andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wczoraj przy mokrej pogodzie , uwędziłem parę serków :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 16 Stycznia 2011 uwędziłem parę serków :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ładny zapasik. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Ładny zapasik. :clap: :thumbsup: Wnuki zjedzą . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Wczoraj przy mokrej pogodzie , uwędziłem parę serków :smile: Andrzejku Tobie żadna pogoda nie przeszkadza :grin: :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 16 Stycznia 2011 uwędziłem parę serków Może nie wszystkie wędliny, ale ser Twój oscypkowy mi pasi. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Andrzejku Tobie żadna pogoda nie przeszkadza :grin: :thumbsup: Jak mus to mus , jednak lepiej wędzić w dzień bezdeszczowy Halusiu Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 17 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 17 Stycznia 2011 Witam Oto mój pierwszy urobek z 10 l mleczka. Oscypserków wyszło 1,5 kg. a ricotty 0,6 kg. po jednodniowym odciekaniu. Z braku wędzarni musiałem je trochę poczarować, ale w smaku bdb chć mało skrzypią w zębach, Mam nadzieję że jak trochę poleżą to się poprawi jak wcześniej nie znikną. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Oto mój pierwszy urobek z 10 l mleczka. :clap: Com do urobku , to wagowo moim zdaniem tak powinno być . Ja z 20l mam jeszcze raz tyle . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 18 Stycznia 2011 Na 10 l mleka dodałem 1g chlorku wapnia. Do 0,5g podpuszczki rozpuszczonej w 100ml wody dodałem 2g soli. Mleko zaprawiałem w temp. 37o C. Po wymieszaniu skrzep zaczął się robić prawie natychmiast (3-5min.). Po godz. Skrzep był tak mocny, że zrezygnowałem z ustrojstwa do pomidorów i pociąłem go nożem. Następnie delikatnie mieszając dogrzałem do 45 o C – i tu mam wątpliwości, ponieważ później przy grzaniu i wyciskaniu serwatka wypływała bardzo biała. Wyciskałem nad serwatką wiec przy ricottcie nie dodawałem już mleka. Serwatkę zaprawiłem 5g kwasku cytrynowego. Po ostudzeniu i przecedzeniu rocotta pierwsza klasa! 2 l pozostałości serwatkowych zaprawiłem 5 oma łyżkami kefiru i po 24h do wypicia. Reszta jako dodatek do kąpieli dla żonki. I to by był koniec mojej pierwszej (lecz na pewno nie ostatniej) walki z mleczkiem. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Po wymieszaniu skrzep zaczął się robić prawie natychmiast (3-5min.Czy jesteś zadowolony ze swojego sera? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Witam, Oscypki robię po raz trzeci - wcześniejsze partie były za mało słone (w stosunku do wzorca).Cały proces prod. przebiegał bez problemów - w ostatniej fazie na 24h do solanki (takiej by lekko pływały)Po czasie myślę że może problemem jest w temperaturze solanki - nie znalazłem informacji wiec tak jak solankę z mięsem - trzymam solankę i serki w lodówce (ok 6C) ??? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 20 Stycznia 2011 nie znalazłem informacji wiec tak jak solankę z mięsem - trzymam solankę i serki w lodówce (ok 6C) Ja trzymam serki w solance o temperaturze około 15 st . Górale w Bacówkach chłodni nie mają . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Dziękuje Andrzeju - mam nadzieję że to pomoże - 2kg niedosolonego oscypka to byłby problem ... Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Ja zasolone trzymam przez noc na balkonie (nie ma znaczenia czy zima, czy lato) ważne jest aby była mocna solanka, czyli taka aby serki pływały na wierzchu, a nie leżały na dnie garnka. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Hm...........Moje oscypki najpierw pływały - a potem jak się opiły trochę wody -utoneły ....Wzmocnić solankę ??? (solą oczywiście... ) ? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Moje oscypki najpierw pływały - a potem jak się opiły trochę wody -utoneły .... Wzmocnić solankę ??? (solą oczywiście... ) Ja mam identycznie , jeżeli już to opiły się solanki . Moja solanka do oscypka to : 5l wody /0,5 kg soli kamiennej i serki w solance około 15godz . Są mniej słone jak oryginały , jednak nikt nie protestuje :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Moja solanka do oscypka to : 5l wody /0,5 kg soli kamiennej Zadam pytanie: Czy ilość solanki ( w litrach ) jest proporcjonalna do liczby (wielkości) oscypków. Czy w tej samej ilości solanki mogę moczyć dwa oscypki i 10, oczywiście pod warunkiem że wszystkie są zanurzone?. Czy zwiększenie ilości szt. w solance nie spowoduje niedosolenia serków. Kiedyś identyczny problem wyniknął przy peklowaniu jednej szynki i wielu. Ktoś stwierdził, że kilka szynek w jednej solance będzie niedosolonych. U mnie się to nie sprawdziło. Dlatego zastanawiam się jak to będzie z oscypkami. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Czy ilość solanki ( w litrach ) jest proporcjonalna do liczby (wielkości) oscypków. Tą ilość solanki i stężenie dostałem od Naszego byłego fachowca . Nawet serki powinny być 24 godz w/g niego . W tej solance się "solankuje " 10 -12 oscypków zrobionych z 20l mleka . Precyzyjniej nie odpowiem , zawsze przerabiam tą samą ilość mleka . Jeszcze raz przypomnę , że mije serki są mniej słone od oryginałów . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Kiedyś identyczny problem wyniknął przy peklowaniu jednej szynki i wielu. Ktoś stwierdził, że kilka szynek w jednej solance będzie niedosolonych.Mirku, trochę nieprecyzyjnie to napisałeś. Na pewno będą niedosolone, jeśli uda się fizycznie umieścić dwa razy więcej szynek w ilości solanki przewidzianej dla połowy z nich. Logicznym jest wtedy, iż określona ilość soli zostaje pobrana przez podwójną ilość mięsa. Oczywiście jesli nie były stosowane dodatkowe nastrzyki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 20 Stycznia 2011 moje serki są mniej słone od oryginałów . I dlatego tak je lubię :grin: - oryginały muszą być "mocno" solone w związku z tym, że potem dość długo zalegają na straganach w bardzo różnych warunkach. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 20 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Czy jesteś zadowolony ze swojego sera?Nie tylko zadowolony, ale i dumny :rolleyes: Przecież to mój pierworodny. Trochę jednak odbiegają od oryginału: skórka matowa (może to brak wędzenia), konsystencja bardziej kremowa (mniej jędrny przy gryzieniu). Smak bdb. :thumbsup: Solanka wg Andrzeja k jak dla mnie akuratna. To co mogłem zrobić nie tak to że od solanki poprzez ociekanie i osuszanie aż do konsumpcji cały czas w lodówce (może się bidule zaziębiły) :sad: . Jak ten proces powinien przebiegać wg Mistrzów :question: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZAMOT Opublikowano 21 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Tak po czasie myślę jeszcze że jeśli ktoś chce zwiększyć słoność powinien foremkę z wyciśniętym serem wrzucić nie do zimnej wody ale od razu do zimnej solanki -ser wchłonie słoną wodę Z tego co zauważyłem ser po wrzuceniu do wody i 24h kąpieli zwiększył masę z ok 220g do 300g - te 80g to była woda - a mogła być solanka ... ???? Cytuj SZAMOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 1 Lutego 2011 Czyżby już się wszystkim sery przejadły :question: Na zaostrzenie apetytu prezentuję mój ostatni urobek. Oto moje cyganione oscypiołki :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-144585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 1 Lutego 2011 Czyżby już się wszystkim sery przejadły :question: Nie , nie przejadły się :smile: . Na drugi tydzień i ja robię . Oto moje cyganione oscypiołki :wink: Dlaczego cyganione :question: :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-144588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.