arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Oj prawda Aniu ,Ale zęby dały radę Zęby może i dały ,ale to pożal się boże prasa nie dała.Wyraźnie widać ,że wyrób jest źle sprasowany a co za tym idzie prasa z jedną i to nie za mocną sprężyną się po prostu nie sprawdziła.Do mielonek rozdrobnionych na 6 mm to może ,ale już do większych kawałków to się po prostu nie nadaje.Po pokrojeniu w cienkie plasterki wyrób się rozpadnie. W przypadku wędlin z szynkowarów sugerujemy peklowanie na sucho, które jest o wiele, wiele prostsze i łatwiejsze Nie każdy wyrób do prasy pekluje się na sucho a co za tym idzie sugestia jest błędna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-286988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 3 Czerwca 2013 przypadku wędlin z szynkowarów sugerujemy peklowanie na sucho, które jest o wiele, wiele prostsze i łatwiejsze. Może w tym tkwi problem?Peklowanie na mokro jest bardziej wskazane przy użyciu szynkowarów, a co za tym idzie powoduje to większą soczystość mięs. Stosowanie peklowania suchego zmienia diametralnie smak wyrobów i osobiście to sprawdziłem i nie nie zastosuję innego peklowania do szynkowarzenia. Owszem peklowanie suche stosowane jest ale tylko w niektórych przypadkach. Zrób sam dla porównania 1 kg mielonki, która peklowana była na mokro, a 1kg która była peklowana na sucho. I wypowiedz się czy widzisz różnicę. A co do praski - tak jak mówiłem jedna sprężyna nie poradziła sobie, no chyba, że nasz baca przyzna się, że nie posiada w domu tłuczka do mięsa To postaram się na szybko skomentować twoje wpisy na stronie: Dawkowanie: Dosłownie niema znaczenia jakie jest mięso do peklowania, gdyż przeważnie robimy jedną solankę, która jest do każdego rodzaju wędlin, a stężenie solanki dobieramy do czasu peklowania. A co do stężenia soli w mięsie po peklowaniu to EAnna musiałaby się wypowiedzieć. Czas peklowania: Peklowanie trwa po pierwsze od 24h nawet do 3 tygodni metodą suchą. Przy peklowaniu krótkim do 1 tygodnia nastrzyk jest raczej obowiązkowy przy dużych kawałkach mięsa i jeden jest wystarczający. Temperatura peklowania nie może przekroczyć 8 stopni!!!. Tak gwoli przypomnienia tłuste mięsa (np słonina) raczej zasalamy, a nie peklujemy Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-286997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 3 Czerwca 2013 (np. słonina) raczej zasalamy Raczej :shock: .Ja bym powiedział ,że zawsze.Nie ma potrzeby peklowania tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Panowie Eksperci!!! Jednoznaczne twierdzenie, że jedna sprężyna w prasce nie wystarczy jest kłamstwem lub co najmniej mijaniem się z prawdą. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Po pokrojeniu w cienkie plasterki wyrób się rozpadnieSpokojnie Arku wiesz ,że z Twoim zdaniem się liczę myślę jednak,że pierwsze koty za płoty,daj szanse i mnie i prasce-zobaczymy jeszcze światła nie zgasiłem lub jak kto woli ręcznika nie rzuciłem :lol: że nasz baca przyzna się, że nie posiada w domu tłuczka do mięsa :cool:Oj posiada posiada tylko powiedz co miałem prać tym tłuczkiem kawałki 2/2 cm czy może masz co innego na myśli :wink: Pozdrawiam :lol: [ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 19:34 ]A co do sprężyny myśle,że jest dobra ,a praska jest de best może Maad coś napisze na ten temat Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Czerwca 2013 miałem prać tym tłuczkiem kawałki 2/2 cmoczywiscie - napewno nie oddalyby Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Misiekk85, :shock: Będę prał następnym razem no i zobaczymy :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Czerwca 2013 że jedna sprężyna w prasce nie wystarczy jest kłamstwem lub co najmniej mijaniem się z prawdą. A nie zastanawia Cię czemu prasy używane w przemyśle mięsnym duże i małe maja po 2 sprężyny i to dość mocne.Gdyby tak było jak twierdzisz, że to kłamstwo to policz sobie ile by zaoszczędzili stosując do pras po jednej sprężynie.Sami się w koszty wpuszczają? :shock:.Po drugie równomierność nacisku i siłę zapewnią tylko dwie sprężyny a nie jedna. Pokazany tu szynkowar to taka syrenka wśród szynkowarów a biednego nie stać na tanie rzeczy i niedługo Ci co ją zakupili sami się przekonają ,że nie każdy wyrób da się w tym wykonać. P.S Moja mandolina na wkład 4 kg ma tych sprężyn 4 po dwie jedna w drugiej. To wszystko z mojej strony na ten temat. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Akurat jadłem na kolacje wyrób z praski moim zdaniem nie jest doskonały tak jak wszystkie moje nazwijmy to wyroby ,nie rozpada się o zgrozo jak pisze mój szanowny kolega Arek :rolleyes:faktura tegoż jest ładna ,wiem tak myślę w którym iść kierunku coby usunąć zauważone przez szanownych kolegów mankamenty.A teraz ta nieszczęsna sprężyna,mam też czeski szynkowar to przecież też praska tyle, że o przekroju cylindrycznym obejrzałem sprężynę jest o wiele słabsza ,a jakoś nikt nie kwestionuje dzielności tegoż wyrobu [szynkowara]na temat singielka się jeszcze wypowiem zaznaczam,że to są moje obserwacje,z którymi nie każdy musi się zgadzać a niedoskonałość wyrobu wynika bardziej z mało ostrego noża jak to napisała szanowna nasza Ania i w większej mierze z winy robiącego czyli mojej [człowiek całe życie się uczy prawda] Kończę ten elaborat dziękuję koleżankom i kolegom za już i proszę o jeszcze :lol: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Moja mandolina na wkład 4 kg ma tych sprężyn 4 po dwie jedna w drugiej.przypomnę, że rozmawiamy nie o 4kg monstrum, a o malutkiej prasce na 900g Arku, strzelasz z armaty do muchy [ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 20:39 ]baca 48, cierpliwości mięsko już się pekluje - na sucho :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Arku, strzelasz z armaty do muchy Mam i 2,5 kg w kształcie walca i są 4 sprężyny :tongue: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Ano trochę poczytałem o tych praskach .Dylemat czy ma być jedna czy dwie sprężyny zależy od tego co robimy . Piszę okrężnie by w jednym zdaniu nie załatwić wam ciekawego tematu. Dzisiaj robiąc wyroby blokowe formowane nie używa się żadnych sprężyn bo i po co ,formy są dla tego by nadać im kształt a dlaczego - pomyślcie i odpowiedźcie Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Czerwca 2013 moje mandoliny maja po 2 sprezyny i jest super docisniete, a po parzeniu jeszcze dociskam przed studzeniem. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gonzo ja nie tworzę historii tylko pamiętam do czego służyły te praski mandolinowe i inne z tak dużym dociskiem . Dzisiaj kupujemy je ale za bardzo nie wiemy co w nich robiono. A przepisy na nie mamy w 16 lub 21 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Domyślam się, że są na forum koledzy, którzy mogą do praski zapakować połowę wieprza. Przy takich rozmiarach praski to i 2 sprężyny nie wystarczą. W mojej prasce układam pojedyncze mięśnie, które są dociskane 1 (jedną) sprężyną i mięśnie są ładnie sklejone. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 3 Czerwca 2013 układam pojedyncze mięśnie, które są dociskane 1 (jedną) sprężyną i mięśnie są ładnie sklejone.Jak to rozumieć - Pojedyńcze mięśnie w prasce to formujemy, poprzez docisk . I tak sprasowany pojedyńczy mięsień uzyskuje kształt naszej formy. Poprzez sprasowanie a nie sklejenie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Domyślam się, że są na forum koledzy, którzy mogą do praski zapakować połowę wieprza. Przy takich rozmiarach praski to i 2 sprężyny nie wystarczą. :lol: Ze śmiechu zaplułem monitor :lol: Jak dla mnie to cytat tygodnia! Na forum Pentaxa mamy wątek, w którym wklejamy tego typu cytaty. Czy na wedlinydomowe.pl też mamy wątek z fajnymi cytatami użytkowników? a co za tym idzie prasa z jedną i to nie za mocną sprężyną się po prostu nie sprawdziłatak jak mówiłem jedna sprężyna nie poradziła sobie, Uważam, że zbyt szybko wydaliście tak kategoryczny osąd. postaram się na szybko skomentować twoje wpisy na stronie: Od razu chciałbym coś wyjaśnić. Nie jestem technologiem przetwórstwa mięsnego i nie aspiruję do takiej roli. Wpisy na stronie Tradismak zostały opracowane przez osoby, które mają wiedzę na ten temat. Staramy się przekazać ją w możliwie najprostszej formie, ale być może nie zawsze nam to wychodzi. Dlatego jestem wdzięczny zacnemu gronu wedlinydomowe.pl za wytknięcie błędów i przekazanie sugestii. Bierzemy je na warsztat Niemniej zależy nam też na prostocie i zastosowaniu oferty Tradismak.pl w domowej kuchni a nie w przetwórstwie mięsnym. Ja używam przypraw i akcesoriów Tradismak.pl tak jak zwykły Kowalski. W małej, domowej kuchni. Najchętniej bez peklowania. Do Szynkowaru zawsze pakuję rozdrobnione mięso i naprawdę nie mam problemu z rozpadającym się wyrobem. Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Gratuluję bo do rozdrobnionego surowca a jeszcze takiego co nalewa się wiaderkiem nie trzeba sprężyn .Czytając o waszych przyprawach to nie bardzo są przystosowane do wymagań jakościowych naszych wędlin itd. Na zdjęciach wyglądają jak plewy z seradeli . W opisie można by było podać do jakich wędlin tak grubo rozdrobnione plewy można stosować. Kolega nabrał kilka osób na praskach. ale to inny temat Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 3 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 3 Czerwca 2013 nalewa się wiaderkiemnie bardzo są przystosowanejak plewy z seradeliKolega nabrał kilka osóbHm.. Czyżbym wyczuwał jakąś niechęć? Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 4 Czerwca 2013 baca 48, cierpliwości mięsko już się pekluje - na sucho ciekawi mnie zarówno Twój wyrób jak i opinia o tej nieszczęsnej sprężynce :lol: A przepisy na nie mamy w 16 lub 21 lamerskie o co kaman ??Na zdjęciach wyglądają jak plewy z seradeli .,no właśnie na zdjęciach :rolleyes: Kolega nabrał kilka osób na praskach. ale to inny tematNie czuję się nabrany,jjjjjjjjestem wkurzony :devil: Twoim mentorskim wpisem ,dla mnie i zapewne innych jesteś guru więc nie rozdrabniaj się proszę!!! :sad: [ Dodano: Wto 04 Cze, 2013 06:16 ].Zapewne opinia o singielku jest znana tylko że wydają ją koledzy którzy znają ją ze zdjęcia [praskę]czekam na opinie kolegi Maada a póki co to moja opinia i nie tylko ponieważ zakupiłem dwie praski.Otóż zarówno ja jak i moja sistra a także moja LP uważamy że zakup był udany a singielek spełnił nasze oczekiwania..Jedynym powiedzmy to mankamentem jest to ma małą tolerancję to znaczy :jak pisze, ;że 900 gram to tyle ma być .W przypadku podwyższenia występują trudności z zamontowaniem docisku ,jeżeli zaniżymy docisk będzie zbyt mały [nie mówię