SZCZEPAN Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Czerwca 2007 BOCZEK PO STAROPOLSKU SUROWIEC-boczek 1kgPRZYPRAWY-sól zw 0,07kg-czosnek 2 ząbki-3łyżki miodu-4 łyżki oleju słonecznikowego-1 łyżeczka cukru-szczypta bazylii-ziele angielskie 4 ziarenka-liście laurowe 2 szt.- 50 gram gorzkiej żołądkowej SPOSÓB WYKONANIAWszystkie przyprawy dodajemy wraz z solą do naczynia i dobrze wymieszać, po czym nacieramy boczek bardzo dokładnie i odstawiamy na okres 7 dni w lodówce po upływie tego czasu obmywamy boczek i osuszamy na [powietrzu przez 2-4hEĘDZENIEWędzimy w ciepłym dymie do ciemno brązowego koloruPARZENIEParzymy 40 mn w temp 85stC Studzimy w zimnej wodzie do 40stC i wieszamy, aby odparowałMożna tylko wędzić i w ostatniej fazie wędzenia podnieś temp i upiec.SMACZN Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut915 Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2007 jaki ma smak ten boczek wędzony Cytuj nie dam sie oskubać Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-21513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2007 50 gram gorzkiej żołądkowejPijemy za zdrowie boczusia??? :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-21517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 13 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2007 Pijemy za zdrowie boczusia???Siostra "pijemy pod boczek" a jeśli już, to - za zdrowie " bączusia " :wink: Szczepan Ciekawy przepis - dla mnie następne wyzwanie :rolleyes: pozdrowionka http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-21520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Ehh nie polecam... boczek nie jadalny )) było wyzwanie ale cóż porażka jak dla mnie... jakoś ten alkohol z boczku mnie tak odrażał, że wszystko wylądowało u mojego czworonoga Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Misiekk85, przyznaj się :tongue: czy aby zmiana rodzaju alkoholu nie wpłynęła na ogólny smak?czy aby boczuś który przeleżał już swoje i nabrał "aromatów", nie miał wpływu na wynik?- obserwuj zwierzaka i miej pod ręką telefon do weterynarza :tongue: :lol: jeśli zrobiłeś drugą próbę, ściśle wg przepisu, na świeżym surowcu i oba wyroby są podobne to znaczy że przepis jest do d.... albo po prostu Tobie nie smakuje co akurat jest rzeczą normalną Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Grudnia 2011 No Psy zyją i mają się dobrze (gorzej przeżyły babciny smalec )... może zamiast żołądkowej gorzkiej zastosowałem smorodinę, ale najlepszego gatunku jaki można było dostać Ale ogólnie już nie chcę drugi raz tego próbować... wiem jedno standardowe przepisy są lepsze niż te staropolskie i staropolsko- podobne Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Grudnia 2011 zamiast żołądkowej gorzkiej zastosowałem smorodinę,przyznasz że to dwa diametralnie różne alkohole :rolleyes: i nawet tak małą ilość może w tym przypadku wpłynąć na smak... ja jednak nadal też nie jestem przekonany czy "leżakowanie" Twojego surowca nie jest tu główną przyczyną :mellow: :rolleyes: mam swoje zdanie o przepisach SZCZEPANA ale akurat tutaj byłbym ostrożny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Grudnia 2011 przyznasz że to dwa diametralnie różne alkoholeAkurat ta wersja którą zastosowałem jest bliska żołądkowej. Zobaczymy co PePe napisze o tym boczku bo sam go wykonał i pisał, że musiał ostatecznie zjeść go sam... Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 19 Grudnia 2011 bo ten boczek bardziej pasuje do pieczenia (może być w wedzarni )niż w :rolleyes: edzenia i parzenia Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Widzisz w wędzarni piec mogą ludzie którzy się na tym znają... Póki co umiem w miarę uwędzić dymem max 60 stopni i sparzyć. Pieczenie jeszcze jest dla mnie troszkę zbyt skomplikowane stąd nie chcę ryzykować....kolego ależ o czym ty piszesz? :shock: jakąż to różnicą jest utrzymanie 60 stopni a 85 stopni???? :rolleyes: jest takie pojęcie - "wędzenie z równoczesnym pieczeniem" i tu mi ten boczek pasuje palisz po prostu mocniej i pieczesz ten bonio jednocześnie nasycając go dymem Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Witajcie!!! Mimo że jestem już stary, i do tego polski , to słodkie mięso nie jest moim priorytetem .Wykonałem ten boczek dwa lata temu ściśle wg. przepisu z pieczeniem w wędzarni (osiągam ok. 130 st przy 1,5 m kanale). Próba odbyła się dwa dni po wędzeniu: żona wzieła kawałek do ust i od razu wypluła mówiąc "co ty chcesz nas wytruć?", próbuję i ja - słodkie i aromatyczne, poczęstowałem p. stolarza od schodów - powiedział "wie pan to nie jest smaczne". No i co ja miałem zrobić? Zjadłem ten boczek popijając resztą żołądkowej gorzkiej :devil:Ochyda. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Grudnia 2011 słodkie mięso nie jest moim priorytetem .no i tu w grę wchodzi kwestia gustu... :rolleyes: - z tym że na tej podstawie nie możemy jasno stwierdzić że "przepis jest do d..."... możemy co najwyżej powiedzieć "mi nie smakuje" :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Grudnia 2011 A ja myślę że SZCZEPAN sobie zażartował wstawiając ten przepis. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2011 O ile się nie mylę ten przepis pochodzi z jakiejś księgi i nie jest autorstwa SZCZEPANA, co jednak nie zmienia faktu że podobne sytuacje miały miejsce :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Grudnia 2011 PePe ale to az tak slodkie nie bylo...mi najbardziej szkoda boczku.. tak pieknie go zawinalem... taka rolada...nauczylem sie szybko nie eksperymentowac poki nie bede w 100% pewnym ze przepis bedzie jadalny Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Witam wszystkichCoś z o boczku ale trochę innym. Znalazłem w jednym z przepisów Dziadka przepis na boczek nadziewany farszem kiełbasianym oraz polędwiczkami. Ślinka mi już cieknie jak na to zobaczyłem. Jednak mam pytanie do Dziadka jako autora lub kogoś ze znawców czy boczek ten i polędwiczki są jakoś doprawiane. Rozumiem że farsz kiełbasiany jest peklowany ale reszta.? Proszę o informację w tym temacie . I jeszcze z innej beczki . Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana.?? Czy ją solimy i dajemy trochę przypraw według własnego uznania ,czy też gotujemy zawsze w czystej wodzi.Tomcio Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Witam wszystkich I jeszcze z innej beczki . Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana.?? Czy ją solimy i dajemy trochę przypraw według własnego uznania ,czy też gotujemy zawsze w czystej wodzi. Tomcio Ja zawsze tylko solę wodę... to zupełnie wystarczy - mam smak czystej wędlinki... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Grudnia 2011 czy boczek ten i polędwiczki są jakoś doprawiane. Rozumiem że farsz kiełbasiany jest peklowany ale reszta.? Proszę o informację w tym temacie . Tou masz linka. http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1673-pis67-rolada-boczkowa-z-poledwiczka Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana Używam czystej.... wody Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Dzięki Wam wszystkim. Pis67- dziękuję za linka. przeczytałem i jest super, ale dla mnie za późno. Zrobię to następnym razem. A ten przepis Dziadka to rolada faszerowana ,wędzona i gotowana tak jak inne wędzonki. Tam nie jest nic napisane jaki to ma być boczek i polędwiczki. Jest sam farsz pozostały z kiełbas. Dlatego pytam. Nie mam czasu peklować tak długo jak w tym przepisie. Ale dzięki.Spróbuje na pewno.tomcio Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Tam nie jest nic napisane jaki to ma być boczek i polędwiczki.Jak to nie jest napisane? Polędwiczka i boczek peklowane. Przeczytaj jeszcze raz. Poza tym widać po kolorach, że peklowane. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMCIO1956 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Grudnia 2011 raczej nie jest napisane . Mnie chodzi o przepis Dziadka a nie Pis67. To jest link :http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1188-czesc-ix-boczek-nadziewany-farszem-z-kielbasy-i-poledwiczkami-wp. Pewnie można się domyślić ,że jest peklowany. Już właśnie pekluję i będę wędził pojutrze.Niestety niecałe 2 dni ale zobaczymy. dziękitomcio Cytuj Tomasz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-192025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.