Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Syropy i soki..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
48 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 21 maj 2013 - 19:47

Znalazłem przepis na syrop z rabarbaru (u niemieckich), który jest bardzo prosto do zrobienia..
Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać, ale mam mały "?"..
Oto przepis podstawowy:

- 1 kg. Rabarbaru.
- 4 szkl. Wody.
- 8 szkl. Cukru. (brązowy albo biały).


Rabarbar umyć, pociąć na kawałki (1-2 cm.), wrzucić do szerokiego garnka i zalać wodą. Całość zagotować i na małym ogniu przez 20 - 30 min. doprowadzić całość do "spapkowacenia"..
Rozgotowaną masę przecedzić przez drobne sito (resztki przetrzeć łyżką) i powstały sok znowu ląduje w garnku ale już z cukrem na następne 5 - 7 min. Po tym wszystkim, koncentrat rozlewany jest do słoiczków/buteleczek na gorąco, i stawiane są w "pozycii nietoperza", do wystygnięcia..

I teraz zaczynają się komentarze BiS z zachodu:

..."Co.?.. A gdzie imbir albo goździki.. A gdzie jest cytryna..?.. Cynamonu brakuje i wanilii.."

Podajcie prosze Wasze smaczki na syropy i soczki.. :wink:

Podobno taki syropek jest najleprzy na naleweczk i inne %.. :cool:

#2 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 21 maj 2013 - 20:11

Znalazłem przepis na syrop z rabarbaru (u niemieckich)


polski tradycyjny kompocik z rabarbaru o tej porze często gotowany :wink:

#3 tim

tim

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 764 postów
  • MiejscowośćMroczeń,k.Kępna

Napisano 21 maj 2013 - 20:15

kompot to my gotujemy ale soku bądż syropu to jeszcze nie robiłem. Co do kompotu to tylko wspomniany rabarbar,woda i cukier do smaku kompocik jest zarąbisty lekko kwaskowy.
Hm.... goździk to do kompotu z dyni

#4 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 21 maj 2013 - 20:33

- 1 kg. Rabarbaru.
- 4 szkl. Wody.
- 8 szkl. Cukru. (brązowy albo biały).


8 szklanek :shock: cukru na 1kg rabarbaru to lekka przesada

Rabarbar ma to do siebie że jest kwaśny przy takiej ilości cukru to traci cały urok :wink:

rabarbar,woda i cukier do smaku kompocik jest zarąbisty lekko kwaskowy.


a najlepszy to taki zimny z lodóweczki na upalne dni :thumbsup:

#5 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 21 maj 2013 - 20:49

bendetto, to jest przepis na syrop więc myślę sobie ,że docelowo będzie do rozcieńczeni ale wtedy nie wiem czy ten smak z 1 kg rabarbaru nie zaginie :rolleyes: . Ktoś musi zrobić doświadczenia no chyba,że odezwiw sie ktoś kto już robił takowy rabarbarowy syrop .

#6 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 03 cze 2013 - 16:55

Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać..


i jak otworzyłeś już jeden słoiczek? jak wrażenia?

#7 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 cze 2013 - 19:05

Kupiłem właśnie 1,5 kg rabarbaru i zacznę go zaraz przyżądzać..


i jak otworzyłeś już jeden słoiczek? jak wrażenia?


Zrobiłem otworzyłem posmakowałem.. Ale bendetto, miałeś w 100 % racje.. :wink:
---------------------------------------------------------------------
Najpierw zrobiłem w/g przepisu i rzeczywiście smak rabarbaru był mało wyczuwalny ale ogólnie syropik był dobry.. Więc następnego dnia dokupilem jeszcze 1,5 kg. rabarbaru, "spapkowaciłem" go i dodałem do pierwszego syropu (po przefiltrowaniu), który już był podgrzany z cukrem.
Teraz tak, oba soki/syropy zredukowałem jeszcze raz, przyczym cukier lekko z pierwszego syropu skarmelizował się, nadając całości konsystencję b.rzadkiego miodu..
Tym sposobem, zrobiłem miód z rabarbaru ale dodając łyżeczkę tego "coś" do herbaty, to jest to poezją.. Zajefajnie smakuje do nalęśników albo soczek do piwka ale dla nalewek jest to nie do pobicia..

