pokemon15 Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 29 Października 2015 Nie zapomnij o dodatku jakiegoś cukru. Ja do palcówki jeszcze ciut nalewki dodaję Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 29 Października 2015 Pięćdziesiątka ? Czy większe "ciut" ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453243 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 30 Października 2015 A co sądzicie o pomyśle zaparzenia palcówki..... ? Co wynika z wpisu Dziadka, który zapoczątkował temat. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 30 Października 2015 co sądzicie o pomyśle zaparzenia palcówki. Palcówka to palcówka ma się suszyć i dojrzewać a jej parzenie to tak jak z parzeniem myśliwskiej podsuszanej ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 30 Października 2015 Jasne . Ale podwędzić na zimno można ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 30 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 30 Października 2015 można Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 2 Listopada 2015 A na jakim etapie najlepiej wędzić ? Na początku ? Czy może lepiej póżniej ? Po przesuszeniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 2 Listopada 2015 Na początku raczej nie daj jej troszkę dojrzeć Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 2 Listopada 2015 A to niedobrze..... Akurat mam okazję podwędzić ją po dwóch dniach od nadziewania. Czym by to skutkowało, w stosunku do wędzenia późniejszego ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 2 Listopada 2015 Witaj bogdanop dwa dni w zupełności wystarczą już na zewnątrz podeschła ,spokojnie możesz ją podwędzić a potem z powrotem zawieś w przewiewnym miejscu do dalszego podsuszania "dojrzewania " Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdanop Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 2 Listopada 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 11 Listopada 2015 WitamRobię moją pierwszą palcówkę. Mięso przygotowane według przepisu, w jelita nabijałem palcem. Kiełbasa wisi w towarzystwie dojrzewającego boczku, polędwicy, które do tej pory wychodzą super. Temperatura w pomieszczeniu waha się od 12 do 16 stopni C. wilgotność około 70%, Jest ciemno i przewiew jestPo 5 dniach palcówka jest w dotyku "klejąca" lepka. Czy taki stan jest normalny w procesie przygotowania takiej kiełbasy? Proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 11 Listopada 2015 Powinna być sucha, jak jest mocno klejąca to przetrzyj kiełbasę szmatką roztworem z wody i soli i przenieś na 2-3 dni do temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 11 Listopada 2015 Co może być przyczyną? Zrobiłem większy przewiew na 5godzin i jest lepiej. Jeżeli wieczorem znowu będzie klejąca to zrobię tak jak radzisz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 11 Listopada 2015 Witaj daniel1886 nie czekaj do wieczora tylko przenieś ją do pomieszczenia z temp. 19 -21 st C powieś w przewiewnym miejscu na 2-3 doby, następnie możesz delikatnie podwędzić i do pomieszczenia o którym piszesz z temp.12-16 stop.C do dalszego podsuszenia (dojrzewania ) Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 11 Listopada 2015 ...ile peklosoli dałeś..? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) Około 22g na 2,3kg mięsa reszta czyli około 27g zwykłej soli. Na chwilę obecną kiełbasa wisi w temp +/- 20 stopni, po południu kiełbasa nie była już prawie klejąca ale obtarłem i przetarłem nasyconym roztworem peklosoli, Według mojego ojca, który kilkadziesiąt lat temu suszył wędliny to zbyt mało soli i zbyt krótko wisiała w ciepłym, zaledwie około 20h po wepchnięciu w jelita, Chciałbym pozostawić proces bez wędzenia czy jest jeszcze szansa ?Ps. Ojciec robił wszystko na oko. Szkoda że nie ma żadnych notatek :-( Edytowane 11 Listopada 2015 przez daniel1886 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 11 Listopada 2015 Co do ilości soli to zalezy tylko od Twojej tolerancjina słoność wyrobu ja nigdy nie przekraczam 20g peklososli na kg mięsa , czesto daje mniej np,16g peklosoli , proces suszenia zalezny tez jest od wigotnosci która masz w pomiesczdeniu , przecierałbym roztworem zwyklej soli, jesli sie pojawi ponownie wierz klejacy , raczej zwieksz wentylację .Pozdrwiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 12 Listopada 2015 ....Wojciechu - podajesz dawkę soli do kiełbas obrabianych termicznie - nie dojrzewających.... ...Daniel , ojciec ma rację , na forum nie raz były podawane dawki (peklo)soli do kiełbas dojrzewających , i było to od min 30g/kg do nawet 50g/kg... ...na przyszłość daj do farszu oprócz cukru łyżeczkę kwaśnego mleka (nie jogurtu ani kefiru) albo wody spod kiszonej kapusty bądź ogórków... ...teraz zwiększ przewiew i niech wisi w chłodniejszym.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 12 Listopada 2015 Tak zrobię, dziękuję za wsparcie na chwilę obecną kiełbasa jest ok sucha i przyjemna, Ciekawy jestem smaku bo zapach nie powala, ale to dopiero 6 dni. w sobotę spróbuję kawałek i wtedy ewentualnie potrzymam ją trochę w dymie.Co do soli to staram się dawać możliwie jak najmniej. Następnym razem dam 50% więcej, Jeszcze raz dziękuję, zdam relację z degustacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel1886 Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 29 Listopada 2015 Niestety całość wylądowała w koszu Kiełbasa wydawała się sucha i kolor tez był w porządku jednak zapach odrzucał. Szkoda bo sporo pracy i czasu jej poświeciłem. Okazało się, że w pojemniku z peklosolą wylądowała zwykła sól kuchenna. To oznacza że peklosoli nie było wcale. Osobnik płci pięknej będzie za ten występek biczowany publicznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 29 Listopada 2015 ...a jaki zapach miała.....jeżeli skarpetopodobny , to taki ma być akurat... ...na samej soli też się robi dojrzewające wędliny - to raczej zbyt mała jej ilość może być przyczyną (nieudania?).... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 29 Listopada 2015 Osobnik płci pięknej będzie za ten występek biczowany publicznie W takim razie czekamy na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 29 Listopada 2015 Osobnik płci pięknej będzie za ten występek biczowany publicznie Osobniki pełci przeciwnej, to powinny sprzątanie robić pod nadzorem, co najmniej wizyjnym ;-) U mnie w czasie ostatniego sprzątania zniknęło skutecznie kółko dystansowe do nabijania kiełbas. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamdariusz Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 6 Grudnia 2015 Masz pretekst aby nadziewarke kupić ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-460973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.