kruszyna1696 Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #576 Opublikowano 6 Listopada 2010 Właśnie zamówiłem słynna podpuszczke bo chcialbym zacząc przygode także z serami:) pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-130894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mewa Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #577 Opublikowano 9 Listopada 2010 dziękuje za odpowiedź . Jeżeli dojdzie do mnie podpuszczka ( coś długo idzie ) to na pewno podzielę się efektem mojego wędzenia gruszą .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #578 Opublikowano 9 Listopada 2010 dziękuje za odpowiedź . Jeżeli dojdzie do mnie podpuszczka ( coś długo idzie ) to na pewno podzielę się efektem mojego wędzenia gruszą .Pozdrawiam Mewa w Łodzi Nasz Kolega z Forum prowadzi Sklep Internetowy : Zdrowo i Domowo. Ma świetną podpuszczkę, ja z niej robię swoje serki, a Ty masz do Niego b.niedaleko. Gruszą wędziłem (skąd masz taką informację, że gruszą nie wolno wędzić :shock: ), kolor ciemniejszy. Jeśli chodzi o podpuszczkę, to ja wolę płynną, nie trzeba rozpuszczać, więc jest łatwiej. Życzę powodzenia, jak nie robiłaś jeszcze serków, to Masz kilka rad ode mnie: 1. pilnuj temperatury mleka, podpuszczkę rozcieńcz wodą, dobrze mieć bezwodny CaCl2 2.dobrze pokrój skrzep i daj mu 30 min odpocząć 3. Pamiętaj o serwatce, z której potem zrobisz Ricottę 4. Jak będziesz moczyć i wyciskać ser, to temp wody musi mieć 55 C, serki niech tam pobędą ok 15 min (bedą bardziej plastyczne), a potem wyciskasz i wkładasz do cieplej wody, tak co najmnie x 4, trzeba mocno wyciskać, aby pozbyć się powietrza ze środka. 5. Solankę zrób taką, aby serki utrzymywały się na powch. 6. Dobrze osusz przed wędzeniem. 7. Wędź max 40 C 5-6 h. Powodzenia :wink: ) Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #579 Opublikowano 9 Listopada 2010 Mewa słuchaj Biotit-a .... bo wie co mówi .... a ja smakowo i organoleptycznie potwierdzam że jego serki są .....hmmmmmmm już Ty wiesz jakie ... PSO reszcie nie wspomnę .... jutro pogadamy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mewa Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #580 Opublikowano 10 Listopada 2010 tutaj w komentarzach wyczytałam że nie wędzić gruszą ,tylko ktoś się nie wypowiedział dlaczego , a że ja jestem początkująca to uwierzyłam i się załamałam bo ja mam na działce tylko grusze http://wedlinydomowe.pl/comment.php?wwędzenie - 2009-04-14 00:10:20hat=article&id=964 19 post :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #581 Opublikowano 10 Listopada 2010 Mewa popraw link, albo wklej go w HTML, bo nie działa. Powtarzam jeszcze raz , grusza się nadaje do wędzenia, sery będą miały ciemniejszy kolorek, sama sie zdziwisz pozytywnie. Na komentarz nie zwracaj uwagi, bo może je napisać każdy, nawet Gość spoza Forum. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131438 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #582 Opublikowano 10 Listopada 2010 Wg. mnie grusza to najlepsze drewno do wędzenia, co by się nie wędziło. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mewa Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #583 Opublikowano 10 Listopada 2010 dzieki , dzięki :grin: podpuszczka doszła wiec bedę działaćBiotit dzięki za namiar na zdrowo domowo :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131441 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mewa Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #584 Opublikowano 10 Listopada 2010 niejaki Maciej :devil: http://wedlinydomowe.pl/comment.php?what=article&id=964 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #585 Opublikowano 10 Listopada 2010 niejaki Maciej :devil: To jest wpis z 2009 roku . Zapewne poszło na lepsze i już można wędzić gruszą . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-131512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mewa Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #586 Opublikowano 14 Listopada 2010 a więc tak :wink: Zrobiłam pierwszy raz oscypki z mleka krowiego ok 9 litrów . Niestety więcej mleka było nie do zdobycia, bo nie ja jedna byłam chętna na nie ,a kobieta ma tylko jedną krowę Wyszły super , niestety sesji zdjęciowej nie doczekały :grin: Mogę stwierdzić że grusza jak najbardziej nadaje się do oscypków- kolorek jest ok . Z serwatki oczywiście zrobiłam riccotę - również bardzo dobra. Poczęstowałam sąsiada moim serkiem i już wiem że będą problemy ze zdobyciem mleka :grin: Wyszły mi cztery oscypki ( oczywiście zważenia również nie doczekały :grin: ) Biotit Twoje rady spisałam na kartce i wisiały nad kuchenką :grin: . Dziekuje wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #587 Opublikowano 14 Listopada 2010 Mewa szkoda, że nie zamieściłaś zdjęć. Niemniej moje gratulacje. Ja dziś również robiłem oscypki, wczoraj wieczorem zacząłem zabawę z 25l Mazurskiego mleka. Serki już się kąpią w solance, jutro je wyjmę, odciekną i do wędzenia. Zdjęcia zamieszczę jak będą uwędzone. Ricotta już stoi i powoli pozbawiam ją nadmiaru wody. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132117 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #588 Opublikowano 14 Listopada 2010 Jak jutro? Chyba we wtorek Skrzep dopiero odcieka. