SIVON Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Parówkowa.Tym razem testowałem możliwości mojej nowej maszynki, parówkowa w ilości 10kg na raz Skład jak zwykle z małymi zmianami, WpII 60%, WpI 30%, tłuszcz drobny 10%, woda, przyprawy. Podwędzone, pierwsza partia czeka na parzenie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Tym razem testowałem możliwości mojej nowej maszynki, O jakiej maszynce piszesz, a kiełbaski superowe Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Postanowiłem sam sobie zmontować wilka : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7405-fotki-maszynek-elektr-i-mieszarek-wlasne-wykonanie/page-11?do=findComment&comment=358104 Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Język do siedzenia ucieka na widok takich parówek. Gratulacje !!! A o maszynce sie już wypowiedziawszy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Wyrób Powiedz czym kutrowałeś? I jak z temperaturami? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Czym sie różni parówka od kiełbasy parówkowej? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Tym razem testowałem możliwości mojej nowej maszynki, Już się cieszę bo jak wspominałem też idę ......... Co do wyrobu , to na moje piękne oczęta :clap: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Powiedz czym kutrowałeś? I jak z temperaturami? Michał dwa razy mieliłem na sitku 2mm, po każdym mieleniu farszy wychłodzony. Następnie małymi porcjami farsz kutrowany w malakserze z dodatkiem lodowatej wody. Powiem ci, że 1 raz nie miałem problemów z utrzymaniem temperatury, mięso mielone na alfie 32 prawie wcale się nie grzało. To jest zaleta tego sprzętu. Wcześniej jak robiłem na zelmerku 8 to problemy podczas mielenia były. Czym sie różni parówka od kiełbasy parówkowej? Parówki wg mojej oceny są po pierwsze w osłonkach celulozowych, kolagenowych 24mm lub w kiszce baraniej cytując fragment filmu jeśli chodzi o ostatnią paróweczkę hrabiego barry kenta:) A po drugie dużo bardziej rozdrobnione przy pomocy kutra masarskiego, nie dysponując takim urządzeniem w domowych warunkach można wykonać parówkową Mi smakuje bardziej w kiełbaśnicach wp jako parówkowa:) Zjadam 3szt parówkowej i jest Ok a parówke to z 10szt bym musiał a to już rozpusta:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 17 Czerwca 2014 Raz odważyłem sie zrobić parówkę wg Halusi. Wyszło około 10 szt. Wyszła dobra ale miałem mega problemy z tem podczas kutrowania. Powiedz mi jaka jest trwałość wyrobu? Można mrozić parówki? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 17 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 17 Czerwca 2014 No niestety parówki należą do wyrobów przy których jest bardzo dużo pracy oczywiście w warunkach domowych gdy nie dysponujemy kutrem. Co do trwałości to spokojnie do 5-7 dni poleżą w lodówce. Ja nie mrożę parówek czy parówkowej. Raz zamroziłem część jedynie podwędzonych, potem po rozmrożeniu sparzyłem ale lekko się rozsypywały przy spożyciu. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Powiedz mi jaka jest trwałość wyrobu? Można mrozić parówki?Zawsze mrożę parówki zapakowane próżniowo. Mrożę je po obróbce termicznej ponieważ przeznaczone są głównie dla dzieci a nie mam zaufania do odgrzewających Jeżeli emulsja mięsno-tłuszczowa jest prawidłowo zrobiona nic się nie rozpada. Dodam, że robię tę emulsję wyłacznie na bazie odpowiednio kleistych mięs, bez dodatku mleka czy jakiegoś innego kleju (dieta bezmleczna i bezglutenowa).Jeżeli przy odgrzewaniu parówki zostaną przegrzane to robią się wiórowate.Wiem to od "odgrzewaczy", którzy matki nie słuchają i nie pilnują termometru Edytowane 17 Czerwca 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Jeżeli przy odgrzewaniu parówki zostaną przegrzane to robią się wiórowate. Wiem to od "odgrzewaczy", którzy matki nie słuchają i nie pilnują termometru To do jakiej temperatutry podgrzewac Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 18 Czerwca 2014 Jeżeli emulsja mięsno-tłuszczowa jest prawidłowo zrobiona nic się nie rozpada. To jest podstawa, jeżeli uda się prawidłowo przeprowadzić proces homogenizacji to parówkowa będzie jędrna i zwarta:) Ja wspomagam się czasem mlekiem w proszku bądź superiorem. Wykonam próbę i zamrożę już prawidłowo sparzoną, podwędzaną parówkową i zobaczymy jaki będzie efekt. Tak jak pisałem mroziłem raz ale nie parzone być może tu był błąd, proces mrożenia produktu który nie został dokończony poprzez obróbkę termiczną tak jak Piszesz EAnno. To do jakiej temperatutry podgrzewac Ja zwykle