Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

BOCZEK PO STAROPOLSKU

SUROWIEC

-boczek 1kg

PRZYPRAWY

-sól zw 0,07kg

-czosnek 2 ząbki

-3łyżki miodu

-4 łyżki oleju słonecznikowego

-1 łyżeczka cukru

-szczypta bazylii

-ziele angielskie 4 ziarenka

-liście laurowe 2 szt.

- 50 gram gorzkiej żołądkowej

SPOSÓB WYKONANIA

Wszystkie przyprawy dodajemy wraz z solą do naczynia i dobrze wymieszać, po czym nacieramy boczek bardzo dokładnie i odstawiamy na okres 7 dni w lodówce po upływie tego czasu obmywamy boczek i osuszamy na [powietrzu przez 2-4h

EĘDZENIE

Wędzimy w ciepłym dymie do ciemno brązowego koloru

PARZENIE

Parzymy 40 mn w temp 85stC

Studzimy w zimnej wodzie do 40stC i wieszamy, aby odparował

Można tylko wędzić i w ostatniej fazie wędzenia podnieś temp i upiec.

SMACZN

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Pijemy za zdrowie boczusia???

Siostra

"pijemy pod boczek" a jeśli już, to - za zdrowie " bączusia " :wink:

 

Szczepan

Ciekawy przepis - dla mnie następne wyzwanie :rolleyes:

pozdrowionka

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-21520
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
Ehh nie polecam... boczek nie jadalny :))) było wyzwanie ale cóż porażka jak dla mnie... jakoś ten alkohol z boczku mnie tak odrażał, że wszystko wylądowało u mojego czworonoga :(

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191636
Udostępnij na innych stronach

Misiekk85, przyznaj się :tongue:

czy aby zmiana rodzaju alkoholu nie wpłynęła na ogólny smak?

czy aby boczuś który przeleżał już swoje i nabrał "aromatów", nie miał wpływu na wynik?

- obserwuj zwierzaka i miej pod ręką telefon do weterynarza :tongue: :lol:

 

jeśli zrobiłeś drugą próbę, ściśle wg przepisu, na świeżym surowcu i oba wyroby są podobne to znaczy że przepis jest do d.... albo po prostu Tobie nie smakuje co akurat jest rzeczą normalną :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191658
Udostępnij na innych stronach

No Psy zyją i mają się dobrze (gorzej przeżyły babciny smalec :D )... może zamiast żołądkowej gorzkiej zastosowałem smorodinę, ale najlepszego gatunku jaki można było dostać :D

Ale ogólnie już nie chcę drugi raz tego próbować... wiem jedno standardowe przepisy są lepsze niż te staropolskie i staropolsko- podobne :D

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191666
Udostępnij na innych stronach

zamiast żołądkowej gorzkiej zastosowałem smorodinę,

przyznasz że to dwa diametralnie różne alkohole :rolleyes: i nawet tak małą ilość może w tym przypadku wpłynąć na smak...

ja jednak nadal też nie jestem przekonany czy "leżakowanie" Twojego surowca nie jest tu główną przyczyną :mellow: :rolleyes:

 

mam swoje zdanie o przepisach SZCZEPANA ale akurat tutaj byłbym ostrożny

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191669
Udostępnij na innych stronach

przyznasz że to dwa diametralnie różne alkohole

Akurat ta wersja którą zastosowałem jest bliska żołądkowej.

Zobaczymy co PePe napisze o tym boczku bo sam go wykonał i pisał, że musiał ostatecznie zjeść go sam...

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191671
Udostępnij na innych stronach

bo ten boczek bardziej pasuje do pieczenia (może być w wedzarni )niż w :rolleyes: edzenia i parzenia
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191674
Udostępnij na innych stronach

Widzisz w wędzarni piec mogą ludzie którzy się na tym znają... Póki co umiem w miarę uwędzić dymem max 60 stopni i sparzyć.

Pieczenie jeszcze jest dla mnie troszkę zbyt skomplikowane stąd nie chcę ryzykować....

kolego ależ o czym ty piszesz? :shock: jakąż to różnicą jest utrzymanie 60 stopni a 85 stopni???? :rolleyes:

jest takie pojęcie - "wędzenie z równoczesnym pieczeniem" i tu mi ten boczek pasuje :cool:

palisz po prostu mocniej i pieczesz ten bonio jednocześnie nasycając go dymem

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191676
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!!!

