Skocz do zawartości

Sivona Wyroby Własne


SIVON

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mój błąd:) dziś w domku sprawdziłem osłonki to fi55 masz dobre oko bendetto, a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, :) garnek do parzenia mam o średnicy 32cm dlatego tak dobrana długość batonów. Sorki za wprowadzenie w błąd.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, :)

SIVON, patrzyłem proporcjonalnie do średnicy :wink: czyli przy błędnych danych wynik końcowy też wychodzi do bani :grin:

 

Pozdrawiam :smile:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Chleb na zakwasie.

Skład:

1kg mąki żytniej

1kg mąki przennej

Zakwas 400g

Woda 1,5 litra

Maślanka 300ml

Ziarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.

Przyprawy:

Sól 4 łyżeczki

Cukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.

Czarnuszka, majeranek, tymianek.

 

Wykonanie:

Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. 

A tak się prezentuje smakowity chlebek.

post-45290-0-18381000-1383739510_thumb.jpg

post-45290-0-89539800-1383739543_thumb.jpg

post-45290-0-70827500-1383739562_thumb.jpg

 

Smacznego!

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Salceson miejski:)

Produkcja eksperymentalna. Do zrobienia salcesonu dla rodziny która nie przepada za tego typu wyrobami zastosowałem składniki które są akceptowane przez większość domowników.

Składniki peklowane:

Mięso WP III - z golonek 1,2kg

Golonka ze skórą 1,5kg

Żołądki drobiowe 1kg

Skórki Wp - 0,7kg

 

Po sparzeniu, mięsa chude podzieliłem na większe kawałki, skórę z golonek oraz żołądki drobiowe pokroiłem w kostkę. Skórki Wp zostały zmielone na sitku 2,5mm. Wszystko razem wymieszane z dodatkiem ok. litra powstałego przy parzeniu rosołu. Przyprawione majerankiem, pieprzem czarnym, odrobina kminku oraz czosnkiem. Farsz dosoliłem aby był lekko przesolony.

 

post-45290-0-40933400-1383743993_thumb.jpg

 

Przekrój:

post-45290-0-02020300-1383744028_thumb.jpg

 

A teraz tylko chlebek i można jeść

post-45290-0-37836300-1383744091_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna produkcja Kiełbasy Parówkowej.

 

Skład:

Wp II B - 2,0kg 

Wp III - 1,5kg - mięso z golonek

Podgardle WP 1,5kg

 

Peklowanie suche 24h, 18gr mieszanki(50/50) peklosoli / sól na kg mięsa.

 

Przyprawy dodane podczas rozdrabniania:
Pieprz czarny mielony - 5g
Gorczyca mielona - 5g
Papryka słodka - 10g
Papryczki Chili mielone - 2g
Gałka mielona - 3g
Cukier - 10g
Przyprawa do zup typ Maggi - 20g
Sól - 15g

Mąka ziemniaczana superior 60g
Lodowata woda w ilości 1 litra.

 

Mięso mieliłem raz na sitku 2mm, następnie  rozdrabiane w melakserze partiami z dodatkiem wody i mąki. Farsz nadziewany w kiełbaśnice 32mm. Podwędzane ciepłym dymem przez 1,5h, parzenie zaraz po wyjęciu z wędzarni w temp 75 stopni - czas 20minut.

 

A tak się prezentują:

post-45290-0-83402400-1384253209_thumb.jpg

 

W przekroju - jeszcze ciepłe.

post-45290-0-23445100-1384253282_thumb.jpg

 

W smaku wyszły super, smaczne na zimno i na ciepło.

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szybki chleb pszenny na drożdżach.

 

Dla tych co lubią białe pieczywo z gruba chrupiącą skórką oraz tych co nie mają zakwasu polecam błyskawiczny chlebek.

W składzie jedynie mąka pszenna 1kg, woda 550ml, sól 16g i drożdże instant 16g (dwie paczki po 8g). 

 

Po wyrobieniu ciasta i uformowaniu bochenków, odkładamy na blaszkę w ciepłe miejsce przy kominku:) do wyrośnięcia. 

post-45290-0-11486700-1384263851_thumb.jpg

 

Następnie blachę wkładamy do nagrzanego na maxa piekarnika na 10min po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30min. Wyjmujemy chleb do wystygnięcia i gotowe.

post-45290-0-31372800-1384263877_thumb.jpg

 

Skórka chrupiąca i mocno wypieczona taka jak lubie.

post-45290-0-76815900-1384263912_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas posmakować kiełbasę ścinkową, właśnie kończy 2 tygodnie. Smakuje wyśmienicie a tak się prezentuje.