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #589 Opublikowano 14 Listopada 2010 Dokładnie, wędzimy we wtorek :wink: a chyba do tego dołożymy tradycyjnie łososia :grin: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #590 Opublikowano 18 Listopada 2010 Moja nowa produkcja z 25l mleka prosto z Mazur: Po wyjęciu z solanki serki ważyły 2.8 kg A po uwędzeniu 2.5 kg: do tego jak zwykle została Ricotta, ale odciekała w specjalnym pojemniku do serów, dzięki temu jest b.spójna i daje się kroić (opisałem to dokładnie w temacie Ricotta). Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #591 Opublikowano 18 Listopada 2010 Biotit, Piękne sery!!! Gratuluję. :thumbsup: Już wiem, kto na najbliższym zlocie poprowadzi warsztaty serowarskie :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #592 Opublikowano 18 Listopada 2010 Trochę za słone, jak na moje podniebienie. Ile leżały w solance? Za to fajnie skrzypią. Nie wiem czy ich "zwartość" jest wynikiem wygniatania, czy czasu wędzenia. Musimy kolejne wygniatać razem. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #593 Opublikowano 18 Listopada 2010 Pływały w solance, a nie leżały, kąpały się przez noc, w temp + 6C. Specjalnie są bardziej słone, bo je zaraz zafoliuję i będą leżały w lodowce chyba do Świąt, a wówczas stracą trochę soli.Ostatnie serki, po wyjęciu z lodówki straciły słoność, a były w niej tylko 2 tyg. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 18 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #594 Opublikowano 18 Listopada 2010 No no Piotruś, eleganckie wyszły. Smaczek rewelacyjny, wygląd też OK. Widzę, że zaczynamy kłaść górali i ich oszczypki na kolana.Jeszcze będą do Wawy przyjeżdżali się uczyć :devil: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-132602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #595 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Właśnie zrobiłem moje pierwsze oscypki.Nie wyszły, niestety Z 15 litrów mleka krowiego robiłem. Zgodnie z tym co wyczytałem na forum i na stronie głównej.Efekt:Bunc - rewelacja :thumbsup: Ricotta - rewelacja :thumbsup: Oscypki - tragedia :blush: Oscypki po pobycie 24 godzinnym w solance - rozleciały się na kawałki.Podejrzewam bład albo w tym , że mleko tłuste (nie zebrałem śmietany) albo błąd w uplastycznieniu i wyciskaniu sera . Przyznam się , że nie mierzyłem temperatury wody do moczenia sera - ale ręce mam dość odporne na temperaturę - sądzę że było to ok 50-55 CByć może zbyt krótko moczyłem ser w gorącej wodzie? Co o tym sądzicie? Czy te rozlatujące się oscypki (wyjęte z solanki) można jeszcze jakoś uratować - tzn spróbować je jeszcze raz uplastycznić i uformować? A jak tak - to potem już chyba ponownie nie wkładać do solanki? Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #596 Opublikowano 5 Grudnia 2010 :shock: przecież Bunc to ser wyjęty z solanki, piszesz, ze wyszedł super, a oscypek się rozpadł :question: Opisz bardziej dokładnie ten problem. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #597 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Czy te rozlatujące się oscypki (wyjęte z solanki) można jeszcze jakoś uratować - tzn spróbować je jeszcze raz uplastycznić i uformować? A jak tak - to potem już chyba ponownie nie wkładać do solanki? Ja zrobiłabym tak: wygnieść w rękach jak się da i wkładać do "nadziewarki" /u mnie rurka z nierdzewki/i docisnąć ser tłuczkiem, ja przynajmniej dość często tak robię i jest ok., no i do siatki.Do solanki już nie wkładać. Powinno się udać. Powodzenia. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackOnion Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #598 Opublikowano 5 Grudnia 2010 :shock: przecież Bunc to ser wyjęty z solanki, piszesz, ze wyszedł super, a oscypek się rozpadł :question: Opisz bardziej dokładnie ten problem.Dla mnie bunc to słodki ser powstały po odciśnięciu skrzepu podpuszczkowego. A dopiero z buncu robi się oscypki (i na marginesie również bryndzę). [ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 22:43 ] Ja zrobiłabym tak: wygnieść w rękach jak się da i wkładać do "nadziewarki" /u mnie rurka z nierdzewki/i docisnąć ser tłuczkiem, ja przynajmniej dość często tak robię i jest ok., no i do siatki.Do solanki już nie wkładać. Powinno się udać. Powodzenia.A czy jeszcze go uplastycznić w gorącej wodzie? Cytuj Krytyk i eunuch z jednej są parafii. Każdy z nich wie jak, żaden nie potrafi.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #599 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Możesz w ciepłej wodzie, będzie może lżej. Spróbuj może tak i tak, porównaj. Odezwij się czy się udało, powinno. Trzymam kciuki. [ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 22:53 ] I jeszcze jedno, ja do solanki wkładam serki w siatkach,oscypiarki nie mam, nie rozlatują się. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 5 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #600 Opublikowano 5 Grudnia 2010 Masz rację, źle Cię zrozumiałem, dziś czytam i stąd ten błąd. Spróbuj pomysłu Anerki, ale wątpię żeby wyszedł Ci zwarty ser. Jak kroiłeś bunc przed włożeniem do b.ciepłej wody, to się nie kruszył? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/24/#findComment-135523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.