem z faktu ze Jezus zmartwychwstal - to najwspanialsza wiadomosc w naszym zyciu. ALLELUJA !!!!


ponizej zdjecia z wielkanocnego sniadanka - nie ma tego duzo - ale uwierzcie mi, ze w tym klimacie - przy 34 stopniach ciepla - duzo sie nie je.


post-57693-0-76110500-1398011910_thumb.jpgpost-57693-0-06493300-1398011947_thumb.jpgpost-57693-0-26628700-1398012026_thumb.jpgpost-57693-0-64688000-1398012096_thumb.jpg


post-57693-0-76110500-1398011910_thumb.jpgpost-57693-0-06493300-1398011947_thumb.jpgpost-57693-0-26628700-1398012026_thumb.jpgpost-57693-0-64688000-1398012096_thumb.jpg


wedzony łosoś, pasztet ( wyrób mojej lepszej połowy)  , wędzona szynka, wędzona kiełbasa chłopska, wędzona polędwica sopocka, kiełbasa biała , żurek ( mistrzostwo świata mojej CUDOWNEJ żony ), sałatka polska - wyrób Przyjaciół ( przepyszna ).

Do tego wszystkiego bylo wino polodniowoafrykanskie ze Stellenbosh ( mniam mniam mniam ) .....

 

Pozdrawiam Wszystkich baaaardzo serdecznie


Po obfitym wielkanocnym sniadaniu ( sniadanioobiadokolacji ) poszlismy na spacer coby spalic troszke kalorii :)

 

post-57693-0-25252500-1398012803_thumb.jpg

If anyone comes to you and tells you that your job is not professional enough, then remind them that Noah's Ark was made by amateurs and the Titanic was made by professionals
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-347887
Udostępnij na innych stronach

Witaj adamafryka, Wesolych Swiat dla ciebie i Twojej ladnej  rodzinki,

 sniadanko calkiem niezle i na pewno w dobrym towarzystwie ,

pozdrawiam serdecznie,Ela.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-347894
Udostępnij na innych stronach

Wesołych Świąt dla całej rodzinki !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8149-jak-to-robi-na-czarnym-l%C4%85dzie-kolega-adam/page/8/#findComment-347905
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.