Zico Opublikowano 6 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 6 Czerwca 2013 ludzie nie od razu każdy z was był "profesorem" produkcji wędlin domowych . Trochę trzeba widocznie koledze podpowiedzieć jakie przepisy ewentualnie ma załączać . Dajmy szanse każdemu , luzik :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Dajmy szanse każdemu , luzik Szacun i :clap: [ Dodano: Pią 07 Cze, 2013 07:46 ]A ja wszystkie wyroby, które robi się w szynkowarze robię w osłonkach termokurczliwych.Masz rację ale nie tak do końca bo gdyby tak było to nie używalibyśmy prasek, szynkowarów itp,osłonki tez używam raczej do salcesonów mielonek tych drobno zmielonych jeżeli kawałki to raczej mniejsze pozdrawiam :lol: [ Dodano: Pią 07 Cze, 2013 07:50 ]Zmień dostawcę przepisów, bo w ten sposób zrazisz do siebie ludzi.Masz rację kolega pisał,że sugestie ,rady są mile widziane wiec do dzieła :lol: koledzy Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Szynkowary , praski , formy - to wszystko to samo . używamy je by sprasować produkt i nadać jemu kształt odpowiedni do praski, lub tylko nadać kształt i lekko sprasować lub bez prasowania formy - wyroby mielone . Przy wyrobach mielonych nie musicie dociskać z całej siły bo wszystko wyciśniecie z produktu. Praski mandolinowe były używane do szynek itd. - specjalny proces produkcyjny - dziś praktycznie nie stosowany - Przepisy wew nr 21 str 433Dlatego podwójne sprężyny i zaczepy po bokach jak również specjalny przyrząd do dociskania . Robione produkty w osłonkach sztucznych zaliczane są również do wyrobów blokowych. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Szynkowary , praski , formy - to wszystko to samo . używamy je by sprasować produkt i nadać jemu kształt odpowiedni do praski, lub tylko nadać kształt i lekko sprasować lub bez prasowania formy - wyroby mielone . Przy wyrobach mielonych nie musicie dociskać z całej siły bo wszystko wyciśniecie z produktu. Praski mandolinowe były używane do szynek itd. - specjalny proces produkcyjny - dziś praktycznie nie stosowany - Przepisy wew nr 21 str 433 Dlatego podwójne sprężyny i zaczepy po bokach jak również specjalny przyrząd do dociskania . Robione produkty w osłonkach sztucznych zaliczane są również do wyrobów blokowychTo jest to :clap: takiego Dziadka lubię Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 7 Czerwca 2013 To jest to takiego Dziadka lubię A uważasz ,że w mandolinie nie da się zrobić wyrobów blokowych.Zapewniam ,że się da.I to jest przewaga mandoliny nad Twoim szynkowarem w , którym nie zrobisz każdego wyrobu. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 7 Czerwca 2013 A uważasz ,że w mandolinie nie da się zrobić wyrobów blokowych.Nie pamiętam żebym tak twierdził,nigdy nie kwestionowałem dzielności mandolin więc nie mam pojęcia o co chodzi ,uważam ,że praska moja spełnia swoje zadanie,czemu Ty zaprzeczasz z uporem godnym lepszej sprawy. Dlatego jestem wdzięczny zacnemu gronu wedlinydomowe.pl za wytknięcie błędów i przekazanie sugestii. Bierzemy je na warsztat Niemniej zależy nam też na prostocie i zastosowaniu oferty Tradismak.pl w domowej kuchni a nie w przetwórstwie mięsnym.Wiesz myślę ,ze Twoja wiedza i doświadczenie przydałaby się do analizy tych przepisów zyskałbyś wdzięczność przyszłych konsumentów wyrobów z prasek Tradismaka a i może a raczej na pewno jej przedstawicieli.Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Czerwca 2013 I tu uwaga do producenta dobrze by było gdyby otwór na termometr na docisku i dekielku miał jedną średnicę Jest to nasza opinia staraliśmy by była rzetelna . OK. Przekażę to wytwórcy elementów. Na razie mamy na stanie takie a nie inne elementy, więc ewentualne zmiany byłyby możliwe w następnej partii. Dzięki za konstruktywną uwagę tradi-konrad, możesz zrobić zacisk z dwiema sprężynami? Hm. To właściwie pytanie do projektanta i konstruktora zacisków. Zapytam, czy takie rozwiązanie wchodziłoby w grę. Zmień dostawcę przepisów, bo w ten sposób zrazisz do siebie ludzi. Przed tak drastycznym krokiem wolałbym jednak najpierw dowiedzieć się, co jest nie tak w tym przepisie. Zależy mi na wyłapaniu nieprawidłowości (jeśli takie występują), ale jak dotychczas nikt, niczego konkretnego nie wskazał. Poniżej podaję przepis ze strony http://www.tradismak.pl/pl/c/Przyprawy-wedzonki/71 z ponumerowanymi etapami: 1. mięso lub inny użyty surowiec umyć w wodzie 2. przygotowaną solanką (wg. opisu "pekosmaczek W") mięso nastrzyknąć strzykawką lekarską na różnych głębokościach (ok. 25 nastrzyknięć). 