Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

dziękuje za odpowiedź . Jeżeli dojdzie do mnie podpuszczka ( coś długo idzie ) to na pewno podzielę się efektem mojego wędzenia gruszą .Pozdrawiam

Mewa w Łodzi Nasz Kolega z Forum prowadzi Sklep Internetowy : Zdrowo i Domowo.

Ma świetną podpuszczkę, ja z niej robię swoje serki, a Ty masz do Niego b.niedaleko.

Gruszą wędziłem (skąd masz taką informację, że gruszą nie wolno wędzić :shock: ), kolor ciemniejszy.

 

Jeśli chodzi o podpuszczkę, to ja wolę płynną, nie trzeba rozpuszczać, więc jest łatwiej.

 

Życzę powodzenia, jak nie robiłaś jeszcze serków, to Masz kilka rad ode mnie:

1. pilnuj temperatury mleka, podpuszczkę rozcieńcz wodą, dobrze mieć bezwodny CaCl2

2.dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć

3. Pamiętaj o serwatce, z której potem zrobisz Ricottę

4. Jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temp wody musi mieć 55 C, serki niech tam pobędą ok 15 min (bedą bardziej plastyczne), a potem wyciskasz i wkładasz do cieplej wody, tak co najmnie x 4, trzeba mocno wyciskać, aby pozbyć się powietrza ze środka.

5. Solankę zrób taką, aby serki utrzymywały się na powch.

6. Dobrze osusz przed wędzeniem.

7. Wędź max 40 C 5-6 h.

 

Powodzenia :wink:

)

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131385
Udostępnij na innych stronach

Mewa słuchaj Biotit-a .... bo wie co mówi .... a ja smakowo i organoleptycznie potwierdzam że jego serki są .....hmmmmmmm już Ty wiesz jakie ... ;)

 

 

PS

O reszcie nie wspomnę .... ;) jutro pogadamy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131394
Udostępnij na innych stronach

tutaj w komentarzach wyczytałam że nie wędzić gruszą ,tylko ktoś się nie wypowiedział dlaczego :cry: , a że ja jestem początkująca to uwierzyłam i się załamałam bo ja mam na działce tylko grusze

http://wedlinydomowe.pl/comment.php?wwędzenie - 2009-04-14 00:10:20hat=article&id=964

 

19 post :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131431
Udostępnij na innych stronach

Mewa

popraw link, albo wklej go w HTML, bo nie działa.

Powtarzam jeszcze raz , grusza się nadaje do wędzenia, sery będą miały ciemniejszy kolorek, sama sie zdziwisz pozytywnie. Na komentarz nie zwracaj uwagi, bo może je napisać każdy, nawet Gość spoza Forum.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131438
Udostępnij na innych stronach

niejaki Maciej :devil:

 

To jest wpis z 2009 roku . Zapewne poszło na lepsze i już można wędzić gruszą . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131512
Udostępnij na innych stronach

a więc tak :wink:

Zrobiłam pierwszy raz oscypki z mleka krowiego ok 9 litrów . Niestety więcej mleka było nie do zdobycia, bo nie ja jedna byłam chętna na nie ,a kobieta ma tylko jedną krowę

Wyszły super , niestety sesji zdjęciowej nie doczekały :grin:

Mogę stwierdzić że grusza jak najbardziej nadaje się do oscypków- kolorek jest ok .

Z serwatki oczywiście zrobiłam riccotę - również bardzo dobra.

Poczęstowałam sąsiada moim serkiem i już wiem że będą problemy ze zdobyciem mleka :grin:

Wyszły mi cztery oscypki ( oczywiście zważenia również nie doczekały :grin: )

 

Biotit

Twoje rady spisałam na kartce i wisiały nad kuchenką :grin: .

Dziekuje wszystkim

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132112
Udostępnij na innych stronach

Mewa szkoda, że nie zamieściłaś zdjęć. Niemniej moje gratulacje. Ja dziś również robiłem oscypki, wczoraj wieczorem zacząłem zabawę z 25l Mazurskiego mleka. Serki już się kąpią w solance, jutro je wyjmę, odciekną i do wędzenia. Zdjęcia zamieszczę jak będą uwędzone. Ricotta już stoi i powoli pozbawiam ją nadmiaru wody.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132117
Udostępnij na innych stronach

Moja nowa produkcja z 25l mleka prosto z Mazur:

 

Po wyjęciu z solanki serki ważyły 2.8 kg

 

A po uwędzeniu 2.5 kg:

 

do tego jak zwykle została Ricotta, ale odciekała w specjalnym pojemniku do serów, dzięki temu jest b.spójna i daje się kroić (opisałem to dokładnie w temacie Ricotta).

