Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Może warto by było w jednym miejscu umieszczać wszelkie znane i stosowane oraz te już zapomniane, dodatki do naszych wyrobów, takie jak np.:

- przepisy na chrzan tarty własnej produkcji,

- przepisy na musztardy domowe,

- przepisy na ogórki kiszone i konserwowe,

- przepisy na grzybki,

- przepisy na kapustę i sałatę kiszoną,

- przepisy na róznego rodzaju surówki,

- przepisy na marynaty do grilla

- przepisy na sosy

itp.

Jesli temat zaakceptujecie, poprosze Vtec'a o założenie nowego działu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/
Udostępnij na innych stronach

Maxell o tym samym pomyślałem czytając post na sałatę kiszoną.

 

Jestem za.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13683
Udostępnij na innych stronach

Pomysł godny uwagi i przeniesienia do jednego działu.

Osobiście proponuję nazwę działu jako: Dodatki konsumpcyjne do mięs i wędlin

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13691
Udostępnij na innych stronach

Pomysł bardzo dobry!!! Szczególnie ważna jest sugestia wdw. Istnieje wielki potencjał w użytkownikach forum i na pewno posiadają oni wszechstronną wiedzę kulinarno/przetwórczą, o czym sam się przekonałem.

 

pozdrawiam

 

PS. popieram postulat Bagno o nazwę działu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13693
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry pomysł. Odżyją z pewnością zapomniane specjały regionalne. I możliwość podzielenia się starymi, sprawdzonymi przepisami to też nie byle co.

Pozdrowienia

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13698
Udostępnij na innych stronach

Może "Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek"?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13701
Udostępnij na innych stronach

Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"?

Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13706
Udostępnij na innych stronach

Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"?

Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink:

To ja proponuję rozwiązanie kompromisowe :)

Tytuł: Dodatki do mięs i wędlin

Opis: Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek

 

A tak w ogóle to zapadła już decyzja, że nowy dział powstaje? ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13709
Udostępnij na innych stronach

Chyba wszyscy się zgodzą, iż na dzień dzisiejszy fajne dodatki porozrzucane sa po forum. Warto to wszystko zebrać w całość.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13710
Udostępnij na innych stronach

a może" Receptury Dodatków" :rolleyes:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13713
Udostępnij na innych stronach

Przekąski,sosy,przetwory sposobem domowym.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13714
Udostępnij na innych stronach

Dodatki - to zawsze kojarzą się z wszystkim co można dołożyć do wędlin w czasie ich produkcji nie będę wyliczał ale to chyba złe skojarzenie.Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13719
Udostępnij na innych stronach

Szkoda czasu na dysputy o tytuł, jest to dział bardzo potrzebny, pora więc na przepisy:

Produkujemy go z żoną jesienią w bardzo dużych ilościach kiedy papryka i pomidory są najtańsze

Sos pomidorowo-paprykowy do pizzy,wędlin, gulaszu

2 kg pomidorów

1 kg marchewki

1 kg cebuli

1,50 kg papryki

0,5 szkl. oleju

3 płaskie łyżki soli

szklanka cukru

 

marynata

1/4 szklanki octu,

pieprz

liść laurowy

Zagotować.

Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(mamy specjalną maszynkę do przecierania pomidorów).

Marchew zetrzeć na jarzynówce.

Cebulę pokroić w kostkę.

Paprykę pokroić w kostkę ,paski, lub przekręcić przez maszynkę.

Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw , gotować do miękkości. Dodać sól i cukier.

Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować.

Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia.

Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti,gulaszów a także do pizzy, robimy wersje mniej lub bardziej pikantne dodając chili i inne przyprawy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13732
Udostępnij na innych stronach

Dziadek w sprawie tytułu ma rację.

Myślę,że tytuł

 

-Coś do mięs i wędlin

 

będzie kojarzony już inaczej.

A przepis Grzesia na sos niech da wiele

weny twórczj innym zadymiaczom.

Zaczynamy :grin: :grin: :grin:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13740
Udostępnij na innych stronach

Diabelskie ogórki

 

 

Składniki Przepis

Składniki:

 

2,5 kg ogórków gruntowych

 

4 łyżki soli

 

2 główki czosnku

 

Zalewa:

 

1 1/2 szkl. octu

2 szkl. wody

1 szkl. cukru

8 łyżek oleju

2 łyżki chili (płaskie)

 

Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki wzdłuż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.

Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.

Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.

Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać do góry dnem.

 

Przepis pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19983.html

Darek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13867
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Gość ChefPaul

szpinak ... czosnkowy

... smaczny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg świeżego szpinaku

3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

 

http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać.

 

Smacznego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-14554
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.