Perszing37 Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 15 Maja 2015 Ja na tapecie mam 2 ementalera który jutro wraca do kuchni na dziurcysiowanie oraz 2 camemberty na których powinna zaczynać porastać pleśń. I te 3 nieszczęsne koryciny które licho wie jak będą smakować. Jutro dzień bez sera - wędzę pstrągi i krakowską. Zrobię jedną dla eksperymentu z czosnkiem niedźwiedzim. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 15 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 15 Maja 2015 Ciekawie może smakować ta Krakowska. Bardzo lubię czosnek w każdej postaci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 15 Maja 2015 Ja czosnek niedźwiedzi daję tylko do serów... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 9 Czerwca 2015 aaaaaaaaaaaaa zapomniałem napisać - dodatek czosnku niedźwiedziego do krakowskiej idealnie pasuje A koryciny z mleka dziwnego udało się uratować. Po dojrzewaniu zapach się stracił i ładnie się przekwasiły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-429393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 5 Lipca 2015 W wątku Perszinga Józefa dopominała się o zdjęcia serów, toteż spełniam Jej prośbę i wstawiam tutaj je. O to Gouda z przepisu Biotita, w trakcie wysalania. Zrobiłem ją wczoraj z 8 litrów mleka prosto od krowy. Nareszcie mam dostęp do większej ilości mleka od krowy. Wydajność dobra, bo uzyskałem 900 gramów sera.Tutaj kolejny wyrób również z mleka od krowy, tym razem z 5 litrów, jednakże nie ujmuje mu to dużo w smaku - Ementalski. Waga po prasowaniu i soleniu wynosiła ok. 500 gramów. Wydajność w sumie normalna, ale możemy się tego spodziewać, ponieważ jest to ser wysoko dogrzewany i w związku z tym traci dużo wody.Kolejny ser Parmezan. Również z 5 litrów mleka. Wyszło go 450 gramów. Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 5 Lipca 2015 Ciekawie może smakować ta Krakowska. Bardzo lubię czosnek w każdej postaci. To dwa różne smaki. Co do samego wyrobu to polecam jako ciekawą interpretację. Zrobiłem kilka kilo z zadowalajacym mnie efektem , namiastka do zobaczenia w moim kąciku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 5 Lipca 2015 Dziękuję za informacje. A jak się podobają sery? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny.To mi się najbardziej podoba Dobry zapach w serach to więcej niż połowa sukcesu. Edytowane 5 Lipca 2015 przez EAnna lit. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny.To mi się najbardziej podoba Dobry zapach w serach to więcej niż połowa sukcesu. Tak to prawda. Czasami zdarza się mleko pachnące oborą i wtedy ser nie zawsze wychodzi dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Oto mój najnowszy ser. Gouda z przepisu Biotita z 15 litrów mleka. Wydajność jest bardzo dobra, bowiem wyszło aż 1,7 kg. Była ona robiona wczoraj z mleka pełnotłustego i dzisiaj będę ją solił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Piękny serek. Piękny kształt. I kto to przeje wszystko hehehe ???I pamiętaj, że to nie GOUDA tylko wyrób GOUDO podobny ale jakże smaczny. Jeden z lepszych serów jakie jadałem z domowej produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Zrobiłem ser w sobotę.Posoliłem skrzep.Od soboty ocieka, przewracam i trzymam w pokojowej temperaturze.Czy ten ser nadaje się do dalszego dojrzewania, czy w związku z tym , że był posolony skrzep nic z tego nie będzie.? Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jeśli posiada on w miarę zwartą strukturę, to możesz go dalej zostawić do dojrzewania, a efekty mogą Cię zaskoczyć. Jeśli możesz, to wstaw zdjęcie. Bardzo by nam to pomogło w ocenieniu sytuacji. Nie musisz zakładać osobnego wątku, możesz śmiało tutaj. Napisz jeszcze jaki ser robiłeś i jakich bakterii użyłeś, oraz czy mleko było od krowy, czy sklepowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Jeśli możesz, to wstaw zdjęcie. Wstawię w moim kąciku, ale trochę później. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Dobrze. Może uda nam się rozwiązać jakoś problem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 też ostatnio przymierzałam się do tej goudy, tylko nie wiem w jakiej temp musi dojrzewać?Zrobiłam ementalera ;-) teraz siedzi w chłodnym za m-c wyciagam do temp. pokojowej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Czemu za miesiąc ???? Tydzień do dwóch w chłodnym a potem tydzień do dwóch w temp. pokojowej. Z tym, że teraz temperatura pokojowa jest nieco za wysoka. Bo mamy upały. Więc może lepiej poczekać aż będzie chłodniej.Sery dobrze jak dojrzewają w temp. do 13 stopnic C oraz wilgotności 80-85%. Tak jak jeszcze 1 da się spokojnie osiągnąć w lodówce tak drugie jest niebywale trudne.Więc ja zdecydowałem się na wosk lub pakowarkę próżniową. I sery wychodzą bardzo smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Tak było w przepisie, ze Emka 3-4 tyg w chłodnym potem tyle samo w pokojowej temp!!To i tak najszybciej wyciągne go 15 sierpnia, moze się ochłodzi. Nie bede go jednak parafinować, zobaczymy jak wyjdzie;-)Cheddara zaparafinuje, chybba....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Przepis przepisem a temperatury mamy różne. Przy ementalerze będziesz widziała jak lekko albo mocniej napuchnie (wtedy bakterie propionowe będą produkować dziurcysie) a potem opadnie. Wtedy wiadomo, że już nie trzeba trzymać w ciepłym i może wrócić do finalnego dojrzewania w lodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zależy o jakiej Goudzie piszesz.Chodzi Ci o tradycyjną holenderską? Ją się dogrzewa do 39 stopni maksymalnie. Ten ser jest mezofilny.Czy może o Goudę Biotita? Ona jest dogrzewana do 43 stopni. Ten jest termofilny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Ty lepiej wrzuć jakieś zdjęcia sera w środku. Bo z zewnątrz większość ładnie wygląda. A ja jestem ciekawy jak środeczek Bo na pewno przednio Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Prośba była skierowana do mnie? Jeśli tak, to sera jeszcze nie rozkrajałem, więc zdjęć środka nie będzie na razie. Ser był zrobiony 2 dni temu, więc jeszcze musi podojrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Prośba była skierowana do mnie? Jeśli tak, to sera jeszcze nie rozkrajałem, więc zdjęć środka nie będzie na razie. Ser był zrobiony 2 dni temu, więc jeszcze musi podojrzewać.Do Ciebie...do Ciebie i nie odnośnie tego sera konkretnego....przecie wiadomo, że świeży jest....ale na pewno masz wyroby, które albo rozkrajałeś albo do rozkrojenia niedługo pójdą. Dodajesz fotki gotowych - OK. Ale dodaj też ze środka jak rozkroisz bo wiesz, że dużo wtedy widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Tak, oczywiście. W sumie jedyny, który mógłbym rozkroić, to Parmezan z 3,5 litra mleka. Był robiony 1,5 miesiąca temu. Boję się jednak, że jak zostawię go na tyle ile trzeba, czyli rok, to będę miał kamień. Może dzisiaj go rozkroję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 No trochę mały jak na dojrzewanie roczne. Ale ja bym min. 3-6 miesięcy potrzymał. Parmezan nie służy do krojenia. Ma być twardy do łupania lub tarcia.Ale jak dla mnie możesz rozkroić i podzielić się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.