Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem, że może założę swój "temacik" i będę w nim, co jakiś czas, opisywał co udało mi się wykonać.

Na początek przedstawię mój sprzęt wędzarniczy. :grin: Tak stara, może z 15 letnia beczka, ale daję radę. Na placu panuje lekki bałagan, bo jest to tak prawdę mówiąc plac budowy. Rozpoczynam pomaleńku budowę wiaty/altany, widać zabetonowaną kotwę, pod którą stanie taka bardziej fachowa wędzarka i grill.

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Tutaj wędzenie "Zywieckiej" wg przepisu halusi, paseczka żeberek i powiedzmy "kiełbasy zwyczajnej".

Dołączona grafika

Po wędzeniu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po parzeniu, w spiżarce:

Dołączona grafika

Kiełbasa smakowo wyszła bardzo dobra, chociaż "cienka" miała być bardziej tłusta, a wyszła prawie jak szynkowa. :grin:

Jeden baton "żywieckiej" nie był parzony tylko podpiekany. Troche za krótko i wyszedł lekko niedopieczony, ale moi lubią takie więc już go praktycznie nie ma. Jednakże następnym razem podpiekanie zrobie trochę dłuższe.

Aha, wędziłem drewnem dębu i akacji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wszystko fajnie . Masz fajne miejsce na wędzarnię w rogu koło budynku z suporeksu .U mnie tez była pierwsza beczka . Już po drugim wędzeniu zrozumiałem ,że to nie to .Nie ma to jak drzwi w wędzarni .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-294588
Udostępnij na innych stronach

Z wyglądu wyroby pierwsza klasa, gdybyś tak pokazał w przekroju to dopiero zobaczymy czy za sucha :thumbsup: :clap:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-294591
Udostępnij na innych stronach

gdybyś tak pokazał w przekroju

Proszę bardzo, oto przekroje:

Dołączona grafika

Od lewej:cienka, żywiecka podpiekana i żywiecka parzona. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-294605
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie cienka jest OK, co do żywieckiej to chyba trochę za dużo tłuszczu, ale to tylko może być złudzenie :grin:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-294607
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj zrobiłem takie oto rzeczy. :grin:

Dołączona grafika

Z lewej słonina parzona, wg Ligawy. Zamiast osłonki barierowej, osłonka białkowa.

Z prawej boczek parzony w osłonce barierowej. Wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/03/Boczek-mielony.html

Boczek wyszedł trochę za tłusty, ale taki akurat miałem pod ręką.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-296248
Udostępnij na innych stronach

Todek, ale mi teraz dałeś "pomysła" z tym boczkiem... dzięki !!! peklowałeś jaka ilością peklosoli na kg ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-296253
Udostępnij na innych stronach

Peklowałem 48 h, mieszanką sól/peklosól-50/50 w ilości 18 g/kg. Dałem także czosnek 1 zb./kg, pieprz 3 g/kg, majeranek 2 g/kg i 2 łyżeczki żelatyny/kg.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-296254
Udostępnij na innych stronach

A wczoraj wykonałem ser z tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/08/Ser-suwalski-z-czosnkiem.html

 

Dołączona grafika

 

Dołączona grafika

 

Ser zrobiłem z 3 litrów mleka prosto od krowy. :grin:

Wyszło około 0.5 kg sera.

W smaku Ok, myślę, ze jutro na sniadanko zostanie skonsumowany w całości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-296346
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj, tak na próbę wyprodukowałem 2 pętka chorizo domowego. Tak z 0.5 kg wieprzowiny /łopatka/ i 17.5 dag słoniny. :grin:

Po wyprodukowaniu:

Dołączona grafika

 

W "dojrzewalni":

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-301920
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 Przedwczoraj, wyprodukowałem taką oto mielonkę, a'la "luncheonmeat". Użyto 1 kg mięsa z łopatki/szynki, 30 dag średniotłustego boczku i 30 dag mięsa z golonki. Mięso pokrojone w sredniej wielkości kawałki i zapeklowane na sucho przez około 36 h, 20 g/kg sól/peklosól 50/50. Następnie mięso z łopatki/szynki i boczek na sitku 8 mm, a golonka 2 razy na sitku 4.5 mm. Dodano: cukier, czosnek, pieprz czarny, woda, mąka pszenna, gotowa przyprwa do mielonki i 2 łyżeczki żelatyny. Parzenie przez 1.5 h w temp 72-75C, część w osłonce termokurczliwej,a część w prasce.