 

Mimo że jestem już stary, i do tego polski , to słodkie mięso nie jest moim priorytetem .

Wykonałem ten boczek dwa lata temu ściśle wg. przepisu z pieczeniem w wędzarni (osiągam ok. 130 st przy 1,5 m kanale). Próba odbyła się dwa dni po wędzeniu: żona wzieła kawałek do ust i od razu wypluła mówiąc "co ty chcesz nas wytruć?", próbuję i ja - słodkie i aromatyczne, poczęstowałem p. stolarza od schodów - powiedział "wie pan to nie jest smaczne". No i co ja miałem zrobić? Zjadłem ten boczek popijając resztą żołądkowej gorzkiej :devil:Ochyda.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191813
Udostępnij na innych stronach

słodkie mięso nie jest moim priorytetem .

no i tu w grę wchodzi kwestia gustu... :rolleyes: - z tym że na tej podstawie nie możemy jasno stwierdzić że "przepis jest do d..."...

możemy co najwyżej powiedzieć "mi nie smakuje" :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191828
Udostępnij na innych stronach

O ile się nie mylę ten przepis pochodzi z jakiejś księgi i nie jest autorstwa SZCZEPANA, co jednak nie zmienia faktu że podobne sytuacje miały miejsce :???:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191847
Udostępnij na innych stronach

PePe ale to az tak slodkie nie bylo...

mi najbardziej szkoda boczku.. tak pieknie go zawinalem... taka rolada...

nauczylem sie szybko nie eksperymentowac poki nie bede w 100% pewnym ze przepis bedzie jadalny :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191864
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

Coś z o boczku ale trochę innym. Znalazłem w jednym z przepisów Dziadka przepis na boczek nadziewany farszem kiełbasianym oraz polędwiczkami. Ślinka mi już cieknie jak na to zobaczyłem. Jednak mam pytanie do Dziadka jako autora lub kogoś ze znawców czy boczek ten i polędwiczki są jakoś doprawiane. Rozumiem że farsz kiełbasiany jest peklowany ale reszta.? Proszę o informację w tym temacie .

I jeszcze z innej beczki . Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana.?? Czy ją solimy i dajemy trochę przypraw według własnego uznania ,czy też gotujemy zawsze w czystej wodzi.

Tomcio

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191881
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

I jeszcze z innej beczki . Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana.?? Czy ją solimy i dajemy trochę przypraw według własnego uznania ,czy też gotujemy zawsze w czystej wodzi.

Tomcio

Ja zawsze tylko solę wodę... to zupełnie wystarczy - mam smak czystej wędlinki...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191895
Udostępnij na innych stronach

czy boczek ten i polędwiczki są jakoś doprawiane. Rozumiem że farsz kiełbasiany jest peklowany ale reszta.? Proszę o informację w tym temacie .

Tou masz linka. :cool:

 

http://wedlinydomowe.pl/grillowanie-i-pieczenie/piekarnik/1673-pis67-rolada-boczkowa-z-poledwiczka

 

 

Czy woda do parzenia wędlin i wędzonek nie jest czymś przyprawiana

Używam czystej.... wody :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191896
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam wszystkim. Pis67- dziękuję za linka. przeczytałem i jest super, ale dla mnie za późno. Zrobię to następnym razem. A ten przepis Dziadka to rolada faszerowana ,wędzona i gotowana tak jak inne wędzonki. Tam nie jest nic napisane jaki to ma być boczek i polędwiczki. Jest sam farsz pozostały z kiełbas. Dlatego pytam. Nie mam czasu peklować tak długo jak w tym przepisie. Ale dzięki.Spróbuje na pewno.

tomcio

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191904
Udostępnij na innych stronach

Tam nie jest nic napisane jaki to ma być boczek i polędwiczki.

Jak to nie jest napisane?

Polędwiczka i boczek peklowane.

Przeczytaj jeszcze raz.

Poza tym widać po kolorach, że peklowane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-191998
Udostępnij na innych stronach

raczej nie jest napisane . Mnie chodzi o przepis Dziadka a nie Pis67. To jest link :http://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka/1188-czesc-ix-boczek-nadziewany-farszem-z-kielbasy-i-poledwiczkami-wp. Pewnie można się domyślić ,że jest peklowany. Już właśnie pekluję i będę wędził pojutrze.Niestety niecałe 2 dni ale zobaczymy. dzięki

tomcio

Tomasz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/837-boczek-po-staropolsku/#findComment-192025
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.