_Krzysztof_ Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Maja 2013 Ale krótkie, po ok.25cm Gonzo, nie wiem jak to obliczyłeś :rolleyes: ale mi wychodzi ze zdjęcia około 40cm. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 29 Maja 2013 Mój błąd:) dziś w domku sprawdziłem osłonki to fi55 masz dobre oko bendetto, a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, garnek do parzenia mam o średnicy 32cm dlatego tak dobrana długość batonów. Sorki za wprowadzenie w błąd. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 29 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 29 Maja 2013 a długość batonów 27-28cm więc bliżej był Gonzo, SIVON, patrzyłem proporcjonalnie do średnicy :wink: czyli przy błędnych danych wynik końcowy też wychodzi do bani :grin: Pozdrawiam :smile: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 6 Listopada 2013 Chleb na zakwasie.Skład:1kg mąki żytniej1kg mąki przennejZakwas 400gWoda 1,5 litraMaślanka 300mlZiarna - szklanka - tu mamy dowolność - słonecznik, pestki dyni, siemię lniane itp. Ja dałem słonecznik oraz dodatkowo użyłem suszonej żurawiny oraz cebulki.Przyprawy:Sól 4 łyżeczkiCukier 5 łyżeczek - cukier można zastąpić miodem.Czarnuszka, majeranek, tymianek. Wykonanie:Do miski wsypujemy obie mąki, dodajemy zakwas, wodę oraz maślankę. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 2h. Po tym czasie mieszamy, odkładamy 400g ciasta na zaczyn do następnego chlebka. Dopiero teraz przyprawiamy i dosypujemy ziarna, dokładnie mieszamy. Formy - keksówki ja mam 3 duże - smarujemy olejem i wysypujemy otrębami lub mąką. Przekładamy ciasto do foremek tak aby zapełniły się do połowy. Foremki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - czas do 8h - jak chleb wyrośnie, podwoi objętość wstawiamy do piekarnika na 70 minut temperatura 170-180 stopni. Pod koniec pieczenia zwiększamy temp. do 200 stopni. Po zakończeniu pieczenia chleb odpoczywa w piekarniku 15min, potem nalezy wyjąć upieczone bochenki z foremek celem wystudzenia i odparowania wilgoci. A tak się prezentuje smakowity chlebek. Smacznego! Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 6 Listopada 2013 Salceson miejski:)Produkcja eksperymentalna. Do zrobienia salcesonu dla rodziny która nie przepada za tego typu wyrobami zastosowałem składniki które są akceptowane przez większość domowników.Składniki peklowane:Mięso WP III - z golonek 1,2kgGolonka ze skórą 1,5kgŻołądki drobiowe 1kgSkórki Wp - 0,7kg Po sparzeniu, mięsa chude podzieliłem na większe kawałki, skórę z golonek oraz żołądki drobiowe pokroiłem w kostkę. Skórki Wp zostały zmielone na sitku 2,5mm. Wszystko razem wymieszane z dodatkiem ok. litra powstałego przy parzeniu rosołu. Przyprawione majerankiem, pieprzem czarnym, odrobina kminku oraz czosnkiem. Farsz dosoliłem aby był lekko przesolony. Przekrój: A teraz tylko chlebek i można jeść Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 6 Listopada 2013 Dobry chlebek dobry salceson,co więcej potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 6 Listopada 2013 Dobry chlebek dobry salceson,co więcej potrzeba Wódki !!! Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 6 Listopada 2013 Powiedzmy dobrej wódki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Listopada 2013 Salcesonik super:)))ale się tego dzisiaj naoglądałem,a co jeden to lepszy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Listopada 2013 Kolejna produkcja Kiełbasy Parówkowej. Skład:Wp II B - 2,0kg Wp III - 1,5kg - mięso z golonekPodgardle WP 1,5kg Peklowanie suche 24h, 18gr mieszanki(50/50) peklosoli / sól na kg mięsa. Przyprawy dodane podczas rozdrabniania:Pieprz czarny mielony - 5gGorczyca mielona - 5gPapryka słodka - 10gPapryczki Chili mielone - 2gGałka mielona - 3gCukier - 10gPrzyprawa do zup typ Maggi - 20gSól - 15gMąka ziemniaczana superior 60gLodowata woda w ilości 1 litra. Mięso mieliłem raz na sitku 2mm, następnie rozdrabiane w melakserze partiami z dodatkiem wody i mąki. Farsz nadziewany w kiełbaśnice 32mm. Podwędzane ciepłym dymem przez 1,5h, parzenie zaraz po wyjęciu z wędzarni w temp 75 stopni - czas 20minut. A tak się prezentują: W przekroju - jeszcze ciepłe. W smaku wyszły super, smaczne na zimno i na ciepło. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Listopada 2013 Witam,pieknie sie prezentuja te twoje parowki, bardzo chetnie bym je zrobila ,ale gdzie mieszkam bardzo trudno jest kupic troche podgarlaczym je moge zastapic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Listopada 2013 Myślę że spokojnie można zastąpić pachwiną lub tłustym boczkiem. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Listopada 2013 dzieki za szybka odpowiedz , boczek mam to zaraz zabieram sie do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Listopada 2013 Szybki chleb pszenny na drożdżach. Dla tych co lubią białe pieczywo z gruba chrupiącą skórką oraz tych co nie mają zakwasu polecam błyskawiczny chlebek.W składzie jedynie mąka pszenna 1kg, woda 550ml, sól 16g i drożdże instant 16g (dwie paczki po 8g). Po wyrobieniu ciasta i uformowaniu bochenków, odkładamy na blaszkę w ciepłe miejsce przy kominku:) do wyrośnięcia. Następnie blachę wkładamy do nagrzanego na maxa piekarnika na 10min po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze 30min. Wyjmujemy chleb do wystygnięcia i gotowe. Skórka chrupiąca i mocno wypieczona taka jak lubie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 13 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Listopada 2013 Czas posmakować kiełbasę ścinkową, właśnie kończy 2 tygodnie. Smakuje wyśmienicie a tak się prezentuje. Tym razem zamiast pokroić słoninkę w kostkę, zmieliłem ją na sitku 10mm i to był błąd bo gdzieś się zapodziała:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Listopada 2013 A tak się prezentują: Nie wiem jak w smaku ale wędzenie się poprawiło w porównaniu do pierwszej partii Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Listopada 2013 Czas posmakować kiełbasę ścinkową, właśnie kończy 2 tygodnie Piękny wyrób. Oczami by się jadło Wg jakiego przepisu robiłeś? Przejrzałam ten wątek i nic o ścinkowej nie wspominałeś. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Listopada 2013 Mnie też interesuje przepis na tą kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 14 Listopada 2013 I mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 15 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Listopada 2013 Tą podsuszaną kiełbasę ścinkową robię regularnie raz w miesiącu. Przepisu konkretnego nie ma:) W składzie jest jedynie szynka Wp ( w selgrosie nazywa się Szynka Wp B/S, B/K DP obrobiona - to chyba mięsień półbłoniasty i dwugłowy) oraz słonina. Szynkę kroję w ścinki tzn w płaskie kawałki wysokie na 1-1,5cm o bokach 3-4cm, słoninę w kostkę drobną (ostatnio zmieliłem na sitku 10 i to był błąd). Mięso pokrojone w ścinki pekluję na sucho 19-20g PS na 1kg przez 5 dni. Upeklowane kawałki - (no właśnie i tu jest problem jak to nazwać) - wyrabiam, maltretuję ręcznie poprzez ściskanie, zgniatanie i dopiero po tym zabiegu dodaję pokrojona w kostkę słoninę i przyprawy. Pieprz czarny, nasiona kolendry oraz podprażone owoce jałowca rozcieram w moździerzu, dodaję jeszcze gorczycę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i nadziewam ręcznie w osłonki fi55. Osadzam i osuszam przez 12h. Wędzę ciepłym dymem 40-50stopni przez 3h następnie podnoszę temp do 90stopni na następną godzinę. Kiełbasa podsycha przez kolejne 5 dni w spiżarce a następnie owijam każda sztukę w bawełnianą ściereczkę i ląduje w lodówce w pojemniku na warzywa. Smakuje najlepiej po 2 tyg, najstarszą jaką jadłem miała 3 miesiące, pokrojona w cieniutkie plasterki na swojskim chlebku to poezja smaku:). Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Listopada 2013 Prosta Kiełbasa Drobiowa z dodatkiem Wp. Skład:Mięso z udek kurczaka 1,5kgFilet z piersi kurczaka 1,0kgPachwina 0,5kg Sól 18g/kg, pieprz czarny, czosnek. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Listopada 2013 Sól 18g/kg, pieprz czarny, czosnek. LAdnie wyglada a u mnie bardzo lubiane sa wyroby z drobiu,wiec chetnie bym powtorzyla twoj wyrob. Jaka ilosc pieprzu i czosnku w kielbasie jest? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 19 Listopada 2013 ANNAM to jest moja dyżurna kiełbasa drobiowa wspaniała na zimno jak i na gorąco na śniadanie, doprawiona delikatnie na całość - pieprz w ilości 2-3g a czosnek w zależności od upodobań ja dałem 5 małych ząbków. Kiełbasa bardzo prosta w wykonaniu, wszystkie składniki zmielone na sitku 2mm:) Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 19 Listopada 2013 Czyli tak jaku nas Robie tez na grill z kurczaka surowa , bez wedzenia,zwlaszcza jak wiem, ze duzo dzieci bedzie. Tylko trzeba uwazac z czosnkiem,.DZiekuje, na pewno sie poczestuje twoim przepisem Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 19 Listopada 2013 Drobiowy przysmak śniadaniowy. Skład: Filet z piersi kuczaka - 2kgSól 35gŻelatyna 25gPieprz czarny - 5gCzosnek granulowany - 15gGałka Muszkatołowa - 5g. Produkcja w dwóch wariantach. Wariant I75% fileta pokroić w kawałki najlepiej podłużne paski, resztę zmielić na sitku 2mm.Wariant II75% fileta zmielić przez szarpak, resztę na sitku 2mm. Mięso dokładnie wymieszać dodając przyprawy i posypując żelatyną. Napełniamy osłonki termo (lub szynkowar) i parzymy w temp. 80 stopni przez 1,5h lub do uzyskania temp 72 stopni wewnątrz batonu. Gotowy wyrób: Smacznego. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.