Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno. Za każdym razem coś więcej mi w głowie zostaje. Myślę że jestem coraz bliżej podjęcia decyzji o zakupie półtuszy. Ale jeszcze nie teraz.  :)

Sivon cieszę się, że wam to wszystko tak fajnie wyszło. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-376976
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Jeśli idzie o klasyfikację to ja na razie oglądam w kółko płytkę Andrzeja Bagno.

Są pewne dziedziny, w których bez praktyki ani rusz :D.

Najlepiej byłoby, gdyby ktoś pokazał Ci w praktyce klasyfikację mięsa.

Sama nauczyłam się tego na kursie a wiedzę utrwaliłam w grupie technologicznej na Ogólnopolskim Zjeździe W.B. w Napoleonowie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-376999
Udostępnij na innych stronach

 

 

Są pewne dziedziny, w których bez praktyki ani rusz .

Święte słowa, święte słowa :D  :D 

 

 

Najlepiej byłoby, gdyby ktoś pokazał Ci w praktyce klasyfikację mięsa.

To najlepsza z możliwych opcja. Może mnie ktoś przygarnie i poduczy :hmm:  :mellow:

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może mnie ktoś przygarnie i poduczy ...
kurs w Łazach, zlot regionalny, zlot ogólnopolski, lokalna "spółdzielnia" (jeśli nie ma to trzeba założyć) :cool:
Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377120
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki z przerobu półtuszy.

 

Wędzony boczek pieczony.

 

post-45290-0-48216800-1413571812_thumb.jpg

 

post-45290-0-52129400-1413571836_thumb.jpg

 

Polędwica wędzona ze słoninką.

 

post-45290-0-96795500-1413571886_thumb.jpg

 

post-45290-0-26956300-1413571908_thumb.jpg

 

Szynka ze skórą wędzona.

 

post-45290-0-87718700-1413571999_thumb.jpg

 

post-45290-0-66837400-1413572021_thumb.jpg

 

Oraz mniejsze wędzonki podpiekane.

 

post-45290-0-28528100-1413572068_thumb.jpg

 

post-45290-0-65449400-1413572084_thumb.jpg

 

Reszta po wędzeniu poszła do parzenia. Nie ma to jak wędzonki z półtuszy :)

 

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377509
Udostępnij na innych stronach

Wędzonki z przerobu półtuszy.

 

Reszta po wędzeniu poszła do parzenia. Nie ma to jak wędzonki z półtuszy :)

Też jestem tego zdania !!! Gratulacje !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377510
Udostępnij na innych stronach

Piękne a ten tłuszczyk.  :frantics:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377513
Udostępnij na innych stronach

Nie mam kącika kulinarnego dlatego w tym temacie. Miałem ochotę na barszczyk oraz paszteciki takie jak serwowano w Napoleonowie.

Posiłkowałem się przepisem od Małgosi (dziękuję Małgoś za pomoc) i zrobiłem parę sztuk tak na przystawkę :)

 

Farsz z łopatki, boczku, resztki bigosu  :cool: oraz grzybów leśnych. Wszystko zmielone i doprawione jak podaje przepis.

Bałem się formowania ale okazało się bajecznie proste albo ja tak zdolny :)

 

Przed pieczeniem. Wyszło zaledwie 2 i pół blaszki  ;)

 

post-45290-0-27723600-1413723687_thumb.jpg

 

post-45290-0-96976500-1413723712_thumb.jpg

 

Chwilę później ...

 

post-45290-0-29706100-1413723760_thumb.jpg

 

post-45290-0-90554200-1413723783_thumb.jpg

 

No i w końcu można jeść  :)

 

post-45290-0-96385600-1413723834_thumb.jpg

 

Co prawda nie wyszły mi tak urodziwe jak Halusi w Napoleonowie czy Małgosi ale są naprawdę smaczne.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377875
Udostępnij na innych stronach

Mój żołądek jest bliski orgazmu, wiec może link do przepisu byś zapodał potrzebującemu ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377878
Udostępnij na innych stronach

wiec może link do przepisu byś zapodał potrzebującemu

 

 