3. włożyć nastrzyknięte mięso do naczynia, zalać resztą solanki, przykryć talerzykiem obciążonym np. słojem z wodą tak aby całe mięso znajdowało się pod solanką. 4. w czasie peklowania naczynie z mięsem należy przetrzymywać w lodówce lub w chłodnym pomieszczeniu w temp. nie wyższej jak 12 st.C 5. co pewien czas (raz na ok. 12 godzin) należy przełożyć mięso tak aby górne warstwy znalazły się na dole naczynia. 6. peklowanie zakończyć po ok. 48 godzinach gdy peklujemy metodą nastrzykową a po 96 godzinach metodą zalewową (bez nastrzyku) 7. następnie mięso dobrze opłukać w zimnej wodzie potem rozłożyć na siatce lub kijach wędzarniczych aby wolna solanka wydostała się z wędzonki (czas ociekania ok. 12 godzin w chłodnym miejscu) 8. mięso opłukać ponownie w zimnej wodzie a w przypadku zbyt dużego zasolenia mięso moczyć w wodzie i co kilka godzin wymieniać wodę. Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Jak dzieci, jak dzieci.A baca jest pierwszy w "piaskownicy" ale jeszcze o tym nie wie :wink:Sądzisz,że nie wie? :wink: a w piaskownicy dlaczego nie gdybyś Ty dołączył było by piknie nie!? :wink: :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Pierwszy wyrób z singielka zrobiony, ale przyznaję się bez bicia, że się nie przyłożyłem Mięso kupione na szybko w Tesco, klasyfikacja po łebkach, mielenie jednym sitkiem, przyprawy jakie tam wpadły pod rękę. karkówka i udziec z indyka: kl I 900g krojona 2x2 kl II 1100g mielona #4 kl III 300g mielona #4 x3 woda 100g z tego 900g poszło do singielka, reszta do praski Miro Do tego typu wyrobu docisk singielka jest aż nadto wystarczający. Dekielek lekko się przekrzywia, bo sprężyna nie zapewnia docisku idealnie w środku geometrycznym. Wyrób wychodzi więc lekko odbiegający kształtem od regularnego graniastosłupa. Ale ponieważ jak mawia przysłowie, symetria jest estetyką głupców, to nie trzeba się tym zbytnio przejmować Wyrób jest zwięzły, nic się nie rozpada, można kroić cienkie plasterki. Patent na wyciąganie z polewaniem wrzątkiem zdecydowanie się nie sprawdził. To znaczy wyrób łatwo wyszedł, ale kosztem częściowego rozpuszczenia się galaretki. podsumowanie: + wykonanie praski solidne + prosta konstrukcja + rozmiar w sam raz do małej kuchni + łatwe mycie - konieczność precyzyjnego dawkowania wsadu - konieczność wspomagania się wrzątkiem przy wyjmowaniu Szału nie ma - kawy w tym się nie zrobi, ale wstydzić się też nie ma czego. Normalna, zgrabna, praktyczna praska. O cenie się nie będę rozwodził, ale jak wszystko - mogłaby być tańsza. Problem docisku, jaki może wystąpić przy wyrobach mniej rozdrobnionych można rozwiązać oferując w sprzedaży droższą wersję praski, z dwoma różnymi zaciskami - z jedną i z dwiema sprężynami. Niech klient wybierze czy mu się opłaca kupno droższej, ale z możliwością doboru siły docisku. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Pierwszy wyrób z singielka zrobionyMaad, zaskoczyłeś mnie bardzo pozytywnie tak obiektywną opinią :clap: Wszystko jasne i bez żadnych ech i och, bu i be. Dzięki !