post-55626-0-65968800-1380458274.jpg

 

Produkt smakowo OK, moim dziewczynom smakuje. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-303926
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trochę kaszanki, oczywiście pieczonej. :D

post-55626-0-16283600-1381917114_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-307184
Udostępnij na innych stronach

Witam.Wyroby wyglądają świetnie i napewno extra smakują.Pozwoliłem sobie na dodanie wyników wczorajszego wędzenia w nowej wędzarni { jeszcze nie opanowana } Pozdrawiam i rzyczę przyjemnego dymnienia

post-58927-0-13964900-1381921437_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-307193
Udostępnij na innych stronach

Tak sobie dzisiaj troszkę podymiłem, i wyprodukowałem trochę kiełbasy wg tego przepisu:

http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/04/Kielbasa-mysliwska-z-jelenia.html

kawałeczek boczku i kilka kawałków słoninki. :D

Słoninka, bo za cienka na słoninę :tongue: , została po wędzeniu posypana papryką i taką ukraińską przyprawą do "sała".

post-55626-0-67244100-1382116282_thumb.jpg

post-55626-0-22536200-1382116293.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-307552
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę zadymiłem i wyprodukowałem trochę salcesonu. :)

post-55626-0-14347800-1385194831_thumb.jpg

 

Żywiecka wg przepisu pisv 67, cienka z głowy, z tego co miałem, karkówka, łopatka, golonka, boczek i różne ścinki mięs. Saleson domowy. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-315401
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak sobie trochę wczoraj pozadymiałem. :)

Żywiecka.

post-55626-0-07455700-1387797169_thumb.jpg

Taka tam zwyczajna, wieprzowo-drobiowa (indyk).

post-55626-0-01065500-1387797242_thumb.jpg

Też jak zwyczajna, tyle, że wieprzowo-dzikowa.

post-55626-0-02748600-1387797302_thumb.jpg

I początek dzisiejszego dymienia.

post-55626-0-26541300-1387797351_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-322426
Udostępnij na innych stronach

A tak to wygląda w przekroju. :) Na dole pasztet, boczek, szynka, baleron wędzony w osłonce białkowej, a na górze kiełbasa wieprzowo-dzikowa i wieprzowo-indykowa. :)

post-55626-0-00218700-1387970154_thumb.jpg

 

A tutaj ścinkowa z przepisu ElGregora, po wędzeniu, przed podsuszaniem.

 

post-55626-0-58361300-1387970235_thumb.jpg

post-55626-0-33237800-1387970202_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-322702
Udostępnij na innych stronach

A tutaj jeszcze dwa produkty dojrzewające: :)

Schab karkowy zrobiony na wzór polędwicy a'la parmeńskiej.

post-55626-0-51995300-1388061740_thumb.jpg

 

i polędwiczka zrobiona wg przepisu miro.

post-55626-0-53674700-1388061798_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-322871
Udostępnij na innych stronach

A tutaj "scinkowa" wg przepisu ElGregora. :) Wyprodukowana w dniu 22.12.2013 r.

 

post-55626-0-50318400-1388745900_thumb.jpg

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-324153
Udostępnij na innych stronach

Fajna taka młodziutka a już tak ładnie podsuszona, jak przechowujesz ścinkową?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-324154
Udostępnij na innych stronach

jak przechowujesz ścinkową?

Nie wiem czy dobrze robię, ale trzymam ją w takiej normalnej lodówce, starym Mińsku Atlant.

W lodówce od wczoraj, a wcześniej wisiała w pomieszczeniu, w którym jest temp. około 15C. Niestety nie wiem jaka jest wilgotność bo nie mam czym zmierzyć, ale wszystkie wyroby ładnie tam podsychają.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/#findComment-324160
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.