Anetka Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Listopada 2007 Toshiba to jest oscypiorka kiedys widziałam na allegro pozdrawiam sąsiada za odry :grin: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-22983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Listopada 2007 Dzięki ANETKO, znalazłem na allegro w zakończonych aukcjach i napisałem do sprzedawcy.Może jeszcze ma cos Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-22984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 24 Listopada 2007 znalazłem na allegro w zakończonych aukcjach i napisałem do sprzedawcy. Może jeszcze ma cos TOSHIBA, nie sądzę. Z tego co wiem sprzedawca miał tylko jeden egzemplarz. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-22987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 24 Listopada 2007 witamToshiba,przyznam sie ze wystawialem na allegro taka oscypiorkepierwsze aukcje do licytacji nie zdaly egzaminu,a na kup terazposzla nawet przed czasem,jeszcze teraz ludzie pisza i dzwonia do mnie czy moge miec te oscypiarki niestety sprzedalem dwie swojenieuzywane.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 24 Listopada 2007 OKiSzukam dalej, a na razie dalej bede robił w podkolanówkach damskich, oczywiscie nie na nogach :grin: :grin: :grin: tylko jako odciskarki i zaparzarki :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 24 Listopada 2007 Uzyj siatki wedliniarskiej, ja tak robie b. ladne oscypki wychodza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 24 Listopada 2007 W siatce wędliniarskiej nie da się odfiltrować wody i zaparzyć/ogrzać ser bez strat, a samo wędzenie to na rusztach od grila. ser i tak szybciej zniknie niż się uwędzi, a siatki prawie wogóle nie używam, do niczego, ale to dyskusja do innego działu. :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 24 Listopada 2007 Chyba nie czytales dokladnie mojego tematu odnosnie produkcji od a do z ;-) serwatke wyciskasz recznie nadajesz pierwotny ksztalt oscypka, siatka juz tylko robi efekt i koncowa forme serka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 24 Listopada 2007 TIER, masz rację nie czytałem :blush: i nie mogę :blush: o znaleść :blush: Robie w ten sposób serek a la oscypek i się przyzwyczaiłem, ale jak znajdę Twój artykół to przeczytam, może coś zmodyfikuje w swoim wyrobie :lol: Jak na razie mam 20 litrów mleka na kuchni i zrobie po staremu :grin: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 24 Listopada 2007 http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1314 Prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 24 Listopada 2007 OKi dziękuje Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 24 Listopada 2007 należy moczyć w solance 18-20% przez 24h,:tongue: naszym serkom wystarcza 8% roztwór soli. :shock: 8 l wody i 2 kg soli.U Tiera w przepisie: Ja dawałem na jakieś 10 litrów wody, ok. 0.5 kg soli. :sad: Właśnie przerabiam 20l mleka "od krowy" na oscypki. Jaka ma być ta solanka? " cobym pi.....e uszu nie dorobił " :???: Ratunku Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja daję na litr wody 8-10 dag soli (8-10%). Po 15 godz. w temp. 6-10 °C są nawet dosyć słone. Potem warto przełożyć do słabszej solanki, jeżeli wcześniej nie zostaną skonsumowane. Natomiast po wędzeniu w osłonce białkowej oscypek puścił wodę i zjędrniał. Temp. nie przekraczała 55 °C. Wyraźnie słony przed wędzeniem stracił na słoności i był w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 24 Listopada 2007 Dzięki Pedro !Pierwszy raz robię oscypki. :blush: Mleko pięknie się ścięło, pokroiłem w kosteczkę i powoli opada na dno. poczekam jeszcze 1/2 godz. , odcisnę na durszlaku z gazą i uformuję serki w ciepłej wodzie. ( ok 50 o ) , później w solankę i mam fajrant :tongue: Dobrze kumam ? :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja też nie mam zbyt wielkiej praktyki, ale do tej pory zawsze się udawały (no może za pierwszym razem zrobiłem za mocną solankę, bo chciałem szybciej). Nie jest to nic trudnego. Jutro też robię, a w poniedziałek uwędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 24 Listopada 2007 za pierwszym razem zrobiłem za mocną solankę, I właśnie tego się obawiałem :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 24 Listopada 2007 Później wymoczyłem jak śledzie i było ok. A wszystko co pierwsze własnoręcznie zrobione smakuje najlepiej (nawet jak deczko za słone) :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 24 Listopada 2007 Czasami to "pierwszy raz" jest najważniejsze ! :blush: Coby się człeczyna nie zniechęcił. :grin: Tomuś wyczaił mleko na hodowli pod Radomskiem ( ok 25 ogonów,50 rogów)Wystarczy zadzwonić i umówić się na godzinkę ( po 1,50 zł) - mleko prosto z cycusia :grin:można oscypki ćwiczyć często i namiętnie . :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 24 Listopada 2007 jak 50 ogónów mleko prosto z cycusia to prosto z dojarki bo rączki by nie nadązyły , jak dla mnie zyjącej na mleku od krowy od lat x to duża różnica w smaku czy z dojarki czy z cycusia czasami w dojarce zostają sodki dezynfekujące i dają posmak mleku inny! a tak wogóle to tanio ja kupuje na wsi pod łodzią po 1,20 za litr :tongue: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 25 Listopada 2007 to prosto z dojarki bo rączki by nie nadązyły Napewno z dojarki :???: Właśnie uporałem się z oscypkami.... cóś mi się kleić nie chcialy do "fasonu" , takie jakieś kruche mi się wydają. :???: Wrzuciłem do solanki i idę spać . Jutro ( chłe-dzisiaj )wieczorem zobaczymy co nabroiłem :tongue: pa-pa Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 25 Listopada 2007 Wituś chleb , wędzonki teraz serki a może i masełko oj boję się ,że Ewcia chyba da mszę za takiego męża :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 25 Listopada 2007 WitamZ nocnej produkcji oscypków zostało mi ok.15 l serwatki. ( piękna, taka żółciutka- śmietany z mleka nie zbierałem )Można coś z niej zrobić ? .....a ...wylać szkoda :rolleyes:pzdr. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 25 Listopada 2007 Fentel !! To nie serwatka tylko zentyca (albo żentyca, jak kto woli). Schłodzona jest dobrym napojem na gorące dni. Na dzień dzisiejszy lepsza gorąca herbata (z prądem :grin: ).Zentyce wykorzystasz latem, a teraz Twoja wola :sad: ........ Ja wylewam, chyba, że masz świnki, to one chętnie :tongue: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 25 Listopada 2007 Nie WYLEWAJ!!! Ja stosuję zamiast jakiegoś płynu do wyrobu chleba!Szkoda wylać, powlewałem do pół litrowych butelek i do zamrażarki wyciągam jak potrzebuje, a już nie mam. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 25 Listopada 2007 Myślę, że ta " zyntyca " nadaje się do przerobu na spiryt bez użycia drożdży. Ale brak sprzętu zmusi mnie do wylania tego skarbu do kanalizacji (z wielkim żalem) P.S.oscypki pływają sobie w solance. Wieczorem degustacja. :blush: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/8/#findComment-23114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.