deku czy dwóch]I tu uwaga do producenta dobrze by było gdyby otwór na termometr na docisku i dekielku miał jedną średnicęJest to nasza opinia staraliśmy by była rzetelna .Mam nadzieję , że w trakcie użytkowania będę mógł przekazywać nasze spostrzeżenia :lol: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 4 Czerwca 2013 Dzisiaj robiąc wyroby blokowe formowane nie używa się żadnych sprężyn bo i po co ,formy są dla tego by nadać im kształt a dlaczego - pomyślcie i odpowiedźcie padło pytanie ... i po chwili odpowiedź rozdrobnionego surowca a jeszcze takiego co nalewa się wiaderkiem nie trzeba sprężyn a nie można było nam maluczkim od razu tej wiedzy przekazać? tak krótko, w jednym zdaniu? jak kolega z forum kolegom z forum? tradi-konrad, możesz zrobić zacisk z dwiema sprężynami? i specjalnie dla miłośników mandolin zrobić jakiś wyrób blokowy w dwóch wersjach, dociskany jedną sprężyną i dwiema - z tego samego farszu, parzone i studzone jednocześnie? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 4 Czerwca 2013 bwie, Dzięki :grin: jak kolega z forum kolegom z forum?Może tak ,a może nie a może progi?? :wink: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 4 Czerwca 2013 układam pojedyncze mięśnie, które są dociskane 1 (jedną) sprężyną i mięśnie są ładnie sklejone.Jak to rozumieć - Pojedyńcze mięśnie w prasce to formujemy, poprzez docisk . I tak sprasowany pojedyńczy mięsień uzyskuje kształt naszej formy. Poprzez sprasowanie a nie sklejenie . Dziadku Napisałem w liczbie mnogiej: pojedyńcze mięśnie, czyli więcej niż jeden mięsień. Wkładając dwa lub więcej mięśni do praski zależy mi nie tylko na nadaniu mięśniom kształtu praski, ale również na sklejeniu tych mięśni, aby tworzyły jednolitą całość. Pomimo, że w mojej prasce stosuję jedną sprężynę mięśnie są ładnie sklejone. Wadą mojej praski jest to, że nie zmieszczę w niej pół wieprza. Pojemność praski jest przystosowana do potrzeb mojej rodziny, jednorazowy wsad zaspokaja nasze potrzeby na dwa - trzy dni. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 4 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 4 Czerwca 2013 A ja wszystkie wyroby, które robi się w szynkowarze robię w osłonkach termokurczliwych.Zalety:1.Jednorazowo można zrobić dowolną ilość wyrobów.2.Możliwość zrobienia kilku różnych wyrobów jednocześnie.3.Lepsze wykorzystanie objętości garnka (mniejsze zużycie energii).4.Krótsze parzenie i szybsze studzenie.5.Łatwe przechowywanie w lodówce.6.Dłuższy okres trwałości (szczelność osłonki) oraz możliwość zamrażania bez konieczności pakowania próżniowego.7.Różne średnice batonów. 8.Możliwość formowania podczas wychładzania.9.Nie trzeba myć szynkowara10.Nie zajmuje miejsca w kuchni.11.Możliwość późniejszego dowędzenia po wyjęciu z osłonki i przełożeniu do siatki.Za cenę dobrego szynkowara mogę kupić ok.200m osłonki fi73mm co przekłada się na około 300-400kg wyrobu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 6 Czerwca 2013 A przepisy na nie mamy w 16 lub 21Normalnie aż musiałem zajrzeć w 21-ke. Nie jestem technologiem przetwórstwa mięsnego i nie aspiruję do takiej roli.Tutaj na tej stronie technologów jest mało. Każdy zajmuje się innym zawodem, a wędliny traktuje jako hobby. Wpisy na stronie Tradismak zostały opracowane przez osoby, które mają wiedzę na ten tematZmień dostawcę przepisów, bo w ten sposób zrazisz do siebie ludzi. Maad jak tam twoja praska? Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/4/#findComment-287461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.