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Maad, zaskoczyłeś mnie bardzo pozytywnie tak obiektywną opinią :clap: Wszystko jasne i bez żadnych ech i och, bu i be. Dzięki !!!Maad to maad klasa sama w sobie czyli opinie nasze są zbieżne,problem z centrem sprężyny rozwiązałem ;po zapięciu dociągnołem dół rzeczonej do środka .Problem środka nie występuje jeżeli zakładamy dwie strony na raz co w praktyce jest nie możliwe brak jednej reki no chyba ,że nam ktoś pomoże Pozdrawiam :grin: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Pierwszy wyrób z singielka zrobiony Tak jak napisał pokemon15 - dzięki za solidną opinię i fajne zdjęcia Zobaczymy co możemy zrobić w kwestii dodatkowej sprężyny. Możliwe, że pomysł ze zróżnicowaniem cenowym byłby dobry. Pomyślim Wyrób wychodzi więc lekko odbiegający kształtem od regularnego graniastosłupa Fakt. To się zdarza. Żeby było symetrycznie radzę sobie w ten sposób, że po wyciągnięciu szynkowara z wody dociskam ręką pokrywkę tak żeby była poziomo a nie pod skosem. Farsz jest ciepły, więc daje się jeszcze kształtować. Potem odstawiam do wystygnięcia i wychodzi raczej symetryczny - konieczność precyzyjnego dawkowania wsadu Ten typ tak ma. To samo sygnalizował baca 48. Trzeba się trzymać maksymalnej, zalecanej wagi farszu. Do większych wyrobów trzeba użyć innych szynkowarów - duetu, tercetu lub kwartetu. - konieczność wspomagania się wrzątkiem przy wyjmowaniu Fakt, że galaretka rozpuszcza się, dlatego staram się używać wrzątku jak najkrócej. Jeśli nie pomaga puknięcie w obudowę szynkowara to znowu lekko polewam. Po wyjęciu schładzam w lodówce, żeby związać rozpuszczoną galaretkę. Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dekielek lekko się przekrzywia, bo sprężyna nie zapewnia docisku idealnie w środku geometrycznym Pierwsza wada braku dwóch sprężyn. Do tego typu wyrobu docisk singielka jest aż nadto wystarczający A to druga i dość zasadnicza wada słabego docisku.Po co mi przyrząd do jednego typu wyrobu.To jak już robić tylko mielonki to już lepiej w termokurczliwej. Wyrób jest zwięzły, nic się nie rozpada, można kroić cienkie plasterki. Bo i użyty surowiec dość ściegnisty Szału nie ma I tu się zgadzamy w 100% symetria jest estetyką głupców, Rzecz nie w symetrii a w równym sprasowaniu wyrobu.Z jednej strony bardziej miękki a z drugiej bardziej twardy. P.S Powiesz ,że się czepiam, ale właśnie te szczegóły moim zdaniem dyskwalifikują ten przyrząd :grin: . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 9 Czerwca 2013 A to druga i dość zasadnicza wada słabego docisku.Po co mi przyrząd do jednego typu wyrobu.To jak już robić tylko mielonki to już lepiej w termokurczliwej.Arku uparciuchu :grin: docisk nie jest słaby ,skąd u Ciebie ta wiedza przecież nie robiłeś w tej prasce według mojej i nie tylko obserwacji docisk jest ok.Siostra robiła ostatnio w tej prasce pierś kurczaka pocięta na plastry i warstwami poprzekładała mięsem mielonym wieprzowym wyszedł fajny przekładaniec zwięzły nic się w nim nie rozpada.Szkoda,że nie ma zdjęć a może dobrze!No i skąd pogląd ,że do jednego typu wyrobów robimy nie tylko mielonki jak zresztą napisałem wyżej.Będziemy też robić inne wyroby o czym napiszę Na odcinku 20 cmto jest tylko14cm Na koniec uważam.ze jest to dobry wyrób dla małej rodziny za przyzwoitą cenę. :lol: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Powiesz ,że się czepiam, tekst godny wróża Macieja - normalnie czytasz mi w myślach :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Arku uparciuchu docisk nie jest słaby ,skąd u Ciebie ta wiedza przecież nie robiłeś w tej prasce według mojej i nie tylko obserwacji docisk jest ok. Robiłem w bardzo podobnej własnej konstrukcji zrobionej z foremki do ciasta z tym że moja miała zakładane dwie sprężyny i stąd wiem jaki to jest docisk. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Robiłem w bardzo podobnej własnej konstrukcji zrobionej z foremki do ciasta z tym że moja miała zakładane dwie sprężyny i stąd wiem jaki to jest docisk.Arku nie wiesz bo to jest inna praska jak widać ,po prostu nie znasz siły docisku możesz co najwyżej przypuszczać :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-287850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 12 Czerwca 2013 :lol: Wczoraj wyjąłem z praski wyrób a jaki opiszę, skład: -30 dag piersi z kurczaka -20 dag wieprzowe chude od łopatki -40 dag mielone wieprzowe lekko tłuste pierś i wieprzowe pokroiłem w kostkę 2/2 około ,sprałem :grin: młotkiem do mięsa oczywiście-uplastyczniłem dodałem 18 gram peklosoli wymieszałem z lekka i