Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Parówkowa.

Tym razem testowałem możliwości mojej nowej maszynki, parówkowa w ilości 10kg na raz :)

Skład jak zwykle z małymi zmianami, WpII 60%, WpI 30%, tłuszcz drobny 10%, woda, przyprawy.

 

Podwędzone, pierwsza partia czeka na parzenie.

 

post-45290-0-97387300-1402906326_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358108
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358116
Udostępnij na innych stronach

Język do siedzenia ucieka na widok takich parówek. Gratulacje !!!

 

A o maszynce sie już wypowiedziawszy.  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358117
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tym razem testowałem możliwości mojej nowej maszynki,

 

 

 Już się cieszę bo jak wspominałem też idę ......... :D    Co do wyrobu ,  to na moje piękne oczęta :clap: :clap: :thumbsup:

 

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358179
Udostępnij na innych stronach

Powiedz czym kutrowałeś? I jak z temperaturami?

 

 

Michał dwa razy mieliłem na sitku 2mm, po każdym mieleniu farszy wychłodzony. Następnie małymi porcjami farsz kutrowany w malakserze z dodatkiem lodowatej wody. Powiem ci, że 1 raz nie miałem problemów z utrzymaniem temperatury, mięso mielone na alfie 32 prawie wcale się nie grzało. To jest zaleta tego sprzętu. Wcześniej jak robiłem na zelmerku 8 to problemy podczas mielenia były.

 

 

Czym sie różni parówka od kiełbasy parówkowej?

 

 

 

Parówki wg mojej oceny są po pierwsze w osłonkach celulozowych, kolagenowych 24mm lub w kiszce baraniej cytując fragment filmu jeśli chodzi o ostatnią paróweczkę hrabiego barry kenta:) A po drugie dużo bardziej rozdrobnione przy pomocy kutra masarskiego, nie dysponując takim urządzeniem w domowych warunkach można wykonać parówkową :) Mi smakuje bardziej w kiełbaśnicach wp jako parówkowa:) Zjadam 3szt parówkowej i jest Ok a parówke to z 10szt bym musiał a to już rozpusta:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358245
Udostępnij na innych stronach

Raz odważyłem sie zrobić parówkę wg Halusi. Wyszło około 10 szt. Wyszła dobra ale miałem mega problemy z tem podczas kutrowania. 

Powiedz mi jaka jest trwałość wyrobu? Można mrozić parówki?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358256
Udostępnij na innych stronach

No niestety parówki należą do wyrobów przy których jest bardzo dużo pracy oczywiście w warunkach domowych gdy nie dysponujemy kutrem. Co do trwałości to spokojnie do 5-7 dni poleżą w lodówce. Ja nie mrożę parówek czy parówkowej. Raz zamroziłem część jedynie podwędzonych, potem po rozmrożeniu sparzyłem ale lekko się rozsypywały przy spożyciu. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358258
Udostępnij na innych stronach

Powiedz mi jaka jest trwałość wyrobu? Można mrozić parówki?

Zawsze mrożę parówki zapakowane próżniowo. Mrożę je po obróbce termicznej ponieważ przeznaczone są głównie dla dzieci a nie mam zaufania do odgrzewających :D

Jeżeli emulsja mięsno-tłuszczowa jest prawidłowo zrobiona nic się nie rozpada. Dodam, że robię tę emulsję wyłacznie na bazie odpowiednio kleistych mięs, bez dodatku mleka czy jakiegoś innego kleju (dieta bezmleczna i bezglutenowa).

Jeżeli przy odgrzewaniu parówki zostaną przegrzane to robią się wiórowate.

Wiem to od "odgrzewaczy", którzy matki nie słuchają i nie pilnują termometru  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358287
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli przy odgrzewaniu parówki zostaną przegrzane to robią się wiórowate. Wiem to od "odgrzewaczy", którzy matki nie słuchają i nie pilnują termometru :facepalm:

 

To do jakiej temperatutry podgrzewac :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358368
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli emulsja mięsno-tłuszczowa jest prawidłowo zrobiona nic się nie rozpada.

 

 

To jest podstawa, jeżeli uda się prawidłowo przeprowadzić proces homogenizacji to parówkowa będzie jędrna i zwarta:) Ja wspomagam się czasem mlekiem w proszku bądź superiorem. Wykonam próbę i zamrożę już prawidłowo sparzoną, podwędzaną parówkową i zobaczymy jaki będzie efekt. Tak jak pisałem mroziłem raz ale nie parzone być może tu był błąd, proces mrożenia produktu który nie został dokończony poprzez obróbkę termiczną tak jak Piszesz EAnno.

 

 

To do jakiej temperatutry podgrzewac

 

 

Ja zwykle parówkową odgrzewam w wodzie o temp 70-75 stopni przez kilka, kilkanaście minut do odgrzewania nie stosuję już termometru wbitego w parówkę :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358375
Udostępnij na innych stronach

Salceson Golonkowy z dodatkami.

 

Tym razem zrobiłem salceson golonkowy z dodatkiem żołądków drobiowych, głównie indyczych.

 

post-45290-0-76672700-1403510599_thumb.jpg

 

post-45290-0-18498600-1403510616_thumb.jpg

 

post-45290-0-63761900-1403510633_thumb.jpg

 

Do części farszu dodałem krwi (hemoglobina suszona) aby urozmaicić sobie troszkę produkcję :)

 

post-45290-0-67381300-1403510718_thumb.jpg

 
post-45290-0-62253700-1403511178_thumb.jpg
 
Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358757
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:)

Jak polecasz, to zapodaj przepisik   :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358758
Udostępnij na innych stronach

 

Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:)

Jak polecasz, to zapodaj przepisik   :D  

 

No właśnie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358759
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson Golonkowy z dodatkami
SIVON ładny salceson  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358764
Udostępnij na innych stronach

SIVON.. zawsze wolałam ten ciemny, ale jakoś ten Twój jasny do mnie'' przemawia '' więc ja również proszę o przepis :) Wyrób :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358767
Udostępnij na innych stronach

Bardzo proszę podaję przepis na mój Salceson Golonkowy.

 

Skład:

Golonka Wp tylna - 1,2 kg

Golonka Wp przednia 3-4szt - 1,5kg

Żołądki indycze - 1kg

Żołądki z kurczaka - 0,5kg

Skórki Wp - 0,5kg

 

Wszystko peklowane na sucho 48h, z golonek usunąłem kości aby lepiej zapeklować samo mięso. Wszystkie surowce (wraz z kości) parzymy do momentu aż mięso będzie miękkie, nie powinno się rozpadać.

Z golonek mięso chude dzielimy na kawałki dość spore. Żołądki drobiowe, skórę z golonek tniemy nożem na kawałki lub paski. Sparzone skórki Wp siekamy nożem na drobna kostkę (można zmielić na sitku 6-8mm). Rosół z parzenia redukujemy do ilości ok 1 litra. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.

Przyprawiałem z ręki, pieprzem czarnym, kminkiem, gałką mieloną, kolendra mieloną oraz odrobinę majeranku. Farsz należy doprawić solą aby był przesolony (lekko). Napełniamy kątnice Wp i parzymy w temp.70-75 stopni przez 30min. Po parzeniu formujemy dociskając deseczką, wychłodzone do temp pokojowej salcesony wkładamy na noc do lodówki.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358778
Udostępnij na innych stronach

 

Wszystko peklowane na sucho 48h, z golonek usunąłem kości aby lepiej zapeklować samo mięso. Wszystkie surowce (wraz z kości) parzymy do momentu aż mięso będzie miękkie, nie powinno się rozpadać.

 

Chciałbym się dopytać :

Do peklowania jakiej soli używasz ? 

W jakiej temperaturze parzysz mięso w pierwszym etapie?  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358781
Udostępnij na innych stronach

Do peklowania jakiej soli używasz ? 

 

 

Peklosoli, nacieram dokładnie mięso, skórki. Przed parzeniem płuczę w zimnej wodzie, ponieważ na salcesony jak pekluję mięso też nie odmierzam dokładnej ilości Peklosoli.

 

 

W jakiej temperaturze parzysz mięso w pierwszym etapie? 

 

 

Mięso zalewam zimną wodą, można dodać warzywa jak na rosół, ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Na małym ogniu, tak żeby nie "bulgotało" dlatego nie przykrywam garnka pokrywką. Dobrze jest jak wywar wyjdzie klarowny.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358785
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa Sivona w trzech odsłonach.

 

Postanowiłem zrobić kiełbasę która w składzie będzie miała szynkę wp oraz łopatkę.

 

Skład:

Szynka wp - 3kg

Łopatka - 2kg.

 

Uzyskałem 3 kg I Wp oraz 1,5kg II Wp resztę zaliczyłem do Wp III

Mięso peklowane 18g/ kg każda klasa oddzielnie.

 

Wp I zmielona na sitku 22mm, WpII na sitku 6mm, Wp III 2 razy na 2mm. Przyprawy: pieprz czarny, czosnek, kolendra mielona, gorczyca mielona oraz majeranek.

 

Zrobiłem na trzy sposoby.

 

1. Baton w osłonce fi 65mm, wędzony ciepłym dymem 3h, parzony do uzyskania temp 65 stopni wewnątrz batonu:

 

post-45290-0-97539700-1403602851_thumb.jpg

 

post-45290-0-84126200-1403602869_thumb.jpg

 

2. W jelicie wołowym, wędzona ciepłym dymem i parzona:

 

post-45290-0-18993200-1403602927_thumb.jpg

 

post-45290-0-09998300-1403602944_thumb.jpg

 

3. W jelicie wołowym, wędzona ciepłym dymem, pieczona w wędzarni.

 

post-45290-0-37777100-1403602991_thumb.jpg

 

post-45290-0-68201400-1403603010_thumb.jpg

 

post-45290-0-76687400-1403603047_thumb.jpg

 

Dodam, że wsad, sposób rozdrobnienia i ilość przypraw jest ten sam. Każda smakuje troszkę inaczej, lecz dla mnie najlepsza jest...

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358886
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

chyba pieczona.... wygląda najbardziej smakowicie  :thumbsup:

ja już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł Takie cuda wyprawiać w mojej altance.... ehhh 

 

tymczasem , do pracy rodacy!!

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358890
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.