parówkową odgrzewam w wodzie o temp 70-75 stopni przez kilka, kilkanaście minut do odgrzewania nie stosuję już termometru wbitego w parówkę Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Salceson Golonkowy z dodatkami. Tym razem zrobiłem salceson golonkowy z dodatkiem żołądków drobiowych, głównie indyczych. Do części farszu dodałem krwi (hemoglobina suszona) aby urozmaicić sobie troszkę produkcję Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:) Jak polecasz, to zapodaj przepisik Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zdecydowanie lepiej smakuje mi salceson jasny, bardzo fajny, prosty i szybki w wykonaniu. Polecam:)Jak polecasz, to zapodaj przepisik No właśnie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Salceson Golonkowy z dodatkami SIVON ładny salceson Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 23 Czerwca 2014 SIVON.. zawsze wolałam ten ciemny, ale jakoś ten Twój jasny do mnie'' przemawia '' więc ja również proszę o przepis Wyrób Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Bardzo proszę podaję przepis na mój Salceson Golonkowy. Skład:Golonka Wp tylna - 1,2 kgGolonka Wp przednia 3-4szt - 1,5kgŻołądki indycze - 1kgŻołądki z kurczaka - 0,5kgSkórki Wp - 0,5kg Wszystko peklowane na sucho 48h, z golonek usunąłem kości aby lepiej zapeklować samo mięso. Wszystkie surowce (wraz z kości) parzymy do momentu aż mięso będzie miękkie, nie powinno się rozpadać.Z golonek mięso chude dzielimy na kawałki dość spore. Żołądki drobiowe, skórę z golonek tniemy nożem na kawałki lub paski. Sparzone skórki Wp siekamy nożem na drobna kostkę (można zmielić na sitku 6-8mm). Rosół z parzenia redukujemy do ilości ok 1 litra. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy.Przyprawiałem z ręki, pieprzem czarnym, kminkiem, gałką mieloną, kolendra mieloną oraz odrobinę majeranku. Farsz należy doprawić solą aby był przesolony (lekko). Napełniamy kątnice Wp i parzymy w temp.70-75 stopni przez 30min. Po parzeniu formujemy dociskając deseczką, wychłodzone do temp pokojowej salcesony wkładamy na noc do lodówki. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wszystko peklowane na sucho 48h, z golonek usunąłem kości aby lepiej zapeklować samo mięso. Wszystkie surowce (wraz z kości) parzymy do momentu aż mięso będzie miękkie, nie powinno się rozpadać. Chciałbym się dopytać :Do peklowania jakiej soli używasz ? W jakiej temperaturze parzysz mięso w pierwszym etapie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Do peklowania jakiej soli używasz ? Peklosoli, nacieram dokładnie mięso, skórki. Przed parzeniem płuczę w zimnej wodzie, ponieważ na salcesony jak pekluję mięso też nie odmierzam dokładnej ilości Peklosoli. W jakiej temperaturze parzysz mięso w pierwszym etapie? Mięso zalewam zimną wodą, można dodać warzywa jak na rosół, ziele angielskie, liść laurowy i cebulę. Na małym ogniu, tak żeby nie "bulgotało" dlatego nie przykrywam garnka pokrywką. Dobrze jest jak wywar wyjdzie klarowny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alnus Opublikowano 23 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 23 Czerwca 2014 dzięki wszystko jest już dla mnie jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Kiełbasa Sivona w trzech odsłonach. Postanowiłem zrobić kiełbasę która w składzie będzie miała szynkę wp oraz łopatkę. Skład:Szynka wp - 3kgŁopatka - 2kg. Uzyskałem 3 kg I Wp oraz 1,5kg II Wp resztę zaliczyłem do Wp IIIMięso peklowane 18g/ kg każda klasa oddzielnie. Wp I zmielona na sitku 22mm, WpII na sitku 6mm, Wp III 2 razy na 2mm. Przyprawy: pieprz czarny, czosnek, kolendra mielona, gorczyca mielona oraz majeranek. Zrobiłem na trzy sposoby. 1. Baton w osłonce fi 65mm, wędzony ciepłym dymem 3h, parzony do uzyskania temp 65 stopni wewnątrz batonu: 2. W jelicie wołowym, wędzona ciepłym dymem i parzona: 3. W jelicie wołowym, wędzona ciepłym dymem, pieczona w wędzarni. Dodam, że wsad, sposób rozdrobnienia i ilość przypraw jest ten sam. Każda smakuje troszkę inaczej, lecz dla mnie najlepsza jest... Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 24 Czerwca 2014 chyba pieczona.... wygląda najbardziej smakowicie ja już nie mogę się doczekać kiedy będę mógł Takie cuda wyprawiać w mojej altance.... ehhh tymczasem , do pracy rodacy!!Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 24 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Obstawiam że pieczona. Tym bardziej że pieprzu nie żałowałeś Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/9/#findComment-358910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.