do lodówki na24h. Po wyjęciu dodałem przyprawy różne różniste tzw "na winie" wymieszałem z około 50 ml wody dodając łyżeczkę żelatyny i do praski do garnka z woda i na kuchenkę Parzenie w temperaturze 85C,po75 minutach jest 68C-koniec parzenia i do ostygnięcia następnie na około 8h do lodówki. Wyjąłem z lodówki polałem wrzątkiem nawet lekko poszło oto efekt Jak widać wyrób wyszedł zwięzły nie rozlatuje się . Po odpowiednim ustawieniu pokrywka [dekielek się nie przekrzywia],sprężyna moim zdaniem i jak widać po wyrobie zapewnia właściwy docisk .Sprawę dwóch sprężyn pozostawiam otwartą myślę jednak że należałoby rozpatrzyć czy nie należy zastosować dwie sprężyny dla lepszej stabilizacji aby się dekielek nie przekrzywiał, co sygnalizował kolega Maad. Wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 12 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Szukasz gotowca? Bardzo proszę jest np. taki: http://www.master-solec.pl/produkty_praski_do_miesa.php Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 12 Czerwca 2013 Szukasz gotowca? Dzięki nie szukam :lol: pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 17 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Problem docisku, jaki może wystąpić przy wyrobach mniej rozdrobnionych można rozwiązać oferując w sprzedaży droższą wersję praski, z dwoma różnymi zaciskami - z jedną i z dwiema sprężynami. Niech klient wybierze czy mu się opłaca kupno droższej, ale z możliwością doboru siły docisku. Sprawę dwóch sprężyn pozostawiam otwartą Istnieje pewne rozwiązanie, bez konieczności wprowadzania nowej wersji zacisku. W przypadku szynkowaru Duet, Tercet i Kwartet można dokupić kolejną klamrę dociskową http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanki-szynkowary-klamra-dociskowa-cz.-zamienne/236 oraz zaczep http://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanki-szynkowary-zaczep-do-klamry-dociskowej-cz.-zamienne/237. W ten sposób otrzymuje się dwie sprężyny (a w przypadku Kwartetu, kupując dwa dodatkowe zaciski można mieć nawet trzy sprężyny). Takie rozwiązanie jest na pewno droższe, ale odpowiednie dla kogoś, kto koniecznie chce zastosować dwie lub trzy sprężyny. Niestety, w przypadku Singielka nie jest to możliwe. Druga klamra nie zmieści się na jego obudowie. Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 18 Czerwca 2013 tak , tylko nadal sprężyna będzie przymocowana centralnie na środku klamry Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tradi-konrad Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 18 Czerwca 2013 tak , tylko nadal sprężyna będzie przymocowana centralnie na środku klamry Sprężyna jest na środku klamry, ale jeśli użyjesz trzech klamr obok siebie wtedy masz trzy sprężyny rozłożone równomiernie na całej długości pokrywki. Wyobraź sobie te trzy klamry na zdjęciu Kwartetu: http://www.tradismak.pl/userdata/gfx/b68476dca99b3beb1c218374a2fa857d.jpg Cytuj Tradismak - sklep dla domowych masarzy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 18 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 18 Czerwca 2013 a faktycznie , nie zwróciłem uwagi iz w większych pojemnikach one oda w poprzek Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-288998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makrasz Opublikowano 2 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 2 Lipca 2013 Zico, Drogi Przyjacielu!Moim zdaniem problem nie polega na tandetnym wyrobie tej chińskiej miski do lodów którą możemy w każdym sklepie spotkać, ale tym co przedstawiciel dystrybutora ujął. W zakupie dodatkowego oborudowania (dodatkowych części) i przesyłki za pobraniem. Spirala chińszczyzny. totalna globalizacja moim zdaniem gdy z pojemnika do lodów robi się praskę. Ale to moja prywatna opinia.Pozdrawiam Cię Zico. Mam nowe rosyjskie komedieMakrasz p.s. wybaczcie zapomniałem przecież dodać, że termometr do nabycia oddzielnieMK Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8193-szynkowar/page/5/#findComment-290842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.