Wyszło mi tego 5 słoiczków (jak na fotce widać) oraz prawie cała flaszka (0.5L) po... %&u! :grin:

p.s. Rabarbaru nie obierac bo czerwona skórka nadaje rubinowego koloru całości.. :wink:

Dołączona grafika

#8 king_lpk

king_lpk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • Miejscowośćmilanówek

Napisano 03 cze 2013 - 19:25

mam sprawdzony przepis na syrop z mięty i cytryny super do wody i herbaty :thumbsup: można wrzucić ???

#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 cze 2013 - 19:36

mam sprawdzony przepis na syrop z mięty i cytryny super do wody i herbaty :thumbsup: można wrzucić ???


Jak najbardziej.. Dawaj no tu Kolego ten przepis.. :clap: :clap: :clap:

#10 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 19:42

Gregtom
czy na dnie słoika sok jest mętny, bo trudno mi uwierzyć, aby był klarowny... jeszcze z rabarbaru...... ale może się mylę :wink: :wink:

#11 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 03 cze 2013 - 19:58

Gregtom
czy na dnie słoika sok jest mętny, bo trudno mi uwierzyć, aby był klarowny... jeszcze z rabarbaru...... ale może się mylę :wink: :wink:


Był filtrowany.. Anko.. Te ładniejszcze pojemniczki dalem braciszkowi i kuzynowi..
Te z osadami zostwilem sobie..
Próbowałem przetrzeć każdą kropelke, aby sie nic nie zmarnowało i stąd te menty.. :wink:

#12 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 20:06

Gregtom
a może by spróbować z zielonego z dodatkiem mięty
akurat do zielonego mam dostęp, tylko czy on też się nadaje ?

#13 king_lpk

king_lpk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • Miejscowośćmilanówek

Napisano 03 cze 2013 - 20:35

SYROP MIĘTOWY

skład
10-15 gałązek mięty
1,5 szkl. soku z cytryny (8 szt.)
1 l. wody
1 kg. cukru

PRZYGOTOWANIE

Gałązki mięty opłukać, wrzucić do garnka i zalać 1 l. wody. Dodać sok z cytryny i odstawić na dobę. Potem dodać cukier i zagotować. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, rozlać do słoiczków, pasteryzować 10 min. SMACZNEGO

#14 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 20:47

PRZYGOTOWANIE

Gałązki mięty opłukać, wrzucić do garnka i zalać 1 l. wody. Dodać sok z cytryny i odstawić na dobę. Potem dodać cukier i zagotować. Odcedzić i poczekać aż ostygnie, rozlać do słoiczków, pasteryzować 10 min. SMACZNEGO


ta woda do zalania mięty ma być gorąca, czy zimna?
jaki kolor przybiera ten syrop? zielonkawy czy bardziej żółty, bo sok z cytryny nieco go chyba odbarwi...?

#15 king_lpk

king_lpk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • Miejscowośćmilanówek

Napisano 03 cze 2013 - 20:53

ANIU woda może być zimna. a syrop jest lekko żółty . polecam i pozdrawiam

#16 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 21:50

ANIU woda może być zimna. a syrop jest lekko żółty . polecam i pozdrawiam


dzięki za wskazówki, na pewno zrobię choć tylko niewielką ilość, ale zawsze coś... :wink:

#17 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 22:11

Gregtom
postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :tongue: :tongue:

#18 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 03 cze 2013 - 22:17

postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :razz: :tongue:

To wrzucaj :grin: choć obawiam się ,że dyń to w tym roku to będę miała co kot napłakał - wszystko przez tę pogodę :devil:

#19 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 03 cze 2013 - 22:25

postaram się wrzucić co jakiś czas przepisy na soki, które sama robię np. sok dyniowo-marchwiowo- pomarańczowy, co Ty na to ? :tongue: :razz: :tongue:

To wrzucaj :grin: choć obawiam się ,że dyń to w tym roku to będę miała co kot napłakał - wszystko przez tę pogodę :devil:


Olga tej dyni nie musi być dużo, ponieważ dokładasz jeszcze marchewkę oczywiście swoją :grin: i 2 pomarańcze
wychodzi coś w rodzaju Kubusia, ale jest nie wytwarzane z dodatkiem konserwantów.... i swoje.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5406 postów

Napisano 03 cze 2013 - 22:30

ale mnie zależy na przepisie z dużą ilością dyni tzn w poprzednich latach miałam klęskę urodzaju dyniowego (rekordzistki miałam po 80 kg ale teraz już nie uprawiam takich wielkich odmian)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych