Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

co sądzicie o pomyśle zaparzenia palcówki.

 

Palcówka to palcówka ma się suszyć i dojrzewać a jej parzenie to tak jak z parzeniem myśliwskiej podsuszanej ... ;)  

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453350
Udostępnij na innych stronach

Witaj bogdanop  :) dwa dni w zupełności wystarczą  już na zewnątrz podeschła ,spokojnie możesz ją podwędzić a potem z powrotem zawieś w przewiewnym miejscu do dalszego podsuszania "dojrzewania "  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-453867
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam

Robię moją pierwszą palcówkę. Mięso przygotowane według przepisu, w jelita nabijałem palcem. Kiełbasa wisi w towarzystwie dojrzewającego boczku, polędwicy, które do tej pory wychodzą super.  Temperatura w pomieszczeniu waha się od 12 do 16 stopni C. wilgotność około 70%, Jest ciemno i przewiew jest

Po 5 dniach palcówka jest w dotyku "klejąca" lepka. Czy taki stan jest normalny w procesie przygotowania takiej kiełbasy? Proszę o podpowiedzi :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455796
Udostępnij na innych stronach

Witaj daniel1886  :) nie czekaj do wieczora tylko przenieś ją do pomieszczenia z temp. 19 -21 st C  powieś  w przewiewnym miejscu  na 2-3 doby, następnie możesz delikatnie podwędzić i  do pomieszczenia o którym piszesz z temp.12-16 stop.C do dalszego podsuszenia (dojrzewania )  :) Pozdrawiam 

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455834
Udostępnij na innych stronach

...ile peklosoli dałeś..?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455936
Udostępnij na innych stronach

Około 22g na 2,3kg mięsa reszta czyli około 27g zwykłej soli.  Na chwilę obecną kiełbasa wisi w temp +/- 20 stopni, po południu kiełbasa nie była  już prawie klejąca ale obtarłem i przetarłem nasyconym roztworem peklosoli, Według mojego ojca, który kilkadziesiąt lat temu suszył wędliny to zbyt mało soli i zbyt krótko wisiała w ciepłym,  zaledwie około 20h po wepchnięciu w jelita,  Chciałbym pozostawić proces bez wędzenia czy jest jeszcze szansa ?

Ps. Ojciec robił wszystko na oko. Szkoda że nie ma żadnych notatek :-(

Edytowane przez daniel1886
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-455966
Udostępnij na innych stronach

Co do ilości soli to zalezy tylko od Twojej tolerancjina słoność wyrobu ja nigdy nie przekraczam 20g peklososli na kg mięsa , czesto daje mniej np,16g peklosoli , proces suszenia zalezny tez jest od wigotnosci która masz w pomiesczdeniu , przecierałbym roztworem zwyklej soli, jesli sie pojawi ponownie wierz klejacy , raczej zwieksz wentylację .Pozdrwiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456000
Udostępnij na innych stronach

....Wojciechu - podajesz dawkę soli do kiełbas obrabianych termicznie  - nie dojrzewających.... :facepalm:

 

...Daniel , ojciec ma rację , na forum nie raz były podawane dawki (peklo)soli do kiełbas dojrzewających  , i było to od min 30g/kg do nawet 50g/kg...

 

...na przyszłość daj do farszu oprócz cukru łyżeczkę kwaśnego mleka (nie jogurtu ani kefiru) albo wody spod kiszonej kapusty bądź ogórków...

 

...teraz zwiększ przewiew i niech wisi w chłodniejszym....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456031
Udostępnij na innych stronach

Tak zrobię, dziękuję za wsparcie na chwilę obecną kiełbasa jest ok sucha i przyjemna, Ciekawy jestem smaku bo zapach nie powala, ale to dopiero 6 dni. w sobotę spróbuję kawałek i wtedy ewentualnie potrzymam ją trochę w dymie.

Co do soli to staram się dawać możliwie jak najmniej. Następnym razem dam 50% więcej, :)

Jeszcze raz dziękuję, zdam relację z degustacji

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-456093
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Niestety całość wylądowała w koszu :( Kiełbasa wydawała się sucha i kolor tez był w porządku jednak zapach odrzucał. Szkoda bo sporo pracy i czasu jej poświeciłem. Okazało się, że w pojemniku z peklosolą wylądowała zwykła sól kuchenna. To oznacza że peklosoli nie było wcale. Osobnik płci pięknej będzie za ten występek biczowany publicznie :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459262
Udostępnij na innych stronach

...a jaki zapach miała.....jeżeli skarpetopodobny , to taki ma być akurat...

 

...na samej soli też się robi dojrzewające wędliny - to raczej zbyt mała jej ilość może być przyczyną (nieudania?)....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459265
Udostępnij na innych stronach

 

 

Osobnik płci pięknej będzie za ten występek biczowany publicznie

 

Osobniki pełci przeciwnej, to powinny sprzątanie robić pod nadzorem, co najmniej wizyjnym ;-) U mnie w czasie ostatniego sprzątania zniknęło skutecznie kółko dystansowe do nabijania kiełbas.

Pozdrawiam, Sławomir.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/12/#findComment-459293
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.