osid Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 12 Marca 2013 wiem,wiem... poszalałem, zasugerowałem się wypowiedzią kolegi Rogera że daje czasami przy niektórych dojrzewających kiełbasach 40-50gr./kg. :) a ja z tych sololubnych więc dałem 40gr... no nic, za tydzień zrobię znowu 1kg. ale dam 30gr. i będę miał porównanie, trzeba czasami coś spartolić co by się nauczyć kiełbaska przez jeden dzień podeschła mi ostro, ale to pewnie dlatego że mam piec na węgiel i jak to przy piecach bywa w dzień piekło a w nocy ziąb, bo nie ma komu podłożyć na razie założyłem na kaloryfer nawilżacz i zostawiłem czystą wodę w zlewie, może chociaż ciut podniosę wilgotność, myślałem czy by nie przenieść jej do piekarnika do którego wstawię michę z wodą, uchylę drzwiczki i podłączę go pod włącznik czasowy zaprogramowany tak że będzie uruchamiał piekarnik powiedzmy co godzina na 5 minut w celu cyrkulacji powietrza, piekarnik na minimalną temp ustawiony i włączony termoobieg, uchylone drzwiczki, jak myślicie ?? no i powiedzcie po jakim czasie min. można próbować kiłebaskę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 12 Marca 2013 :grin: 30g to też za dużo,20g to w sam raz jak kiełbasa dobrze wyschnie. :grin: A jak tak lubisz sól to nie więcej jak 22-25g . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 12 Marca 2013 osid, temperatura 18 - 22 stopnie optymalna, nie szalej z tym piekarnikiem w wyższej temperaturze zdechną ci bakterie kwasu mlekowego , które powodują dojrxewanie - a to dla nich właśnie dałeś cukier :grin: ważna jest cyrkulacja powietrza zresztą już wszystko jest wcześniej napisane Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 12 Marca 2013 Do palcówki nie dodaje się wodya w przepisie który podał Roger jest wyraźnie że można dodać 5% wody osid, temperatura 18 - 22 stopnie optymalna, nie szalej z tym piekarnikiemjumbo, ja do piekarnika to chciałem raczej żeby wilgotno miała a wentylatorek odpalać co by powietrze przemieszał co jakiś czas, temperatury żadnej tam ma nie być tylko ta panująca w kuchni no bo jak odpalę nawet na 5 minut co godzinę to przecież się nagrzać nie zdąży.W sumie to nawet nie wiem czy u mnie nie można samego wentylatora od termoobiegu włączyć żeby piekarnik wychłodzić szybciej ?! na samym światełku też chodzi jakaś dmuchawa ale ona chyba szybę studzi żeby gorąca nie była, podczas pieczenia, poczytam dziś instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 12 Marca 2013 a w przepisie który podał Roger jest wyraźnie że można dodać 5% wody Przepisy są różne,ja nie daję wg. mnie już lepiej dodać trochę wódki,Surowiec też lepiej kroić nożem. :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 12 Marca 2013 Oj tam, oj tam, ja np. dodalem ukraiński koniak, wyszło OK. Zrobiłem 3 laski po około 30 cm. Jednej już nie ma, wziąłem do spróbowania, i jakoś tak wyszło. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 13 Marca 2013 moja po 3dniach... wygląda ok... zapach też ok... z taką ilością soli jak ma nie wyglądać !?.... i chyba nic jej nie ruszy...yhhh... gapcio:blush: http://img43.imageshack.us/img43/2748/dscf2167o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-274644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
catus Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Chciałabym ja zrobić kiełbachę - taka surową właśnie, ciachaną, wietrzoną, suszoną. Palcówka to dojrzewająca, jak zrozumiałam Was czytając. No i teraz : przepisy, to wiadomo lepsze gorsze, jakoś ogarnę, jakoś przyprawię, ogarnęłam ile (peklo) soli, ale weźcie mi wyjaśnijcie co po napełnieniu jelita mięchem. Nie ogarnęłam temperatury, gdzie wywiesić szanowną kiełbasę w mieszkaniu w bloku, czy lepiej przy oknie (światło!), czy w ciemnicy (przewiew!).W ogóle mi wszyscy mówią, że mam tę kiełbę suszyć nad grzejnikiem, ale czytając Was, cos mi się widzi, że po kiełbasie by było. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-279652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dzisiaj mam zamiar zrobić pierwszą palcówkę. Poradźcie ile dodać cukru na 1 kg kiełbasy. W przepisie Dziadka na pierwszej stronie jest napisane, że 2 dkg a wydaje mi się to bardzo dużo. W innych przepisach cukier jest pomijany. I mam problem czy ten cukier jest konieczny i ile go dać bo nie chciał bym zepsuć wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ale przepis Dziadka jest na 10kg farszu a nie na 1kg Palcówka to wyrób "podsuszany dojrzewajacy" i dodatek cukru jest jak najbardziej wskazany. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dzisiaj mam zamiar zrobić pierwszą palcówkęRobię tak,na 1kg farszu:20 gr peklosoli,2 gr.pieprzu,1,5 gr.cukru.6 gr.czosnku,0.3 gr. zmielonego ziela angielskiego,1gr.majeranku,można dodać spirytus,wódkę. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dziękuję za odpowiedzi. Roger tak myślałem, że to może być na 10 kg.ale w tym samym miejscu ilość soli jest podana 1,8 dkg i to się odnosi do jednego kilograma kiełbasy. Może by to zmienić bo jak ktoś się nie zna to albo będzie miał słodką kiełbasę albo da soli o 10 razy za mało i mu się mięso zepsuje. Zapeklowałem mięso. Podpowiedzcie tylko kiedy dajemy ten alkohol. Od razu dzisiaj do peklowania czy dopiero jutro z resztą przypraw? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Podpowiedzcie tylko kiedy dajemy ten alkohol. dzisiaj przed dodaniem spróbuj czy się nie zepsuł , potem spróbuj jeszcze raz bo za pierwszym razem mogłeś nie poczuć za godzinę sprawdz czy twoje odczucia smakowe odnośnie smaku alkoholu są takie same jeżeli masz wątpliwości , spróbuj jeszcze raz Zaproś kolegów , aby pomogli rozwiać wątpliwości przeanalizuj możliwość dodania trunków , które przynieśli koledzy oczywiście gromadnie je degustując jutro rano po reanimacji okolicy zrób "jeża porannego" w dużej salaterce - i to właśnie dodaj razem z przyprawami apropo's cukru , to daję pół łyżeczki na kg - gdzieś w temacie to podałem - ale to moja proporcja , i nie każdemu może podejść - ale absolutnie nie jest słodkie, bo całość zjedzą bakterie przy dojrzewaniu Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Od razu dzisiaj do peklowania czy dopiero jutro z resztą przypraw?Z przyprawami . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Od razu dzisiaj do peklowania czy dopiero jutro z resztą przypraw?Z przyprawami . Przecież już to napisałem :grin: :grin: :grin: :grin: chyba że nie wiesz co to "jeż poranny" :question: :blush: :grin: :shock: Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-280976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Jumbo ale trafiłeś z tym próbowaniem. Właśnie wróciłem z imprezy i trochę popróbowaliśmy. Cukru dałem nie całą łyżeczkę na 1,2 kg więc pewnie będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-281022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Tak oto wygląda moja palcówka po tygodniu podsuszania. Z zewnątrz OK. Podeschła równomiernie i nie czuć żadnego zapachu. W kilku miejscach pojawiły się punkciki białej pleśni. Mniejsze niż główka od szpilki. Niestety po rozkrojeniu czuć delikatny dziwny zapach. Lekko kwaśny , przypominający ocet. Spróbowałem plasterek i w smaku nic nie wyczułem. Dobra kiełbasa czuć tylko przyprawy. Czy ten zapach to normalne? Czy może jednak kiełbasa się psuje i lepiej ją wyrzucić? A może zagotować? Palcówka nie była wędzona. Miała być tylko suszona. Soli dałem powyżej 25 g/kg. Wisiała na karniszu przy otwartym oknie wiec przewiew był. Temperatura w nocy około 10 st. a w dzień pewnie chwilowo mogło być około 20 st. C. Proszę o podpowiedz bo wolę pozbyć się kilku kiełbas niż zjeść zepsute mięso. Pójdzie najwyżej na straty i będzie traktowana jako nieudany eksperyment. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-282110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Jojo, to dojrzewanie - bakterie jedzą twój cukier , a wynikiem tego spożycia jest kwas mlekowy ,dający specyficzny posmak wędliny dojrzewającej poza tym za wcześnie zabrałeś się za likwidację wyrobu białe punkciki to może równie dobrze wytrącająca się sól (na zdjęciu nic nie widać) Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-282131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Dziękuję za szybką odpowiedź. Po jakim czasie proponujesz próbować palcówkę? Rozkroiłem bo gdzieś było napisane by próbować by dowiedzieć się jak smakuje w poszczególnych dniach dojrzewania. Czy kiełbasy. które już rozkroiłem można powiesić do dalszego dojrzewania czy lepiej nie? Tak wyglądała pleśń. Usunąłem ją wodą ze solą i wytarłem do sucha. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-282132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 25 Kwietnia 2013 Jojo, rzeczywiście wygląda na pleśń - powieś w bardziej SUCHYM , przewiewnym i CHŁODNYM miejscu. A z próbowaniem to rzeczywiście racja - cały czas będzie się zmieniał smak i konsystencja - i wtedy sam ocenisz z jakiego czasu była najlepsza - 1 tygodniowa - 2 tygodniowa , czy tam kiedy jeszcze pózniej , jak coś zostanie do próbowania tę rozkrojoną zachowaj w celu plasterkowej degustacji codziennej - czyli powieś razem z resztą moja osobista wisi ok 3 - 4 tygodnie , ale to moja.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-282190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 16 Listopada 2014 Witam wszystkich i prosze o poradę, bo nie chciałbym 5 kg mięsa wywalić do śmieci. Mianowicie zrobiłem wczoraj kiełbasę co się zowie Palcówka (pierwszy mój wyrób kiełbasy, wcześniej tylko schab dojrzewający). Miedzy innymi dlatego, że nie mam jeszcze wędzarki a przeczytałem gdzieś, że nie trzeba jej wędzić. Jednakże też wyczytałem, że można ją podwędzić w zimnym dymie ze 3h. Niestety nie udało mi sie zrobić jakiejś prowizorki na na to zimne wędzenie i od wczoraj kiełbaska wisi na kijkach w mojej kuchni w poblizu kaloryfera, temperatura w pomieszczeniu jest na wysokości 170 cm 21,5 stopnia C.Czy może ją wynieś do piwnicy, gdzie temperatura będzie ok 10-15 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-383726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Witam wszystkich i prosze o poradę, bo nie chciałbym 5 kg mięsa wywalić do śmieci. Mianowicie zrobiłem wczoraj kiełbasę co się zowie Palcówka (pierwszy mój wyrób kiełbasy, wcześniej tylko schab dojrzewający). Miedzy innymi dlatego, że nie mam jeszcze wędzarki a przeczytałem gdzieś, że nie trzeba jej wędzić. Jednakże też wyczytałem, że można ją podwędzić w zimnym dymie ze 3h. Niestety nie udało mi sie zrobić jakiejś prowizorki na na to zimne wędzenie i od wczoraj kiełbaska wisi na kijkach w mojej kuchni w poblizu kaloryfera, temperatura w pomieszczeniu jest na wysokości 170 cm 21,5 stopnia C.Czy może ją wynieś do piwnicy, gdzie temperatura będzie ok 10-15 stopni? IMGP3772.JPGjestes kamikadze wedlug mnie zrobiles cos(palcowka) a dopiero potem pytasz czy nie wyrzucisz w bloto!?balbym sie z toba po kredyt isc do banku pozdrawiam. tu masz :http://wyrobydomowe.blox.pl/2011/02/Kielbasa-palcowka.html Edytowane 16 Listopada 2014 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-383728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 16 Listopada 2014 Potrzymaj w kuchni 2-3 dni najlepiej gdzieś przy oknie i po tym czasie wynieś do piwnicy i obserwuj jak masz ok 10C możesz na kij z kiełbasą zarzucić gazę delikatnie zamoczoną w pojemniku z wodą wtedy tak mocno nie wyschnie. Moja palcówka po 1,5 miesiącu dojrzewania w takich właśnie warunkach i delikatnym podwędzneiu wyglądała tak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-383734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 16 Listopada 2014 Niestety nie udało mi sie zrobić jakiejś prowizorki na na to zimne wędzenie Jak to, karton i jazd z wędzeniem. Potrzymaj w kuchni 2-3 dni najlepiej gdzieś przy oknie i po tym czasie wynieś do piwnicy Dobrze radzi.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-383741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 16 Listopada 2014 Właśnie tego kartonu nie udało mi się w sobote skombinować. Ale chce podwedzić, to i zapach lepszy będzie. Moze jutro się uda.Dzięki za podpowiedzi.Tier- smakowicie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/9/#findComment-383744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.