Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

uwędziłem parę serków

:thumbsup:

:clap: :clap: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142013
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przy mokrej pogodzie , uwędziłem parę serków :smile:

Andrzejku Tobie żadna pogoda nie przeszkadza :grin: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142021
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku Tobie żadna pogoda nie przeszkadza :grin: :thumbsup:

 

Jak mus to mus , jednak lepiej wędzić w dzień bezdeszczowy Halusiu

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142042
Udostępnij na innych stronach

Witam

Oto mój pierwszy urobek z 10 l mleczka.

Oscypserków wyszło 1,5 kg. a ricotty 0,6 kg. po jednodniowym odciekaniu. Z braku wędzarni musiałem je trochę poczarować, ale w smaku bdb chć mało skrzypią w zębach, Mam nadzieję że jak trochę poleżą to się poprawi jak wcześniej nie znikną.

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142274
Udostępnij na innych stronach

Oto mój pierwszy urobek z 10 l mleczka.

:clap:

 

 

Com do urobku , to wagowo moim zdaniem tak powinno być . Ja z 20l mam jeszcze raz tyle .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142280
Udostępnij na innych stronach

Na 10 l mleka dodałem 1g chlorku wapnia. Do 0,5g podpuszczki rozpuszczonej w 100ml wody dodałem 2g soli. Mleko zaprawiałem w temp. 37o C. Po wymieszaniu skrzep zaczął się robić prawie natychmiast (3-5min.). Po godz. Skrzep był tak mocny, że zrezygnowałem z ustrojstwa do pomidorów i pociąłem go nożem. Następnie delikatnie mieszając dogrzałem do 45 o C – i tu mam wątpliwości, ponieważ później przy grzaniu i wyciskaniu serwatka wypływała bardzo biała. Wyciskałem nad serwatką wiec przy ricottcie nie dodawałem już mleka. Serwatkę zaprawiłem 5g kwasku cytrynowego. Po ostudzeniu i przecedzeniu rocotta pierwsza klasa! 2 l pozostałości serwatkowych zaprawiłem 5 oma łyżkami kefiru i po 24h do wypicia. Reszta jako dodatek do kąpieli dla żonki. I to by był koniec mojej pierwszej (lecz na pewno nie ostatniej) walki z mleczkiem.
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142379
Udostępnij na innych stronach

Po wymieszaniu skrzep zaczął się robić prawie natychmiast (3-5min.

Czy jesteś zadowolony ze swojego sera?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142406
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Oscypki robię po raz trzeci - wcześniejsze partie były za mało słone (w stosunku do wzorca).

Cały proces prod. przebiegał bez problemów - w ostatniej fazie na 24h do solanki (takiej by lekko pływały)

Po czasie myślę że może problemem jest w temperaturze solanki - nie znalazłem informacji wiec tak jak solankę z mięsem - trzymam solankę i serki w lodówce (ok 6C)

 

???

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142544
Udostępnij na innych stronach

nie znalazłem informacji wiec tak jak solankę z mięsem - trzymam solankę i serki w lodówce (ok 6C)

 

Ja trzymam serki w solance o temperaturze około 15 st . Górale w Bacówkach chłodni nie mają . :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142564
Udostępnij na innych stronach

Ja zasolone trzymam przez noc na balkonie (nie ma znaczenia czy zima, czy lato) ważne jest aby była mocna solanka, czyli taka aby serki pływały na wierzchu, a nie leżały na dnie garnka.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142590
Udostępnij na innych stronach

Moje oscypki najpierw pływały - a potem jak się opiły trochę wody -utoneły ....

Wzmocnić solankę ??? (solą oczywiście... )

 

Ja mam identycznie , jeżeli już to opiły się solanki . Moja solanka do oscypka to : 5l wody /0,5 kg soli kamiennej i serki w solance około 15godz . Są mniej słone jak oryginały , jednak nikt nie protestuje :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142596
Udostępnij na innych stronach

Moja solanka do oscypka to : 5l wody /0,5 kg soli kamiennej

Zadam pytanie:

Czy ilość solanki ( w litrach ) jest proporcjonalna do liczby (wielkości) oscypków.

Czy w tej samej ilości solanki mogę moczyć dwa oscypki i 10, oczywiście pod warunkiem że wszystkie są zanurzone?. Czy zwiększenie ilości szt. w solance nie spowoduje niedosolenia serków.

Kiedyś identyczny problem wyniknął przy peklowaniu jednej szynki i wielu. Ktoś stwierdził, że kilka szynek w jednej solance będzie niedosolonych. U mnie się to nie sprawdziło. Dlatego zastanawiam się jak to będzie z oscypkami.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142600
Udostępnij na innych stronach

Czy ilość solanki ( w litrach ) jest proporcjonalna do liczby (wielkości) oscypków.

 

Tą ilość solanki i stężenie dostałem od Naszego byłego fachowca . Nawet serki powinny być 24 godz w/g niego . W tej solance się "solankuje " 10 -12 oscypków zrobionych z 20l mleka .

 

Precyzyjniej nie odpowiem , zawsze przerabiam tą samą ilość mleka . Jeszcze raz przypomnę , że mije serki są mniej słone od oryginałów .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142607
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś identyczny problem wyniknął przy peklowaniu jednej szynki i wielu. Ktoś stwierdził, że kilka szynek w jednej solance będzie niedosolonych.

Mirku, trochę nieprecyzyjnie to napisałeś. Na pewno będą niedosolone, jeśli uda się fizycznie umieścić dwa razy więcej szynek w ilości solanki przewidzianej dla połowy z nich. Logicznym jest wtedy, iż określona ilość soli zostaje pobrana przez podwójną ilość mięsa. Oczywiście jesli nie były stosowane dodatkowe nastrzyki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142609
Udostępnij na innych stronach

moje serki są mniej słone od oryginałów .

I dlatego tak je lubię :grin: - oryginały muszą być "mocno" solone w związku z tym, że potem dość długo zalegają na straganach w bardzo różnych warunkach.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142612
Udostępnij na innych stronach

Czy jesteś zadowolony ze swojego sera?

Nie tylko zadowolony, ale i dumny :rolleyes: Przecież to mój pierworodny. Trochę jednak odbiegają od oryginału: skórka matowa (może to brak wędzenia), konsystencja bardziej kremowa (mniej jędrny przy gryzieniu). Smak bdb. :thumbsup: Solanka wg Andrzeja k jak dla mnie akuratna. To co mogłem zrobić nie tak to że od solanki poprzez ociekanie i osuszanie aż do konsumpcji cały czas w lodówce (może się bidule zaziębiły) :sad: . Jak ten proces powinien przebiegać wg Mistrzów :question:
Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142625
Udostępnij na innych stronach

Tak po czasie myślę jeszcze że jeśli ktoś chce zwiększyć słoność powinien foremkę z wyciśniętym serem wrzucić nie do zimnej wody ale od razu do zimnej solanki -ser wchłonie słoną wodę

 

Z tego co zauważyłem ser po wrzuceniu do wody i 24h kąpieli zwiększył masę z ok 220g do 300g - te 80g to była woda - a mogła być solanka ...

 

 

????

SZAMOT
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-142699
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Czyżby już się wszystkim sery przejadły :question:

 

 

Nie , nie przejadły się :smile: . Na drugi tydzień i ja robię .

 

 

Oto moje cyganione oscypiołki :wink:

 

Dlaczego cyganione :question: :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/26/#findComment-144588
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.