 

post-45290-0-22939200-1384345117_thumb.jpg

 

post-45290-0-99950200-1384345144_thumb.jpg

 

post-45290-0-70480100-1384345162_thumb.jpg

 

Tym razem zamiast pokroić słoninkę w kostkę, zmieliłem ją na sitku 10mm i to był błąd bo gdzieś się zapodziała:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czas posmakować kiełbasę ścinkową, właśnie kończy 2 tygodnie

Piękny wyrób. Oczami by się jadło  :clap:

Wg jakiego przepisu robiłeś? Przejrzałam ten wątek i nic o ścinkowej nie wspominałeś.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tą podsuszaną kiełbasę ścinkową robię regularnie raz w miesiącu. Przepisu konkretnego nie ma:) W składzie jest jedynie szynka Wp ( w selgrosie nazywa się Szynka Wp B/S, B/K DP obrobiona - to chyba mięsień półbłoniasty i dwugłowy)  oraz słonina. Szynkę kroję w ścinki tzn w płaskie kawałki wysokie na 1-1,5cm o bokach 3-4cm, słoninę w kostkę drobną (ostatnio zmieliłem na sitku 10 i to był błąd). Mięso pokrojone w ścinki pekluję na sucho 19-20g PS na 1kg przez 5 dni. Upeklowane kawałki - (no właśnie i tu jest problem jak to nazwać) - wyrabiam, maltretuję :) ręcznie poprzez ściskanie, zgniatanie i dopiero po tym zabiegu dodaję pokrojona w kostkę słoninę i przyprawy. Pieprz czarny, nasiona kolendry oraz podprażone owoce jałowca rozcieram w moździerzu, dodaję jeszcze gorczycę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i nadziewam ręcznie w osłonki fi55. Osadzam i osuszam przez 12h. Wędzę ciepłym dymem 40-50stopni przez 3h następnie podnoszę temp do 90stopni na następną godzinę. Kiełbasa podsycha przez kolejne 5 dni w spiżarce a następnie owijam każda sztukę w bawełnianą ściereczkę i ląduje w lodówce w pojemniku na warzywa. Smakuje najlepiej po 2 tyg, najstarszą jaką jadłem miała 3 miesiące, pokrojona w cieniutkie plasterki na swojskim chlebku to poezja smaku:).

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Prosta Kiełbasa Drobiowa z dodatkiem Wp.

 

Skład:

Mięso z udek kurczaka 1,5kg

Filet z piersi kurczaka 1,0kg

Pachwina 0,5kg

 

Sól 18g/kg, pieprz czarny, czosnek. 

 

post-45290-0-61498600-1384769592_thumb.jpg

 

post-45290-0-96983400-1384769610_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sól 18g/kg, pieprz czarny, czosnek. 

 LAdnie wyglada :clap:  a u mnie bardzo lubiane sa wyroby z drobiu,wiec chetnie bym powtorzyla twoj wyrob. Jaka ilosc pieprzu i czosnku w kielbasie jest? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ANNAM to jest moja dyżurna kiełbasa drobiowa wspaniała na zimno jak i na gorąco na śniadanie, doprawiona delikatnie na całość - pieprz w ilości 2-3g a czosnek w zależności od upodobań ja dałem 5 małych ząbków. Kiełbasa bardzo prosta w wykonaniu, wszystkie składniki zmielone na sitku 2mm:)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli tak jaku nas Robie tez na grill z kurczaka surowa , bez wedzenia,zwlaszcza jak wiem, ze duzo dzieci bedzie. Tylko trzeba uwazac z czosnkiem,.

DZiekuje, na pewno sie poczestuje twoim przepisem :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drobiowy przysmak śniadaniowy. 

 

Skład:

 

Filet z piersi kuczaka - 2kg

Sól 35g

Żelatyna 25g

Pieprz czarny - 5g

Czosnek granulowany - 15g

Gałka Muszkatołowa - 5g.

 

Produkcja w dwóch wariantach.

 

Wariant I

75% fileta pokroić w kawałki najlepiej podłużne paski, resztę zmielić na sitku 2mm.

Wariant II

75% fileta zmielić przez szarpak, resztę na sitku 2mm.

 

Mięso dokładnie wymieszać dodając przyprawy i posypując żelatyną. Napełniamy osłonki termo (lub szynkowar) i parzymy w temp. 80 stopni przez 1,5h lub do uzyskania temp 72 stopni wewnątrz batonu.

 

Gotowy wyrób:

 

post-45290-0-49580600-1384855110_thumb.jpg

 

post-45290-0-85535400-1384855134_thumb.jpg

 

post-45290-0-97989100-1384855172_thumb.jpg

 

Smacznego.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.