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132587
Udostępnij na innych stronach

Biotit,

Piękne sery!!! Gratuluję. :thumbsup:

Już wiem, kto na najbliższym zlocie poprowadzi warsztaty serowarskie :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132590
Udostępnij na innych stronach

Trochę za słone, jak na moje podniebienie. Ile leżały w solance? Za to fajnie skrzypią.

Nie wiem czy ich "zwartość" jest wynikiem wygniatania, czy czasu wędzenia. Musimy kolejne wygniatać razem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132592
Udostępnij na innych stronach

Pływały w solance, a nie leżały, kąpały się przez noc, w temp + 6C. Specjalnie są bardziej słone, bo je zaraz zafoliuję i będą leżały w lodowce chyba do Świąt, a wówczas stracą trochę soli.

Ostatnie serki, po wyjęciu z lodówki straciły słoność, a były w niej tylko 2 tyg.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132595
Udostępnij na innych stronach

No no Piotruś,

 

eleganckie wyszły. Smaczek rewelacyjny, wygląd też OK.

Widzę, że zaczynamy kłaść górali i ich oszczypki na kolana.

Jeszcze będą do Wawy przyjeżdżali się uczyć :devil:

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132602
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Właśnie zrobiłem moje pierwsze oscypki.

Nie wyszły, niestety :cry:

 

Z 15 litrów mleka krowiego robiłem. Zgodnie z tym co wyczytałem na forum i na stronie głównej.

Efekt:

Bunc - rewelacja :thumbsup:

Ricotta - rewelacja :thumbsup:

Oscypki - tragedia :blush:

Oscypki po pobycie 24 godzinnym w solance - rozleciały się na kawałki.

Podejrzewam bład albo w tym , że mleko tłuste (nie zebrałem śmietany) albo błąd w uplastycznieniu i wyciskaniu sera . Przyznam się , że nie mierzyłem temperatury wody do moczenia sera - ale ręce mam dość odporne na temperaturę - sądzę że było to ok 50-55 C

Być może zbyt krótko moczyłem ser w gorącej wodzie?

Co o tym sądzicie?

 

Czy te rozlatujące się oscypki (wyjęte z solanki) można jeszcze jakoś uratować - tzn spróbować je jeszcze raz uplastycznić i uformować? A jak tak - to potem już chyba ponownie nie wkładać do solanki?

Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135512
Udostępnij na innych stronach

:shock: przecież Bunc to ser wyjęty z solanki, piszesz, ze wyszedł super, a oscypek się rozpadł :question:

Opisz bardziej dokładnie ten problem.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135515
Udostępnij na innych stronach

Czy te rozlatujące się oscypki (wyjęte z solanki) można jeszcze jakoś uratować - tzn spróbować je jeszcze raz uplastycznić i uformować? A jak tak - to potem już chyba ponownie nie wkładać do solanki?

Ja zrobiłabym tak: wygnieść w rękach jak się da i wkładać do "nadziewarki" /u mnie rurka z nierdzewki/i docisnąć ser tłuczkiem, ja przynajmniej dość często tak robię i jest ok., no i do siatki.Do solanki już nie wkładać. Powinno się udać. Powodzenia.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135516
Udostępnij na innych stronach

:shock: przecież Bunc to ser wyjęty z solanki, piszesz, ze wyszedł super, a oscypek się rozpadł :question:

Opisz bardziej dokładnie ten problem.

Dla mnie bunc to słodki ser powstały po odciśnięciu skrzepu podpuszczkowego. A dopiero z buncu robi się oscypki (i na marginesie również bryndzę).

 

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 22:43 ]

Ja zrobiłabym tak: wygnieść w rękach jak się da i wkładać do "nadziewarki" /u mnie rurka z nierdzewki/i docisnąć ser tłuczkiem, ja przynajmniej dość często tak robię i jest ok., no i do siatki.Do solanki już nie wkładać. Powinno się udać. Powodzenia.

A czy jeszcze go uplastycznić w gorącej wodzie?
Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135518
Udostępnij na innych stronach

Możesz w ciepłej wodzie, będzie może lżej. Spróbuj może tak i tak, porównaj. Odezwij się czy się udało, powinno. Trzymam kciuki.

 

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 22:53 ]

I jeszcze jedno, ja do solanki wkładam serki w siatkach,oscypiarki nie mam, nie rozlatują się.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135521
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, źle Cię zrozumiałem, dziś czytam i stąd ten błąd. Spróbuj pomysłu Anerki, ale wątpię żeby wyszedł Ci zwarty ser. Jak kroiłeś bunc przed włożeniem do b.ciepłej wody, to się nie kruszył?
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135523
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.