Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

O ile pamiętam to chyba 10 razy mniej. Ale zawsze mogę źle pamiętać więc warto sobie sprawdzić  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467419
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Podpuszczka Beaugel 50 z Agrovisu

A jeżeli dysponuje się podpuszczką Beaugel 500 z Agrovisu, to ile jej dać? 

 

Ona starcza na 4000 litrów - czyli dajesz 2,5ml na 10litrów

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467437
Udostępnij na innych stronach

Podpuszczke to chyba kazdy musi dostosowac jaka ma ja np daje na 4 l mleka 12 ml

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467605
Udostępnij na innych stronach

Witam

Ten sprzedawca na Aledrogo to jakis czarodziej,reklamuje w tytule -1 litr podpuszczki wystarcza na 20000 litrow mleka a na butelce pisze 1 litr na 10000 litrow mleka.

Chyba te litry maja rozna objetosc.

Pozdrawiam - Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467622
Udostępnij na innych stronach

jak by co to udało się zgrać czasowo wszystko,

oscypy tak jak radził Tusiaczek odciekały krótko 2h

patent "górali" na wygniatanie z kijkiem w środku - bezcenny :)

słoność sprawdzimy jutro - solanka 15% przez ok 12h

z 9l mleka wyszedł dokładnie 1kg uwędzonego oscypka

 

 

post-53382-0-17642000-1452462877_thumb.jpg

post-53382-0-65762700-1452462879_thumb.jpg

post-53382-0-02494100-1452462882_thumb.jpg

post-53382-0-82077600-1452462884_thumb.jpg

post-53382-0-22466700-1452462887_thumb.jpg

post-53382-0-80690200-1452462889_thumb.jpg

post-53382-0-31837700-1452462892_thumb.jpg

post-53382-0-24481000-1452462895_thumb.jpg

post-53382-0-06430200-1452462898_thumb.jpg

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467716
Udostępnij na innych stronach

Opłukałeś po wyjęciu z solanki? Jak nie to mogą być ciut za słone...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467718
Udostępnij na innych stronach

 

musisz dużo piwa wypić

 

 

 

Opłukałeś po wyjęciu z solanki

 

że tak powiem 2 x tak :D

 

Optymalna solanka to 10%, nawet jak zapomnisz, gdzieś wyjedziesz i przetrzymasz nawet do 24godzin nic się nie stanie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467792
Udostępnij na innych stronach

tusiaczek, chlorek wapnia to ten?:

https://sklep.agrovis.eu/pl/p/Beaugel-11/408

 

i jeżeli tak, to oprócz niego dodatkowo podpuszczkę? (pytam bo ta mieszanka już zawiera podobno podpuszczkę)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467856
Udostępnij na innych stronach

Nie, Beaugel to podpuszczka, Durcigel to chlorek.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467858
Udostępnij na innych stronach

Łoj to chyba nie mają chwilowo. Albo nie mogę znaleźć :facepalm: . Poszukam na Ale...

 

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli używacie mleka sklepowego, to jakie jest najlepsze? Mieszkam na wsi ale ostatnią krowę widziałem 3 lata temu :laugh:  muszę rekonesans po okolicy zrobić.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467861
Udostępnij na innych stronach

Do Agrovisu najlepiej zadzwonić... na pewno mają :) 


Na ich stronie jest - chrome-extension://oemmndcbldboiebfnladdacbdfmadadm/http://agrovis.eu/1.pdf

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467863
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze serowar. Też mają wszystko co potrzebne i ceny porównywalne. Z mojego doświadczenia najlepsze rezultaty się uzyskuje na mleku 3,2% z Piątnicy. Trochę chlorku wapna dodasz i całkiem ładny skrzep uzyskasz. Tylko wydajność mniejsza niż mleka świeżego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467866
Udostępnij na innych stronach

Łoj to chyba nie mają chwilowo. Albo nie mogę znaleźć :facepalm: . Poszukam na Ale...

 

Mam jeszcze jedno pytanie, jeżeli używacie mleka sklepowego, to jakie jest najlepsze? Mieszkam na wsi ale ostatnią krowę widziałem 3 lata temu :laugh:  muszę rekonesans po okolicy zrobić.

Najlepsze to by było Eko z Piątnicy ale cena... ogólnie Piątnica robi dobre mleko (rozlewane u nas na Wsi).

Słyszałem że ludzie sery robili z mleka mlekovity - to z kolei Wysokie Mazowieckie (chyba zakład ma też w Ostrowi Mazowieckiej).

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467868
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Wam Wszystkim za pomoc.

Kurcze tak to prosto wygląda na Waszych fotkach że pomyślałem że spróbuje. A co mi tam :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467869
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia. To nie jest trudne jak się podstawy załapie. Najgorszy jest brak mleka. Niektórzy mają go w nadmiarze a niektórzy (mła) muszą kombinować żeby zdobyć 10 - 20 litrów.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467870
Udostępnij na innych stronach

A twarde sery żółte ( te dojrzewające) też uda się zrobić z tego mleka, czy tylko do oscypka czy białego sera?


Na pewno polatam po okolicy może coś znajdę (krowę i mleko) :D

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467871
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że się uda - żółte. Ser biały ? nie próbowałem ze sklepowego.

Ale popatrz na to z tej perspektywy. Wczoraj robiłem z 9,5 litra mleka od krówki Goudę - przed soleniem 1400 gram. Po soleniu i dojrzewaniu zakładam 1100.

Czyli dobra wydajność bo zakłada się 1 kg sera z 10 litrów mleka.

A jak kupisz Piątnicę za 2,6-2,8 to masz 26-28 zł za ser poniżej 1 kg - bo będzie mniejsza wydajność.

Zabawa jest - to fakt. Ale cena za 1 litr sklepowego wysoka. Szukaj krowy i targuj na 1,5-2,0 zł/litr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467876
Udostępnij na innych stronach

Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467878
Udostępnij na innych stronach

Warto trochę poszukać. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie rady i na pewno pochwalę się wyrobami :)

Na pewno warto, co swój ser, to swój ser (nie sklepowy), radość nieporównywalna.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467880
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zależy jak ser. Jeżeli robimy korycina to wyjdzie nawet 1,5 kg z 10 litrów mleka. Żółty jest prasowany więc wychodzi mniej. Znacznie mniej. Jeżeli robimy oscypiorki z masy ukwaszonej parzonej to także nam mniej wyjdzie niż jeżeli będziemy robić metodą szybszą.

Wszystko zależy od gatunku sera. I od procesu dogrzewania itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/page/43/#findComment-467888
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.