Maxell Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witam.Może warto by było w jednym miejscu umieszczać wszelkie znane i stosowane oraz te już zapomniane, dodatki do naszych wyrobów, takie jak np.:- przepisy na chrzan tarty własnej produkcji,- przepisy na musztardy domowe,- przepisy na ogórki kiszone i konserwowe,- przepisy na grzybki,- przepisy na kapustę i sałatę kiszoną,- przepisy na róznego rodzaju surówki,- przepisy na marynaty do grilla- przepisy na sosyitp.Jesli temat zaakceptujecie, poprosze Vtec'a o założenie nowego działu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Maxell o tym samym pomyślałem czytając post na sałatę kiszoną. Jestem za. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Temat zakąsek jak najbardziej wskazany, ale podstawowe danie to też wszelkiego rodzaju produkty procentowe. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Witam Popieram pomysł Maxella . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Pomysł godny uwagi i przeniesienia do jednego działu. Osobiście proponuję nazwę działu jako: Dodatki konsumpcyjne do mięs i wędlin Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Pomysł bardzo dobry!!! Szczególnie ważna jest sugestia wdw. Istnieje wielki potencjał w użytkownikach forum i na pewno posiadają oni wszechstronną wiedzę kulinarno/przetwórczą, o czym sam się przekonałem. pozdrawiam PS. popieram postulat Bagno o nazwę działu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Bardzo dobry pomysł. Odżyją z pewnością zapomniane specjały regionalne. I możliwość podzielenia się starymi, sprawdzonymi przepisami to też nie byle co.Pozdrowienia Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek"? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek"? Za długie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"?Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Czerwca 2007 "Smaczne i Zdrowe Wyroby Domowe" Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Może "Przystawki i dodatki smakowe do naszych wyrobów"? Jesli się nie mieści, to tytuł Andrzeja (Bagno) lub sam cos wykombinuj. :wink: To ja proponuję rozwiązanie kompromisowe Tytuł: Dodatki do mięs i wędlin Opis: Przystawki i dodatki smakowe do mięs, wędlin i wędzonek A tak w ogóle to zapadła już decyzja, że nowy dział powstaje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Chyba wszyscy się zgodzą, iż na dzień dzisiejszy fajne dodatki porozrzucane sa po forum. Warto to wszystko zebrać w całość. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Można jeszcze skrócić -do mięs i wędlinewentualnie -smaczności do mięs i wędlin :lol: :lol: :shock: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Czerwca 2007 a może" Receptury Dodatków" :rolleyes: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Czerwca 2007 Przekąski,sosy,przetwory sposobem domowym. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Dodatki - to zawsze kojarzą się z wszystkim co można dołożyć do wędlin w czasie ich produkcji nie będę wyliczał ale to chyba złe skojarzenie.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Czerwca 2007 kiedys mowiono materialy pomocnicze uzyte do produkcji wedlin i mysleze ta nazwa bylaby wlasciwa,lecz pozostawiam to bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Szkoda czasu na dysputy o tytuł, jest to dział bardzo potrzebny, pora więc na przepisy: Produkujemy go z żoną jesienią w bardzo dużych ilościach kiedy papryka i pomidory są najtańsze Sos pomidorowo-paprykowy do pizzy,wędlin, gulaszu 2 kg pomidorów 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1,50 kg papryki 0,5 szkl. oleju 3 płaskie łyżki soli szklanka cukru marynata 1/4 szklanki octu, pieprz liść laurowy Zagotować. Pomidory obrać ze skórki i przekręcić przez maszynkę(mamy specjalną maszynkę do przecierania pomidorów). Marchew zetrzeć na jarzynówce. Cebulę pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę ,paski, lub przekręcić przez maszynkę. Na oleju lekko podsmażyć cebulę i dokładać resztę warzyw , gotować do miękkości. Dodać sól i cukier. Na koniec dodać marynatę i jeszcze parę minut gotować. Gorące nakładać do słoików zakręcić i przewrócić do góry dnem , do wystygnięcia. Jest doskonały jako przystawka do mięs, i jako sos do spaghetti,gulaszów a także do pizzy, robimy wersje mniej lub bardziej pikantne dodając chili i inne przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Dziadek w sprawie tytułu ma rację.Myślę,że tytuł -Coś do mięs i wędlin będzie kojarzony już inaczej.A przepis Grzesia na sos niech da wieleweny twórczj innym zadymiaczom.Zaczynamy :grin: :grin: :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Diabelskie ogórki Składniki Przepis Składniki: 2,5 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli 2 główki czosnku Zalewa: 1 1/2 szkl. octu 2 szkl. wody 1 szkl. cukru 8 łyżek oleju 2 łyżki chili (płaskie) Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki wzdłuż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz. Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek. Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem. Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać do góry dnem. Przepis pochodzi z serwisu Wielkie Żarcie http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis19983.html Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-13867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 16 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Lipca 2007 szpinak ... czosnkowy ... smaczny dodatek zarówno do ryb jak i do mięs SKŁADNIKI: 1/2 kg świeżego szpinaku 3 duże ząbki drobno usiekanaego czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku http://www.chefpaul.net/inne/szpinak.jpg SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Szpinak umyć, osuszyć i oczyścić z "ogonków". Liście szpinaku podgotować na parze około 1 minuty (uważać aby nie "przeciagnąć" ... szpinak musi być lekko twardawy). Podgotowany szpinak przełożyć do miski. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć usiekany czosnek na jasno-brązowy kolor, doprawić solą i pieprzem. Polać gorącym tłuszczem z czosnkiem liście szpinaku i dokładnie wymieszać. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-14554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.b tulipan Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2012 A tak dobrze leciało, :thumbsup: ktoś musiał przerwać? może dalej ??? Cytuj Najlepiej to nic nie robić a potem odpocząć.Pozdrawiam z Wrocka. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/832-dodatki-do-w%C4%99dlin-i-w%C4%99dzonek/#findComment-210632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.