Proszę bardzo u Małgosi: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9372-s%C5%82odkie-a-tak%C5%BCe-s%C5%82one-domowe-ciasta-ma%C5%82go%C5%9B/?p=375736

 

To miała być przystawka ale stała się daniem głównym zjadam 7 pasztecik popijając 3 szklaneczką barszczyku :) 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377883
Udostępnij na innych stronach

Ta polędwica ze słoniną to jest własnie to co za mną chodzi. W Selgros to się nazywa "środek". Bajka. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377898
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bałem się formowania ale okazało się bajecznie proste albo ja tak zdolny

SIVON ... zdolny żeś i pracowity :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377903
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co prawda nie wyszły mi tak urodziwe jak Halusi w Napoleonowie czy Małgosi ale są naprawdę smaczne.
 

Sebastian... nie wiem co chcesz od tych pasztecików... jak dla mnie są pięknej urody i wykonane przez Ciebie a to cieszy  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-377943
Udostępnij na innych stronach

 

Są pewne dziedziny, w których bez praktyki ani rusz .

Święte słowa, święte słowa :D  :D

 

 

Najlepiej byłoby, gdyby ktoś pokazał Ci w praktyce klasyfikację mięsa.

To najlepsza z możliwych opcja. Może mnie ktoś przygarnie i poduczy :hmm:  :mellow:

 

 

Michał nie ma co gadać, trzeba się brać do roboty. Musimy zorganizować spółdzielnie Wrocławską lub od razu Dolnośląską bo wtedy grupa silniejsza będzie. Trzeba jedynie znaleźć miejsce na spotkania oraz spółdzielców :), kompletujemy potrzebny sprzęt, kupujemy półtusze i można działać.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-378079
Udostępnij na innych stronach

Dolnośląska Spółdzielnia już istnieje. Można ją trochę rozruszać bo od ponad roku nic wspólnie nie robiliśmy.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8316-spoldzielnia-dsmw-prezentacja

WojtekW
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-378178
Udostępnij na innych stronach

Wow super wątek, już klikam obserwacię :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-378180
Udostępnij na innych stronach

Wojtku faktycznie Dolnośląska jest trzeba rozruszać, ale wiesz grupa rośnie w siłę :) Jak ty nas wszystkich pomiescisz:) Wobec tego proponuję powołać też grupę lokalną oraz poszukać miejsca dla Dolnośląskiej Spółdzielni bo mam przeczucie że grupa będzie liczna. Ponieważ kolejny zlot grupy DO ma odbyć się w okolicach Wrocławia i po ostatniej rozmowie z Arturem (arkawroc) można poszukać odpowiedniego miejsca do spotkań Spółdzielni jak i zlotu. Kto chętny do pomocy, bardzo proszę o zgłoszenia, założymy nowy temat i rozkręcimy Spółdzielnie Dolnośląską lub przynajmniej Wrocławską.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-378212
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

SIVON, zmień aparat bo z dotychczasowego wyciekła cała farba :D , idę robić kolację, bo mimo braku kolorów apetyczne te Twoje wyroby :clap: .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-381044
Udostępnij na innych stronach

Jakieś czary mary mi mój tablet robi, kurcze fotki kolorowe były, zaraz błąd poprawie, jak mi się uda :)

Tym razem szybka mielonka z szynki z dodatkiem chili  :)

 

post-45290-0-09595800-1414947973_thumb.jpg

 

post-45290-0-46391200-1414947995_thumb.jpg

 

post-45290-0-10656000-1414948013_thumb.jpg

 

Smak fajnie podkreśla ostrość papryczek chili, dodałem 2szt pokrojone w drobne paseczki.

 

A dziś wypieki wg przepisu z bloga chleby.info naszej Koleżanki z forum.

 

Świeże, jeszcze ciepłe a jakie chrupiące  :)

 

post-45290-0-98020000-1414948028_thumb.jpg

 

post-45290-0-53587700-1414948043_thumb.jpg

 

A najlepiej smakuje z pastą Awanturka z makreli i twarogu.

 

post-45290-0-23230000-1414948056_thumb.jpg

 

post-45290-0-45840900-1414948066_thumb.jpg

 

Smacznego :)

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/12/#findComment-381052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.